- ok 350-400g filetu z dorsza bez skóry;
- 1 cebula;
- 1 czerstwa bułka;
- 1 łyżka musztardy sarepskiej;
- 1 starta na małych oczkach marchewka;
- 1 pęczek koperku lub natki pietruszki;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 jajko (lub 3 łyżki gęstej wody po gotowanej ciecierzycy);
do panierowania:
- 3 łyżki wiórków kokosowych lub sezamu;
- 3 łyżki bułki tartej.
Olej rzepakowy do pieczenia.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Polej olejem, by natłuścić delikatnie papier. Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem.
Czerstwą bułkę namocz w wodzie, by zmiękła, a następnie odsącz z jej nadmiaru i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekaną drobno cebulę, starta marchewkę, posiekaną natkę pietruszki lub koperek, jajko, musztardę, sok z cytryny i wymieszaj.
Rybę umyj, osusz i zmiel w blenderze, dodaj do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Nabieraj porcje masy rybnej w dłonie, formułuj klopsy, a następnie obtaczaj delikatnie z dwóch stron w wiórkach zmieszanych z bułką tartą i układaj na blasze. Skrop jeszcze górę klopsów rybnych olejem i wstaw do nagrzanego na 200’C piekarnika. Piecz 15 minut na środkowym poziomie z termoobiegiem, po czym przewróć wszystkie burgery na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.
Podawaj np. z surówką z tartej marchewki z jabłkiem i dodatkami np. (ananasem, rodzynkami, olejem z pestek dyni, cząstkami mandarynek, sokiem z cytryny).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (87)
Magdalena
Dodano opinię: 06.03.2018
zdecydowanie mój smak 🙂
Ola
Dodano opinię: 15.03.2019
Smażyłam na patelni i potrzebowały dużo tłuszczu. Robiłam „na pròbę” , więc następnym razem zrobię w piekarniku.
Aga M.
Dodano opinię: 06.03.2018
czy ryba mrozona sie nada?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.03.2018
Jak ją rozmrozisz to tak:)
Aga M.
Dodano opinię: 19.04.2018
no jasne 🙂 🙂
Jola
Dodano opinię: 07.03.2018
Od kiedy można podawać te burgery?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.03.2018
Od momentu kiedy ostygną:))) Poważnie, to koło 8-9 m jeśli dziecko dobrze już gryzie:)
Dominika
Dodano opinię: 01.03.2021
Musztardę można podawać takiemu maluchowi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Ile miesięcy?
Magda
Dodano opinię: 07.03.2018
Czy zamiast bułki można dać bułki tartej? Jeżeli tak ile łyżek? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2018
Jasne, albo kuskus, albo mannę, około 3 łyżek.
Agu
Dodano opinię: 07.03.2018
A bez buły starej cóż począć? ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.03.2018
Same wiórki koko:)
Ola
Dodano opinię: 07.03.2018
Czy można zamrozić burgery? Jeśli tak, to jak później je podgrzać – znowu w piekarniku czy na parze?
Monia
Dodano opinię: 07.03.2018
A czy inna ryba też się nadaje? Np.miruna?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.03.2018
Tak
Klaudia
Dodano opinię: 08.03.2018
Mituna to ryba ściekowa, nie nadaje się w ogóle do konsumpcji…
Marta
Dodano opinię: 18.01.2019
Co za bzdura, miruna jest rybą pochodzącą z wód Nowej Zelandii i w żadnym razie nie jest rybą ściekową.
Beata
Dodano opinię: 26.05.2020
Chyba tej pani chodzilo o mintaja ;p a nie mirune
Kasia
Dodano opinię: 08.03.2018
kotleciki właśnie wstawione do piekarnika, a marchewka się trze 🙂
Margolka
Dodano opinię: 08.03.2018
Genialne ?
Ula
Dodano opinię: 08.03.2018
A czy można zastąpić czymś czerstwa bułkę i marchewkę ?;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2018
Dodaj np. 3 łyżki kuskusa, manny lub bułki tartej. Marchewkę możesz pominąc, albo dodac np. cukinię czy inne warzywo.
