Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na dużych oczkach tarki, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cukinii. Wbij dwa jajka, dodaj mleko i wymieszaj. Koperek drobno posiekaj i dodaj. Wsyp mąkę i całość ponownie wymieszaj kilka chwil, tak by wszystkie składniki dokładnie połączyły się.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placki z dwóch stron często przekładając, aż się zrumienią, a jajko zetnie.
Podawaj np. z jogurtem naturalnym.
Starszakom i dorosłym dosól ciasto na placuszki przed smażeniem, lub delikatnie oprósz solą i pieprzem placki po usmażeniu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placki dla maluszka możesz upiec w piekarniku w 200’C 20 minut (po 10 min przewróć na drugą stronę).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (23)
Patrycja
Dodano opinię: 11.05.2021
Jak to jest z tymi jajkami? Wiem, że niemowlak może zjeść max 2 tygodniowo a w niektórych przepisach są np 3 jajka, jeśli może tylko 2 to czym je zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
Ale ona nie zje wszystkich placków, które z tych jajek zrobisz. Zje odrobinę.
Malina
Dodano opinię: 11.05.2021
Idealnie:) jutro robię dla córki, mam nadzieję że będzie się zajadać. Powiedzcie mi czy wydrążyć środek czy całą ścieracie?
Dla niemowlaka 9miesiac lepiej piekarnik?
Alina
Dodano opinię: 12.05.2021
Często robimy i uwielbiamy rodzinnie ten przepis! Przyprawiamy przyprawa curry lub kurkuma, gałką muszkatołową i solą. Moja córka ostatnio najbardziej lubi w zestawie z ketchupem:)
Sara
Dodano opinię: 28.05.2021
Są przepyszne, mniaaam.
Takie napompowane, czuć fajnie czosnek. Niebo w gębie.
Justyna
Dodano opinię: 15.06.2021
A czy można zastąpić jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Aquafaba, kisiel z siemienia lnianego.
Sandra
Dodano opinię: 14.07.2021
Witam. Czy zamiast mleka mogę dodać wodę?
Pozdrawiam
Sandra
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
Sandra
Dodano opinię: 14.07.2021
I widzę że nie mam papieru do pieczenie:I folia aluminiowa będzie ok ? Na pokładzie 10 miesięczniak:)
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak, tylko ją posmaruj olejem
Asia
Dodano opinię: 23.07.2021
Są super! Robiłam w piekarniku 🙂 Dzieć się zajadał. A i rodzinie smakowały, nawet takie nieposolone 🙂
Agata
Dodano opinię: 24.07.2021
Czy mogę zamiast mleka dodać wodę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
tak
Natalia
Dodano opinię: 04.08.2021
A jak to jest z mlekiem jakie mleko dodać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
krowie albo jakieś roślinne
Iwona
Dodano opinię: 21.10.2021
Znalazłam ostatnio ten przepis. Niestety cukinia w plackach była w zasadzie surowa. Smażyłam je dość długo z każdej strony. W czym może tkwić problem? Starłam na tarce o dużych oczkach, odczekałam i odcisnęłam z wody
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Cukinia jest lekko surowa. Ogólnie cukinię można jeść na surowo. Smażymy tyle by ścięło się jajko i mąka była poddana obróbce cieplnej.
Marta
Dodano opinię: 16.06.2022
U nas cukinia jest dodatkiem do chrupania na surowo- cała rodzina czeka na młodziutką bo jest najsmaczniejsza:)
Justyna
Dodano opinię: 13.12.2021
Czy można przechować w pojemniku na drugi dzień?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Można, ale już nie będą takie fajne- zrobią się gumowate.
Kasia
Dodano opinię: 17.06.2022
Czy mogę dodać mąkę jaglana lub gryczana zamiast pszennej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
Tak