Umiarkowanie lubię manualne prace w kuchni:)Brak mi cierpliwości. Czasem jednak, w imię usatysfakcjonowania kubków smakowych rodziny, jestem w stanie się na to skusić. Tak oto powstały pierogi z soczewicą. Lubicie? My soczewicę wielbimy pod każdą postacią .
To co? Dacie się skusić na ręczne robótki pierogowe?:):):)
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka masła
farsz
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 i 3/4 szklanki wody
1/2 dużej cebuli
olej
Przygotuj farsz: Ugotuj soczewicę w wodzie do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę). Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj soczewicę z cebulą i zblenduj wszystko. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto: Do gorącej wody przełóż masło, by się w niej rozpuściło. Wysyp mąkę na stolnicę, zrób w niej dołek i powoli wlewaj wodę z masłem, mieszając łyżką (uważaj, by się nie poparzyć). Gdy woda z mąką już lekko się wymiesza i ciasto nie będzie tak gorące, zacznij je wyrabiać, aż stanie się elastyczne(w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki). Podziel ciasto na 3,4 części i po kolei rozwałkuj każdą z nich na grubość około 2 mm uprzednio lekko podsypując ciasto mąką. Wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż łyżeczką farsz i sklej brzegi. Gotuj we wrzącej wodzie do 2 minut od ich wypłynięcia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Marta Gardyna-Ciosek
Dodano opinię: 13.04.2015
jak zwykle…pyszne :> ciasto wychodzi idealne, mały wciągnął chyba z 7 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.04.2015
:)Cieszymy się,że smakowało:)
Ola
Dodano opinię: 26.07.2015
Dziękuję za przespis! Wyszły pyszotne:)
Ja dodałam jeszcze natkę pietruszki do farszu, nadaje fajny smaczek.
Pozdrawiam cieplutko
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
I zdrowsze,bo przecież natka pietruszki to źródło żelaza:)na zdrowie!
AA
Dodano opinię: 29.07.2015
Przepisu raczej nie powtórzę. Pierogi wyszły poprawne, także trochę mi szkoda tej całej roboty tylko po to, zeby powstało danie, które da się zjeść, ale nie powala na kolana. Poza tym, pierogi na drugi dzień były niejadalne, bo wyschły okropnie (farsz) i nie dało się ich już wskrzesić.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.07.2015
możeinny nasz przepis Ci podpasuje. Zapraszamy:)
jutka
Dodano opinię: 19.09.2015
Czy farsz po zblendowaniu ma byc rzadki? Czy cos nie tak poszlo 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2015
Cos nie tak:)Nie jest mega gesty,ale nie leje sie z lyzki:)Moze soczewica nie wchlonela do konca wody?Jak masz amarantus ekspandowany-dodaj troszke.Wchlonie plyn:)
Magdalena
Dodano opinię: 27.09.2015
O boniu, jaka porażka 😀 Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, ale ciasto wykrajalam dosc duza szklanka i zdecydowanie za grubo, bo takie kulfony mi wyszly ze po 2 min gotowania dalej byly surowe. Wiec dalej walkowalam i juz mini kolka wykrajalam, tyle mi roboty sie zrobilo nagle, ze corka mi zasnela zanim nawet spróbowała 🙁 Farsz super, przypomina mi wigilijna kapuste z grochem, lubie wasza strone! 😀
PS. Ile wam wychodzi pierogów? Ile wkladacie do gotowania na raz? Jestem taka noga z pierogów, że szok… Zdjecie wstawie jak sie mi dziecko obudzi!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.09.2015
Hihihi:) Koniecznie wstaw zdjęcie:) no,czasem tak bywa,że nie wychodzi, bo …. Bo tak:) moim hitem była kiedyś zapiekanka jaglana:) Taka miała być zdrowa i pyszna… Jak nigdy się narobiłam i smakowało jak… Hm… Jak nic:) ale dzięki temu się uczymy:) nie zrażaj się!!! Gotowanie to ekstra przygoda:)
Wiktoria
Dodano opinię: 04.01.2016
Pierogi wyszly super!!! Troszke je zmodyfikowałam poprzez dodanie czosnku, majeranku, tymianku, pieprzu i natki pietruszki 😀 Wszystkim smakowało choć moje dziecko (10 mscy) wyżarło z nich tylko farsz 😉
Kasia
Dodano opinię: 19.01.2016
Czy mozna mrozic te pierogi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2016
Tak
Ela
Dodano opinię: 26.01.2016
Przetestowałam, dodalam wiecej przypraw sladem Wiktorii i wyszly pyszniutkie 🙂 Mniam 😛 Dziekuje za przepis!
Magdalena
Dodano opinię: 29.02.2016
Dziewczyny kusi mnie aby dodac jeszcze do tego farszu pieczarki wczesniej podpieczne, myslicie ze pasuja?? I czy takie pierogi moge pozniej zamrozic( nigdy nie mrozilam niczego z pieczarkami)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
Będzie pycha:) Możesz zamrozić:)
Magdalena
Dodano opinię: 01.03.2016
Super, dziekuje:)
Kasia
Dodano opinię: 03.08.2016
a ja dziś robiłam pierogi z borówkami i.. zabrakło mi borówek w tzw. międzyczasie 😛
Otworzyłam lodówkę, gapię się po tych półkach, gapię .. tu marchewka, tam jogurt, małosolne, ser żółty… no słabo jak na farsz,, patrzę hummus! hmmm.. powiem wam całkiem niezłe wyszły 😀
Zu
Dodano opinię: 13.09.2017
Przepyszne! Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły pyszne i idealne:) dzięki za przepis!
Martyna
Dodano opinię: 16.10.2017
Zaczełam robić pierogi, farsz zrobiłam troche inny, ale z soczewicą. Ciasto wyszło super dobre, lecz ja nie nadaje się do lepienia pierogów, na szczęście mąż z pracy wrócił i uratował sytuację, a Synek zajada się juz 6 szt. 🙂
Dominika
Dodano opinię: 20.09.2018
soczewicy ma być szklanka przed czy po ugotowaniu? a jeśli po, to ile trzeba dać do gotowania? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.09.2018
Tak jak w przepisie, szklanka soczewicy, która należy ugotować w podanej ilości wody. Czyli surowa soczewica.
Mama Natalia
Dodano opinię: 05.04.2019
A jeśli mam soczewicę z puszki to mam ją wcześniej gotować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.04.2019
Nie
Mama Natalia
Dodano opinię: 05.04.2019
Nie widzę moich poprzednich komentarzy, pewnie pojawiają się po jakimś czasie, teraz to już nieważne bo pierogi zrobiłam, z podwójnej ilości i … Mam obiad także na jutro? dużo tego wyszło. I wyszły ? pierwszy raz w życiu wyszły mi pierogi. Mnie i mężowi smakowały, synkowie, cóż, syn z lipca 2013 (rówieśnik Ali i Antka, a ja Was odkryłam dopiero przy trzecim synu!) zjadł dwa, czterolatek trzy i stwierdzili że jednak im nie smakują ? dorobiłam zatem pierogów z twarogiem (poslodzonym miodem) i te jedli chętnie, a mój dwulatek blw nie zjadł nic… No, poza sałatką ? jest z listopada 2016 i generalnie jestem zachwycona rozszerzaniem jego diety blw (teraz za dwa i pół miesiąca startujemy z rozszerzeniem diety najmłodszemu i nie wyobrażam sobie już inaczej), ale ostatnio jadą tylko warzywa (chodzi mi o obiady) i kasze/ziemniaki, mięso czy ryba wchodzi ciężko, czasem się udaje ale muszę kombinować, pocieszcie że to minie jak bunt dwulatka (który u nas też jeszcze nie minął)…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.04.2019
Pocieszamy:). Wszystko mija, oby nie wmuszać. Proponuj zawsze, gdy masz podczas posiłku, ale szanuj odmowę. Bedzie dobrze?