Składniki:
jedna średnia cukinia
malutki ząbek czosnku
ćwiartka cebuli
3 łyżki mąki pszenna
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek
1jajko
koperek (dużooooo koperku)
suszona lub świeża bazylia
Cukinię myjemy,obieramy i ucieramy na tarce (na najmniejszych oczkach) a następnie wielokrotnie odsączamy z wody.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę siekamy na drobne kawałki, koperek i bazylię siekamy (ja dodałam suszona bazylie-ok. pół łyżeczki).
W/w składniki energicznie mieszamy z mąką i jajkiem i ciasto placuszkowe mamy już gotowe.
Nakładamy ciasto łyżką stołową na rozgrzaną patelnię (można/nie trzeba skropić patelnię delikatnie kropelką oliwy z oliwek) i przyklepujemy łyżką tak by placuszek nie był zbyt gruby:) Obsmażamy z dwóch stron aż placek się zarumieni (sprawdzamy przed podaniem czy nie jest surowy z uwagi na jajko!) ok 3-6min.
Smacznego!
Ps dla dorosłych ta sama opcja tylko że z solą i większą ilością cebuli i czosnku mniam!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (78)
Ola
Dodano opinię: 02.04.2015
Chciałabym przygotować te placuszki mojemu maluchowi (7,5 m-ca), ale jeszcze nie wprowadzałam mu jajka. Czy taki sposób wprowadzenia jajka jest ok, czy może lepiej zacząć od jajka na twardo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Gdy wprowadzisz coś nowego jako składnik potrawy i uczuli,to tak naprawdę nie będziesz wiedziała,co uczuliło. Może inny składnik placków a nie jajko. Lepiej wprowadzać jajko oddzielnie.
Ola
Dodano opinię: 02.04.2015
Tylko, że inne składniki tej potrawy mój maluch już jadł i nic go nie uczuliło.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
To sprawa jest jasna, możesz tak wprowadzić:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Decyzja zależy zawsze do rodzica:)Pamiętaj jednak,że z alergiami jest tak,ze to, co nie uczulało-może nagle zacząć uczulać, a to, co uczulało,po jakimś czasie może przestać uczulać. Pozdrawiamy:)
Ania
Dodano opinię: 01.07.2015
Jakie przyjęłyście ograniczenie wiekowe dla tej potrawy? (Na górze widzę 15m, na dole 8m – jeśli 15, to z czego ono wynika? Mój roczniak zajadał aż mu się uszy trzęsły).
admin
Dodano opinię: 03.07.2015
Spoko, spoko 8 m, może jeść, wystąpił błąd podczas zmiany bloga na nowy):)
Mama Nastki
Dodano opinię: 08.07.2015
Czy te placki da się upiec w piekarniku?…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.07.2015
Tak, na papierze do pieczenia w 180'C ok 30min.
Asia
Dodano opinię: 23.07.2015
Oliwa z oliwek na patelnie?!!! to jest straszny blad nie wolno smazyc na tluszczach tloczonych na zimno !!! dziwie sie ze zostal tu popelniony taki blad ….chyba nie do konca administrator strony zna sie na zdrowym odzywianiu . Jesli smazyc to polecam olej kokosowy, smalec gesi ale nie oliwy tloczone na zimno ….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.07.2015
Jasne, najlepsze do smażenia są olej rzepakowy i kokosowy bo mają wyższą temp. dymienia, ale w tym przepisie chodzi tylko o delikatne podsmażanie a nie długie smażenie w wysokiej temperaturze. CZasem robię je też na suchej patelni i zawsze wychodzą.
Madzia
Dodano opinię: 15.10.2015
Czy napewno to jest błąd? Fakt faktem nie jestem fachowcem ale o ile się nie mylę to smażenie na oliwie Olio di sansa di oliva jest jak najbardziej OK. WIem, że rzepakowy nierafinowany i kokosowy ale to o czym wspomniałam chyba też może być. Jeśli jestem w błędzie to proszę o poprawienie. 😉
evelajn23
Dodano opinię: 19.05.2020
Zdecydowanie do smażenia najlepsza jest właśnie oliwa z oliwek! Jest to szczegółowo wyjaśnione przez chemika w tym filmie jak i również dlaczego olej kokosowy wcale nie należy do tych najzdrowszych (o tym na samym końcu odcinka) .
Polecam zapoznać się z tym nagraniem :
https://youtu.be/f13dVtFF2uE
Agata
Dodano opinię: 10.09.2015
Z powodu alergii nie dodałam jajka tylko rozmoczone siemię (kisiel w zasadzie). W innych przepisach to wystarczy, a w tych placuszkach niestety nie 🙁 pierwsza partia z patelni się przypiekła od dołu, ale rozpadały się przy przewracaniu. Kolejne wrzuciłam do piekarnika i efekt taki sam. W ostateczności wszystko przełożyłam do naczynia żaroodpornego i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zwykłe ziemniaczane bez jajka wychodzą w porządku, a tu klops 🙁
Sylwia
Dodano opinię: 22.05.2019
Ziemniaczane mają skrobię. Może gdyby do Twojej wersji dodał trochę mąki ziemniaczanej udały by się bez jajka.
Beata
Dodano opinię: 26.01.2016
Zrobiłam dzisiaj te placki dla mojej małej alergiczki. Zrezygnowałam z jajka (białko uczula), ale dałam więcej mąki, dodałam łyżeczkę oliwy i… trochę wody 🙂 Smażyłam na patelni na odrobinie oleju rzepakowego.
Wyszły pyszne. Mała wciągnęła prawie wszystkie, bo kilka jej podjadłam 🙂
Pozdrawiam
asiulka
Dodano opinię: 05.04.2016
Witam. Czy moge ciasto uszykowac np 2h wczesniej, przechowac w lodowce i usmazyc pp tych 2h? Czy lepsza opcja jest usmazyc i po 2h odgrzac? Chcialam corce na kolacje dac ale cale po poludnie nie ma nas w domuba potem ona domaga sie jedzenia natychmiast
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.04.2016
Lepsza opcja to usmażyć i odgrzać, bo pozostawiona masa zmieni kolor i będzie puszczała cały czas sok.
Ania
Dodano opinię: 05.04.2016
Zrobiłam dziś mojej 11-miesięcznej Zuzi, bardzo smakowały 🙂
Marzena
Dodano opinię: 06.04.2016
Zrobiłam je wczoraj w piekarniku w smaku wyszły pyszne ale nie chciały się odkleić od papieru, więc nie przypominały placków. Gdzie popełniłam błąd?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2016
Mogłaś nie odsączyć soku z cukinii, a może dodać olej następnym razem do ciasta, albo za mało mąki…?:)
medinillax
Dodano opinię: 28.07.2016
Placki sie rozleciały przy"smażeniu" mimo odciśnięcia cukinii i dodatnia wszystkich składników. Wylądowały w koszu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.08.2016
Czasem i tak bywa. Może sok na nowo się wytworzył. Gdy jest taka sytuacja i widzisz,że placki mają wyjątkowo rzadką konsystencję, to dobrze jest dodać mąki. Pozdrawiamy i może następnym razem wyjdą;)
Dorota
Dodano opinię: 02.10.2016
A ile z tej porcji zjadają Wasze dzieci? Bo mam wrażenie, że mój Plackowy Potwór nie ma umiaru 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Różnie, niech je na zdrowie:)
Ewka
Dodano opinię: 13.10.2016
Super! Moja córa (10mc), którą od tygodnia męczy katar i oczywiście nic oprócz jogurtów by nie jadła wcinała, aż jej się uszy trzęsły. Dzięki dziewczyny za super przepis!
Monika
Dodano opinię: 26.10.2016
Placki wyszły naprawdę smaczne, jednak zaraz po zdjęciu z patelni były w konsystencji jakby nieco surowe (ale na 100% surowe nie były; ) . Nie zwrate, a takie rozciągające się. Może za mało mąki? Cukinia była odsączana kilkakrotnie, a po połączeniu z pozostałymi składnikami od razu wrzuciłam masę na patelnię. Także nie miała szansy puścić więcej wody 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2016
Cukinia taka po prostu jest, zawsze będzie wilgotna:)
Monika
Dodano opinię: 27.10.2016
Rozumiem. Za to synowi o nie przeszkadzało i zjadł wszystko, co mu zaserwowałam 🙂
Truskawka
Dodano opinię: 24.05.2017
Moja8 miesięczna córa wciągnęła prawie wszystkie placki. Ja dodałam jeszcze trochę startej marchewki 🙂
Rozalka
Dodano opinię: 03.07.2017
Właśnie zrobiłam i czekam aż moja 11 msc córeczka się obudzi i 'wyrazi' swoją opinię 🙂
Rozalka
Dodano opinię: 13.07.2017
Zaakceptowała dopiero wersję bez koperku 🙂
Katarzyba
Dodano opinię: 11.07.2017
Czy nadmiar placków można zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2017
nie
Marzena i Mateuszek
Dodano opinię: 20.08.2017
Hej, wlasnie sie zajadamy z synkiem, pycha :o). Dzieki za przepis!
Marta
Dodano opinię: 23.08.2017
Pyszne ! Córa (8m) zachwycona 🙂
Beata
Dodano opinię: 31.08.2017
Dobre placki – 10-miesięczna córeczka wcina aż się uczy trzęsą 🙂 Zastanawia mnie tylko, jak to możliwe, że z podwójnej porcji (aby wyżywić trzyosobową rodzinę) wyszło tylko 11 placków ?! ;-P Dodam, że cukinie były całkiem spore, bo lubimy takie placki bardzo. Miał być niedrogi obiad, a skończyliśmy z mężem na awaryjnych kupnych pierogach. Jednak pomimo wszystko polecam 🙂
Aga
Dodano opinię: 12.09.2017
Nie jestem specjalistką w kuchni, ale te placuchy wyszły pyszne. Moim rocznym paniom też bardzo smakowały ☺
Marlena
Dodano opinię: 03.02.2018
Mojej 8 miesięcznej córeczce również smakowały. Zapewne nie raz jeszcze pojawią się u nas na talerzu.
Magdalena
Dodano opinię: 06.02.2018
Pycha! Filip ma 12 miesięcy i zjadł cztery placki a mnie zostały na pocieszenie tylko dwa 😉 podałam do placków jogurt naturalny 🙂
Marta
Dodano opinię: 02.03.2018
Czy roczniakowi można do placuszków dodać drobno pokrojonego kurczaka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2018
Tak
Karolina
Dodano opinię: 02.05.2018
Rewelacyjne
Justyna
Dodano opinię: 25.06.2018
Chciałam użyć maki kukurydzianej, a ze jestem za granica i nie do końca ogarnęłam nazwę produktu w obcym języku, a przy otwieraniu okazało się, ze to skrobia kukurydziana! Może być? Dziecko 8 miesięcy. Niektóre placki bardzo nasiąkły tłuszczem (smażone na oliwie). Nie za ciężkie dla niemowlaka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Być może użyłaś za dużo tłuszczu. NIe używamy skrobi ale jednorazowo pewnie sie nada.
Klaudia
Dodano opinię: 10.07.2018
Można dać po 8mac smażone
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Czasami i na niewielkiej ilości tłuszczu-tak
Lazarzowa
Dodano opinię: 31.08.2018
Witam! Czy można dodać make z ciecierzycy? Nie mam szczęścia do placuskow, zawsze mi się rozpadaja. Mam nadzieję że tym razem mi wyjdą. ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Mąka z ciecierzycy bywa trudna, ale trzeba próbować.
Lemka
Dodano opinię: 11.09.2018
Mam pytanie: jak najlepiej odsączyć cukinię? Chyba bez użycia soli?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Ona bardz szybko puszcza sok, wystarczy zetrzeć i odciskać.
Monika
Dodano opinię: 31.12.2018
Nie miałam koperku, ale poza bazylią dodałam też oregano i wyszły pycha! ? Nie do końca wierzyłam, czy to będzie jadalne, ale roczna córka dzielnie próbuje 🙂
Sonia
Dodano opinię: 11.04.2019
Mam problem z usmażeniem. Robię cienkie placki a zazwyczaj wychodzą surowe. Z wierzchu są mocno spieczone a środek surowy. Co ze mną jest nie tak? ?? Nie robię na dużym ogniu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Może to kwestia pateni?
Ola
Dodano opinię: 16.04.2019
A czy można je odgrzać na następny dzień? W piekarniku??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.04.2019
Tak, ale przechowuj w lodówce
Jadwiga
Dodano opinię: 30.07.2019
Wspaniałe placuszki , robiłam i zajadałam ze smakiem dwa razy ! Oj I bede jeszcze wiele więcej razy robić! NAPEWNO !!
Dodałam utartej ( na dużych oczkach ) marchewki, bo musiała być zużyta, no i tak były wspaniałe. Troszke więcej maki I 2 Jajka ( cukinia była duża). Lubię zajadać z białym jogurtem( bezsmakowym)
Bardzo dziekuje za SUPER przepis!
Katarzyna
Dodano opinię: 28.08.2019
A czy można te placuszki usmażyć na maśle klarowanym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.08.2019
Tak
Ania
Dodano opinię: 16.09.2019
Właśnie zrobiłam je na obiad dla mojej 10-miesięcznej córeczki, jadła z apetytem, ja również (nawet bez soli;)) dziękuje za przepis
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
na zdrowie!
Martyna
Dodano opinię: 26.11.2019
Czy można dodać jasna mąkę orkiszowa? Uczulenie na gluten, laktozę i marchew.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.11.2019
Jasne:)
Milena
Dodano opinię: 15.05.2020
Dzisiaj robiłam placuszki z przepisu i w środku wyszły mi surowe nie wiem czemu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Może zbyt wilgotne lub zła temperatura smażenia.
Monii
Dodano opinię: 02.06.2020
A czy 7 miesieczniak może zjesc takie placuchy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Rekomendujemy od 8mca
natalia
Dodano opinię: 22.07.2020
można takie placki podać maluchowi 6,5 miesiąca?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Są smażone, lepiej się wstrzymać jeszcze.
Sara
Dodano opinię: 20.08.2020
Dziś robiłam po raz drugi 😉 dodałam dodatkowo drobno posiekanego dorsza;) córeczka obecnie 11 miesięcy;) smakowało za pierwszym i za drugim razem !;-)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Świetny pomysł z rybą.
Klaudia Kowalska
Dodano opinię: 15.04.2021
Właśnie zrobiłam pierwszą turę po podwoilam składniki i są…. Mega pyszne… Synek śpi ale zaraz wstanie i będzie zajadł mam nadzieję że mu posmakują bo sa rewelacyjne
?❤️??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Bardzo nam miło :*
Mama
Dodano opinię: 16.06.2021
A one maja być takie paćkowate w środku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Cukinia puszcza sporo wody, więc może być taki efekt.
Sylwia
Dodano opinię: 30.06.2022
Czy te placki nadaja sie do jedzenia na zimno w podróży? Czeka nas dluga podróż samochodem i szukam pomyslow na zimny obiad i przekąski dla prawie 9m dziecka.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Tak.
Knga
Dodano opinię: 19.07.2022
Pyszne!