Pizza dla leniwych uraduje każdego pizzożercę. Uwielbiamy tradycyjną pizzę, ale te drożdżowe oczekiwania i wyrabianie ciasta… Czasem się nie chce:). Co robią leniuszki? Włączają piekarnik, ugniatają w 3 minuty ciasto, ozdabiają czym chcą, siup do piekarnika i gotowe! Uwielbiam ten spód do pizzy zaadoptowany od Jamiego Olivera:*
składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 pomidory
- 1,5 kulki mozzarelli
- 4 gałązki oregano
- 2 gałązki bazylii
- 4 oliwki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
Nastaw piekarnik na 220’Cz termoobiegiem i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Z mąki, wody, 1 łyżki oliwy i proszku do pieczenia wyrób ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm i przełóż na blaszkę.
Do małej miseczki wlej olej (2 łyżki), dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wymieszaj i posmaruj sosem placek. Zrób w kilku miejscach dziurki widelcem i podpiecz spód do pizzy około 4minut.
W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój w plastry pomidory, mozzarellę i oliwki. Ułóż je na podpieczony spód i posyp odrobiną ziół, pieprzem i papryką. Piecz przez 10 minut.
Możesz regulować ilość pomidorów i mozzarelli wedle uznania. Moja pizza dla leniwych wersja jest dość bogata:) By zrobić wersję lżejszą, zmniejsz ilość mozzarelli.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (66)
Migotka
Dodano opinię: 01.09.2015
Na zdjeciu pizza wyglada na miekka, moja natomiast wyszla bardzo chrupka, jak deska – jak zlapie za jeden koniec, to pizza nawet sie nie wygnie ;). Co zrobilam nie tak? Troche za twarda, zeby podac Malemu (choc pyszna :))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2015
Może za długo piekłaś, albo za dużo mąki dodałaś? Nie poddawaj się! Moze następnym razem bedzie idealna:)
Marta
Dodano opinię: 28.09.2020
Gdy robiłam ją pierwszym razem to również wyszła bardzo chrupka. Za drugim razem dodałam prawie wrzątek, taką bardzo obfitą łyżkę oliwy. Wyrabiając ciasto zauważyłam, że jest bardziej elastyczne. Dodatkowo bardzo dokladnie wysmarowalam ciasto oliwą przed podpiekaniem (o czym zapomniałam gdy robiłam ją pierwszy raz) i wyszła super.
Ewa
Dodano opinię: 13.09.2015
Zastanawiam się czy próbowałyście piec w prodziżu?? Przymierzam się do tego przepisu ale mam do dyspozycji tylko prodziż…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.09.2015
Spróbuj! Może ma zastosowania, o których się nam nie śniło:) Eksperymenty w kuchni zawsze dają ciekawe smaki:)
Ewa
Dodano opinię: 22.09.2015
Udała się w prodziżu !!! 🙂 ciasto co prawda nie było tak puszyste jak przy drożdzowym spodzie ale było miękkie i smaczne. Super szybko się robi 🙂 Dziekuje.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2015
Suuuuuper:)
ewelina
Dodano opinię: 13.10.2015
Wygląda świetnie! Myślicie że dla 10miesięczniaka już się nada?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.10.2015
Możesz spróbować:) może mniej sera daj i żeby za bardzo się nie spiekł.
magda lena
Dodano opinię: 13.10.2015
a jakiej mąki dodajesz?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.10.2015
Pszennej lub orkiszowej
Monika
Dodano opinię: 27.10.2015
Pizza wyszła pyszna, ale niestety spód też mi wyszedł twardy. Może rzeczywiście za dużo mąki mi się dosypało. Mam jeszcze pytanie. Ile tych łyżek oliwy z oliwek należy użyć: 1 czy 2? W przepisie podały panie dwa razy oliwę z oliwek.
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2015
Już doprecyzowałam przepis:) Pozdrawiamy!
IzaA
Dodano opinię: 02.11.2015
Witam czy 9 msc dziecko może już jesć taką pizze ? Dodam że miała problem z nietolerancją laktozy. Szkoda że Panie nie piszą w kazdym przepisie wieku od kiedy mozna podawać:(:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.11.2015
Na dole każdego przepisu są w prostokątach tagi, jest tez tag, że od 12m+ 🙂 Ze względu na ser który pieczony jest ciężkostrawny. Ponadto na blogu do góry są zakłądki np. ”przepisy blw” jak rozwiniesz listę, jest ”wg wieku Ali i Antka”:) i tam są wg wieku:)
Aiko
Dodano opinię: 04.11.2015
Ciasto na prawdę piecze się najpier 4 potem 10 minut?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2015
Ciasto samo podpieka się około 4 min. Calą pizzę około 10 minut. Ale pamiętaj, że co piekarnik,to inna historia:)
Katarzyna Ka
Dodano opinię: 11.01.2016
No właśnie, u mnie pieczona w ten sposób wychodziła za twarda ( tzn. spód już był mocno podpieczony a wierzch jeszcze potrzebował troszkę czasu), dlatego kładę wszystko na surowe ciasto i piekę wszytsko razem , wychodzi za każdym razem:)
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
u nas ostatnio Tatuś dał popis 🙂 oto efekty 🙂
Katarzyna Ka
Dodano opinię: 05.01.2016
"Dla leniwych" albo dla takich co to im dziecko u nogawki non stop wisi z histerycznym płaczem 😉 Dziękujemy za genialny przepis, robiłam już chyba milion razy, zawsze wychodzi. Córci tak zasmakowała, że na początku bywała u nas 3 razy w tygodniu, tylko wierzch się zmieniał w zależności od inwencji twórczej matki i upodobań dziecięcia. 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Kasia K
Dodano opinię: 14.02.2016
Dziś zrobiłam i wyszła pyszna! Zrobiłam trzy i jedną z nich piekłam w temperaturze 200 C wyszła taka twarda jak piszecie w komentarzach. Dwie inne upiekłam w 170-180 C i były takie puchate jak zdjęciu 🙂 także być może zmaiana temperatury coś pomoże 😉 przepis super i dzieciok zajadał się swoją szpinakową, że aż mu się uszy trzęsły! Wszystkie kawałki jadł na raz ;)) Pozdrawiam
Pat
Dodano opinię: 30.03.2016
Witam, ostatnio mam ogromna chec wykozystac przepis. zastanawiam sie czy termoobieg jest konieczny, czy da bez tego rade, poniewaz u mnie niestety tej super opcji brakuje:)) (gazowy piekarnik)
Pat
Dodano opinię: 30.03.2016
Wykorzystac. Oczywiscie!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2016
Da radę bez.
Karmelia
Dodano opinię: 20.04.2016
Córeczka dopiero co skonczyła 8 miesięcy, czy wersję bez sera można jej podać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Tak.
Katarzyna
Dodano opinię: 16.07.2016
Mam ogromną ochotę na pizzę, ale dziecko i ja nie możemy mlecznych rzeczy. Co zamiast sera? Żółty kozi? Owczy? Któryś się nada?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2016
Albo pomiń, albo użyj jednego z wymienionych. Kozi jest super.
Kasia
Dodano opinię: 03.08.2016
Cześć! Zrobiłam pizzę wg tego przepisu ale wyszedł mi zakalec 🙁 Do tej pory potrawy jakie robiłam z przepisów z waszego bloga wychodziły przepyszne a tu taki zonk 🙁 co mogłam zrobic zle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.08.2016
Mogłaś użyć za dużo sosu np. Albo za zimnych składników. Tak naprawdę ciężko dojść. Może podpiecz chwilkę ciasto nim nałożysz dodatki.
Kamila
Dodano opinię: 03.01.2017
Dziękujemy za ten fantastyczny przepis, teraz chyba pizza częsciej u nas zagości 🙂 Mniam…
Maja S
Dodano opinię: 08.01.2017
Dziękujemy za przepis, dziecko zjadło tylko wierzch pizzy, ale to i tak fajnie, rodzice zjedli resztę (najbardziej smakowało nam po kilku godzinach… nabrała smaku 🙂 )
Maja S
Dodano opinię: 26.01.2017
Dziś znów na obiad to cudo – Tolcio ma z mozarellą, my z mężem z serem pleśniowym <3
Psu się nie ostało 😉
Anna B
Dodano opinię: 30.08.2017
Ja dałam wszystkie składniki na surowe ciasto i wyszlo idealnie, pieklam 14 min. Ciasto chrupiace ale nie za twarde, po prostu pyszne. Dzieki za przepis!
Paulina
Dodano opinię: 13.09.2017
Super przepis. Zrobiłam tylko w formie mini pizzy 😉 Ciasto pięknie wyrosło i jest miękkie 🙂
ola
Dodano opinię: 15.09.2017
Zamiast oliwy olej rzepakowy sie nada ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2017
Tak.
ola
Dodano opinię: 15.09.2017
Moze być olej rzepakowy zamiast oliwy ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2017
Tak
Milusia
Dodano opinię: 09.02.2018
Czy 9miesieczny bobas może taka pizze z mozarellą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2018
Może:) ale nie za dużo sera, raczej bliżej koło 12 miesiąca podawałyśmy mozarelle.
Dana
Dodano opinię: 27.04.2018
A u mnie ciasto nie wyroslo, w środku zakalec a z wierzchu skorupa. Zastanawiam się, czy możliwe jest bym źle wyrabiała ciasto? Pytam, bo już z 5 razy robiłam ekspresowe bułeczki i za każdym razem też mi wychodziła niewyrośnięta skorupa z zakalcem w środku. Wydaje mi się, że wszystko robie zgodnie z przepisem. Szkoda, bo fajnie jest mieć w zanadrzu taki szybki przepis.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2018
To ciasto nie ma wyrastać. Nie robimy go na drożdżach.
Justyna
Dodano opinię: 27.05.2018
Super przepis. Mega szybki. Bardzo się cieszę, że go poznałam. Synek co prawda nieprzekonany – zjadł tylko brzegi (te mu smakowały), ale mąż zachwycony :))) Dziękujemy!
Katarzyna
Dodano opinię: 19.10.2018
Czy dodaje się sode i proszek? Czy albo jedno albo drugie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2018
Albo jedno, albo drugie
Pli
Dodano opinię: 07.11.2018
A u nas bardzo, ale to bardzo czuć sodę… dzueci nie chciały jeść:/
Marcin
Dodano opinię: 24.12.2018
Najlepiej taką pizzę przygotować razem z dzieckiem – od początku do końca. Dużo lepiej dzieciakom smakuje i chętniej wcinają
Sylwia
Dodano opinię: 01.03.2019
Czy zamiast mąki mozna dodać zmielone na make płatki owsiane?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 01.03.2019
Można bez pomidorów? Uczulone dziecko
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Dodaj co Ci odpowiada:)
Iwona
Dodano opinię: 10.04.2019
Świetny przepis! Przygotowałam dzisiaj z chłopakami, każdy że swoimi ulubionymi składnikami. Troszkę za długo w piekarniku przez co wyszła twardawa. Ale następnym razem będzie lepiej ??
Abra
Dodano opinię: 08.05.2019
Witam, czy to ciasto może poleżeć tak ze 2 – 3 godziny po wyrobieniu? Jeśli tak, to lepiej w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
W pokojowej
Magda
Dodano opinię: 20.05.2019
Ile wagowo mąki? Chcę żeby się udała a każda szklanka różnej wielkości ? pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.06.2019
Szklanka = 250 ml
Magda
Dodano opinię: 17.09.2019
U mnie ciasto jest gorzko słone. Nie da się jeść. Co zrobiłam źle ?
Magda
Dodano opinię: 17.09.2019
U mnie ciasto gorzko słone, co zrobiłam źle?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
a jaki typ mąki?
Ola
Dodano opinię: 29.11.2020
A co z oliwkami? Dzieci poniżej 2 roku życia mogą? Są różne opinie i wolę się upewnić..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Zawierają sporo soli. Można, ale wiadomo- rzadko. Raz nie zawsze 😉
Anna
Dodano opinię: 18.01.2021
A mi za każdym razem wychodzi zakalec? raz piekłam wszystko na raz, raz najpierw 4min potem jak w przepisie. Nie wiem co robię źle.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Możliwe, że za bardzo namaka. I czasem tak się dzieje przy pieczeniu na niektórych papierach do pieczenia.
Iwona
Dodano opinię: 10.07.2021
U mnie ciasto też wyszło półtwarde (spód ciasta twardy a góra miękka), a brzegi były jak głaz. Mało podsypywałam mąką, mam sylikonową stolnicę i wałek, więc wystarczy tylko szczypta. Następnym razem skrócę czas i zobaczę.
Basia
Dodano opinię: 16.01.2022
Całkiem fajna pizza 🙂 podałam córce 9 miesięcy (bez sera). Mega jej smakowało, ale głównie brzegi wyjadała 🙂 Mąka orkiszowa typ 1100 – polecam piec krócej albo na mniejszej mocy żeby nie była za twarda dla takiego maluszka