Pizza z sosem pesto to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy na pomidorowym sosie. Jest też dużo zdrowsza, ze względu na zieleninę, która stanowi sos. Spróbuj, może przypadnie do gustu Twojej rodzinie.
składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej (może być inna lub po prostu pszenna)
- 1 i 1/4 szkanki ciepłej wody
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki oliwy
na sos i dodatki:
- 2 łyżki oliwy
- listki bazylii z jednej doniczki
- 5 łodyg natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 200 g tartej mozzarelli
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąki, drożdże dodaj oliwę i wodę, zamieszaj ręką i wyrób ciasto. Gdy będzie elastyczne, przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw, by podwoiło swoją objętość (około 1 g). Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz. Rozwałkuj ciasto na dwa okrągłe placki.
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Wyłóż 2 blaszki papierem do pieczenia i przenieś na nie placki na pizzę. Odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj sos. Do misy malaksera przełóż listki bazylii i natki pietruszki, dodaj czosnek, olej i pieprz, a następnie zblenduj na gładkie pesto. Posmaruj nim oba placki i posyp serem oraz oregano. Piecz około 15 minut.
Jeśli nie masz dwóch blaszek, piecz pizzę na dwie tury.
Jeśli ciasto podczas wyrabiania wydaje Ci się za mokre, dodaj mąki, jeśli za suche, dodaj wody.
Jeżeli używasz drożdży świeżych, musisz najpierw zrobić rozczyn. 7 g drożdży instant = 25 g świeżych drożdży.
Pizza z sosem pesto świetnie smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (11)
Nikamon
Dodano opinię: 28.02.2020
Hej. Tak się zastanawiam
1/2 mąki gryczanej?? Pół czego? ???
Jutro robimy z Zuzą. Bodajże 3 dni starszą od Toli ??
Pozdrawiamy ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
szklanki:)
Lilianna
Dodano opinię: 18.03.2020
Udało się, to moja pierwsza pizza w życiu. Wprawdzie ciasto bez soli jest dla mnie nie do przełknięcia (więc dodałam trochę) , ale całość wyszła pysznie i na pewno będę powtarzać, bo okazało się, ze to nie takie trudne…
Natalia
Dodano opinię: 20.03.2020
Wczoraj zrobiłam ale używałam świeżych drożdży bo z powodu koronawirusa nie ma nigdzie suszonych ? wyszła pyszna pizza choć się przeraziłam że sosu mi nie starczy na tyle ciasta bo z wielkiego garnka zieleniny zostało tylko troszkę na dnie. Na szczęście okazało się że starczyło. A pizza była przepyszna, mięciutka wewnątez i krucha z zewnątrz. Pycha! (Tylko dodajcie soli do ciasta, bez tego jest niezjadliwa).
Martyna
Dodano opinię: 24.03.2020
Czym zastapic mozzarelle? Mamy alergie na bialko mleka.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Po prostu dodaj więcej sosu. Pizze bez sera również są przepyszne. Ewentualnie alternatywą są „sery” wegańskie lub pasta przyrządzona z orzechów nerkowca.
Ania
Dodano opinię: 19.11.2021
Ciasto wyszło mega lepkie po tym, jak od stało godzinę. Nie dało się go zagnieść i rozwałkować. Z czego to może wynikać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
W takim wypadku podsypuje mąką i zagniatam do odpowiedniej konsystencji.
AniaP
Dodano opinię: 23.07.2020
Super przepis ❤️ i wcale nie zgodzę się że ciasto bez soli jest niezjadliwe, jest po prostu… niesłone xD w każdym razie mi i córce pizza bardzo smakowała, na pewno jeszcze ją zrobię nie raz.
Mszostus
Dodano opinię: 16.11.2021
25g drożdzy świeżych? To szalenśtwo przy 1g ciasto też pięknie wyrośnie a jest lekko strawne pozdrawiam😃
Ewa
Dodano opinię: 18.12.2021
Wskazówka dla lubiących więcej sosu – ja robię pesto z podwójnej porcji i dopiero wtedy jest dla mnie idealnie 🙂 Ale sama kompozycja smakowa i przepis na ciasto genialne 😀