Lucyna
Dodano opinię: 09.03.2018
Świetne kotleciki. Wszystkim smakują.?
Magda
Dodano opinię: 09.03.2018
Smakowało i to jak! Wyszło świetnie!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2018
Super, dziękuję za zdjęcie:))
Magda
Dodano opinię: 09.03.2018
Smakowało i to bardzo! Wyszło wyśmienicie:)
Patka
Dodano opinię: 21.03.2018
Czy brak wiórków kokosowych do panierki jakoś przeszkadza? Może być sama bułka tarta?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2018
tak , może być sama buła:)
Mama Monka
Dodano opinię: 21.03.2018
Jakiego dorsza polecacie? Gdzie kupujecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2018
w Lidlu:)
Beata
Dodano opinię: 23.03.2018
Właśnie zjedzone. Jak dla mnie trochę mało czuć rybę w rybie , ale mi to nie przeszkadza. (może dałam ciut dużo musztardy?) Fajna alternatywa dla Waszych burgerów z serem. Zobaczymy co powie mój krytyk kulinarny jak wstanie z drzemki:)
Jagoda
Dodano opinię: 28.03.2018
Trafiły w gusta naszej córki i synka (niejadka) przyjaciół. BA! Nawet dorośli podkradali te burgery 🙂 pyszne, zagoszczą na stałe w naszym menu 🙂
Karolina
Dodano opinię: 13.04.2018
Czy zamiast wiórów koko mogą być pokruszone płatki migdałowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Jasne:)
Kasia
Dodano opinię: 20.04.2018
Pyszne! Wersja dla synka z gotowanym kalafiorem, dla mamy surówka z kiszonej kapusty i pieczone bataty:)
Marta
Dodano opinię: 27.04.2018
A jak to jest z musztardą? Takie dzieci mogą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2018
Tak, sprawdź tylko skład.
Jag
Dodano opinię: 30.04.2018
Ile porcji wychodzi z tych składników? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.04.2018
Około 13
Emilia
Dodano opinię: 31.05.2018
Jakiej musztardy używacie z jakiej firmy ? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.06.2018
Kamis, albo Pegaz Poznański:)
Katka
Dodano opinię: 04.07.2018
Burgery dziś zagoszczą. Tylko zastanawiam się, co z ewentualnymi ościami w rybie? Zmielą się w blenderze, czy trzeba je wcześniej wylosować z fileta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.07.2018
Przeszukaj rybę dokładnie a czego nie znajdziesz, to się zmieli. Ale bądź skrupulatna.
Katka
Dodano opinię: 04.07.2018
Dziecię zajada, mąż też (o dziwo!), znaczy są super!
Beata
Dodano opinię: 07.09.2018
A czy wyjdą w piekarniku bez termoobiegu? I czy ewentualnie można je usmażyć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Wyjdą i można:)
Beata
Dodano opinię: 12.09.2018
Po upieczeniu przygotowane z mrożonej ryby można zamrozić??? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Nie polecamy.
Pati
Dodano opinię: 27.09.2018
Burgery pychotka. Nawet moje starsze, niejedzące ryb dziecko, zjadło burgery ze smakiem 🙂
Anna
Dodano opinię: 05.10.2018
Czy można te burgery przechować w lodówce i podać na drugi dzień?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2018
tak:)
Anna
Dodano opinię: 10.10.2018
REWELACJA!!!!
Sabina
Dodano opinię: 12.11.2018
Pycha???
Dzieci wciągnęły nosem?
Maria
Dodano opinię: 29.11.2018
Zastanawiam się, czy mojemu 6 miesięcznemu synkowi (6m i tydzień) mogę dać do spróbowania?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.11.2018
NIe wiem, jakie ma umiejętności gryzienia, ale radzę zacząć od gotownaych dań. Te burgery są dość twarde dla bobaska 6m, poza tym mają dużo składników.
Sara
Dodano opinię: 11.12.2018
Rewelacja ! Nie jestem mistrzem gotowania a wyszły ! I nawet dobre były ?
