Pomysł na zdrową i pyszną śniadaniówkę! Sprawdź ten przepis na muffinki o smaku pizzy!
Zastanawiacie się czasem co wrzucić na drugie śniadanie, by nie wiało nudą i śniadaniówka wróciła pusta? Można dać:
– tosty
– nuggetsy
– tortille
– owsianka na wypasie
– mini burgery
– muffinki.
Możliwości jest wiele. Ogranicza je tylko rodzicielska wyobraźnia. Tej może pomóc alaantkowa lista z inspiracjami. Nasz e-book „Na wynos”, gdzie znajdziesz aż 55 pomysłów na niebanalne, pyszne i zdrowe dania do pudełka. Również przepis na te pizzinki znajdziecie w naszym e-booku.
Przygotuj 14 foremek na muffiny. Nastaw piekarnik na 180°C z termoobiegiem. Szynkę i paprykę pokrój w kosteczkę. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, zioła i czosnek. Dodaj mleko, oliwę i jajka.
Zmiksuj, by składniki się połączyły. Przełóż ciasto do foremek na muffinki do ⅔ ich wysokości. Posmaruj w każdej ciasto z wierzchu odrobiną passaty, posyp serem, szynką, kukurydzą i papryką. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 min. Kontroluj stopień zrumienienia. Wyjmij babeczki z piekarnika i po 2-3 minutach wyjmij z foremek.
Pizzinki mogą być zamiennikiem kanapki/ bułki. Spakuj dziecku kilka babeczek oraz uzupełnij śniadaniówkę o porcję sezonowych owoców i warzyw.
Pizzinki to świetny pomysł zarówno na piknik, jak do szkoły. To wygodna, smaczna i zdrowa przekąska.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)