Już zapomniałam, jak kocham soczewicę….
-
Szklanka wody;
-
Pół szklanki czerwonej soczewicy;
-
Pół cebuli;
-
2 suszone pomidory (u mnie nie w zalewie).
Soczewicę gotujemy do miękkości. Gotuje się dość szybko. Jeśli woda pozostała-odcedzamy. Cebulkę z pokrojonymi pomidorkami zeszklić lekko na oliwie z oliwek. Wszystkie składniki zblendować. Antkowi podałam na chlebku orkiszowym.Zjadł dwie kromeczki!! Sukces mojego Niejadka Degustatora:)
Wersję dla rodziców można doprawić solą i pieprzem.
No pyyyyyyyyyyyycha taka,że łał:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (35)
gosia
Dodano opinię: 30.06.2015
Witam, czym mogłabym zastępić suszone pomidory?pozdrawiam!
ps. nowa odsłona bloga- super!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.07.2015
Odrobiną drobno posiekanej cebuli, ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną. Wedle uznania:)
Marlena
Dodano opinię: 25.07.2015
Wyśmienita ! wszystkim smakowała. Wchodzi do stałego repertuaru 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
Na zdrowie!:)
Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com
Dodano opinię: 14.08.2015
[…] Pasta z czerwonej soczewicy […]
Ewa
Dodano opinię: 09.03.2016
Świetna pasta i szybciutko się robi! Wchodzi na stałe do naszego menu:) A łączyłyście jeszcze z czymś soczewicę, oprócz suszonych pomidorów?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2016
Z pomidorami, szczypiorkiem, czosnkiem, cebulą, ziołami.
Pam
Dodano opinię: 23.09.2016
A jak taka pastę przechowywać i jak długo? Myślałam może o pasteryzacji takiej pasty?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.09.2016
Pasteryzacja to dobry pomysł.
mamuska
Dodano opinię: 02.02.2020
A jak to zapasteryzowac? W piekarniku? Jaka temperatura? Jak długo?
Kacperkowa
Dodano opinię: 23.11.2016
Smaczne to. Zrobiłam z cebulką i papryką czerwoną i dodałam troszkę oleju lnianego. Jutro zobaczymy czy synkowi zasmakuje bo dziś jesteśmy po kolacji. Odkąd znalazłam Wasz blog ciągnie mnie do kuchni 🙂
Agata
Dodano opinię: 08.03.2017
Jak dlugo mozna w lodówce trzymaćta pastę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2017
Do 3 dni
Natalia
Dodano opinię: 11.05.2017
Pierwszy raz robiłam pastę z soczewicy i wyszła przepyszna. Dodałam od siebie kawałek pieczonej papryki bez skórki. I smak nie do opisania. Córeczka 10 mcy zjadła ze smakiem:):).
Dziękujemy za przepisy:)
Marzena
Dodano opinię: 22.05.2017
Od kiedy można podawać niemowlakowi taką pastę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Od początku, koło 7-8 m.
Paté vegano de lentejas rojas (blw) – ¡Mecachis Mama!
Dodano opinię: 15.08.2017
[…] receta está inspirada de una muy similar del blog polaco Ala’Antkowe BLW. La hicimos ayer para cenar y la verdad es que nos gustó y como buscamos formas de añadir […]
Iza
Dodano opinię: 24.11.2017
z jakiej firmy kupilycie pomidory suszone bez soli i chemii??? W moim sklepie z 10 firm tylko jedne nadawaly sie,a i tak sa solone,reszta rakiej chemii,ze hej.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
czasem np. w lidlu zdarzają się suszone bez zalewy i mają dobry skład.
Martyna
Dodano opinię: 19.12.2017
a może być zielona soczewica?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.12.2017
Tak
Aga
Dodano opinię: 25.01.2018
A co to za chlebek orkiszowy ? Własnej produkcji ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Nie, z piekarni:)
Gabrysia
Dodano opinię: 04.03.2018
Pyyyycha ? do tego świeży pomidorek na górę i super kanapka. Mój 9 miesięczny syn też polubił ?
Beti
Dodano opinię: 14.05.2018
Czy dla 6.5 miesieczniaka moze byc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2018
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 29.09.2018
Cudowna pasta! Całej rodzince przypadła do gustu:)
Ewelina
Dodano opinię: 26.06.2019
Pyszna. Właśnie jemy na drugie śniadanie 🙂 Dzięki. Takie proste przepisy lubię najbardziej 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 01.10.2019
Skad jest taki fajny ochraniacz od jedzenia?
Magda H
Dodano opinię: 10.12.2019
Właśnie robię i moja roczniaczka dorwała suszonego pomidora (mam takie nie z zalewy) i go zjadła o_O Mam nadzieję, że efekt końcowy też jej posmakuje 🙂
Marta
Dodano opinię: 16.03.2020
Ja dodaję jeszcze zawsze trochę mielonego kminku i majeranek 🙂
Kaja
Dodano opinię: 19.03.2020
Cześć 🙂 a można zrobić z zielonej albo żółtej soczewicy? Bo tylko taką mam w domu 😉 dzięki
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
tak
agat
Dodano opinię: 23.09.2020
Robiłam już kilka razy i tylko za pierwszym popełniłam podstawowy błąd – przygotowałam z pojedynczej porcji. O ja biedna nieswiadoma. Córa zjadła 2 kanapki (zawsze na kolację wsuwała 1), dodatkowo zjadając samą pastę łyżeczką najpierw z wierzchu kromki, później już w ogóle z miseczki. Dla mnie prawie nic nie zostało, a pasta rewelacja! Od tamtej pory zawsze składniki przynajmniej x2 (+ trochę więcej pomidorów, bo kocham) i rozchodzi się czasem po rodzinie czy znajomych. A ilu osobom podesłałam link do przepisu to nawet nie zliczę 😉 zdecydowanie jedna z moich ulubionych pozycji na Waszym blogu!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
Miło nam