Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

12 czerwca 2014

Placki amarantusowe z dynią i jabłkiem na słodko

Składniki: pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa pól szklanki purre dynii jedno jabłko 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki oliwy z oliwek jajko 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej np. pszennej/orkiszowej/kukurydzianej/jaglanej Ziarna amarantusa (około 3 stołowych łyżek) płuczemy i wrzucamy do wrzątku (1,5 szklanki), gotujemy pod przykryciem prawie pół godziny. Studzimy. Dynię (ja miałam mrożoną w kostkach z Hortexu)...

Składniki:
pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
pól szklanki purre dynii
jedno jabłko
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
jajko
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej np. pszennej/orkiszowej/kukurydzianej/jaglanej

Ziarna amarantusa (około 3 stołowych łyżek) płuczemy i wrzucamy do wrzątku (1,5 szklanki), gotujemy pod przykryciem prawie pół godziny. Studzimy.
Dynię (ja miałam mrożoną w kostkach z Hortexu) rozmrażamy na małym ogniu z odrobioną wody i oliwy do miękkości, ale nie rozduszamy jej zbytnio – nie chcemy papki.
Jabłko obieramy i ucieramy na grubych oczkach tarki.
W misce mieszamy: ugotowany amarantus, dynię, jabłko, cynamon, oliwę. Dodajemy rozbełtane jajko i dalej mieszamy. Konsystencja będzie bardzo rzadka więc dodajemy 2 łyżki mąki.
Rozgrzewamy suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładamy ciasto, tworząc placuszek. Obsmażamy z obu stron po kilka minut pilnując by się nie przypalił- jeśli się rozwala:) dodajmy do ciasta jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, bo te placuszki mają być właśnie takie delikatne, pulchne i mięciutkie:)

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (27)

Anonymous

Dodano opinię: 09.03.2015

Hej!
Czy można użyć amarantusa ekspandowanego zamiast ugotowanych ziaren amarantusa?
Pozdrawiam
Daria

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2015

tak:)

Anonymous

Dodano opinię: 11.03.2015

Super! Będą na obiad 🙂 Dzięki za odpowiedź! Daria

Anonymous

Dodano opinię: 18.03.2015

A ekspandowany amarantus to jak mam użyć? zielona jestem 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.03.2015

Po prostu z opakowania, wsypujesz łyżką do ciasta i mieszasz z dynią, jajkiem itd…:) Wsyp ok.3-4 łyżek.i postępuj dalej wg instrukcji:)

nina

Dodano opinię: 31.07.2015

Nie przepadam za jabłkami poddanymi obróbce cieplnej, uwielbiam tylko surowe, dlatego byłam zaskoczona, że takie smaczne i mięciutkie te placuszki. Zamiast dodawać oliwę do ciasta, smarowałam patelnię. Pyszne!

Kasia

Dodano opinię: 19.08.2015

Dlaczego jest 9m+? Chciałabym podać mojemu 6m synkowi – mogę? 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.08.2015

My na początku rozszerznia diety nie podawałysmy potraw smazonych, a jedynie gotowane, duszone, parowane. Nie zaleca się obciazac na poczatku brzuszka, któy dotąd trawił tylko mleko. 

Kasia

Dodano opinię: 20.08.2015

No tak.A da radę to zrobić jakoś na parze? 🙂 Macie jakiś pomysł? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2015

Placki na parze… Nie…:):):)

Kasia

Dodano opinię: 23.09.2015

Dziś zrobiłam, są przepyszne! bardzo delikatne, wręcz się rozpadają ale warto zribić:)z synkiem jedliśmy je na wyścigi!

Gosia

Dodano opinię: 07.10.2015

Czy mogę użyć świeżej dyni i po prostu zetrzeć ją na tarce tak, jak jabłka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2015

Tak:) Ale z puree będa bardziej delikatne.

vaniiija

Dodano opinię: 16.08.2016

a można bez jajka ?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2016

Próbuj, może banana w to miejsce dodaj.

Iwona

Dodano opinię: 06.10.2017

Hit ostatnich dni? Rewelacyjnie pulchniutkie i delikatne. Ciężko uwierzyć, że można uzyskać taką słodziutką potrawę bez dodatku jakiegokolwiek słodziwa?

Jagoda

Dodano opinię: 01.02.2018

Mi się totalnie rozwaliły ciężko było je nawet przerzucić na druga stronę, nie wiem co robiłam zle ?

Susi

Dodano opinię: 19.09.2018

Jak się rozwalają to zawsze dodaję trochę wiecej mąki i jest ok 🙂

Ewa

Dodano opinię: 12.11.2018

Czego mogłabym użyć zamiast amarantusa? Kaszy jaglanej albo namoczonej kaszy manny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Probuj z jaglaną

Ania

Dodano opinię: 08.12.2019

Mnie się nie udało usmażyć, były zbyt lepkie. Za to pieczone wyszły rewelacyjne (25 min, 180 stopni).

Sylwia

Dodano opinię: 25.01.2021

Czy one mają być wilgotne w środku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Lekko od dyni

Justyna

Dodano opinię: 17.03.2021

Nie polecam mąki kukurydzianej, tydzień temu robiłam z pszennej i wyszło super, dziś z kukurydzianej się w ogóle nie da smażyć, a te co się udało jakoś to są mniej smaczne

Sylwia

Dodano opinię: 18.09.2021

Chyba cos zrobilam nie tak 🙁 sa jakby … surowe ? miekkie takie… wilgotne … sama nie wiem czy takie powinny byc 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Wilgoć pochodzi z dyni i jabłka- jest ok

Joanna

Dodano opinię: 02.04.2022

Bardzo dobre placuszki, córeczce bardzo smakowały, ale ciężko jej było jeść samej, bo je miażdżyła w rękach (bardzo delikatne wyszły i się łatwo rozpadały – nie wiem czy takie powinny być). Ale podawałam jej do buzi do odgryzania i zjadła chyba ze 4 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek