Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 lipca 2021

Pizza dla leniwych z pomidorami i mozzarellą

Pizza dla leniwych uraduje każdego pizzożercę. Uwielbiamy tradycyjną pizzę, ale te drożdżowe oczekiwania i wyrabianie ciasta… Czasem się nie chce:). Co robią leniuszki? Włączają piekarnik, ugniatają w 3 minuty ciasto, ozdabiają czym chcą, siup do piekarnika i gotowe! Uwielbiam ten spód do pizzy zaadoptowany od Jamiego Olivera:* składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1...

Pizza dla leniwych uraduje każdego pizzożercę. Uwielbiamy tradycyjną pizzę, ale te drożdżowe oczekiwania i wyrabianie ciasta… Czasem się nie chce:). Co robią leniuszki? Włączają piekarnik, ugniatają w 3 minuty ciasto, ozdabiają czym chcą, siup do piekarnika i gotowe! Uwielbiam ten spód do pizzy zaadoptowany od Jamiego Olivera:*

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 pomidory
  • 1,5 kulki mozzarelli
  • 4 gałązki oregano
  • 2 gałązki bazylii
  • 4 oliwki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej

Nastaw piekarnik na 220’Cz termoobiegiem i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Z mąki, wody, 1 łyżki oliwy i proszku do pieczenia wyrób ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm i przełóż na blaszkę.

Do małej miseczki wlej olej (2 łyżki), dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wymieszaj i posmaruj sosem placek. Zrób w kilku miejscach dziurki widelcem i podpiecz spód do pizzy około 4minut.

W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój w plastry pomidory, mozzarellę i oliwki. Ułóż je na podpieczony spód i posyp odrobiną ziół, pieprzem i papryką. Piecz przez 10 minut.

Możesz regulować ilość pomidorów i mozzarelli wedle uznania. Moja pizza dla leniwych wersja jest dość bogata:) By zrobić wersję lżejszą, zmniejsz ilość mozzarelli.

IMG_1479 IMG_1508 IMG_1509 IMG_1516

Jeśli szukasz pomysłu na prezent dla małego kucharza sprawdź nasz box #dziśjagotuję!

Kliknij tutaj by sprawdzić co jest w boxie! 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (66)

Migotka

Dodano opinię: 01.09.2015

Na zdjeciu pizza wyglada na miekka, moja natomiast wyszla bardzo chrupka, jak deska – jak zlapie za jeden koniec, to pizza nawet sie nie wygnie ;). Co zrobilam nie tak? Troche za twarda, zeby podac  Malemu (choc pyszna :))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2015

Może za długo piekłaś, albo za dużo mąki dodałaś? Nie poddawaj się! Moze następnym razem bedzie idealna:)

Marta

Dodano opinię: 28.09.2020

Gdy robiłam ją pierwszym razem to również wyszła bardzo chrupka. Za drugim razem dodałam prawie wrzątek, taką bardzo obfitą łyżkę oliwy. Wyrabiając ciasto zauważyłam, że jest bardziej elastyczne. Dodatkowo bardzo dokladnie wysmarowalam ciasto oliwą przed podpiekaniem (o czym zapomniałam gdy robiłam ją pierwszy raz) i wyszła super.

Ewa

Dodano opinię: 13.09.2015

Zastanawiam się czy próbowałyście piec w prodziżu?? Przymierzam się do tego przepisu ale mam do dyspozycji tylko prodziż…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.09.2015

Spróbuj! Może ma zastosowania, o których się nam nie śniło:) Eksperymenty w kuchni zawsze dają ciekawe smaki:)

Ewa

Dodano opinię: 22.09.2015

Udała się w prodziżu !!! 🙂 ciasto co prawda nie było tak puszyste jak przy drożdzowym spodzie ale było miękkie i smaczne. Super szybko się robi 🙂 Dziekuje.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2015

Suuuuuper:)

ewelina

Dodano opinię: 13.10.2015

Wygląda świetnie! Myślicie że dla 10miesięczniaka już się nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.10.2015

Możesz spróbować:) może mniej sera daj i żeby za bardzo się nie spiekł.

magda lena

Dodano opinię: 13.10.2015

a jakiej mąki dodajesz?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.10.2015

Pszennej lub orkiszowej

Monika

Dodano opinię: 27.10.2015

Pizza wyszła pyszna, ale niestety spód też mi wyszedł twardy. Może rzeczywiście za dużo mąki mi się dosypało. Mam jeszcze pytanie. Ile tych łyżek oliwy z oliwek należy użyć: 1 czy 2? W przepisie podały panie dwa razy oliwę z oliwek.

Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2015

Już doprecyzowałam przepis:) Pozdrawiamy!

IzaA

Dodano opinię: 02.11.2015

Witam czy 9  msc dziecko może już jesć taką pizze ? Dodam że miała problem z nietolerancją laktozy. Szkoda że Panie nie piszą w kazdym przepisie wieku od kiedy mozna podawać:(:)
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.11.2015

Na dole każdego przepisu są w prostokątach tagi, jest tez tag, że od 12m+ 🙂 Ze względu na ser który pieczony jest ciężkostrawny. Ponadto na blogu do góry są zakłądki np. ”przepisy blw” jak rozwiniesz listę, jest ”wg wieku Ali i Antka”:) i tam są wg wieku:)

Aiko

Dodano opinię: 04.11.2015

Ciasto na prawdę piecze się najpier 4 potem 10 minut?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2015

Ciasto samo podpieka się około 4 min. Calą pizzę około 10 minut. Ale pamiętaj, że co piekarnik,to inna historia:)

Katarzyna Ka

Dodano opinię: 11.01.2016

No właśnie, u mnie pieczona w ten sposób wychodziła za twarda ( tzn. spód już był mocno podpieczony a wierzch jeszcze potrzebował troszkę czasu), dlatego kładę wszystko na surowe ciasto i piekę wszytsko razem , wychodzi za każdym razem:)

 

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

u nas ostatnio Tatuś dał popis 🙂 oto efekty 🙂

Katarzyna Ka

Dodano opinię: 05.01.2016

"Dla leniwych" albo dla takich co to im dziecko u nogawki non stop wisi z histerycznym płaczem 😉 Dziękujemy za genialny przepis, robiłam już chyba milion razy, zawsze wychodzi. Córci tak zasmakowała, że na początku bywała u nas 3 razy w tygodniu, tylko wierzch się zmieniał w zależności od inwencji twórczej matki i upodobań dziecięcia. 🙂 Pozdrawiamy 🙂

Kasia K

Dodano opinię: 14.02.2016

Dziś zrobiłam i wyszła pyszna! Zrobiłam trzy i jedną z nich piekłam w temperaturze 200 C wyszła taka twarda jak piszecie w komentarzach. Dwie inne upiekłam w 170-180 C i były takie puchate jak zdjęciu 🙂 także być może zmaiana temperatury coś pomoże 😉 przepis super i dzieciok zajadał się swoją szpinakową, że aż mu się uszy trzęsły! Wszystkie kawałki jadł na raz ;)) Pozdrawiam

Pat

Dodano opinię: 30.03.2016

Witam, ostatnio mam ogromna chec wykozystac przepis. zastanawiam sie czy termoobieg jest konieczny, czy da bez tego rade, poniewaz u mnie niestety tej super opcji brakuje:)) (gazowy piekarnik)

Pat

Dodano opinię: 30.03.2016

Wykorzystac. Oczywiscie!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2016

Da radę bez. 

Karmelia

Dodano opinię: 20.04.2016

Córeczka dopiero co skonczyła 8 miesięcy, czy wersję bez sera można jej podać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Tak.

Katarzyna

Dodano opinię: 16.07.2016

Mam ogromną ochotę na pizzę, ale dziecko i ja nie możemy mlecznych rzeczy. Co zamiast sera? Żółty kozi? Owczy? Któryś się nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2016

Albo pomiń, albo użyj jednego z wymienionych. Kozi jest super. 

Kasia

Dodano opinię: 03.08.2016

Cześć! Zrobiłam pizzę wg tego przepisu ale wyszedł mi zakalec 🙁 Do tej pory potrawy jakie robiłam z przepisów z waszego bloga wychodziły przepyszne a tu taki zonk 🙁 co mogłam zrobic zle?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.08.2016

Mogłaś użyć za dużo sosu np. Albo za zimnych składników. Tak naprawdę ciężko dojść. Może podpiecz chwilkę ciasto nim nałożysz dodatki. 

Kamila

Dodano opinię: 03.01.2017

Dziękujemy za ten fantastyczny przepis, teraz chyba pizza częsciej u nas zagości 🙂 Mniam…

Maja S

Dodano opinię: 08.01.2017

Dziękujemy za przepis, dziecko zjadło tylko wierzch pizzy, ale to i tak fajnie, rodzice zjedli resztę (najbardziej smakowało nam po kilku godzinach… nabrała smaku 🙂 )

 

Maja S

Dodano opinię: 26.01.2017

Dziś znów na obiad to cudo – Tolcio ma z mozarellą, my z mężem z serem pleśniowym <3
Psu się nie ostało 😉

Anna B

Dodano opinię: 30.08.2017

Ja dałam wszystkie składniki na surowe ciasto i wyszlo idealnie, pieklam 14 min. Ciasto chrupiace ale nie za twarde, po prostu pyszne. Dzieki za przepis!

Paulina

Dodano opinię: 13.09.2017

Super przepis. Zrobiłam tylko w formie mini pizzy 😉 Ciasto pięknie wyrosło i jest miękkie 🙂

ola

Dodano opinię: 15.09.2017

Zamiast oliwy olej rzepakowy sie nada ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2017

Tak.

ola

Dodano opinię: 15.09.2017

Moze być olej rzepakowy zamiast oliwy ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2017

Tak

Milusia

Dodano opinię: 09.02.2018

Czy 9miesieczny bobas może taka pizze z mozarellą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Może:) ale nie za dużo sera, raczej bliżej koło 12 miesiąca podawałyśmy mozarelle.

Dana

Dodano opinię: 27.04.2018

A u mnie ciasto nie wyroslo, w środku zakalec a z wierzchu skorupa. Zastanawiam się, czy możliwe jest bym źle wyrabiała ciasto? Pytam, bo już z 5 razy robiłam ekspresowe bułeczki i za każdym razem też mi wychodziła niewyrośnięta skorupa z zakalcem w środku. Wydaje mi się, że wszystko robie zgodnie z przepisem. Szkoda, bo fajnie jest mieć w zanadrzu taki szybki przepis.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2018

To ciasto nie ma wyrastać. Nie robimy go na drożdżach.

Justyna

Dodano opinię: 27.05.2018

Super przepis. Mega szybki. Bardzo się cieszę, że go poznałam. Synek co prawda nieprzekonany – zjadł tylko brzegi (te mu smakowały), ale mąż zachwycony :))) Dziękujemy!

Katarzyna

Dodano opinię: 19.10.2018

Czy dodaje się sode i proszek? Czy albo jedno albo drugie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2018

Albo jedno, albo drugie

Pli

Dodano opinię: 07.11.2018

A u nas bardzo, ale to bardzo czuć sodę… dzueci nie chciały jeść:/

Marcin

Dodano opinię: 24.12.2018

Najlepiej taką pizzę przygotować razem z dzieckiem – od początku do końca. Dużo lepiej dzieciakom smakuje i chętniej wcinają

Sylwia

Dodano opinię: 01.03.2019

Czy zamiast mąki mozna dodać zmielone na make płatki owsiane?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.03.2019

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 01.03.2019

Można bez pomidorów? Uczulone dziecko

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.03.2019

Dodaj co Ci odpowiada:)

Iwona

Dodano opinię: 10.04.2019

Świetny przepis! Przygotowałam dzisiaj z chłopakami, każdy że swoimi ulubionymi składnikami. Troszkę za długo w piekarniku przez co wyszła twardawa. Ale następnym razem będzie lepiej ??

Abra

Dodano opinię: 08.05.2019

Witam, czy to ciasto może poleżeć tak ze 2 – 3 godziny po wyrobieniu? Jeśli tak, to lepiej w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

W pokojowej

Magda

Dodano opinię: 20.05.2019

Ile wagowo mąki? Chcę żeby się udała a każda szklanka różnej wielkości ? pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Szklanka = 250 ml

Magda

Dodano opinię: 17.09.2019

U mnie ciasto jest gorzko słone. Nie da się jeść. Co zrobiłam źle ?

Magda

Dodano opinię: 17.09.2019

U mnie ciasto gorzko słone, co zrobiłam źle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

a jaki typ mąki?

Ola

Dodano opinię: 29.11.2020

A co z oliwkami? Dzieci poniżej 2 roku życia mogą? Są różne opinie i wolę się upewnić..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Zawierają sporo soli. Można, ale wiadomo- rzadko. Raz nie zawsze 😉

Anna

Dodano opinię: 18.01.2021

A mi za każdym razem wychodzi zakalec? raz piekłam wszystko na raz, raz najpierw 4min potem jak w przepisie. Nie wiem co robię źle.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Możliwe, że za bardzo namaka. I czasem tak się dzieje przy pieczeniu na niektórych papierach do pieczenia.

Iwona

Dodano opinię: 10.07.2021

U mnie ciasto też wyszło półtwarde (spód ciasta twardy a góra miękka), a brzegi były jak głaz. Mało podsypywałam mąką, mam sylikonową stolnicę i wałek, więc wystarczy tylko szczypta. Następnym razem skrócę czas i zobaczę.

Basia

Dodano opinię: 16.01.2022

Całkiem fajna pizza 🙂 podałam córce 9 miesięcy (bez sera). Mega jej smakowało, ale głównie brzegi wyjadała 🙂 Mąka orkiszowa typ 1100 – polecam piec krócej albo na mniejszej mocy żeby nie była za twarda dla takiego maluszka

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek