około 700 g. mięsa zmielonego z indyka;
2 jajka;
3 ząbki czosnku;
łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
wybrane zioła;
koperek;
łyżka bułki tartej (zwracajcie uwagę na skład, a najlepiej użyjcie domowej);
szklanka wybranych, ugotowanych warzyw drobno pokrojonych (ale nie zblendowanych);
łyżeczka curry.
Warzywa gotujemy, studzimy i kroimy drobno. Dodajemy curry, wyciśnięty jeden ząbek czosnku i jedno jajko-dokładnie mieszamy.
Do zmielonego mięsa dodajemy drugie jajko, bułkę tartą, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, posiekane zioła, koperek, paprykę. Jeśli mamy czas-odstawiamy do lodówki na godzinę.
Na dno keksówki wykładamy połowę masy mięsnej. Na nią wykładamy masę warzywną, którą przykrywamy drugą połówką masy mięsnej. Wszystko dobrze przygniatamy łyżką, by warstwy do siebie przylegały.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Pieczeń można podać ciepłą na obiad lub zimną do kanapek:)
Do pieczeni można również dodać 1/2 posiekanej i podsmażonej cebuli lub zwiększyć ilość czosnku wedle smaku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (23)
Anonymous
Dodano opinię: 06.11.2014
Wygląda wyśmienicie i w ogóle super, nie polecam tylko piec w opakowaniach wykonanych z aluminium. Jony aluminium pod podgrzaniu w piekarniku przenikają do jedzenia, są toksyczne, rakotwórcze i w ogóle fuj niestety… 🙁
pozdrawiam Gosia
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.11.2014
Dziękuję za komentarz. Masz oczywiście rację. Nie robię tego zazwyczaj,ale czasem, gdy blaszki brak-ta ratuje. Pozdrawiam serdecznie.
Anonymous
Dodano opinię: 17.11.2014
Wyglada smacznie. Czy mozesz napisac jakie warzywka dodalas?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.11.2014
Dodałam marchewkę, fasolkę szparagową, korzeń pietruszki, czosnek. Pozdrawiam!
Anonymous
Dodano opinię: 10.12.2014
czy mieso nie wychodzi suche?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2014
Moje nie było. Zależy jakią część indyka się zmieli. Można dodać odrobinę oliwy lub masła, jeśli jest obawa,ze będzie suche.
Anonymous
Dodano opinię: 10.02.2015
Robiłam tą pieczeń wielokrotnie. Bardzo mi smakuje, Niestety mój niejadek odmawia zjedzenia.Ja uwielbiam, więc robię dla siebie i meza;-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2015
Miło to czytać:)Dzieci mają różne etapy, raz coś kochają, za chwilę nie znoszą, by za parę dni całkowicie pokochać i jeść tylko to. I dobrze!Zaufajmy im. Tak kształtuje się im gust kulinarny:):):)Pozdrawiamy!!
Anonymous
Dodano opinię: 11.03.2015
co można dodac zamiast jajek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.03.2015
Spróbuj ze zmielonym siemieniem lnianym.
Kasia
Dodano opinię: 06.03.2016
Do warzyw jajkjo surowe czy gotowane? Może polcecą Panie jaki sos mmożna by do takiej pieczeni przygotować?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.03.2016
Jajko surowe.
markal
Dodano opinię: 09.04.2016
Właśnie gotuję warzywka – liczę na to że moja 1,5 roczna córa zje. Pomysł wydaje mi się super! Uwielbiamy mielone z indyka:) Dziękuję za poropozycję:)
Ewelina
Dodano opinię: 28.10.2016
U Pani mięso takie ciemne u mnie bardzo jasne od czego to moze zalezeć?
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Od rodzaju mięsa.
Ania
Dodano opinię: 10.08.2017
Wygląda super:) Czy mogę prosić o podanie wymiarów blaszki? Wolę się upewnić przed zakupem, bo chciałabym, żeby wyszło dokładnie tak jak u Was:) Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
30×10
Ania
Dodano opinię: 06.05.2018
Czy mięsko pieczemy na termoobiegu?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.05.2018
Tak
Milena
Dodano opinię: 22.08.2018
Witam. Czy zamiast bułki tartej można dodać kaszę mannę? Dziękuję
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Tak
Elżbieta
Dodano opinię: 02.01.2019
Jesli mam piekarnik gazowy to jak piec ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
Przykro nam, ale mamy elektryczne i nie wiemy:(