Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

05 czerwca 2017

Placki koperkowo-ziemniaczane

W lodówce bieda, że aż piszczy? Szybkie placki z ziemniaków i koperku. Nie ma chyba nic prostszego:P Składniki: ok 600 g ziemniaków; 2 jajka; 2 pęczki koperku; 1 szklanka mąki orkiszowej / pszennej;  1 cebula; olej rzepakowy do smażenia.   Ziemniaki, cebulę obierz. Zetrzyj na dużych oczkach tarki, albo nie męcz się – pokrój na...

W lodówce bieda, że aż piszczy? Szybkie placki z ziemniaków i koperku. Nie ma chyba nic prostszego:P

Składniki:

  • ok 600 g ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 2 pęczki koperku;
  • 1 szklanka mąki orkiszowej / pszennej;
  •  1 cebula;
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

Ziemniaki, cebulę obierz. Zetrzyj na dużych oczkach tarki, albo nie męcz się – pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do dużego kielicha blendera i krótko zblenduj:) Koperek drobno posiekaj lub też wrzuć do blendera. Przełóż wszystkie w/w składniki do miski, dodaj rozbełtane jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmażaj placki z dwóch stron (ok 5-7 min, często przerwacając). Podawaj z jogurtem naturalnym. Dorośli część ciasta mogą sobie doprawić solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane nie wyjdą smażone na suchej patelni, ponieważ musza być stosunkowo długi smazone, by ziemniaki nie były surowe. Nie polecam ich dla maluszków koło 8-9 miesiąca, bo są za tłuste wg mnie. Lepiej podać je koło 12 miesiąca. Nie piekłam tez ich w piekarniku, ale mogą się udać. Trzeba papier do pieczenia lekko natłuścić olejem, nakładać porcje ciasta i piec w 200'c z termoobiegiem. Może 20 lub więcej minut. W połowie pieczenia przerwacając na drugą stronę.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (11)

amnastial

Dodano opinię: 06.06.2017

Dziś robiliśmy z tą różnicą, że oleju dodałam do ciasta i smażyłam na patelni typu non -stick do naleśników. Pierwsze placki zostały zjedzone, a kolejne zaczęły latać po kuchni,  bo bliźniaczki stwierdziły, że to świetna zabawa. 

Ewela

Dodano opinię: 11.06.2017

wyglądają przesmakowicie ale mam pytanko: mogłabym użyć mąki gryczanek? czy nie wyjdą? bo ostanio kupiłam spore zapasy różnego rodzaju mąk w ekopiramidzie, międzyinnymi tą właśnie i zastanawiam się czy w takich placuszkach też by się sprawdziła

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.06.2017

Jasne że tak:))

Paulina

Dodano opinię: 12.08.2017

a ja mam pytanie, czy mozna zastapic jaja w tym przepisie? Czy chia zdadza egzamin? Pozdrawiam

Monika

Dodano opinię: 01.10.2017

Tez jestem ciekawa czy można czymś zastąpić jaja bo synek ma alergie nie tylko na nabiał ale i jaja. Czy siemię lniane zwiaze te placki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

tak, siemię da radę, najlepiej zmielone i namoczone.

Karla

Dodano opinię: 10.10.2017

Czy w piekarniku tez sie zrobia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

NIe próbowałam:(

Sara

Dodano opinię: 14.05.2020

Ile u Was Dziewczyny ma szklanka ml? Bo zawsze nad tym myślę, czy 250 ml?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.05.2020

250 ml

Mama A

Dodano opinię: 29.06.2021

Mój niejadek coś niecoś zjadł, chociaż z piekarnika wyszły jak trochę gumowate.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek