składniki:
- 1 szklanka mąki (u mnie pół orkiszowej i poł pszennej)
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- Laska wanilii
- 2 łyżki oleju
- olej rzepakowy
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Posmaruj blaszkę lub patelnię żeliwną masłem i wstaw ją do piekarnika, by dobrze się rozgrzała.
Do miski wlej mleko i olej, przesiej przez sitko mąkę, wbij jajka, dodaj ziarenka z laski wanilii i wszystko zmiksuj. Odstaw ciasto, by odpoczęło (około 15 minut). W tym czasie akurat rozgrzeje się piekarnik i blaszka.
Wylej ciasto na gorącą blaszkę/patelnię, rozprowadzając je po ściankach (uważaj na goracą blaszkę/patelnię). Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz około 15 minut.
Udekoruj owocami sezonowymi, migdałami, osłodź miodem (dla dziecka po roku).
Wiadomo, że naleśnik kojarzy się z patelnią. I tak jest idealnie, gdy mamy na stanie taką, którą możemy wstawić do piekarnika (np. z odczepianą rączką lub żeliwną). Ja nie mam, ale piekę naleśnik w blaszce do tarty:) Trzeba sobie radzić;)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (85)
Marta
Dodano opinię: 13.06.2018
Witam, czy może być foremka do tarty ceramiczna?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2018
Jasne
Joanna
Dodano opinię: 13.06.2018
Czy z podanych proporcji ciasto wylewamy na blaszkę na raz?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2018
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 13.06.2018
Czesc! Ile oleju kokosowego jest potrzebne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Odrobina do posmarowania, łyzeczka.,
MadziaLenka
Dodano opinię: 13.06.2018
a czy w silikonowej formie do tarty też wyjdzie? a truskawki po upieczeniu położyć czy mają się chwilę piec też?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2018
Też wyjdzie. Owoce po wyjęciu naleśnika.
MadziaLenka
Dodano opinię: 13.06.2018
a przy okazji wprawdzie nie do tego postu ale ostatni mój wypiek i dwuletniej córki rogaliki drożdżowe z waszego przepisu wyszły super delikatnie zmodernizowane. nadzienie nie tylko same jablka ale też parę truskawek wszystkim smakowały 🙂
Emilia
Dodano opinię: 13.06.2018
Zrobiłam dziś na obiad rodzina oszalała 😉 wspaniały przepis dziękuje 😉 w mojej wersji doszedł serek marscapone truskawki maliny i cukier puder ??
Meg
Dodano opinię: 14.06.2018
Super Ci wyszedł ?
Anna
Dodano opinię: 13.06.2018
Nie mam takiego naczynia ani blaszki, wszystkie kwadratowo/prostokątne, czy więc może być silikonowa forma do tarty?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2018
Jasne, będzie ok.
Aga
Dodano opinię: 13.06.2018
A czy można użyć jakiegoś mleka roślinnego??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.06.2018
Jasne.
Sylwia
Dodano opinię: 13.06.2018
A jaka inna make mozna uzyc zamiast maki orkiszowej? Kukurydziana, kokosowa czy ryzowa na przyklad 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Próbuj. Ryżowa będzie ok.
Sylwia
Dodano opinię: 14.06.2018
Zrobiłam wczoraj syn zajadał ze smakiem,nawet wybredny tatuś wcinał ? super szybkie i smaczne danie?
Klaudia
Dodano opinię: 14.06.2018
Super przepis ?
Patrycja
Dodano opinię: 14.06.2018
Super! W końcu znalazłam coś dla mojego malucha ??
Aga
Dodano opinię: 15.06.2018
Czy pieczemy również na termoobiegu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Tak
Aga
Dodano opinię: 16.06.2018
Dzięki, piekłam w tej patelni ze zdejmowaną rączką, dorzuciłam kilka mrożonych śliwek do surowego ciasta i wyszło przepyszne! U nas było z mlekiem kozim. Chciałam zrobić zdjęcie, ale zjadłyśmy z córą.
Super pomysł, żeby nie stać nad patelnią smażąc tysiąc naleśników 🙂
Karolina
Dodano opinię: 15.06.2018
A naczynie zaroodporne moze byc?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Pewnie. Kombinuj:)
Karolina
Dodano opinię: 15.06.2018
A mi nie wyszlo 🙁 fakt, ze pominelam etap „odpoczywania” ciasta. Czy jest on konieczny? Ciasto jakby za krotko sie pieklo…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Tak, konieczny, bo dzięki temu, ciasto później ładnie wyrasta. Mże teź byc, że yszedł Ci najzwyklejszy zakalec. Bywa. Nie zrażaj się.
Hela
Dodano opinię: 16.06.2018
Udało się ? ciekawe czy będzie chłopakom smakować jak wstaną ? do polania zrobiłam mus jabłkowy słodzony rodzynkami i daktylem
pati
Dodano opinię: 18.06.2018
Czy mozna dac mm
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Nie polecamy gotowania na mm. Użyj mleka krowiego lub roślinnego.
Sylwia
Dodano opinię: 24.06.2018
Mam pytanie jak podnieść ciasto na brzegi skoro jest rzadkie i spływa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.06.2018
Gdy rozgrzejesz blaszkę lub patelnie, to wylewając na nią ciasto, zacznie natychmiast przywierać, również do brzegów.
Agata
Dodano opinię: 25.06.2018
Uwielbiam Was i dziękuję za tego bloga! Gotowanie nie jest moją mocną stroną, umiem robić dania tylko z dokładnego przepisu, żadna improwizacja nie wchodzi w grę ? Wasze przepisy są opisane w sposób tak prosty i jasny, że nawet ja umiem z nimi przyrządzić posiłek.
Pieczony naleśnik pyszny, już w połowie zjedzony przeze mnie i roczną córeczkę, reszta czeka na synka i tatę. Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.06.2018
❤️❤️❤️
Anna
Dodano opinię: 25.06.2018
Nie wiem skąd macie cierpliwość odpisywać na niektóre komentarze… Danie przepyszne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.06.2018
Trenujemy z dziećmi?
Gosia
Dodano opinię: 21.02.2020
Hahaha to samo właśnie pomyślałam. Mistrzynie zen ?
Agnieszka
Dodano opinię: 25.06.2018
Wyszedł pyszny.
I ta domowa brzoskwiniowa konfitura 🙂
Justyna
Dodano opinię: 08.07.2018
Pięknie wyrósł, ale nie wiem czy się udał, czy nie, bo był mokry w środku..? Taki zakalcopodobny, ale jeszcze z opcją, że może tak ma być. Następnym razem użyję mąki pszennej, teraz miałam pszenną pełnoziarnistą i zapomniałam ją przesiać w dodatku.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.07.2018
Wygląda pysznie, więc pewnoe wyszedł. Mąka oełnoziarnista jest cięższa niz pszenna, ale rownie dobra.
Klaudia
Dodano opinię: 10.07.2018
Od kiedy podaje się mleko krowie ?syn ma skończone 8msc czy już można ?tylko chodzi mi o sklepowe nie mam wslasnycj krów
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Jako składnik potrawy mozna.
Kasia duomama
Dodano opinię: 13.07.2018
Moje dzieci (2 na raz :P) urodziły się w 32 tc, obecnie mają 10miesięcy (korygowane 8). Zaczęliśmy rozszerzanie diety (niestety?) od słoiczków, potem robiłam domowe papki. Dzieci jadły już marchew, pietruszkę, kalarepę, zielony groszek, brokuły, kalafiora, seler, ziemniaki, ryż (w różnych proporcjach). Przy grudkach bywały reakcje wymiotne, a gdy ugotowałam buraki, nagle wszystkie warzywka przestały smakować, czy gładkie, czy grudki, są wypluwane na odległość. Dzieci jedzą prawie jedynie deserki złożone z różnych owoców + ewentualnie serka/jogurtu (wciąż forma blendowana). Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem spróbowania BLW, ale nie wiem, podawać im już dania odpowiednie do ich wieku? Czy raczej zaczynać od pojedynczych warzywek/owoców w słupkach? Jeśli od wieku, to raczej 8 czy 10 miesięcy? I czy sztućce w ruch, czy jednak ręce?
Przepraszam za tyle pytań, ale mam nadzieję na otrzymanie ułatwiającej życie odpowiedzi 😛
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Zapraszamy na nasz kurw http://www.kursblw.pl tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
Lila
Dodano opinię: 16.07.2018
Dopiero wlewając ciasto na blaszkę zdałam sobie sprawę, że po rzecież ma wyjmowane dni!Z tego co nie wyciekło zrobiłam na tej samej zasadzie (nagrzane w piekarniku kokilki z olejem) coś w rodzaju Yorkshire puddings i wyszło tak?Zmiecione przez dziecię i tatę nawet
Ola
Dodano opinię: 29.08.2018
Pyyycha!! ❤️ (Piekłam w tortownicy i też wyszło super;) )
Monika
Dodano opinię: 07.09.2018
A i nie wyszedł robiłam w naczyniu żaroodpornym i wyszedl zaklec chyba trzeba piec dłużej w naczyniu
Monika
Dodano opinię: 15.09.2018
Wyrósł znakomicie. Zjedzony z miodem i jabłkiem. Dopełnieniem szczęścia było kakao
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.09.2018
Wow! Spektakularnie❤️
Weronika
Dodano opinię: 17.09.2018
Jeśli córeczka ma 9 miesięcy to mogę upiec te naleśniki na mleku krowim? Mam trochę obawy.
I czy zwyczajnie na patelni zamiast w piekarniku w sposób tradycyjny tez wyjdją?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.09.2018
Możesz zrobić na krowim. To rzepis na pieczony naleśnik smażony wyjdzie płaski i zupelnie inny,
Justyna
Dodano opinię: 05.11.2018
Robiłam dwa razy i dwa razy zakalec choć wyrasta pięknie 🙁 ciasto odpoczęło, składniki miały temperaturę pokojową, nie mam już pomysłu co jeszcze mogę zrobić 🙁 piekę w silikonowej formie do tarty, może tu tkwi diabeł?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Może zaglądalaś do piekarnika.
Ewcia
Dodano opinię: 06.11.2018
Polecamy 😉
Iwetka
Dodano opinię: 03.01.2019
U nas w formie do muffinek w modyfikacji z mlekiem owsianym i samymi żółtkami 🙂
Ania
Dodano opinię: 29.01.2019
Czy ciasto w środku powinno być trochę mokre czy raczej pulchne ? Użyłam tylko mąki orkiszowej i nie wiem czy mam zakalca czy takie właśnie powinno wyjść 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Raczej jest puszyste
Kamila
Dodano opinię: 27.05.2019
Witam od jakiegoś czasu nie ma dnia bez Waszego przepisu są pyszne
Mam pytanie czy ten naleśnik po wyjęciu bo wyrósł super opada A w środku robi się taki gumowaty
Bardzo jest smaczny zastanawiam się tylko czy mogę dac małej czy to nie zakalec pozdrawiam
Agnieszka
Dodano opinię: 23.07.2019
Witam
Dlaczego po wyciagnięciu, naleśnik opada? Nawet jak wywalczyłam piekarnik i trzymalam go tam chwile i tak opadł?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Moze składniki byly zimne.
Gosia14
Dodano opinię: 17.09.2019
„Do miski wlej okej i mleko”. Ile oleju jest potrzebne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
2 łyżki jak w składnikach:)
Anna
Dodano opinię: 01.11.2019
W końcu śniadanie, które córcia je sama (bez mojego przypominania : „Weź kolejną porcję do buzi”)! Dziękuję-my!
Ola
Dodano opinię: 23.11.2019
Czy naleśniko można podawać dziecku które zaczyna 8 miesiąc? Jak rozumieć 8+?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
tak, można.
Anka
Dodano opinię: 21.02.2020
Jakie mąki w alternatywie jeśli dziecko nie może ani pszennej ani orkiszowej (również kukurydzianej)??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Musisz prbówoać, nie robiłyśmy na innej.
Wika
Dodano opinię: 06.06.2020
Ja dodawałam z cieciorki i ryzowej i też super wyszło
Monia
Dodano opinię: 22.02.2020
Jaka maka można zastąpić mąkę pszenna? Niestety u nas alergia a danie wyglada cudownie. Nie chce zepsuć ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
Nie robiłam z bezglutenową, ale próbuj może kokosową.
Magda
Dodano opinię: 25.02.2020
Mi też wyszedł zakalec :/Miałam chłodne mleko, może dlatego.
I masło na blaszce po tych 15 min w piekarniku zaczęło się już dymić a to ciasto rozprowadzone na bokach blaszki po 5 min było już brązowe więc zmniejszyłam temperaturę i w rezultacie wierzch i spód były jakby niedopieczone a brzegi za bardzo spieczone.
Mam nowy piekarnik, może za bardzo grzeje :/
Gosia
Dodano opinię: 10.05.2020
Witam, u mnie 3 podejście i 3 zakalec ? co może być powodem ? Wszystko zgodnie z przepisem, produkty w temp pokojowej a mimo to coś jest nie tak…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Może guru wypieków coś zaradzi: https://www.mojewypieki.com/post/zakalec-jak-go-uniknac
kasia
Dodano opinię: 05.07.2020
Niebardzo rozumiem o co chodzi z olejem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
2 łyżki oleju do ciasta, a blaszkę smarujemy masłem lub np. olejem koko
klaudia
Dodano opinię: 15.07.2020
Jaki rozmiar blaszki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Chyba 24cm średnica
Natalia
Dodano opinię: 21.08.2020
Czym można zastąpić wanilię?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Możesz pominąć.
Karolina
Dodano opinię: 09.08.2021
Nie chcialby ktos podziepic sie zdjęciem jak wyglada upieczony w środku? ❣
Edyta
Dodano opinię: 23.04.2022
Wow, jak to wyrosło pięknie, myslalam, że z foremki ucieknie! Co prawda nieco opadło po wyjeciu z piekarnika ale i tak zostały górki niczym u Karpatki! W smaku nawet nieco podobne! Chyba, przełożę następnym razem bita śmietana albo jakimś kremem i zrobię oszukana karpatke, bo przepis mega prosty i szybki! ja dodalam lyzeczke miodu do ciasta i nie mialam wanilii więc kilka kropelek olejku migdałowego. Polecam!
Edyta
Dodano opinię: 23.04.2022
Zdjęcie po ostudzeniu 😊
Olga
Dodano opinię: 13.05.2022
Wyszedl wspaniały! ! Dziękuję za przepis!
Olga
Dodano opinię: 13.05.2022
PRZEPYSZNY! Wcale nie jest przypalony. Tak tylko wyszedł na zdjęciu. Podałam małemu z miodem a także z mascarpone i borówkami 🙂
Ewa
Dodano opinię: 27.05.2022
Moje dzieci uwielbiają ten naleśnik ❤️