Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 maja 2014

„Placek paprykowo-cukiniowy”

Składniki:2 czubate łyżki mąki kukurydzianej lub pszennejpół małej cukiniipół czerwonej papryki1 jajo Cukinię obieramy i ucieramy na najmniejszych oczkach tarki. Paprykę obieramy ze skóry i siekamy na drobne w blenderze, odsączamy z nadmiaru soku. Mieszamy warzywa z rozbełtanym jajkiem i dodajemy stopniowo mąkę. Jeśli konsystencja ciasta jest bardzo rzadka, dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest zbyt...

Składniki:
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
pół małej cukinii
pół czerwonej papryki
1 jajo

Cukinię obieramy i ucieramy na najmniejszych oczkach tarki. Paprykę obieramy ze skóry i siekamy na drobne w blenderze, odsączamy z nadmiaru soku. Mieszamy warzywa z rozbełtanym jajkiem i dodajemy stopniowo mąkę. Jeśli konsystencja ciasta jest bardzo rzadka, dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest zbyt sucha, dodajemy troszkę wody. Smażymy na suchej, teflonowej patelni z dwóch stron (ja od razu usmażyłam całą masę, a potem pokroiłam na mniejsze kawałki) przez kilka minut. Możemy podać z jogurtem naturalnym:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (18)

Anonymous

Dodano opinię: 14.01.2015

Czy zamiast cukinii można dodać pietruszkę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.01.2015

Jak sama nazwa wskazuje jest to placek cukiniowy, więc nie, tzn ne gwarantuję że wyjdą:)

Ja

Dodano opinię: 09.07.2015

O rany skład taki prosty, nie wiedziałam, że to takie niebo w gębie wyjdzie:D

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.07.2015

Bo w prostocie siła:);)Cieszymy się,ze smakowało:)

Iwona

Dodano opinię: 10.07.2015

Faktycznie boskie! Usmażyłam w formie małych placuszków i po prostu pycha:)

 

Boskie jest też podglądanie ostatnio dodanych komentarzy – przez to odkrywam wciąż nowe przepisy, których pewnie bym nie znalazła przeglądając bloga i zastanawiając się co by tu zrobić….:)

Mama Ani

Dodano opinię: 03.02.2016

Pyszności! Dzisiejszy obiad bardzo ładnie zjedzony 🙂

 

Mama bliźniąt

Dodano opinię: 20.08.2018

Zamiast czerwonej papryki mogę użyć żółtej(akurat taka mam) czy smak jakoś się zmieni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2018

Możesz.

Joanna Mroczek

Dodano opinię: 03.02.2019

Zrobiłam tak jak Wy tez duży placek tylko na połówce posypałam serem żółtym 😉 bardzo smaczna przekąska zjedzona na kolacje
❤️ Uwielbiam Wasze przepisy ❤️

Mama alergika

Dodano opinię: 07.03.2019

Czym zastąpić jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

LBD

Dodano opinię: 13.07.2019

Witam.
Bardzo proszę o pomoc. wyszło mi słabo. dołączam grafikę. ostatecznie to brązowy kolor nabrały jak trochę oliwy dolałam bo tak to było smażone na suchej patelni. co mogłam zrobić źle? za gorąca patelnia, za dużo mąki? Mąkę użyłam owsianą… wydaje mi się że dużo musiałam jej dać ale chyba dlatego bo powinnam wcześniej odsączyć wodę nie tylko z papryki ale i cukinii. Ech, chyba do wszystkich grzechów się przyznałam ale czy to dlatego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

idź i nie grzesz więcej:))) Następnym razem postaraj się robic jak w przepisie, na pewno wyjdzie:) Pozdrawiamy!

MamaMaksa

Dodano opinię: 13.09.2019

Czy można go odgrzać na drugi dzień?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

nie, będzie już suchy.

Alicja

Dodano opinię: 28.02.2021

Za mała porcja ? Syn – 16 miesięcy – zjadl prawie całego placka. Dla mamy nic nie zostało ? pyszne

Zaneta

Dodano opinię: 05.10.2022

Czy można zastąpić mąkę ryżowa lub gryczana biała?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Pewnie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek