Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 lutego 2018

Placki cukiniowe z oregano i koperkiem

Składniki: 1 długa cukinia; 1 pęczek koperku; 1 kopiasta łyżka suszonego oregano; 1 szklanka mąki orkiszowej; 1/2 szklanki mleka; 3 łyżki oleju + do smarowania patelni; 1 jajko. Cukinię obierz (chyba, że jest młoda to może być w skórce), zetrzyj na małych oczkach tarki (całą), odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Koperek...

Składniki:

  • 1 długa cukinia;
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 kopiasta łyżka suszonego oregano;
  • 1 szklanka mąki orkiszowej;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 3 łyżki oleju + do smarowania patelni;
  • 1 jajko.

Cukinię obierz (chyba, że jest młoda to może być w skórce), zetrzyj na małych oczkach tarki (całą), odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Koperek posiekaj i dodaj do miski. Wsyp również mąkę, oregano, wlej mleko i olej. Dodał żółtko. Wymieszaj mikserem. Białko ubij na pianę, dodaj do masy, wymieszaj łyżką.

Na dużej patelni wysmarowanej delikatnie olejem obsmażaj placki, często przewracając, by się nie przypiekły zbyt mocno, ale tez na tyle długo (ok 5-6min), by nie były surowe. Podawaj z jogurtem naturalnym.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (63)

Daga

Dodano opinię: 06.02.2018

Może być inna mąka niż orkiszowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2018

Pszenna, zytnia, kukurydziana:)

Daga

Dodano opinię: 06.02.2018

Dziękuję 🙂 Jutro zrobię ?

Magda

Dodano opinię: 02.08.2019

maki kukurydzianej nie polecam. te ktora ja uzylam juz na wyglad byla gruboziarnista… placuszki nie wyszly dobre. mnie nie bardzo smakuja.. dziecko raczej nie zje, dam znac 🙂 poza tym tez gorzkawy smak.

nati

Dodano opinię: 06.02.2018

A mleko inne niż krowie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.02.2018

Roślinne

Marika

Dodano opinię: 07.02.2018

Od ktorego miesiaca mozna podac takie placuszki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2018

około 8-9

Ewa

Dodano opinię: 06.02.2018

A da radę zrobić je bez jajka? I czy mleko krowie mogę zastąpić jakimkolwiek roślinnym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Mleko możesz zastąpić, ale czy bez jajka wyjdą, hmm jeśli dodasz zmielone siemię lniane to pewnie tak.

Marta

Dodano opinię: 06.02.2018

Jaki typ mąki orkiszowej został użyty? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Jasna, zwykła typ 630

Ania

Dodano opinię: 08.02.2018

A co zamiast jajka ? Mozna podać mleko owsiane?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2018

Mleko tak, zamiast jajka możesz spróbować dodać zmielone siemię lniane (1 łyżka namoczona w wodzie).

Agnieszka

Dodano opinię: 25.07.2018

Zamiast jajka polecam mąkę z ciecierzycy 🙂

Marika

Dodano opinię: 08.02.2018

Dziekuje

Xoxo

Dodano opinię: 01.03.2018

Fannie by było zobaczyć tez zdjęcie konsystencji ciasta, jaka powinna być!

Emi

Dodano opinię: 02.03.2018

A ja mam pytanie o cukinie, teraz nie ma na nią sezonu w Polsce i jest importowana – podawać taką niemowlakowi? Czy jest pełna chemii?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

My czasem podajemy:)

Agnieszka

Dodano opinię: 06.03.2018

Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz te placuszki i wyszły lekko gorzkawe. Czy takie miały być? Na pewno nie były przypalone

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Hmm, nie wiem, nie wychodzą nam gorzkie.

Cecylia

Dodano opinię: 17.05.2018

Poza sezonem gdy cukinia jest szklarniowa, pryskana itd bardzo często jest gorzkawa! :/ Ja zawsze próbuje zanim cos z niej zrobie! Luty marzec to podobno najlepszy okres na gorzka cukinie :/

Agnieszka

Dodano opinię: 05.06.2018

Cukinia była w skórce? Mi kiedyś zupa krem z cukinii wyszła gorzka. Nic poza cukinią nie miało prawa być gorzkie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Młodej cukinii nie trzeba obierać:)

Lila

Dodano opinię: 13.03.2019

Gorzkawy smak to wina oregano, może było go za dużo

Jadwiga

Dodano opinię: 07.03.2018

Oregao w domu nie było, ale bazylia świetnie je zastąpiła 🙂 pyszne

Joanna

Dodano opinię: 11.03.2018

Hmm powiedzcie co robię źle? Dwa razy próbowałam zrobić te placki i pomimo naprawdę dłuuugiego smażenia i częstego obracania one wydają się być ciągle surowe w środku 🙁 odsączam cukinię, nakładam cienko na patelni.. naprawdę nie wiem co jest nie tak, może za dużo cukini? ? pomóżcie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.03.2018

Nic, cukinia zawsze sprawia wrażenie wilgotnej. To normalne:)

Olala

Dodano opinię: 14.03.2018

Do placków z cukinii zwykle dodaje cebulę i czosnek. Czy mojemu prawie rocznemu synkowi mogę podać takie placki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2018

Jasne:)

Ania

Dodano opinię: 16.03.2018

Dziewczyny! Wasze przepisy są super, smaczne i proste. Jemy że smakiem. Dziękujemy, że jesteście. Ala, Stasio i Ania.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Dziękujemy za miłe słowa:*

Ola

Dodano opinię: 29.05.2018

A co jeśli dziecko zamiast grysc kęs po kesie napy ha cała buzię jedzenia? Jak go tego oduczyc żeby się nie za krztusi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 31.05.2018

Nie oduczysz Ty, samo się oduczy. To jeden z częstych elementów nauki jedzenia. Dziecko eksperymentuje, uczy się, ile porcji umiescić w jamie ustnej, jak daleko i td. Samo dojdzie za chwilę do tego, że to nie jest dobre. Pozwól mu dojść do tego samemu, ale zawsze towarzysz podczas jedzenia, by było bezpieczne.

Nika

Dodano opinię: 16.03.2018

To kwestia rodzaju mąki moim zdaniem 🙂

Aga z Michasiem :)

Dodano opinię: 17.04.2018

Pycha 🙂 smakowało wszystkim 🙂 11 – miesięcznemu Michasiowi też, choć niewiele jest takich rzeczy, które chce jeść

Agnieszka

Dodano opinię: 22.04.2018

Dzień dobry, właśnie je smażę ale dużo mam tego ciasta – czy je można zamrozić? Dziękuję, Agnieszka

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Nie praktykujemy tego.

paula92

Dodano opinię: 13.06.2018

A ja, jako totalny laik robię te paluszki i wyglądają jak naleśniki bo za długo miksowałam ? ale w smaku chociaż ok 🙂 ps. Uwielbiamy Wasze przepisy 🙂

Magda

Dodano opinię: 25.06.2018

Czy cukinię ścieracie na tych najmniejszych oczkach tarki (takich wypukłych, na których ściera się też np. skórkę z cytryny), czy raczej na tych małych, ale normalnych?

Magda

Dodano opinię: 04.07.2018

Czy cukinię trzecie na najmniejszych oczkach tarki (takich wypukłych, na których trze się też np. skórkę z cytryny), czy też na tych małych, ale normalnych?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

małych normalnych:)

Paulina

Dodano opinię: 30.07.2018

czy zamiast oleju może być oliwa? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

Najlepiej smażyc na rzepakowym.

Monika

Dodano opinię: 04.09.2018

Mój synek ma 10 miesięcy czy można mu już dodawać jogurt do potraw albo twaróg? Zgodnie z zaleceniami dopiero od 11 miesiąca. No i czy smażone potrawy to dobry pomysł w tym wieku?
Reszta rodziny uwielbia wasze przepisy. Placki już robiłam są pyszne i starszy synek zajadał ze smakiem

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak, jogurt i twarog mozna już podawać, plcuszki też.

Sandra

Dodano opinię: 02.10.2018

Robiłyśmy dziś na obiad moja córka prawie 10 miesięcy wcina aż się uszy trzęsą ?

Aga

Dodano opinię: 13.10.2018

Może dziwne pytanie, ale jak „długa” ma być ta cukinia? Mam od mamy z ogródka „długą” ale ma z 50 cm 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

haha nie no, kolo 15cm:)

Mama huberta

Dodano opinię: 22.11.2018

A zamiast cukinię można użyć kabaczka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.11.2018

jasne:)

Agnieszka

Dodano opinię: 18.01.2019

A bez mleka wyjda?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.01.2019

daj wodę:)

Aga

Dodano opinię: 25.02.2019

Wyszły pyszne! Nie miałam koperku, dałam pietruszkę i mąkę pszenną bo tylko taka zostala

Justyna

Dodano opinię: 21.05.2019

Czy Mleko krowie mogę zastąpić mlekiem modyfikowanym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Nie, ale roślinnym tak

Justyna

Dodano opinię: 30.07.2020

Wydaje mi się, że gorycz jest przez zbytnie przysmażenie, bo ogólnie wyszły ok, ale ostatnie, które trochę się przypaliły mocniej faktycznie wyszły gorzkie

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Tak- gorycz pojawia się od zbytniego przysmażenia. Jeśli smażymy większe ilości, warto też w międzyczasie wyczyścić patelnię.

Dominika

Dodano opinię: 25.11.2020

Dziewczyny strzał w dziesiątkę. Wiele z waszych placuszków mi po prostu nie wychodzi, ale nie zniechęcam się i cały czas próbuje i proszę są efekty te wyszły genialnie, a synek 14mcy który średnio przepada za placuszkami i wszelakimi zbożowymi produktami zjadł aż 3(dla mnie to krok milowy). Dziękuję za waszą pracę, pozdrawiam 😉

Agnieszka

Dodano opinię: 11.03.2021

Robicie super robotę z tymi przepisami, korzystam minimum raz dziennie 😀 mam też 2 książki i 4 ebooki 🙂 dziękuję 🙂
Dzisiaj będziemy zajadać te placuszki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Jak nam miło 🙂

Ola

Dodano opinię: 26.08.2021

Czy moża te placuszki upiec w piekarniku, zamiast smażyć?
PS świetne przepisy, ciągle korzystam, mam też jedną książkę 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Powinno się udac upiec

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek