Znacie szybszy obiad od pesto z makaronem? Chyba tylko makaron z pesto:) W naszym domu lubimy tego typu posiłki, zwłaszcza, że można w nich przemycić naprawde wiele dobrego, przykrytego pycha smakiem:)
2 garści rukoli
1 garść bazylii
4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
1-2 ząbki czosnku
2,3 łyżki płatków migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek lub tej z zalewy, z pomidorów
szczypta pieprzu
opcjonalnie 2 łyżki parmezanu ( lub innego sera żółtego)
Migdały upraż na patelni.
Do misy blendera przełóż rukolę, listki bazylii, pomidory, pokrojony w ćwiartki czosnek, oliwę,ostudzone migdały, ser i pieprz. Zblenduj wszystko na pastę.
Podawaj z makaronem lub jako pasta na kanapki. Możesz posypać dodatkowym serem lub migdałami.
Jeśli nie masz suszonych pomidorów, dodaj w to miejsce bazylię lub ruklę.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (19)
Mała
Dodano opinię: 12.01.2016
A co zrobic gdy dziecko woli sam makaron bez sosu/pesto a nos ma taki ze wyczuwa zapach czosnku i cebuli w lot jak robi jakies danie i mowi ze mu śmierdzi?;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2016
Pokochać i takie jego decyzje:)Nic się nie da zrobić prócz akceptacji i proponowania mu nadal, ale szanowania gdy odmawia. Z czasem i to minie. Można też próbować z sosami bez aromatycznych przypraw.
zosiek
Dodano opinię: 21.04.2016
Gorzkie może być od rukoli. Młodziutka faktycznie nie jest gorzka, ale z czasem (im dłużej rośnie) nabiera gorzkości i to całkiem mocno.
zosiek
Dodano opinię: 21.04.2016
Nie pod tym postem się dodało – miało byc w odpowiedzi na post Agi…
Aga
Dodano opinię: 14.01.2016
Wyszło trochę gorzkawe.. Mała zjadła trzy świderki (makaron) i odpuściła 🙂 co mogło być przyczyną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.01.2016
Pojęcia ne mam,bo nie bardzo jest tu od czego tę gorycz złapać. Może któryś składnik był nie taki,a koże ta potrawa nie leży w Waszych smakach:)
Ala
Dodano opinię: 02.06.2016
Mój mąż generalnie zawsze twierdzi, że rukola jest gorzka. Dla mnie nie jest taka absolutnie. Więc chyba morał z tego taki, że niektórzy tak mogą ten smak odbierać.
Mała
Dodano opinię: 15.01.2016
Ja probowalamdzis to danie i faktycznie wyszlo lekko gorzkie. I chyba wiem dlaczego przed dodaniem migdalow smak byl bardzo fajny a potem w wyniku dodania spalonych a nie podprazonych migdalow zmienil sie na gorzki;) Mimo wszystko z makaronemjuz lepiej smakowalo. I jadlam z apetytem. Synek mimo ze uczestniczyl w wykonaniu jedzonka to zjadl suchy makaron;)))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.01.2016
Jeśli migdały są za długo prażone mogą dawać taki posmak.
Żółwia mama
Dodano opinię: 15.01.2016
Uwielbiam ja, uwielbia mąż, Leo nawet lubi <3
Zrobiłam z kurczakiem i jarmużem, bo nie miałam rukoli 🙂 REWELKA!
Kasia
Dodano opinię: 13.03.2017
Żaden z moich blenderów, ani kielichowy (Tefal) ani ręczny (Hoffen z Biedronki), nie dał sobie rady ze zmieleniem rukoli. Ostrza zacierają się pośród całych liści. Jak Wy to zrobiłyście?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2017
Yyyy… Nie miałam z tym w ogole problemów. Mój blender to zrobił w chwilę. Wszystkie liście tak robi. Szpinak też, bazylię, jarmuż…
Magda
Dodano opinię: 09.05.2018
Uwielbiam alaantkowe, ale to danie nam nie podeszlo. Bardzo ostre i gorzkie. Bez dużej ilości jogurtu nawet nie próbuje podawać mojemu roczniakowi.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Smak smakowi nierówny:) Jest tak wiele możliwości, że po prostu eksperymentujmy ze smakami.
Sandra
Dodano opinię: 21.03.2020
Czy można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
tak
Dorota
Dodano opinię: 11.09.2021
O matko, jakie to było dobre!!!
Natalia
Dodano opinię: 19.11.2021
Czy dziecko roczne może jeść oliwki zielone w pesto?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak.