Ciekawa opcja na podanie ryby niemowlakowi. Wygodny do chwycenia, z dodatkową porcją związków mineralnych, w tym wapnia. Pamiętajcie o podaży DHA- wraz z daniami rybnymi podawanymi 2 razy w tygodniu lub suplementując.
Zdejmujemy skórę z łososia, dzielimy płat na porcje i nacieramy obficie porwanymi listkami mięty. Wyciskamy sok z pomarańczy i zalewamy nim łososia. Marynujemy go w tej zalewie co najmniej godzinę.
Wyjmujemy łososia z marynaty, skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Mak mieszamy z sezamem i panierujemy w nich rybę. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy owoce, obieramy, kroimy w słupki, posypujemy lekko cynamonem i kardamonem. 10 minut przed końcem pieczenia łososia, wkładamy owoce do piekarnika i zapiekamy do zrumienienia.
Łosoś jest soczysty, a skórka chrupiąca. Idealna propozycja dla dzieci, które zniechęca fakt, iż ryba się w łapkach rozpada.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (5)
Elka
Dodano opinię: 19.05.2016
Próbowałam i dla mnie wielkie rozczarowanie. Dziecko nie chciało zjeść a i ja nie chciałam dokończyć. Kompletnie zabity smak pysznego łososia i jeszcze ten mak… Brrr aż mnie wzdryga.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2016
Gusta guściki…:) Na pewno na blogu znajdziesz coś dla siebie:) Pozdrawiamy!
Asia
Dodano opinię: 14.10.2016
Czy mak i sezam zmielić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.10.2016
Nie.
Ania
Dodano opinię: 02.01.2018
Dziś jedliśmy łososia w maku z Waszej pierwszej książki (podobny przepis do w/w). Dziecko coś tam poskubało (taki etap) ale my jedliśmy aż się uszy trzęsły 🙂 polecam! 🙂