Maria
Dodano opinię: 21.12.2018
Pycha! Smakowały i 11miesiecznej wybrednej coreczce i rodzicom 🙂
Milena
Dodano opinię: 04.02.2019
Córka pierwszy raz zjadła rybę ze smakiem, dziękuję za ten przepis ?!
ElaM
Dodano opinię: 04.03.2019
Czy bez musztardy nie będzie za mdłe? Czy można ją ewentualnie czymś zastąpić? (Dla dziecka 10-11m)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
możesz dać musztardę do nich jeśli dziecko jest w tym wieku, spokojnie:)
Justyna
Dodano opinię: 14.03.2019
Czy można je później zamrozić? Zrobione że świeżej ryby.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.03.2019
Tak
Aneta
Dodano opinię: 24.03.2019
Świetny przepis ! 🙂
Córka (9 miesięcy) zjadła 3 sztuki, a
mój mąż nie za bardzo przepada za rybami ,ale w tej postaci bardzo mu zasmakowało 🙂
Monika
Dodano opinię: 11.04.2019
Czy zamiast bulki tartej mozna uzyc mąki z ciecierzycy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Tak
Monika
Dodano opinię: 11.04.2019
Czy mozna użyć mąki z ciecierzycy zamiast bulki tartej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Tak
Kasia
Dodano opinię: 28.05.2019
Mniam?
KATARZYNA
Dodano opinię: 02.06.2019
Wg mnie podany jest za długi czas pieczenia lub zbyt wysoka temperatura. Trochę się zbyt przypiekły i były za suche jak dla mnie. Rybka potrzebuję raczej być króciutko pieczona, myślę ze 15 min spokojnie wystarczy., tym bardziej, że ryba jest zmielona.
Karolina
Dodano opinię: 15.07.2019
Przepis wyglada super, ale czy można zastąpić jajko siemieniem lnianym wymieszanym z wodą???
Pozdrawiam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
jasne:)
Anna
Dodano opinię: 06.09.2019
Dlaczego wyszły lekko gorzkie?
Magda
Dodano opinię: 14.10.2019
Zamiast czerstwej bulki moze byc manna lub kuskus, ale czy ugotowany? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.10.2019
może być, surowy
Asia
Dodano opinię: 19.12.2019
Pomóżcie, zamroziłam sobie te burgery i teraz zastanawiam się jak je rozmrozić. Jak usmażę to sezam mi zgorzknieje, piekarnik mam za słaby, żeby mi to rozmroził. Mogę podgotować je w bulionie? PS. Pyszne 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
rozmrażaj w lodówce przez noc
Anna
Dodano opinię: 21.02.2020
Dziś nie miałam pietruszki koperku i cebuli a także musztardy ☺️ Dodałam bazylię, bułkę namoczylam w mleku owsianym i dodałam ulubione przyprawy. Sa równie pyszne ??
Karolina
Dodano opinię: 19.03.2020
Tak sie zastanawiam czy mogę je piec na dwa razy. Jednego dnia zrobic i upiec polowe, a nastepnego dnia upiec druga polowe. Mase nie upieczona oczywiscie do lodowki. Myslicie ze mozna? Nie zabardzo przejda musztarda jezeli tak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Nigdy tak nie robiłyśmy, ale powinno być ok
Angela
Dodano opinię: 14.09.2020
PRZEPYSZNE!
Moja moja 10-miesięczna córka jadla aż się uszy trzęsły? Na pewno to będzie nasz ulubiony rybny obiadek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Też je uwielbiamy
Natalia
Dodano opinię: 09.01.2021
Sztos. ?
Krystyna
Dodano opinię: 28.01.2022
Może być inne warzywo? Np kalafior?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Pewnie
FankaAlaantkowe
Dodano opinię: 07.10.2022
Jeju…. Z tymi przepisami czuje się niemal jak perfekcyjna pani domu. Nie jestem zbyt zdolna w kuchni a tu proszę. Takie kotlety mi wyszły. Bardzo dziękuję. Pyszne!!! Czekam aż mój roczniak wstanie. Mam nadzieję że jej wszystkich z mężem nie zjemy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Bardzo nam miło