szpinak liście (ja miałam mrożony) (dwa, trzy brykiety starczą jeśli robimy tylko dla dziecka)
mała pierś z indyka
jajko
pieprz czarny
mąka (ja użyłam 3łyżki mąki razowej żytniej i 3 łyżki pszennej)
mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
szklanka gorącej wody
FARSZ:
Szpinak gotujemy pod przykryciem do miękkości na łyżce oliwy i 2 łyżkach wody, w międzyczasie dodajemy do gotującego się szpinaku pół ząbka czosnku lub jeden mały ząbek i doprawiamy pieprzem.
Osobno gotujemy na parze lub w wodzie pierś z indyka, następnie siekamy nożem lub blenderem na małe kawałeczki.
Łączymy gotowy szpinak z posiekanym indykiem i dodajemy jedno rozbełtane jajko. Mieszamy, mieszamy i farsz już mamy:)
CIASTO:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Teraz powoli dolewamy STOPNIOWO do mąki GORĄCĄ wodę i mieszamy ciasto łyżką wciąż dolewając wodę. Gdy zrobi nam się kleista papka, zaczynamy ugniatać ciasto rękoma, jeśli jest zbyt mokre, kleiste, dokładamy mąki, jeśli zbyt twarde, dolewamy wodę. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, odchodzące od ręki Rozumiecie mnie prawda? :))))
Rozwałkowujemy ciasto wałkiem:P i wykrawamy krążki szklanką.
Nakładamy farsz i zaklejamy pierożki, a następnie wrzucamy do gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze ok. 5 min na małym ogniu.
uwagi techniczne:
Z tej ilości mąki wyszło mi ok. 15 pierogów, Ala dostała dziś 5, resztę zamroziłam na kolejne obiady. Część indyka pokroiłam też w paski i dałam Ali obok pierogów. Została mi też czerwona papryka z wczoraj, więc dałam kilka pasków również do obiadu- no co, na bogato- w końcu Ala lubi wybór:)
Smacznegoooo:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
gosia
Dodano opinię: 10.09.2015
CZY MOŻNA CZYMŚ ZASTĄPIĆ JAJKO W FARSZU?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.09.2015
Jajko w farszu uzyłam by farsz był bardziej zwarty. Można go po prostu pominąć:)
Agiewillow
Dodano opinię: 19.10.2015
Jajko można zastąpić łyżeczką mielonego siemienia lnianego
Kasia
Dodano opinię: 24.02.2016
Jaka maka pszenna najlepsza do pierogów? tortowa czy np typ 650? Może maja Panie jakiś fajny przepis na farsz twarogowy do pierogów?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Niektóre mąki np lubelli mają oznaczenie ”do pierogów”, warto takie poszukać:) NIe nie mamy takiego przepisu na blogu. Rzadko lepimy pierogi, brak nam na to czasu:)
Monika
Dodano opinię: 26.04.2016
Super przepis, u nas już na stałe 🙂 Robię i mrożę już kolejny raz. Córka się zajada 🙂
Monika
Dodano opinię: 20.12.2016
Dla jakiego wieku dedykwane są te pierożki?;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2016
Już w 9 możesz podać.
Renata
Dodano opinię: 26.08.2017
A z jakim innym mięsem można zrobić te pierogi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Np. cielecina, kurczak.
Magda
Dodano opinię: 17.10.2017
Bardzo fajny przepis w końcu dla samego dziecka, a nie koniecznie dla całej rodziny.
Joanna
Dodano opinię: 24.12.2018
Też miałam zrobić takie pierogi i zamrozić… ale skoro używamy szpinaku mrożonego (ciężko teraz kupić inny) to nie powinno się go mrozić drugi raz?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Taka jest zasada.
Abra
Dodano opinię: 10.01.2019
Ale czy obróbka termiczna tego szpinaku nie powoduje, że nadaje on się do ponownego zamrożenia??
Iza
Dodano opinię: 02.02.2021
Dzień dobry, czy można zrobić z farszem ruskim (ziemniaczki gotowane bez soli + biały ser)?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Pewnie.
Paulina
Dodano opinię: 09.02.2022
Od którego miesiąca można podać takie ruskie? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
bez soli od początku rozszerzania diety
Gosik
Dodano opinię: 15.02.2022
Super pomysł na farsz do pierogów. ja zamiast jajka dodałam ugotowaną kaszę gryczaną, a zamiast indyka miałam pieczone udko z kurczaka i wyszły takie pyszne pierożki, że synkowi (choć jadł pierwszy raz pierogi) az się uszy trzęsły:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Lubimy takie inspiracje