1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
½ szklanki przecieru pomidorowego;
½ cebuli;
½ białej części pora;
Ząbek czosnku;
½ papryki czerwonej;
3 marchewki;
Pietruszka (korzeń);
4 różyczki kalafiora;
4 różyczki brokułu;
200 g. mięsa mielonego z indyka;
2 łyżki zmielonych pestek dyni;
Łyżka amarantusa ekspandowanego;
Oliwa z oliwek;
Zioła (u mnie szałwia, bazylia, rozmaryn);
Kaszę ugotować.
Warzywa – marchew, pietruszkę, obieramy, kroimy w plastry i wraz z kalafiorem, brokułem, gotujemy do miękkości, pamiętając, że brokuł
i kalafior osiągają miękkość szybciej, więc albo należy je wyjąć wcześniej,
albo później dołożyć.
i kalafior osiągają miękkość szybciej, więc albo należy je wyjąć wcześniej,
albo później dołożyć.
Pokrojoną w kostkę cebulę, por i paprykę lekko zeszklić na
oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone, minutę podsmażać, zalać przecierem
pomidorowym, dodać wyciśnięty czosnek i dusić przez 15 minut.
oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone, minutę podsmażać, zalać przecierem
pomidorowym, dodać wyciśnięty czosnek i dusić przez 15 minut.
Farsz mięsny wraz z sosem, który się wytworzył, kaszę i
ugotowane warzywa przełożyć do wysokiej miski, i zblendować. Dodać zmielone
pestki z dyni, porwane zioła oraz
amarantus i wymieszać.
ugotowane warzywa przełożyć do wysokiej miski, i zblendować. Dodać zmielone
pestki z dyni, porwane zioła oraz
amarantus i wymieszać.
Przełożyć całość do keksówki (jeśli nie jest teflonowa, wysmarować
ją oliwą z oliwek). Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut. Kroić dopiero
po całkowitym wystudzeniu.
ją oliwą z oliwek). Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut. Kroić dopiero
po całkowitym wystudzeniu.
Ponieważ pieczemy w jednej keksówce pasztet dla dziecka i dla
rodziców, więc powyższą wersją wypełniamy ¼ keksówki, pozostałą doprawiamy
solą, pieprzem, papryką ostrą, dodatkowym ząbkiem czosnku i uzupełniamy keksówkę.
Żeby wiedzieć, która część jest dla Antka, zaznaczyłam na blaszce markerem
miejsce, do którego jest jego część.
Podałam na krążku gryczanym.
rodziców, więc powyższą wersją wypełniamy ¼ keksówki, pozostałą doprawiamy
solą, pieprzem, papryką ostrą, dodatkowym ząbkiem czosnku i uzupełniamy keksówkę.
Żeby wiedzieć, która część jest dla Antka, zaznaczyłam na blaszce markerem
miejsce, do którego jest jego część.
Podałam na krążku gryczanym.
Syneczek kooooocha ten pasztet, a mamusia jeszcze bardziej,bo wie, ile w nim zdrowia się mieści:)
A gdy na chlebku pasztetu za mało, to w garści będzie więcej…:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (62)
Anonimowy
Dodano opinię: 20.01.2015
Robiłam. Pasztet jest przepyszny. Córka go uwielbia i my także 🙂 Polecam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.01.2015
Cieszę się, że smakuje:) Pozdrawiamy!
Anonimowy
Dodano opinię: 02.04.2015
a mogę dodać jeszcze ugotowaną wątróbkę, mam jeszcze wołowinę, którą właśnie duszę i mięso drobiowe, zmielić je i reszta waszych składników?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Jasne,że możesz, ja po prostu wątróbki jeszcze nie daję młodemu:)
Anonimowy
Dodano opinię: 02.04.2015
Dzięki, ja muszę starszemu synkowi przemycać bo ma zbyt słabe wchłanianie żelaza i cały czas musi jeść wszystko co ma żelazo, więc z automatu i Julka dostaje, a ma 15 miesięcy, u nas cały czas na tapecie wątróbka wołowina cielęcina szpinak amarantus itp itd liczę na to że młodsza na tym dobrze skorzysta, pozdrawiam
Różowa Sowa
Dodano opinię: 04.04.2015
Upiekłam! jest pyszny 🙂 trochę zwiększyłam porcję i dla nas zrobiłam keksówkę a dla córki upiekłam z foremkach silikonowych na muffinki, z zewnątrz wyszło chrupiące, w środku bardziej do rozsmarowania na chlebie – hmm chyba dodałam za dużo warzyw 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.04.2015
Warzyw nigdy za dużo;);):)Cieszę się,że smakuje!Smacznego świątecznego:)!
Anonimowy
Dodano opinię: 13.04.2015
Bardzo dobre! Smakowało zarówno córeczce, jak i dorosłym;-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.04.2015
Na zdrowie!!:)
Anonimowy
Dodano opinię: 06.05.2015
Zrobiłam 🙂 wyszedł pyszny 🙂 az dumna jestem z siebie. Małe pytanko… czy mozna taki pasztet zamrozić? bo zrobiłam wersje tylko dla córci wiec ona go tak szybko sama nie zje… 😉
Ania
Dodano opinię: 01.09.2015
Mam pytanie – mój syn uczulony jest na pomidory, więc nie mogę podać przecieru pomidorowego. Czym mogę zastąpić ten składnik, żeby pasztet wyszedł i był w miarę smaczny? Macie jakieś pomysły?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2015
Spróbuj dodac 1/4szklanki bulionu warzywnego w to miejsce, albo przecier z pieczonej papryki:)
Joanna
Dodano opinię: 17.05.2020
A ja mam takie techniczne pytanie odnośnie kaszy to ma być 1.5 szklanki surowej do ugotowania czy już ugotowanej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
ugotowanej
Karolina
Dodano opinię: 07.09.2015
A amarantus jest niezbędny? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2015
Można bez:)
Karola
Dodano opinię: 26.02.2016
Czy mogę zamrozić ten pasztet?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Tak.
Aga
Dodano opinię: 08.03.2016
Dziewczyny, dobrze myslę, że kaszę lepiej ugotować na wilgotno niz na sypko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.03.2016
W sumie wyjdzie i z taką i z taką, ale lepka kasza bardziej zwiąże.
Celka
Dodano opinię: 10.03.2016
Ile można przechowywać taki pasztet w lodówce?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.03.2016
Do 3 dni.
Jagoda
Dodano opinię: 20.05.2016
Czy mogę zrobić to z mięsem z królika i czy wtedy mam postępować tak jak z indykiem czy ugotować królika?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2016
Lepiej ugotuj.
Asia
Dodano opinię: 12.07.2016
A przecier pomidorowy taki zwykły?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2016
Taki zwykły:)
Balbinka
Dodano opinię: 28.12.2016
A mi nie wyszedl, po ostudzeniu dalej jest taki luźny, jakby w ogole w piekarniku się nie robił, co mogłam źle zrobić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2016
Może za rzadka konsystencja Ci wyszła.
Asia
Dodano opinię: 08.04.2017
Od kiedy czosnek zaczęłyście podawać dzieciom ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.04.2017
W 8 miesiącu już doprawiałyśmy nim
AGNIESZKA
Dodano opinię: 20.05.2017
Amarantus gotuję czy surowy dodaję?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.05.2017
To amarantus ekspanodwany. Jego nie gotujemy. Ziarna się gotuje.
AWG
Dodano opinię: 21.06.2017
A czy rocznemu dziecku można już nieco bardziej doprawić ten pasztet? (chodzi mi o paprykę, pieprz).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.07.2017
jasne:)
Ania WG
Dodano opinię: 23.06.2017
Witam, czy rocznemu dziecku mogę już podawać wersję bardziej przyprawioną? (oczywiście bez soli, ale z dodatkiem np. papryki).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2017
Jasne, że tak.
Kasoa
Dodano opinię: 13.09.2017
Pasztet gotowy, w piekarniku był prawie 45 min. Wierzch idealnie podpieczony, natomiast cała reszta wygląda jak niedopieczona. Pasztet wyszedł bardzo miękki, raczej do smarowania niż krojenia i jedzenia w kawalku:/ nie wiem czy dac go wogole dziecku, może coś zle zrobiłam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2017
Pasztet jest miękki.
Iwonia
Dodano opinię: 20.09.2017
Właśnie sie u mnie robi tylko z blendowaniem mam pauze bo moj 16miesieczniak zasnął hehe
Monika
Dodano opinię: 03.10.2017
A jaki wymiar keksówki??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
30×10
Magdalena
Dodano opinię: 31.01.2018
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz ten pasztet. Mała wcina jak szalona, ale nie to jest dla mnie największym szokiem. Mój mąż, który najchętniej jadłby kanapki z żółtym serem i majonezem jest zachwycony pasztetem. Mówi, że mogę go piec co tydzień 🙂
Ola
Dodano opinię: 31.03.2018
Przepyszne! I nawet bardziej smakuje mi wersja dla córki bez soli i ostrzejszych przypraw. Wyszedł tylko dość mokry, Młoda w ręku rozsmarowuje, także używam do kanapek a nie do rączki.
Kamila
Dodano opinię: 22.11.2018
Zrobiłam dzisiaj dla synka. Niestety nijak mogę mu dać do rączki 🙁 pasztet jest mazisty do smarowania. Co mogłam zrobić źle?
Czy jutro jeszcze chwilę go dopiec? ?Pieklam ok 40 min. Grzanie Góra/dół może lepiej termoobieg?
Muszę zrobić coś „do rączki” bo taka formę upodobal sobie mój syn
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Zatem posmaruj chlebek i daj do rączki.
Aja
Dodano opinię: 06.02.2019
Ile trzeba ugotować suchej kaszy, żeby wyszło półtorej szklanki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.02.2019
ok pól szklanki
Dorota
Dodano opinię: 10.04.2019
A czy mogę dać mięsko z rosołu.mam wołowina udało i indyka. Czy lepiej jeden rodzaj mięsa.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Możesz
Ania
Dodano opinię: 21.05.2019
Od którego miesiąca moge dać dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.06.2019
Pod przepisem są tagi
Kamila
Dodano opinię: 09.12.2019
Od, którego miesiąca może maluch jeść taki pasztet?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
8+, są tagi pod przepisami
Aneta
Dodano opinię: 09.04.2020
Co mogę dodać zamiast pestek z dyni i amarantusa? Akurat nie mam w domu a już nie chce wychodzić.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
słonecznik, migdały a zamiast amarantusa inne ekspandowane zboże lub zwiększ ilość dodanych nasion słonecznika/migdałów
Patrycja
Dodano opinię: 09.04.2020
Czym mogę zastąpić przecier pomidorowy , ponieważ syn jest uczulony…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
jajkiem.
Monika
Dodano opinię: 14.01.2021
To jutro będzie rosół a na mięsie i warzywach pasztet w sobotę ☺️ Nie mogę się doczekać jak wyjdzie. Bez jajka się sklei?
Kasia
Dodano opinię: 22.02.2021
Jak taki pasztet zrobić dla 6miesiecznego bobasa. Co wykluczyć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
To danie jest wieloskładnikowe, lepiej podać je później niż w pierwszym miesiącu rozszerzania diety.
Agnieszka
Dodano opinię: 08.06.2021
Czy z kaszą kuskus też wyjdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Powinno