Kaszę jaglaną wypłucz w gorącej wodzie. W garnku zagotuj 2 szklanki wody i przesyp do wrzącej wody surową kaszę. Gotuj pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Przesyp do miski.
Piekarnik nastaw na 180°C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do miski z kaszą. Dodaj olej, rozbełtane jajka, płatki owsiane, słonecznik, sezam, oregano. Cebulę i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj. Dodaj do kaszy. Natkę pietruszki posiekaj, wsyp do pozostałych składników. Wymieszaj całość dokładnie, na końcu dodając mąkę. Masa powinna być zwarta. Nabieraj w dłonie farsz i formuj małe kotlety. Układaj je na blasze w odstępach. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 30 minut, w połowie pieczenia przewracając na drugą stronę. Po upieczeniu przełóż na talerz.
Buraki gotują się bardzo długo, skorzystaj z tych, które możesz kupić w dużych sklepach spożywczych w próżniowym opakowaniu. Są już ugotowane i gotowe do spożycia. Zaoszczędzisz czas.
Kotleciki zawierają bardzo dużo składników. Możesz je podać starszemu niemowlęciu. Po upieczeniu będą chrupiące i trochę twarde, dlatego dziecko powinno już dobrze radzić sobie z gryzieniem.
Kasza jaglana dotychczas pojawiała się u Was jako jaglanka na słodko? Dla wytrawnej wersji wciąż brakowało inspiracji? Formując z niej kotleciki, uzyskasz świetne danie zarówno dla najmłodszej pociechy, jak i dla starszych domowników – możesz je podać także w postaci burgera. Wracając do kaszy jaglanej – cenimy ją za
bogaty skład – zawiera m.in. magnez, fosfor, mangan, wapń, żelazo, cynk! Występując w parze z burakiem, jajkami, sezamem, słonecznikiem i natką pietruszki, mówimy o naprawdę ogromnym bogactwie zamkniętym w tym daniu!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Anna
Dodano opinię: 15.06.2023
Niesamowicie pyszne i chrupkie ( przynajmniej takie mi wyszły😁). Genialny przepis, słonecznik i sezam bardzo dobrze kryją smak buraka. Jest to wielki plus, gdyż mój straszy syn nie przepada za tym warzywem.
Marta
Dodano opinię: 11.07.2023
Bardzo smaczne 🙂