Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2014

„Pierś z indyka w curry i mleku kokosowym”

Pierś z indyka;Puszka mleka kokosowego (u mnie 200 ml.);1 cebula;Ząbek czosnku;Pół dużej papryki;Oliwa z oliwek;Ryż;Curry. Mięso kroimy w paski (takie, żeby dzieć mógł swobodnie uchwycić), warzywa w słupki, cebulę w piórka). Mięso cebulę, czosnek, paprykę dusimy 15 minut w małej ilości wody i oliwy z oliwek. Można zamiast chwilę podsmażyć, ale ja jeszcze unikam smażenia,...

Pierś z indyka;
Puszka mleka kokosowego (u mnie 200 ml.);
1 cebula;
Ząbek czosnku;
Pół dużej papryki;
Oliwa z oliwek;
Ryż;
Curry.

Mięso kroimy w paski (takie, żeby dzieć mógł swobodnie uchwycić), warzywa w słupki, cebulę w piórka).
Mięso cebulę, czosnek, paprykę dusimy 15 minut w małej ilości wody i oliwy z oliwek. Można zamiast chwilę podsmażyć, ale ja jeszcze unikam smażenia, jak mogę.
Wlewamy mleko kokosowe i dusimy kolejne 15 minut, tak, by sos odparował i zgęstniał. W międzyczasie gotujemy ryż, nie w wersji na sypko, ale kleisty. Aby nie katować dziecka chwytem szczypcowym:), tworzymy z niego kuleczki. Gotowe.
Ps. Ponieważ czasem potrawy wyglądają bardzo pracochłonne i ma się wrażenie, ze mój syn jest aniołem i siedzi sztywno na dywaniku, bawiąc się jedną zabawką przez 2 godziny, więc krótko napiszę, jak dziś gotowałam ten arcyprosty obiad:
Pierwsza drzemka Antka to godzina 9, więc wówczas przygotowałam warzywa, umyłam mięso, pokroiłam i wszystko wrzuciłam do jednej miski. Posypałam curry-łącznie 5 minut.
Druga drzemka godzina 13 – wrzuciłam wszystko na patelnię i dusiłam, ugotowałam ryż – łącznie 25 minut, przy czym wypiłam w tym czasie kawkę i pomalowałam paznokcie:). Gotowe!
Polecam ten obiadek, bo jak zacofana kobita dopiero odkrywam mleko kokosowe i jestem nim zachwycona!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (23)

AnnaK

Dodano opinię: 07.07.2015

Zrobiłam z 500g piersi z indyka i 3/4 puszki mleka kokosowego, jeśli chodzi o curry to zmieszałam po łyżeczce kuminu, kolendry, imbiru, kurkumy, słodkiej papryki z połową łyżeczki cynamonu (mam jedno gotowe curry, ale jest piekielnie ostre). Niestety dusiłam trochę dłużej niż w przepisie i papryka się rozpadła. Danie wyszło jak dla mnie za mało przyprawione, ale synowi chyba smakowało, bo pierwszy raz sięgnął po mięso, wcześniej podawałam po prostu gotowane albo w postaci kotleta mielonego. Wprawdzie z dwoma zębami gryzienie szło mu średnio, ale trening czyni mistrza.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.07.2015

Pamiętaj, że to co nam wydaje się za mało doprawione, dziecku wcale wydawać się takie nie musi:) Zawsze możesz sobie bardziej doprawić na talerzu:)

AnnaK

Dodano opinię: 08.07.2015

Jasne, cały czas o tym pamiętam. Myślę, że warto przyprawiać, żeby dziecko poznawało nowe smaki, byle rozsądnie, dlatego zaintrygował mnie ten przepis 🙂 dzięki!

 

Paula

Dodano opinię: 11.07.2015

u mnie to nie takie proste bo moj synek nawet na drzemkach potrzebuje bym byla obok:)

ale przepis super:)

Aisulim

Dodano opinię: 17.09.2016

A gdzie kupić curry, które nie ma soli w składzie? Czy zrobić samemu? I jeśli tak to w jaki sposób?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2016

W sklepach ze zdrową żywnością. 

Dorota

Dodano opinię: 15.03.2017

Czy papryka ma być ze skórką? Nie zaszkodzi dziecku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2017

Jeśli dziecku nie przeszkadza to nie trzeba obierać.

Magdalena

Dodano opinię: 23.05.2017

A mleko kokosowe z jakiej firmy? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.05.2017

Może być z rossmana:)

Pati

Dodano opinię: 14.06.2017

PysZne danie, dziękuje za inspiracje 🙂 jutro biorę sie za biszkopciki 🙂

Asia

Dodano opinię: 06.07.2018

Witam. Mojemu Synkowi też posmakowało. Dziękuję za inspirację. Mam pytanie czy zamrożenie takiego dania jest dobrym pomysłem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.07.2018

Sprôbuj. Choć my tego nie praktykujemy.

Aga

Dodano opinię: 19.02.2019

Na ile osób jest to przepis?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

3

GosiaG

Dodano opinię: 25.06.2019

Jaki używacie ryż i w jaki sposób gotujecie go na kleisto, żeby ulepić takie kuleczki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

do tego najlpeiej zwykły biały, gotuj ok 25min

Ania

Dodano opinię: 27.06.2019

a ile curry?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

1/3 łyżeczki

Rena

Dodano opinię: 12.12.2020

A kiedy curry dodac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.01.2021

Do mięsa wcześniej, jest w przepisie.

Justyna

Dodano opinię: 17.06.2022

czy można ewentualnie rozłożyć to danie dziecku na 3 dni? nic się nie stanie jak będzie w lodówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

Najlepiej podawać max jeszcze następnego dnia, chyba że zapasteryzujesz i wstawisz do lodówki.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek