Młodej cukini nie trzeba obierać ze skórki. Jest pyszna zarówno w daniach smażonych, pieczonych jak i w zupie. Dziś przepis na delikatne i smaczne placki:
Składniki:
- 1/2 małej cukinii;
- 1 jajko;
- 2 łyżki twarożku naturalnego;
- 2 kopiaste łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej);
- 1 cebula;
- pieprz czarny;
- olej rzepakowy.
Cukinię myjemy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Łączymy z cukinią. Pozostawiamy na chwilę, by warzywa puściły sok, a następnie odsączamy. Dodajemy jajko i twarożek, mieszamy. Dodajemy mąkę i szczyptę pieprzu do smaku. Część ciasta dla dorosłych można również doprawić solą.
Smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zrumienienia.
UWAGA! Cukinia w daleszym ciągu będzie puszczac sok, dlatego jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki.
Placuszki sa idealne na szybką przekąskę na plaży:) oraz jako uzupełnienie obiadu. Smacznego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (54)
Niemodelka
Dodano opinię: 10.08.2015
super pomysł! nigdy bym nie wpadła na połączenie cukinii i seru w …plackach 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
A ja wpadłam przypadkiem – został mi kawałek serka w lodówce, szkoda było go wyrzucać:)
anna w
Dodano opinię: 10.08.2015
na czym smażyć te placki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Ja smażę na telfonowej patelni natłuszczonej olejem rzepakowym.
Kate
Dodano opinię: 10.08.2015
Jupiiii! Pierwsze cukiniowe placki na całym świecie, które mi wyszły! Smakują obłędnie!:D
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
hahaha, świetnie!:)
Moni
Dodano opinię: 13.08.2015
Placki przepyszne! Ja dodałam trochę kurkumy i smażyłam na oleju kokosowym. Z początku trochę zaczęły się przyklejać do patelni, ale dodałam trochę mąki i było już ok;-) Na gotowe placki dałam twarożek 😉 Moja córcia zjadła ze smakiem i poprosiła jeszcze o dokładkę;-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.08.2015
o świetny pomysł:)
gosia
Dodano opinię: 14.08.2015
proszę o informację ten twarożek to taki w wersji serka homogenizowanego czy typowy serek biały półtłusty?ile placuszków wychodzi z takiej porcji składników?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.08.2015
Twarożek czyli domowy np ser taróg zmieszany z odrobina jogurtu by nie był suchy, ale spokojnie mozna dodać twaróg. Ok 10 sztuk wychodzi.
olilonek
Dodano opinię: 20.08.2015
A ja mam pytanie- jaki twarożek naturalny? Może być almette, czy chodzi o twaróg?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2015
Chodzi o twaróg.
Monia
Dodano opinię: 31.08.2015
Zrobilam. Były super! Dla całej rodzinki :))
Gosia
Dodano opinię: 01.10.2015
Wita. Szukam inspiracji na obiadek dla mojej 8,5 msc Majki. Czy mogę zrobić takie placuszki i czy mam kupić normalny twaróg? Np taki ze strzałkowa, czy może dodać Bielucha? Czy coś jeszcze jako dodatek powinnam przygotować? Będę wdzięczna za poradę, ponieważ ostatnio byłyśmy chore i mój brzdać nie chciał nic jeść. Dzisiaj dopiero "zaskoczyła" i zjadła placuszki z ricotty, aż się jej uszy trzęsły 😉 Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.10.2015
Tak może to bys zwykły twaróg taki jak są w kostce, ale możesz równie dobrze dac bielucha ale twarożek lub twaróg jeśli mają z tej firmy.
Madzia
Dodano opinię: 19.10.2015
Zgłaszamy pełne powodzenie przepisu 🙂 Placuszki były z kozim twarogiem i mąką ryżową smażone na oleju kokosowym. Palce lizać! 🙂
matka Franka
Dodano opinię: 10.11.2015
Właśnie zrobiłam, są wspaniałe! Dodałam twaróg bielucha, mąka była kukurydziana bo tylko taka była dziś pod ręką zamiast pieprzu świeży koperek i są OBŁĘDNE. A Franek się zajada 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 09.02.2016
Mam pytanie- czy przy Waszych przepisach jest gdzieś podane od jakiego wieku są poszczególne dania? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
Jasne:) Każdy nasz przepis jest na dole otagowany między innymi wiekiem, w którym my podawałyśmy daną potrawę naszym dzieciom. W zakładce „przepisy”jest również zakładka „wg wieku Ali i Antka”
Magdalena
Dodano opinię: 30.03.2016
Witam czy moge te placuszki upiec w piekarniku zamiast na patelni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2016
Tak.
Ala
Dodano opinię: 28.04.2016
U mnie konsystencja super ale w smaku bardzo gorzkie i rpzez to niesmaczne- myślę, że za sprawą cebuli. Ale spróbuję jeszcze raz bez cebuli z odrobiną czosnku.
Justyna
Dodano opinię: 29.04.2016
czy zamiast twarogu można dodac serek bieluch?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.05.2016
Ma rzadszą konstyntencję. Może to zmienić całą konsystencję placków. Ponadto… Bieluch jest lekko przereklamowany
Sandra
Dodano opinię: 18.03.2018
O bieluchu pierwszy raz dowiedziałam sie u Was z bloga. Nie wiedziałam, że coś sie zmienilo w tej kwestii. Czemu przereklamowany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
W sensie, że Bieluch to nie jedyny serek który ma dobry skład, więc jesli nie ma go na półce w sklepie to można wziąć inny:)
Basia
Dodano opinię: 09.05.2016
Czym mogę zastąpić twarożek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2016
Pomiń i ewentualnie dodaj łyżkę mąki więcej, jeśli będzie za rzadkie.
Dorota
Dodano opinię: 17.06.2016
czy mozna je upiec w piekarniku tak samo jak placuszki cukiniowo – koperkowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.06.2016
Próbuj:)
Dorota
Dodano opinię: 17.06.2016
upiekłam ale coś chyba poszło nie tak, bo tak się nabulwiły i wyschła ta skórka, a w środku ciapowate…
Beata
Dodano opinię: 18.06.2016
Mi niestety nie wyszły. Podczas smażenia przyklejały się do patelni, przewracając na drugą stronę robiła się "paćka". Żeby się mocnej przymażyły i odkleiły od patelni musiałam długo smażyć ale wtedy bardzo nasiąkły tłuszczem. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Konsystencja ciasta była wg mnie dobra.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.06.2016
Skoro piszesz, że przyklejały się do patelni to może jej wina. Ja smażę na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. A Ty na jakiej?
Ola
Dodano opinię: 19.08.2016
zobiłam. Wyszły pycha. Dodałam do środka jeszcze szczypiorek i dałam mąkę ryżową- ogólnie więcej mąki dałam niż w przepisie bo pierwsza partia się rozpadła na patelni a potem były już ok. Dziękuje i pozdrawiam!!
Asia
Dodano opinię: 23.08.2016
A co moge tu dac i ile zamiast bialka jaja, bo tego nie mozemy..??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2016
Siemię lniane zmielone.
Ewelina
Dodano opinię: 02.09.2016
Czy takie placki mogę podać 9,5 miesiecznemu dziecku? Padło już podobne pytanie ale nie wyświetla mi odpowiedzi i wielu rzeczy na stronie dlatego pytam jeszcze raz. Czy dziecku w takim wieku mogę już podawać smażone rzec?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Od czasu do czasu smażone tak, ale nie polecamy tych placków w tym wieku ze względu na smażony ser.
Marzena
Dodano opinię: 03.12.2016
to ja sie pogubilam, poniewaz przepis jest 9m + ? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2016
Faktycznie pomyłka w komenatrzu nie otagowaniu. Można można dać w 9m. Gdyby był to ser żółty to nie polecałybyśmy tak wcześnie.
Kasia
Dodano opinię: 22.10.2016
czy zamiast twarogu może być żolty ser?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Tak.
Joanna
Dodano opinię: 15.05.2017
Próbowałyście może przyżądzać te placuszki bez tłuszczu? Konsystencja przypomina tą wersje szpinakowo-cukiniową, którą zgodnie z Waszymi wskazówkami robiłam bez tłuszczu. Tak się zastanawiam czy to przez ten ser, czy z innego powodu nie wyjdą bez oleju?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2017
Pewnie wyjdą:)
Asia
Dodano opinię: 05.07.2017
Po czym poznać że nie są surowe? W środku wyszły bardzo mięciutkie i wilgotne. Są bardzo dobre tylko czy na pewno dobrze wysmażone?
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2017
Cukinia tak już ma:)
Emilia
Dodano opinię: 16.08.2017
Czy można piec te placuszki w piekarniku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.08.2017
Nie, bo się rozwalały.
Magda
Dodano opinię: 29.08.2017
Cudowne, dodałam koperek dla smaku, moje 7 miesięczne dziecko zapomniało, ze było super śpiące.
Dominika
Dodano opinię: 14.09.2017
Placuszki pierwsza klasa wyszły 🙂 Synek zajadał z wielkim apetytem 🙂 Ja zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej i jajka przepiórcze 🙂 Idealne na śniadanie , jako dodatek do obiadku i na kolację 🙂 Dla mnie bomba 😀 jutro robimy placuszki z kaszki mannej 🙂
pozdrawiamy z Adasiem ze Świnoujścia 🙂
Joanna Mroczek
Dodano opinię: 01.02.2019
Wyszły super! Dałam dwie łyżki twarogu tłustego i kopiasta łyżkę jogurtu naturalnego plus odrobine maki ziemniaczanej zeby mieć pewność ze się nie rozpadną !
❤️Kocham Wasze przepisy ! ❤️
Ewelina
Dodano opinię: 29.05.2019
Pyyyyyszne, następnym razem zrobię z podwójnej porcji 😉
Malgorzata
Dodano opinię: 12.06.2019
Z tartą cebulą wyszły gorzkie, puscila wiecej wody niż sama cukinia. Poza tym cebula zdominowała smak placków, mimo że dałam połowę małej sztuki. Polecam jednak cebulę kroić nożem i dać mniejsza ilość żeby nie wyszły placki cebulowe.
Anna
Dodano opinię: 04.02.2021
Pierwsze placki z cukini, które mi wyszły! Ten przepis jest idealny. Do tej pory każde, które robiłam rozpadały się. Mój 9-mc malec wyraźnie zainteresowany smakiem ?