Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 sierpnia 2015

Placki cukiniowe z serem i cebulką

Młodej cukini nie trzeba obierać ze skórki. Jest pyszna zarówno w daniach smażonych, pieczonych jak i w zupie. Dziś przepis na delikatne i smaczne placki: Składniki: 1/2 małej cukinii; 1 jajko; 2 łyżki twarożku naturalnego; 2 kopiaste łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej); 1 cebula; pieprz czarny; olej rzepakowy.   Cukinię myjemy i  ścieramy na najmniejszych...

Młodej cukini nie trzeba obierać ze skórki. Jest pyszna zarówno w daniach smażonych, pieczonych jak i w zupie. Dziś przepis na delikatne i smaczne placki:

Składniki:

  • 1/2 małej cukinii;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki twarożku naturalnego;
  • 2 kopiaste łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej);
  • 1 cebula;
  • pieprz czarny;
  • olej rzepakowy.

 

Cukinię myjemy i  ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Łączymy z cukinią. Pozostawiamy na chwilę, by warzywa puściły sok, a następnie odsączamy. Dodajemy jajko i twarożek, mieszamy. Dodajemy mąkę i szczyptę pieprzu do smaku. Część ciasta dla dorosłych można również doprawić solą.

Smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zrumienienia.

UWAGA! Cukinia w daleszym ciągu będzie puszczac sok, dlatego jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki.

Placuszki sa idealne na szybką przekąskę na plaży:) oraz jako uzupełnienie obiadu. Smacznego!

 

5421

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (54)

Niemodelka

Dodano opinię: 10.08.2015

super pomysł! nigdy bym nie wpadła na połączenie cukinii i seru w …plackach 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

A ja wpadłam przypadkiem – został mi kawałek serka w lodówce, szkoda było go wyrzucać:)

anna w

Dodano opinię: 10.08.2015

na czym smażyć te placki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Ja smażę na telfonowej patelni natłuszczonej olejem rzepakowym.

Kate

Dodano opinię: 10.08.2015

Jupiiii! Pierwsze cukiniowe placki na całym świecie, które mi wyszły! Smakują obłędnie!:D

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

hahaha, świetnie!:)

Moni

Dodano opinię: 13.08.2015

Placki przepyszne! Ja dodałam trochę kurkumy i smażyłam na oleju kokosowym. Z początku trochę zaczęły się przyklejać do patelni, ale dodałam trochę mąki i było już ok;-) Na gotowe placki dałam twarożek 😉 Moja córcia zjadła ze smakiem i poprosiła jeszcze o dokładkę;-)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.08.2015

o świetny pomysł:)

gosia

Dodano opinię: 14.08.2015

proszę o informację ten twarożek to taki w wersji serka homogenizowanego czy typowy serek biały półtłusty?ile placuszków wychodzi z takiej porcji składników?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.08.2015

Twarożek czyli domowy np ser taróg zmieszany z odrobina jogurtu by nie był suchy, ale spokojnie mozna dodać twaróg. Ok 10 sztuk wychodzi.

olilonek

Dodano opinię: 20.08.2015

A ja mam pytanie- jaki twarożek naturalny? Może być almette, czy chodzi o twaróg? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2015

Chodzi o twaróg.

Monia

Dodano opinię: 31.08.2015

Zrobilam. Były super! Dla całej rodzinki :))

Gosia

Dodano opinię: 01.10.2015

Wita. Szukam inspiracji na obiadek dla mojej 8,5 msc Majki. Czy mogę zrobić takie placuszki i czy mam kupić normalny twaróg? Np taki ze strzałkowa, czy może dodać Bielucha? Czy coś jeszcze jako dodatek powinnam przygotować? Będę wdzięczna za poradę, ponieważ ostatnio byłyśmy chore i mój brzdać nie chciał nic jeść. Dzisiaj dopiero "zaskoczyła" i zjadła placuszki z ricotty, aż się jej uszy trzęsły 😉 Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.10.2015

Tak może to bys zwykły twaróg taki jak są w kostce, ale możesz równie dobrze dac bielucha ale twarożek lub twaróg jeśli mają z tej firmy.

Madzia

Dodano opinię: 19.10.2015

Zgłaszamy pełne powodzenie przepisu 🙂 Placuszki były z kozim twarogiem i mąką ryżową smażone na oleju kokosowym. Palce lizać! 🙂

matka Franka

Dodano opinię: 10.11.2015

Właśnie zrobiłam, są wspaniałe! Dodałam twaróg bielucha, mąka była kukurydziana bo tylko taka była dziś pod ręką zamiast pieprzu świeży koperek i są OBŁĘDNE. A Franek się zajada 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 09.02.2016

Mam pytanie- czy przy Waszych przepisach jest gdzieś podane od jakiego wieku są poszczególne dania? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

Jasne:) Każdy nasz przepis jest na dole otagowany między innymi wiekiem, w którym my podawałyśmy daną potrawę naszym dzieciom. W zakładce „przepisy”jest również zakładka „wg wieku Ali i Antka”

Magdalena

Dodano opinię: 30.03.2016

Witam czy moge te placuszki upiec w piekarniku zamiast na patelni?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2016

Tak.

Ala

Dodano opinię: 28.04.2016

U mnie konsystencja super ale w smaku bardzo gorzkie i rpzez to niesmaczne- myślę, że za sprawą cebuli. Ale spróbuję jeszcze raz bez cebuli z odrobiną czosnku.
 

