Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 marca 2018

Pieczone burgery z dorsza – pyszne i chrupiące

Składniki: ok 350-400g filetu z dorsza bez skóry; 1 cebula; 1 czerstwa bułka; 1 łyżka musztardy sarepskiej; 1 starta na małych oczkach marchewka; 1 pęczek koperku lub natki pietruszki; 1 łyżka soku z cytryny; 1 jajko (lub 3 łyżki gęstej wody po gotowanej ciecierzycy); do panierowania: 3 łyżki wiórków kokosowych lub sezamu; 3 łyżki bułki...

Składniki:

  • ok 350-400g filetu z dorsza bez skóry;
  • 1 cebula;
  • 1 czerstwa bułka;
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej;
  • 1 starta na małych oczkach marchewka;
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 jajko (lub 3 łyżki gęstej wody po gotowanej ciecierzycy);

do panierowania:

  • 3 łyżki wiórków kokosowych lub sezamu;
  • 3 łyżki bułki tartej.

Olej rzepakowy do pieczenia.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Polej olejem, by natłuścić delikatnie papier. Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem.
Czerstwą bułkę namocz w wodzie, by zmiękła, a następnie odsącz z jej nadmiaru i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekaną drobno cebulę, starta marchewkę, posiekaną natkę pietruszki lub koperek, jajko, musztardę, sok z cytryny i wymieszaj.
Rybę umyj, osusz i zmiel w blenderze, dodaj do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Nabieraj porcje masy rybnej w dłonie, formułuj klopsy, a następnie obtaczaj delikatnie z dwóch stron w wiórkach zmieszanych z bułką tartą i układaj na blasze. Skrop jeszcze górę klopsów rybnych olejem i wstaw do nagrzanego na 200’C piekarnika. Piecz 15 minut na środkowym poziomie z termoobiegiem, po czym przewróć wszystkie burgery na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.
Podawaj np. z surówką z tartej marchewki z jabłkiem i dodatkami np. (ananasem, rodzynkami, olejem z pestek dyni, cząstkami mandarynek, sokiem z cytryny).
 


 
 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (87)

Magdalena

Dodano opinię: 06.03.2018

zdecydowanie mój smak 🙂

Ola

Dodano opinię: 15.03.2019

Smażyłam na patelni i potrzebowały dużo tłuszczu. Robiłam „na pròbę” , więc następnym razem zrobię w piekarniku.

Aga M.

Dodano opinię: 06.03.2018

czy ryba mrozona sie nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.03.2018

Jak ją rozmrozisz to tak:)

Aga M.

Dodano opinię: 19.04.2018

no jasne 🙂 🙂

Jola

Dodano opinię: 07.03.2018

Od kiedy można podawać te burgery?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.03.2018

Od momentu kiedy ostygną:))) Poważnie, to koło 8-9 m jeśli dziecko dobrze już gryzie:)

Dominika

Dodano opinię: 01.03.2021

Musztardę można podawać takiemu maluchowi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Ile miesięcy?

Magda

Dodano opinię: 07.03.2018

Czy zamiast bułki można dać bułki tartej? Jeżeli tak ile łyżek? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Jasne, albo kuskus, albo mannę, około 3 łyżek.

Agu

Dodano opinię: 07.03.2018

A bez buły starej cóż począć? ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2018

Same wiórki koko:)

Ola

Dodano opinię: 07.03.2018

Czy można zamrozić burgery? Jeśli tak, to jak później je podgrzać – znowu w piekarniku czy na parze?

Monia

Dodano opinię: 07.03.2018

A czy inna ryba też się nadaje? Np.miruna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2018

Tak

Klaudia

Dodano opinię: 08.03.2018

Mituna to ryba ściekowa, nie nadaje się w ogóle do konsumpcji…

Marta

Dodano opinię: 18.01.2019

Co za bzdura, miruna jest rybą pochodzącą z wód Nowej Zelandii i w żadnym razie nie jest rybą ściekową.

Beata

Dodano opinię: 26.05.2020

Chyba tej pani chodzilo o mintaja ;p a nie mirune

Kasia

Dodano opinię: 08.03.2018

kotleciki właśnie wstawione do piekarnika, a marchewka się trze 🙂

Margolka

Dodano opinię: 08.03.2018

Genialne ?

Ula

Dodano opinię: 08.03.2018

A czy można zastąpić czymś czerstwa bułkę i marchewkę ?;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Dodaj np. 3 łyżki kuskusa, manny lub bułki tartej. Marchewkę możesz pominąc, albo dodac np. cukinię czy inne warzywo.

Lucyna

Dodano opinię: 09.03.2018

Świetne kotleciki. Wszystkim smakują.?

Magda

Dodano opinię: 09.03.2018

Smakowało i to jak! Wyszło świetnie!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Super, dziękuję za zdjęcie:))

Magda

Dodano opinię: 09.03.2018

Smakowało i to bardzo! Wyszło wyśmienicie:)

Patka

Dodano opinię: 21.03.2018

Czy brak wiórków kokosowych do panierki jakoś przeszkadza? Może być sama bułka tarta?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2018

tak , może być sama buła:)

Mama Monka

Dodano opinię: 21.03.2018

Jakiego dorsza polecacie? Gdzie kupujecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2018

w Lidlu:)

Beata

Dodano opinię: 23.03.2018

Właśnie zjedzone. Jak dla mnie trochę mało czuć rybę w rybie , ale mi to nie przeszkadza. (może dałam ciut dużo musztardy?) Fajna alternatywa dla Waszych burgerów z serem. Zobaczymy co powie mój krytyk kulinarny jak wstanie z drzemki:)

Jagoda

Dodano opinię: 28.03.2018

Trafiły w gusta naszej córki i synka (niejadka) przyjaciół. BA! Nawet dorośli podkradali te burgery 🙂 pyszne, zagoszczą na stałe w naszym menu 🙂

Karolina

Dodano opinię: 13.04.2018

Czy zamiast wiórów koko mogą być pokruszone płatki migdałowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Jasne:)

Kasia

Dodano opinię: 20.04.2018

Pyszne! Wersja dla synka z gotowanym kalafiorem, dla mamy surówka z kiszonej kapusty i pieczone bataty:)

Marta

Dodano opinię: 27.04.2018

A jak to jest z musztardą? Takie dzieci mogą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2018

Tak, sprawdź tylko skład.

Jag

Dodano opinię: 30.04.2018

Ile porcji wychodzi z tych składników? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.04.2018

Około 13

Emilia

Dodano opinię: 31.05.2018

Jakiej musztardy używacie z jakiej firmy ? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.06.2018

Kamis, albo Pegaz Poznański:)

Katka

Dodano opinię: 04.07.2018

Burgery dziś zagoszczą. Tylko zastanawiam się, co z ewentualnymi ościami w rybie? Zmielą się w blenderze, czy trzeba je wcześniej wylosować z fileta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.07.2018

Przeszukaj rybę dokładnie a czego nie znajdziesz, to się zmieli. Ale bądź skrupulatna.

Katka

Dodano opinię: 04.07.2018

Dziecię zajada, mąż też (o dziwo!), znaczy są super!

Beata

Dodano opinię: 07.09.2018

A czy wyjdą w piekarniku bez termoobiegu? I czy ewentualnie można je usmażyć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Wyjdą i można:)

Beata

Dodano opinię: 12.09.2018

Po upieczeniu przygotowane z mrożonej ryby można zamrozić??? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Nie polecamy.

Pati

Dodano opinię: 27.09.2018

Burgery pychotka. Nawet moje starsze, niejedzące ryb dziecko, zjadło burgery ze smakiem 🙂

Anna

Dodano opinię: 05.10.2018

Czy można te burgery przechować w lodówce i podać na drugi dzień?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2018

tak:)

Anna

Dodano opinię: 10.10.2018

REWELACJA!!!!

Sabina

Dodano opinię: 12.11.2018

Pycha???
Dzieci wciągnęły nosem?

Maria

Dodano opinię: 29.11.2018

Zastanawiam się, czy mojemu 6 miesięcznemu synkowi (6m i tydzień) mogę dać do spróbowania?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.11.2018

NIe wiem, jakie ma umiejętności gryzienia, ale radzę zacząć od gotownaych dań. Te burgery są dość twarde dla bobaska 6m, poza tym mają dużo składników.

Sara

Dodano opinię: 11.12.2018

Rewelacja ! Nie jestem mistrzem gotowania a wyszły ! I nawet dobre były ?

Maria

Dodano opinię: 21.12.2018

Pycha! Smakowały i 11miesiecznej wybrednej coreczce i rodzicom 🙂

Milena

Dodano opinię: 04.02.2019

Córka pierwszy raz zjadła rybę ze smakiem, dziękuję za ten przepis ?!

ElaM

Dodano opinię: 04.03.2019

Czy bez musztardy nie będzie za mdłe? Czy można ją ewentualnie czymś zastąpić? (Dla dziecka 10-11m)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

możesz dać musztardę do nich jeśli dziecko jest w tym wieku, spokojnie:)

Justyna

Dodano opinię: 14.03.2019

Czy można je później zamrozić? Zrobione że świeżej ryby.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.03.2019

Tak

Aneta

Dodano opinię: 24.03.2019

Świetny przepis ! 🙂
Córka (9 miesięcy) zjadła 3 sztuki, a
mój mąż nie za bardzo przepada za rybami ,ale w tej postaci bardzo mu zasmakowało 🙂

Monika

Dodano opinię: 11.04.2019

Czy zamiast bulki tartej mozna uzyc mąki z ciecierzycy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Tak

Monika

Dodano opinię: 11.04.2019

Czy mozna użyć mąki z ciecierzycy zamiast bulki tartej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Tak

Kasia

Dodano opinię: 28.05.2019

Mniam?

KATARZYNA

Dodano opinię: 02.06.2019

Wg mnie podany jest za długi czas pieczenia lub zbyt wysoka temperatura. Trochę się zbyt przypiekły i były za suche jak dla mnie. Rybka potrzebuję raczej być króciutko pieczona, myślę ze 15 min spokojnie wystarczy., tym bardziej, że ryba jest zmielona.

Karolina

Dodano opinię: 15.07.2019

Przepis wyglada super, ale czy można zastąpić jajko siemieniem lnianym wymieszanym z wodą???
Pozdrawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

jasne:)

Anna

Dodano opinię: 06.09.2019

Dlaczego wyszły lekko gorzkie?

Magda

Dodano opinię: 14.10.2019

Zamiast czerstwej bulki moze byc manna lub kuskus, ale czy ugotowany? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.10.2019

może być, surowy

Asia

Dodano opinię: 19.12.2019

Pomóżcie, zamroziłam sobie te burgery i teraz zastanawiam się jak je rozmrozić. Jak usmażę to sezam mi zgorzknieje, piekarnik mam za słaby, żeby mi to rozmroził. Mogę podgotować je w bulionie? PS. Pyszne 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

rozmrażaj w lodówce przez noc

Anna

Dodano opinię: 21.02.2020

Dziś nie miałam pietruszki koperku i cebuli a także musztardy ☺️ Dodałam bazylię, bułkę namoczylam w mleku owsianym i dodałam ulubione przyprawy. Sa równie pyszne ??

Karolina

Dodano opinię: 19.03.2020

Tak sie zastanawiam czy mogę je piec na dwa razy. Jednego dnia zrobic i upiec polowe, a nastepnego dnia upiec druga polowe. Mase nie upieczona oczywiscie do lodowki. Myslicie ze mozna? Nie zabardzo przejda musztarda jezeli tak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Nigdy tak nie robiłyśmy, ale powinno być ok

Angela

Dodano opinię: 14.09.2020

PRZEPYSZNE!
Moja moja 10-miesięczna córka jadla aż się uszy trzęsły? Na pewno to będzie nasz ulubiony rybny obiadek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Też je uwielbiamy

Natalia

Dodano opinię: 09.01.2021

Sztos. ?

Krystyna

Dodano opinię: 28.01.2022

Może być inne warzywo? Np kalafior?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Pewnie

FankaAlaantkowe

Dodano opinię: 07.10.2022

Jeju…. Z tymi przepisami czuje się niemal jak perfekcyjna pani domu. Nie jestem zbyt zdolna w kuchni a tu proszę. Takie kotlety mi wyszły. Bardzo dziękuję. Pyszne!!! Czekam aż mój roczniak wstanie. Mam nadzieję że jej wszystkich z mężem nie zjemy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Bardzo nam miło

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek