Przemytniczki warzyw w diecie dziecka jesteście z nami? Jesli właśnie Wasz maluch nie chce jeść warzyw zaproponujecie mu/jej placki napakowane cukinią, cebulą, marchewką i ziemniakami:) Może akurat nie zorientuje się czym jest częstowany/a? 🙂
Składniki:
- 1 mała cukinia;
- 1 duża cebula;
- 1 duża marchew;
- 2 ziemniaki;
- 2 jajka;
- 4 łyżki mąki orkiszowej/ pszennej, kukurydzianej;
- olej rzepakowy do smażenia;
- szczypta pieprzu.
Warzywa umyj, cebulę, ziemniaki i marchew obierz. Cukinię możesz pozostawić w skórce.
Zetrzyj wszystkie warzywa na dużych oczkach tarki, wymieszaj, posyp pieprzem, a część dla dorosłych jeśli chcesz również solą. Ostaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj rozbełtane jajka, mąkę, wymieszaj.
Patelnię lekko natłuść olejem, nakładaj łyżką ciasto, a następnie spłaszczaj placuszki i obsmażaj na małym ogniu przez kilka minut z obu stron:) Gotowe!
Jeśli placki będą się łamać, dodaj więcej mąki do ciasta, jednak im mniej tym smak lepszy:)
Podawaj np. jako drugie danie obiadowe:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (142)
Iwona
Dodano opinię: 09.10.2015
a właśnie się zastanawiałam co dać synkowi do pulpetów zamiast ziemniaków a tu ciach i mam 😀 więc wyciągnęłam turbo szatkownice i do dzieła 🙂 raz, dwa, trzy i placki gotowe 🙂 nie dałam cebuli bo też chciałam zjeść a karmię 2 miesięczną córeczkę i powiem, że placki są rewelacyjne 😀 synek też nie pogardził :))
Kasia
Dodano opinię: 10.07.2019
A co ma cebula do karmienia piersią? ?
Kaśka
Dodano opinię: 18.09.2019
Niektóre dzieciaczki źle reagują na pewne produkty. Moja córa miała bardzo małą wagę urodzeniową (bo 2180g) i układ pokarmowy wyjątkowo niedojrzały. Dlatego po zjedzeniu cebuli, chrzanu i brokułów miałam cały dzień i całą noc z głowy 🙁 Niektóre dzieci tak mają, inne nie. Z tego samego powodu matka karmiąca nie może jeść produktów wzdymających.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
Maka karmiąca może jeść produkty wzdymające. Mleko tworzy się z krwi mamy, nie z treści pokarmowej jej żołądka.
Magda
Dodano opinię: 21.05.2020
To przerażające, że te mity dotyczące karmienia jeszcze pokutują… Osobiście znam dziewczynę, która nie piła wody gazowanej w trakcie kp. Karmię syna 2,5 roku i córkę 7 miesięcy i nigdy nie przeszło mi przez myśl, żeby nie jeść cebuli, kiszonek, czy strączków. Moje dzieci żyją i mają się dobrze, żadnych kolek nie było w związku z moją dietą.
Aaa
Dodano opinię: 26.05.2020
Po to spożywamy rozne pokarmy, zeby dostraczyc odpowiednie skladniki jak bialko, weglowodany i tluszcze do wszystkich komorek naszego ciala. Skladniki te sa dostarczane wlasnie przez krew. Wymiana ta zachodzi w kosmkach jelitowych, a wiec jest scisle polaczenie miedzy tym co jemy, a tym co znajduje sie w krwi i w mleku mamy.
Jola
Dodano opinię: 21.05.2020
Olej rzepakowy? Serio? Rafinowany, plastikowy i rundapowy…. Maslo klarowane bedzie ok.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Można wybrać dobry olej z ekologicznej olejarni.
Meg
Dodano opinię: 10.08.2020
Serio?? Ręce opadają! Dziewczyny.. dzięki za przepis ?
Dorota
Dodano opinię: 24.05.2020
Co to za średniowieczne teorie ? Jakbym słyszała swoją starą położną. Proszę dziewczyny, dokształcajcie się, czytajcie, teraz naprawdę wiedza jest na wyciągnięcie ręki. Pierś w żaden sposób nie jest połączona z żołądkiem. Nie ma sposobu żeby wzdymająca cebula spowodowała bóle brzucha u towojego dziecka. To jedynie ty i tylko ty możesz się źle po niej czuć. Bóle brzucha, na tak wczesnym etapie życia, z pewnością spowodowane są z niedojrzałym układ pokarmowy i nerwowym. To nie fasola, ser, mleko, truskawki! ?
Ewelina
Dodano opinię: 30.01.2022
Ser i mleko akurat tak. Ponieważ dziecko może mieć alergię na białko mleka. Wtedy to się objawia problemami z brzuszkiem. Nie tylko wysypka jest objawem alergii pokarmowej
Iwona
Dodano opinię: 08.10.2020
Ja miałam to samo jak zjadłam czeko albo krem z dyni z curry 3 dni pod rząd dziecko mi się aż darlo Po odstawieniu odrazu poprawa wiec niektóre panie darujcie sobie te komentarze bo każde dziecko jest inne i każda matka robi jak uważa i te krytyki ze można jeść wszystko nie każdy może jeść wszystko zazwyczaj wypowiadają się te które nigdy nie miały takich przykrych sytuacji i się wymadrzaja
Ewelina
Dodano opinię: 04.11.2021
Czekolada owszem ponieważ zawiera mleko-mleko a konkretniej białko mleka krowiego to alergen, który przedostaje się do krwi a z krwi do mleka matki jak i inne alergeny. Krem z dyni może był zabielany śmietaną, jogurtem? To też białko mleka. 99%polek sklepowych ma produkty w których jest białko mleka, serwatka w proszku etc. A dodatkowo w czekoladzie cukier który fermentuje a cukier też się dostaje do mleka z krwi. To wszystko może powodować kolki. Bo objaw alergii to nie tylko wysypka. To często kolki, biegunki, ulewanie, zaparcia itp. i jeszcze jedno, kolki ustępują samoistnie po 3 miesiącu życia dziecka. Ponieważ układ dojrzał do trawienia różnych rzeczy. I to się sprawdza! Ponieważ pierwsze 3 miesiące życia to też brakujący czwarty trymestr. CzyLI dziecko powinno się urodzić dopiero po 12 miesiącu ciąży(tak wiem że to fizycznie nie możliwe). Kakao też jest alergenem, a może jadała Pani np produkty z glutenem który też jest alergenem. Moje dziecko po różnych kremach, czekoladach robiło zielone kupy. A dzisiaj kiedy ma 9 m-cy i już je sama to wysypuje ją po produktach mlecznych na buzi, ale kupki są ok. No wiadomo cukru nie dostaje . A jak ją zjem coś mlecznego to już też lepiej SB radzi. Tak czy siak mama może jeść wszystko, tylko obserwować dziecko po zjedzeniu potencjalnego alergenu. No bo logiczne że jak nie zjesz to się nie dowiesz na co ma alergię i nie bd potrafić odpowiednio reagować.
Kasia
Dodano opinię: 18.10.2019
Zrobilam dziś te placki i jestem załamana bo nie wyszły. Zrobilam wszystko dokładnie jak w przepisie 🙁 miałam wrażenie że to wszystko smakuje jak surowy ziemniak. Nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁
Diana (mamorki.com)
Dodano opinię: 09.10.2015
Zrobione, wyszły pysznie! 🙂
Joanna
Dodano opinię: 09.10.2015
wyszły pyszne!
Izabela
Dodano opinię: 20.05.2020
Te placki po usmażeniu maja twarde warzywa tak ma być ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Raczej powinny być miękkie. Marchewka może być twardsza, jeśli była stara.
gosia
Dodano opinię: 10.10.2015
Placki pyszne! Dziewczyny jak mogę wykorzystać dynię makaronową? macie moze jakiś pomysł na danie dla dziecka rocznego?
dziękuję:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2015
Wpisz w lupkę dynia, to wyskocczą Ci przepisy. Ostatnio robiłam tez zupę z curry i dyni makaronowej, przepis wkrótce.
Justyna B.
Dodano opinię: 11.10.2015
Wyborne! 🙂 wcinaliśmy z sosem z jogurtu naturalnego, ziół prowansalskich i czosnku niedźwiedziego. Mmmmm…. Cudownie słyszeć 'niam niam' z małych usteczek 🙂
Madzia
Dodano opinię: 12.10.2015
Ktoś kiedyś już gdzieś pytał o to czym zastąpić jajko. Dobrze pamiętam, że siemię lniane: woda w stosunki 1:3? Jeśli się zgadza to w jakiej ilości i jak to zrobić; taki mix ma być przez jakiś czas "odstany" i po prostu dodany do "masy plackowej" czy jak?
Iwona
Dodano opinię: 12.10.2015
Te warzywa surowe mają być? I ziemniaki też na grubych oczkach czy na takich oczkach jak na placki ziemniaczane?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.10.2015
Wszystko surowe i wszystko na grubych oczkach:) Ale jak wolicie na małych to śmiało:)
Dominika
Dodano opinię: 13.05.2020
Dziewczyny a czym moge zastąpić jajka? Żeby to się ładnie połączyło?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Tu nasza ściąga: https://www.facebook.com/alaantkoweblw/posts/1133520473445710/
Madzia
Dodano opinię: 15.10.2015
A jeśli mam resztę ugotowanej marchewki i ziemniaków z wczorajszego obiadu to myślicie, że dadzą radę? 😉 Chciałam zrobić dzisiaj placuszki a może szkoda wyrzucać…?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.10.2015
Hmm raczej nie, choc nie próbowałam takiego połączenia. Surowe warzywa chyba inaczej sie smażą niż gotowane:)
Madzia
Dodano opinię: 19.10.2015
Zaryzykowałam i eksperyment został wykonany! Zrobiłam z ugotownych ziemniaczków i marchewki, surowej cukinii i cebulki, z dodatkiem mąki żytniej i ryżowej pół na pół. Wyszły super! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
O to świetna wiadomość:) Pewnie kiedyś też skorzystam:) Dzięki!
Mama Kazimierza
Dodano opinię: 15.10.2015
Zrobiłam wczoraj te placki
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.10.2015
Cieszę się, że Wam smakowały:))
Mama Kazimierza
Dodano opinię: 15.10.2015
Robiłam wczoraj te placki ☺były przepyszne,zajadaliśmy się wszyscy
kinga
Dodano opinię: 05.11.2015
pychaaa 🙂 ja dodałam jeszcze koperku 😉
Baha
Dodano opinię: 20.11.2015
Czy dziecko 9 miesieczne może jeść smażone? Oczywiście na dobrym tłuszczu..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.11.2015
Nasze dzieci już jadły:)
Agata
Dodano opinię: 30.11.2015
Dziewczyny, a jakiego oleju rzepakowego do smażenia używacie? Rafinowanego? Jest jakiś dobry?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.12.2015
My uzywamy rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek np. olej wielkopolski taki jest.
JowankaMalik
Dodano opinię: 18.12.2015
Dziewczyny, a można smażyć na kokosowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.12.2015
Tak, jest doskonały do smażenia, tylko zostawia lekki posmak kokosa.
Ewa
Dodano opinię: 18.12.2015
Czy te placki można mrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2015
Nie, lepiej jeść je zaraz po usmazeniu.
Malyna
Dodano opinię: 20.12.2015
placki megaaaaaaaaa! 😀 smakowały całej rodzinie 🙂 najlepsze placki ever! lepsze niz moje ziemniaczane 😛 polecamy <3
Paulina
Dodano opinię: 08.02.2016
Jak to jest z podawaniem smażonego jedzenia niemowlakowi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2016
Najwcześniej koło 10-11 m, wcześniej bym nie dawała, a jak już to na minimalnej ilości tłuszczu:)
Ewa
Dodano opinię: 13.04.2016
Kilka odpowiedzi wyżej pisałyście, że nawet 9-miesięcznemu dziecku można 🙂 To jak to w końcu jest z tym smażonym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.04.2016
Wszystko z umiarem i nie na głębokim tłuszczu od czasu do czasu my naszym maluszkom podawaliśmy:)
Kaśka
Dodano opinię: 18.09.2019
Z karmieniem niemowlęcia musisz słuchać instynktu. Każdy ma inaczej. Mam sześciomiesięczną córkę i zaczęłam wprowadzać jej marchewkę i powolutku będę podawała kolejne produkty. Pediatra uważa, ze skoro dziecko jest na mleku matki to troszkę się z tym pośpieszyłam, bo powinnam rozszerzać dietę po szóstym miesiącu, a nie przed. Moja teściowa twierdzi, że Mała ma na to jeszcze duużo czasu i ona rozszerzała dietę dzieciom po 8 miesiącu (!). Za to moja mama karmiła mnie marchewką w trzecim miesiącu a w szóstym już mięso dostawałam -.-
Pierdolca można dostać. Internet też nie pomaga 😀 Po prostu zdaj się na swoją intuicję 🙂
Asia
Dodano opinię: 09.02.2016
chciałabym zapytać jakiej mąki mogłabym użyć żeby placuszki nie zawierały glutenu i były dalej smaczne? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
Gryczanej.
Jadwiga
Dodano opinię: 05.03.2016
Jaglaną
Ewa
Dodano opinię: 30.08.2018
Ziemniaczanej (max. 1 łyżka). wychodzą super i nie rozwalają się.
Magdalena
Dodano opinię: 19.02.2016
Najlepsze placki jakie jadlam, przepyszne!:)
mamaRysia
Dodano opinię: 24.02.2016
Zrobiłam dzisiaj i wyszły bardzo dobre. Mój mąż natomiast miał wątpliwości czy nie są zbyt surowe. Czy u Pań ziemniak był lekko chrupki czy wszystko miekkie niczym ugotowane?:) pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Zawsze musi być miękkie, jeśli ziemniak jest chrupki może być surowy, a to niewskazane, ale równie dobrze może być lekko przypalony jak frytka:0
Jadwiga
Dodano opinię: 05.03.2016
Ja dodaję makę jaglaną
Inka
Dodano opinię: 05.03.2016
Placuszki są super, moja 14-miesięczna córcia je polubiła:) Jest ona raczej niejadkiem, warzywa muszę przemycać w postaci np. takich placuszków albo zapiekanek. Mam pytanie: jak często mogę jej podawać takie placuszki; są one smażone – dlatego się nad tym zastanawiam. A jakie potrawy polecacie aby córcia zaczęła przybywać na wadze. Ma 14 miesiecy a waży tylko 8,4 kg. Będę wdzięczna za odpowiedź.. Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.03.2016
Witaj, smażone potrawy podajemy sporadycznie najmłodszym. Ale Twoje dziecie już ma ponad rok, więc aż takich lęków nie ma. Niemniej jednak gotowane zawsze lepsze. Co do tuczenia… Nie polecamy:) Jeśli wyniki są ok, to kochaj każdy kilogram, bo widać taka jej uroda.
Magda
Dodano opinię: 19.04.2016
Ile piec w piekarniku takie placuszki żeby były dobre? I ile stopni?
Pozdrawiam.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2016
Na papierze do pieczenia, lekko natłuszczonym olejem rzepakowym ok 30 min z termoobiegiem 180’C ale lepiej po 20 min sprawdź czy już czasem nie są gotowe:)
Mama Lilluchy
Dodano opinię: 10.05.2016
Wprawdzie na cienkich oczkach i z piekarnika, ale wyszły super 🙂
Ciekawe czy Córci zasmakują. Śpioch jeszcze nie wie jakie pyszności na nią czekają 🙂
Pozdrawiam 🙂
Basia
Dodano opinię: 16.06.2016
Szykujemy się do tych placków. Ciekawe jak tam mój niejadek podejdzie do tematu…
Kasia
Dodano opinię: 18.07.2016
A można np połowę farszu przechować w lodówce i usmażyć świeże placuszki następnego dnia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2016
Lepiej usmażyć i przechować w lodówce na następny dzień. Polecamy jednak robić danego dnia.
Monika
Dodano opinię: 14.09.2016
Przepyszne!!!!! Doprawilam mocno kurkumą i chilli i wyszlo rewelacyjnie. Wszystko dziecku zjadłam i teraz muszę dorobić
Monika
Dodano opinię: 28.09.2016
Moje Drogie;)
Dzięki za super blog. Dopiero otwieram swojską kuchnie dla mojego Szkraba. Do tej pory słoiczki ;(, a jak robiłam to jednogarnkowe breje;(. Młody zaczął częściej do naszego talerza zaglądać i musiałam się pogodzić z gotowaniem dla całej rodzinki. No Wy mnie inspirujecie. 😉 Wasze grzanki z awokado i grzanki jajeczne, oraz puszysty omlet serowy robią śniadaniową furrore;). Obiadowo—- wstyd się przyznać ale dopiero od kilku tygodni Młody wcina sam i jeszcze Mu to wychodzi jak wychodzi, bo Oczywiście manualnie jest bardzo sprawny, ale smakowo wciąż próbujemy ;). Noooo i wreszcie pytanie, które już nie raz padało;).Macie całą mase przepisów na smażone pyszności, jak to z tym jest? Bo korcą mnie bardzo, dużo bardziej od gotowanych. Mój Młody ma 19 miesięcy skończone. Co się stanie, jeśli bedę częściej niż sporadycznie takie dania serwować? No i z innej beczki, czy dzieci w tym wieku codziennie muszą jeść mięso, i czy u Was zawsze był obiad dwudaniowy? Z góry dzięki za odpowiedź i zrozumienie ;), dopiero zaczynam w tym temacie, a am ufam bardziej niż wujkowi googlowi;);).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
zależy co masz na myśli piszac „cześciej”:)Jeśli codziennie, to nie polecamy. Co do miesa, my podajemy 2-3 razy w tygodniu. U nas obiad złożony z 2 dań jest bardzo rzadko. Lepiej pobawic się z dzieckiem, niz spedzać dnie w kuchni:)
Monika
Dodano opinię: 30.09.2016
Zrobione! Dodałam maleńkie kawałki piersi z kury i wyszły przepyszne! Oby małej smakowało bo ostatnio tak strasznie wybrzydza, że już nie wiem co mam jej dawać….
Monika
Dodano opinię: 10.10.2016
Moje Drogie;)
Właśnie dziś odczytałam Waszą odpowiedź i właśnie dziś potrzebowałam takich słów. Młody przeziębiony i marudzi, wisząc mi ciągle na nodze. A ja ciągle odprawiam Go z kwitkiem, że mama gotuje obiadek. Chyba te słowa Mu się najbardziej wbiją w pamieć;(. Mój mąż ma zajawkę, bo u Jego mamusi to zawsze obiady dwudaniowe itd.itp. Od czasu do czasu Teściowa swoje trzy grosze doda i ja ślęcze każdego dnia i ustalam co za zupę, co na drugie. ;( Młody zupy wcina jak oszalały, a z drugimi to raczej kiepsko. Trochę i moja wina, bo drugie dania daje Mu po drzemce południowej co wychodzi późnym popołudniem i tak Go katuje tym mięsem ( "bo przecież mięsko powinno być codzień") i tymi warzywami, a że nie chce to ja Go zabawiam i wciskam. Meksyk. Dziś moja Mama mi powiedziała " Co Ty dziecko wyprawiasz? Zupa jest najważniejsza. Tam i warzywa i to cholerne mięsko czasem przemycisz, a na drugie to jeśli ma ochotę to z Wami niech coś zje. Lepiej jakiś podwieczorek, choćby ten jogurcik. Lepiej Go prztul." No i sie pobeczałam-noc nieprzespana, zmęczona i poddatna na wzruszenia jestem. Toteż Wasza ospowiedź dzis wyjątkowo mnie podbudowała. Lepiej pobawić sie z dzieckiem ;). Dzięki za super blog. Musze jeszcze Waszą książkę dokupić i tą o moim dziecku niejadku ';). I wtedy bedę mogła ripostować wsztskie dobre rady kochanej Teściówki;)).
P.S. Zupa czosnkowa—–NIEBO w GĘBIE !!!!, Dziś serwuję placki z gotowanych ziemniaków z piekarnika;).
Pozdrawiam.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2016
Jesteśmy z Tobą!działaj intuicyjnie, a w razie potrzeby-pytaj:) Powodzenia!
Roksana
Dodano opinię: 14.11.2016
Witam, a czy można je usmażyć na suchej patelni?
Roksana
Dodano opinię: 14.11.2016
Witam, czy można je usmażyć na suchej patelni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.11.2016
Chociaż lekko powinna być natłuszczona, lub dodaj do ciasta placów olej.
Aneta
Dodano opinię: 26.11.2016
zrobilam dzisiaj placki ale zamiast maki dalam platki owsiane. Placki wyszly troche twadsze i bardziej chrupiace 😉
Sylwia
Dodano opinię: 15.12.2016
Moja mała ma 10 miesiecy. Które przepisy beda dla niej dobre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.12.2016
Te oznaczone tagami 6+, 8+,9+
Ania
Dodano opinię: 18.12.2016
Witam, mój syn ma wykluczone z diety jajko. Da się je jakoś zamienić. Tyle tu pysznych przepisów ale wszędzie jest jajko … 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
Ostatnio na fb wrzucałyśmy zdjęcie z zastępnikami jajek.
Magda
Dodano opinię: 06.04.2017
a czy można cos zamiast jajka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2017
1 łyżeczką zmielonego siemienia lnianego.
Werka
Dodano opinię: 24.05.2017
Pierwsze danie jakie robiłam z waszej strony, i jestem mile zaskoczona, że były tak pyszne, chyba zostaniecie moją lekturą na co dzień.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.05.2017
Milo nam Cię gościć:)
edyta
Dodano opinię: 07.06.2017
Witam, co można podać zamiast ziemniakòw.? Syn jest uczulony
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.06.2017
Cukinię
20 sposobów na to, jak przemycić warzywa do diety dziecka! – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci
Dodano opinię: 09.06.2017
[…] Warzywne placuszki […]
Agnieszka
Dodano opinię: 19.10.2017
Pierwszy raz widziałam jak moim bliźniakom coś tak posmakowalo 🙂
Ola
Dodano opinię: 21.11.2017
A ja BARDZO proszę o poleceni dobrej patelni. Już wiele razy próbowałam upiec te (jak i inne placki) z Waszej strony i zawsze się przyklejają. Sądzę, że to wina patelni. Choć jest dobrej firmy, zawsze muszę smażyc tego rodzaju potrawy tylko z dość dużą ilością oleju. Proszę, poleccie coś.
Ola
Dodano opinię: 21.11.2017
A ja BARDZO proszę o polecenie dobrej patelni. Już wiele razy próbowałam upiec te (jak i inne placki) z Waszej strony i zawsze się przyklejają. Sądzę, że to wina patelni. Choć jest dobrej firmy, zawsze muszę smażyc tego rodzaju potrawy tylko z dość dużą ilością oleju. Proszę, polećcie coś.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.11.2017
Patelnie tytanowe Woll <3 nasze ulubione.
Monika
Dodano opinię: 08.01.2018
Dodałam jeszcze dynie i podałam z sosem koperkowy pycha!!!
Marlena
Dodano opinię: 26.02.2018
Co robicie z soku pozostałego z warzyw??
magda
Dodano opinię: 19.04.2018
Witam czy mozna na maśle klarowanym usmazyc takie placuszki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2018
Tak
Dominika
Dodano opinię: 11.06.2018
Witam czy można jajka kurde zamienić jajami przepiorczymi? Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Tak. Pozdrawiamy!
Agnieszka
Dodano opinię: 28.08.2018
Moja 5latka niejedząca warzyw wcale zjadła w sumie 6 sporych placków (!), jednak warto ekperymentować ?
Ola
Dodano opinię: 05.09.2018
Dzień dobry! Chciałabym zrobić te placki na podróż samochodem. Czy na zimno też są smaczne? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak
Sendi
Dodano opinię: 04.01.2019
Dziś zrobiłam według przepisu, od siebie dodałam posiekaną natkę pietruszki i odrobinę tymianku i wyszły przepyszne, Antoś zjadł trzy, jak na niego to dużo ?
Anna
Dodano opinię: 11.01.2019
Witam, ja po odsączeniu nadmiaru wody z warzyw, podgotowalam je przez chwilę na parze i do takich dodałam resztę składników. Wyszły przepyszne i mięciutkie. To wersja dla tych, którzy się boją, że podadzą niedosmazone placuszki?
Maja
Dodano opinię: 23.02.2019
Czy warzywa mozna zblendowac zamiast ścierać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
będzie fatalna konsystencja
Agata
Dodano opinię: 05.07.2019
A moim zdaniem marchewka pozostaje zbyt twarda. Trzeba by samzyc i smazyc, zeby konsystencja byla przyjemna.
Mama Natalia
Dodano opinię: 26.07.2019
Są ekstra, moja cała rodzina pochłonęła je na obiad, największy entuzjazm u męża i u czterolatka, który zjadł chyba z dziesięć, ale sześciolatek i trzylatek też zjedli po pięć, ja też ze smakiem się zajadalam ? zrobiłam z dwóch dużych marchewek, połowy dużego selera, kilku ziemniaków, dwóch małych cukinii i jednej cebuli, pycha!
Beata
Dodano opinię: 22.08.2019
Czy można zostawić placuszki w lodówce i dać dziecku na drugi dzień (dziecko 11 miesięcy)? Jak podgrzewać? Czy Wam wychodzą tlustawe czy ja trochę za dużo oleju wlalam? A tak ogólnie to bardzo dobre
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
tak, można podać. jak wychodzą za tłuste to odciśnij je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Paula i Jula
Dodano opinię: 07.09.2019
Może prymitywne pytanie, ale macie taaakie doświadczenie ?? jak podgrzać te placuszki aby ich nie wysuszyć? Zrobiłam je wczoraj córce na obiad i została jeszcze porcja na dziś, chcialabym podać je na ciepło.
P. S. Też mam wątpliwość co do tego czy były dobrze upieczone… ? Po spróbowaniu było wyraźnie czuć gdzieniegdzie twardsze kawałki, które trzeba było mocniej gryź… Córce podałam te najcieńsze aby mieć pewność, że nie są surowe.
P. S. 2 Baaaardzo lubimy Waszego bloga! ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.09.2019
:* Na małym ogniu na patelni pod przykryciem
Justyna
Dodano opinię: 17.09.2019
A czy mozna te placki zrobic w gofrownicy? Zawsze to mniej tluszczu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
jasne:) potrzymaj z 5-6 minut
Gosia RT
Dodano opinię: 22.01.2020
Mega przepis. Proste, szybkie, tanie i dla wszystkich. Robię drugi dzień z rzędu z zamiarem zabrania do pracy. Córka jadła z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i wyszło pysznie. Mąż też chwalił. Ja dodałam trochę więcej przypraw (papryka słodka, pieprz ziołowy). Kolejny Wasz przepis zapisany w głowie na liście pewniaków 🙂 pozdrawiam gorąco!
Katarzyna
Dodano opinię: 09.02.2020
Dziewczyny, zamiast zwykłych ziemniaków dodajcie bataty!!!! Całej rodzinie uszy się trzęsły 🙂 Polecam, pyszne placki i super przepis!!! 🙂
Mariola
Dodano opinię: 03.06.2020
Ja uwielbiam doprawiać te wszelkie placki warzywne czarnuszką ♥️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Czarnuszka- nasza miłość.
Alicja
Dodano opinię: 03.06.2020
Placki są rewelacyjne ???. Mąż mięsożerca stwierdził, że naprawdę są przepyszne ?. Mój 10 miesięczny syn właśnie zjada szóstego placka ?♀️?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Tak, te placki to prawdziwa petarda.
Małgosia
Dodano opinię: 28.06.2020
Jak robisz sos czosnkowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
Jogurt grecki, czosnek (zależy od upodobań i ostrości czosnku). Dla dorosłych odrobina soli. Super smakuje z dodatkiem siekanych ziół, np. natki pietruszki.
Małgosia
Dodano opinię: 28.06.2020
Placki wyśmienite i tyle warzyw przemyconych! Ja dodaję olej do ciasta i smażę na suchej patelni 5 min z jednej strony pod przykryciem i 4 min z drugiej już bez przykrycia. Wybredny, wręcz obawiam się – neofobiczny żywieniowo – synek zjadł 3 bez plunięcia 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
Takie przepisy się ceni 😀
Sylwia
Dodano opinię: 29.06.2020
Wszystkie rodzaje mąk mam dodać czy tylko jeden ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
jeden do wyboru
Kamila
Dodano opinię: 16.07.2020
Pyszne?podałam na obiad z czerwonym barszczykiem z waszego przepisu(córeczka go uwielbia) a na kolację czeka Wasz puszysty omlet z jagodami?dziekuje za super przepisy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Polecamy się
Weronika
Dodano opinię: 31.08.2020
Mogłabym je jeść i jeść, dzięki za przepis ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.09.2020
Też je uwielbiamy.
Angela
Dodano opinię: 09.10.2020
pyszne! Natalia zjadła całe!!!
A Angelika poleciła znajomym!!!
Asia
Dodano opinię: 09.10.2020
Martynce też smakowały!
Jeanette
Dodano opinię: 04.01.2021
A moje Dziecko nawet nie sprobowalo…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Zdarza się i u nas ;P
Gabi
Dodano opinię: 11.01.2021
Jak długo smażyć
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Aż będą rumiane i łatwo będą odchodzić od patelni.
Dominika
Dodano opinię: 28.01.2021
Sama z piedestału mogłabym krzyczeć, że dieta nie ma nic wspólnego z mlekiem matki i bylam mega bojowo nastawiona na wszystkie komentarze typu JESZ TO KARMIAC? I nie ograniczam się z niczym, ale prawda jest taka, ze gdy zjadlam krewetki i wypiłam raz shake z pomarańcza,to Maluch miało razu odpalona pupe. Nie twierdzę, że oznacza to powrót do metod sprzed dekady i np 0 czekolady i gazowanego, ale prawda jest taka, że niekiedy, niektóre składniki maja jednak wpływ na dzidziutka. ?♀️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Pewnie, że wszystko może mieć wpływ, natomiast nie ma sensu asekuracyjnie wprowadzać diety eliminacyjnej.
Marta
Dodano opinię: 11.02.2021
Placuszki są pyszne, smakowały całej rodzinie jako zdrowa wersja placków ziemniaczanych 😉 Dodałam dodatkowo koperek. Po usmażeniu podpiekłam chwilkę w piekarniku, żeby mieć pewność, że warzywa będą miękkie. Super przepis!
Sandrynka87
Dodano opinię: 15.02.2021
Czy te placki mozna schować do lodówki i zostawić na drugi dzień?
***
15 miesięczny Nikodem uwielbia placki i wogole wszystko co Mu robie do jedzenia z Waszych przepisów ? Jest wczesniakiem z 31 tc i bałam się rozszerzania diety ? ze ciagle jest za maly, ze sie zakrztusi itd. A dzięki Wam poszlo świetnie. W prawdzie nie stosujemy całkowicie BLW ale staram się zeby jadl sam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Można. Gratulacje dla małego wojownika.
Agnieszka
Dodano opinię: 19.03.2021
Pycha. Tylko ja zrobiłam w piekarniku. Jakoś nie wychodzi mi obracanie na patelni 🙂
Martyna
Dodano opinię: 25.05.2021
Bardzo dobra uwaga! A mleko matki jest połączone z żołądkiem poprzez krew, z której powstaje, a do której trafiają substancje pokarmowe z jelita poprzez kosmki jelitowe. Przykro się czyta komentarze Pań, które mogły jeść wszystko podczas karmienia piersią , a ich dzieci nie miały problemów z brzuszkiem. Tylko pozazdrościć :). Drogie Panie , trochę więcej zrozumienia. Pozdrawiam
Paula
Dodano opinię: 11.06.2022
Dziękuję Wam za ten przepis. Synek ma długie zęby na wszelkie warzywa, dzięki takim przepisom jestem spokojna, że jego dieta jest jednak wartościowa. Warzywa starłam na najmniejszych oczkach aby nie było ich widać 🙈 mały je z apetytem 😊 szkoda, że nie robi tego mając świadomość co tak naprawdę wcina, ale wierzę, że i na to przyjdzie czas 😊
Bardzo podoba mi się Wasze podejście do gotowania, smacznie i zdrowo, ale bez popadania w skrajności 😊 Dziękuję!
Monika
Dodano opinię: 12.09.2022
Czy te placki można upiec w piekarniku?180 stopni termoobieg 30 min?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Powinno się udać, ale czas trzeba w trakcie pieczenia weryfikowac.