Justyna

Dodano opinię: 29.04.2016

czy zamiast twarogu można dodac serek bieluch?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.05.2016

Ma rzadszą konstyntencję. Może to zmienić całą konsystencję placków. Ponadto… Bieluch jest lekko przereklamowany

Sandra

Dodano opinię: 18.03.2018

O bieluchu pierwszy raz dowiedziałam sie u Was z bloga. Nie wiedziałam, że coś sie zmienilo w tej kwestii. Czemu przereklamowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

W sensie, że Bieluch to nie jedyny serek który ma dobry skład, więc jesli nie ma go na półce w sklepie to można wziąć inny:)

Basia

Dodano opinię: 09.05.2016

Czym mogę zastąpić twarożek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2016

Pomiń i ewentualnie dodaj łyżkę mąki więcej, jeśli będzie za rzadkie. 

Dorota

Dodano opinię: 17.06.2016

czy mozna je upiec w piekarniku tak samo jak placuszki cukiniowo – koperkowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.06.2016

Próbuj:)

Dorota

Dodano opinię: 17.06.2016

upiekłam ale coś chyba poszło nie tak, bo tak się nabulwiły i wyschła ta skórka, a w środku ciapowate… 

Beata

Dodano opinię: 18.06.2016

Mi niestety nie wyszły. Podczas smażenia przyklejały się do patelni, przewracając na drugą stronę robiła się "paćka". Żeby się mocnej przymażyły i odkleiły od patelni musiałam długo smażyć ale wtedy bardzo nasiąkły tłuszczem. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Konsystencja ciasta była wg mnie dobra.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.06.2016

Skoro piszesz, że przyklejały się do patelni to może jej wina. Ja smażę na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. A Ty na jakiej?

Ola

Dodano opinię: 19.08.2016

zobiłam. Wyszły pycha. Dodałam do środka jeszcze szczypiorek i dałam mąkę ryżową- ogólnie więcej mąki dałam niż w przepisie bo pierwsza partia się rozpadła na patelni a potem były już ok. Dziękuje i pozdrawiam!!

Asia

Dodano opinię: 23.08.2016

A co moge tu dac i ile zamiast bialka jaja, bo tego nie mozemy..??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2016

Siemię lniane zmielone.

Ewelina

Dodano opinię: 02.09.2016

Czy takie placki mogę podać 9,5 miesiecznemu dziecku? Padło już podobne pytanie ale nie wyświetla mi odpowiedzi i wielu rzeczy na stronie dlatego pytam jeszcze raz. Czy dziecku w takim wieku mogę już podawać smażone rzec?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Od czasu do czasu smażone tak, ale nie polecamy tych placków w tym wieku ze względu na smażony ser.

Marzena

Dodano opinię: 03.12.2016

to ja sie pogubilam, poniewaz przepis jest 9m + ? 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2016

Faktycznie pomyłka w komenatrzu nie otagowaniu. Można można dać w 9m. Gdyby był to ser żółty to nie polecałybyśmy tak wcześnie.

Kasia

Dodano opinię: 22.10.2016

czy zamiast twarogu może być żolty ser?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Tak.

Joanna

Dodano opinię: 15.05.2017

Próbowałyście może przyżądzać te placuszki bez tłuszczu? Konsystencja przypomina tą wersje szpinakowo-cukiniową, którą zgodnie z Waszymi wskazówkami robiłam bez tłuszczu. Tak się zastanawiam czy to przez ten ser, czy z innego powodu nie wyjdą bez oleju?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2017

Pewnie wyjdą:)

Asia

Dodano opinię: 05.07.2017

Po czym poznać że nie są surowe? W środku wyszły bardzo mięciutkie i wilgotne. Są bardzo dobre tylko czy na pewno dobrze wysmażone? 

Pozdrawiam 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2017

Cukinia tak już ma:)

Emilia

Dodano opinię: 16.08.2017

Czy można piec te placuszki w piekarniku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.08.2017

Nie, bo się rozwalały.

Magda

Dodano opinię: 29.08.2017

Cudowne, dodałam koperek dla smaku, moje 7 miesięczne dziecko zapomniało, ze było super śpiące.

Dominika

Dodano opinię: 14.09.2017

Placuszki pierwsza klasa wyszły 🙂 Synek zajadał z wielkim apetytem 🙂 Ja zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej i jajka przepiórcze 🙂 Idealne na śniadanie , jako dodatek do obiadku i na kolację 🙂 Dla mnie bomba 😀 jutro robimy placuszki z kaszki mannej 🙂

pozdrawiamy z Adasiem ze Świnoujścia 🙂

Joanna Mroczek

Dodano opinię: 01.02.2019

Wyszły super! Dałam dwie łyżki twarogu tłustego i kopiasta łyżkę jogurtu naturalnego plus odrobine maki ziemniaczanej zeby mieć pewność ze się nie rozpadną !
❤️Kocham Wasze przepisy ! ❤️

Ewelina

Dodano opinię: 29.05.2019

Pyyyyyszne, następnym razem zrobię z podwójnej porcji 😉

Malgorzata

Dodano opinię: 12.06.2019

Z tartą cebulą wyszły gorzkie, puscila wiecej wody niż sama cukinia. Poza tym cebula zdominowała smak placków, mimo że dałam połowę małej sztuki. Polecam jednak cebulę kroić nożem i dać mniejsza ilość żeby nie wyszły placki cebulowe.

Anna

Dodano opinię: 04.02.2021

Pierwsze placki z cukini, które mi wyszły! Ten przepis jest idealny. Do tej pory każde, które robiłam rozpadały się. Mój 9-mc malec wyraźnie zainteresowany smakiem ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek