Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2014

„Placki z cukinii”

Składniki: jedna średnia cukinia malutki ząbek czosnku ćwiartka cebuli 3 łyżki mąki pszenna szczypta pieprzu oliwa z oliwek 1jajko koperek (dużooooo koperku) suszona lub świeża bazylia Cukinię myjemy,obieramy i ucieramy na tarce (na najmniejszych oczkach) a następnie wielokrotnie odsączamy z wody. Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę siekamy na drobne kawałki, koperek i bazylię siekamy (ja...

Składniki:

jedna średnia cukinia
malutki ząbek czosnku
ćwiartka cebuli
3 łyżki mąki pszenna
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek
1jajko
koperek (dużooooo koperku)
suszona lub świeża bazylia

Cukinię myjemy,obieramy i ucieramy na tarce (na najmniejszych oczkach) a następnie wielokrotnie odsączamy z wody.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę siekamy na drobne kawałki, koperek i bazylię siekamy (ja dodałam suszona bazylie-ok. pół łyżeczki).
W/w składniki energicznie mieszamy z mąką i jajkiem i ciasto placuszkowe mamy już gotowe.
Nakładamy ciasto łyżką stołową na rozgrzaną patelnię (można/nie trzeba skropić patelnię delikatnie kropelką oliwy z oliwek) i przyklepujemy łyżką tak by placuszek nie był zbyt gruby:) Obsmażamy z dwóch stron aż placek się zarumieni (sprawdzamy przed podaniem czy nie jest surowy z uwagi na jajko!) ok 3-6min.
Smacznego!
Ps dla dorosłych ta sama opcja tylko że z solą i większą ilością cebuli i czosnku mniam!

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (78)

Ola

Dodano opinię: 02.04.2015

Chciałabym przygotować te placuszki mojemu maluchowi (7,5 m-ca), ale jeszcze nie wprowadzałam mu jajka. Czy taki sposób wprowadzenia jajka jest ok, czy może lepiej zacząć od jajka na twardo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

Gdy wprowadzisz coś nowego jako składnik potrawy i uczuli,to tak naprawdę nie będziesz wiedziała,co uczuliło. Może inny składnik placków a nie jajko. Lepiej wprowadzać jajko oddzielnie.

Ola

Dodano opinię: 02.04.2015

Tylko, że inne składniki tej potrawy mój maluch już jadł i nic go nie uczuliło.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

To sprawa jest jasna, możesz tak wprowadzić:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

Decyzja zależy zawsze do rodzica:)Pamiętaj jednak,że z alergiami jest tak,ze to, co nie uczulało-może nagle zacząć uczulać, a to, co uczulało,po jakimś czasie może przestać uczulać. Pozdrawiamy:)

Ania

Dodano opinię: 01.07.2015

Jakie przyjęłyście ograniczenie wiekowe dla tej potrawy? (Na górze widzę 15m, na dole 8m – jeśli 15, to z czego ono wynika? Mój roczniak zajadał aż mu się uszy trzęsły).

admin

Dodano opinię: 03.07.2015

Spoko, spoko 8 m, może jeść, wystąpił błąd podczas zmiany bloga na nowy):)

Mama Nastki

Dodano opinię: 08.07.2015

Czy te placki da się upiec w piekarniku?…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.07.2015

Tak, na papierze do pieczenia w 180'C ok 30min.

Asia

Dodano opinię: 23.07.2015

Oliwa z oliwek na patelnie?!!!   to jest straszny blad nie wolno smazyc na tluszczach tloczonych na zimno !!!   dziwie sie ze zostal tu popelniony taki blad ….chyba nie do konca administrator strony zna sie na zdrowym odzywianiu . Jesli smazyc to polecam olej kokosowy, smalec gesi ale nie oliwy tloczone na zimno ….

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.07.2015

Jasne, najlepsze do smażenia są olej rzepakowy i kokosowy bo mają wyższą temp. dymienia, ale w tym przepisie chodzi tylko o delikatne podsmażanie a nie długie smażenie w wysokiej temperaturze. CZasem robię je też na suchej patelni i zawsze wychodzą.

Madzia

Dodano opinię: 15.10.2015

Czy napewno to jest błąd? Fakt faktem nie jestem fachowcem ale o ile się nie mylę to smażenie na oliwie Olio di sansa di oliva jest jak najbardziej OK. WIem, że rzepakowy nierafinowany i kokosowy ale to o czym wspomniałam chyba też może być. Jeśli jestem w błędzie to proszę o poprawienie. 😉

evelajn23

Dodano opinię: 19.05.2020

Zdecydowanie do smażenia najlepsza jest właśnie oliwa z oliwek! Jest to szczegółowo wyjaśnione przez chemika w tym filmie jak i również dlaczego olej kokosowy wcale nie należy do tych najzdrowszych (o tym na samym końcu odcinka) .
Polecam zapoznać się z tym nagraniem :
https://youtu.be/f13dVtFF2uE

Agata

Dodano opinię: 10.09.2015

Z powodu alergii nie dodałam jajka tylko rozmoczone siemię (kisiel w zasadzie). W innych przepisach to wystarczy, a w tych placuszkach niestety nie 🙁 pierwsza partia z patelni się przypiekła od dołu, ale rozpadały się przy przewracaniu. Kolejne wrzuciłam do piekarnika i efekt taki sam. W ostateczności wszystko przełożyłam do naczynia żaroodpornego i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zwykłe ziemniaczane bez jajka wychodzą w porządku, a tu klops 🙁

Sylwia

Dodano opinię: 22.05.2019

Ziemniaczane mają skrobię. Może gdyby do Twojej wersji dodał trochę mąki ziemniaczanej udały by się bez jajka.

Beata

Dodano opinię: 26.01.2016

Zrobiłam dzisiaj te placki dla mojej małej alergiczki. Zrezygnowałam z jajka (białko uczula), ale dałam więcej mąki, dodałam łyżeczkę oliwy i… trochę wody 🙂 Smażyłam na patelni na odrobinie oleju rzepakowego.
Wyszły pyszne. Mała wciągnęła prawie wszystkie, bo kilka jej podjadłam 🙂

Pozdrawiam

asiulka

Dodano opinię: 05.04.2016

Witam. Czy moge ciasto uszykowac np 2h wczesniej, przechowac w lodowce i usmazyc pp tych 2h? Czy lepsza opcja jest usmazyc i po 2h odgrzac? Chcialam corce na kolacje dac ale cale po poludnie nie ma nas w domuba potem ona domaga sie jedzenia natychmiast

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2016

Lepsza opcja to usmażyć i odgrzać, bo pozostawiona masa zmieni kolor i będzie puszczała cały czas sok. 

Ania

Dodano opinię: 05.04.2016

Zrobiłam dziś mojej 11-miesięcznej Zuzi, bardzo smakowały 🙂

Marzena

Dodano opinię: 06.04.2016

Zrobiłam je wczoraj w piekarniku w smaku wyszły pyszne ale nie chciały się odkleić od papieru, więc nie przypominały placków. Gdzie popełniłam błąd?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2016

Mogłaś nie odsączyć soku z cukinii, a może dodać olej następnym razem do ciasta, albo za mało mąki…?:)

medinillax

Dodano opinię: 28.07.2016

Placki sie rozleciały przy"smażeniu" mimo odciśnięcia cukinii i dodatnia wszystkich składników. Wylądowały w koszu.

 

 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.08.2016

Czasem i tak bywa. Może sok na nowo się wytworzył. Gdy jest taka sytuacja i widzisz,że placki mają wyjątkowo rzadką konsystencję, to dobrze jest dodać mąki. Pozdrawiamy i może następnym razem wyjdą;)

Dorota

Dodano opinię: 02.10.2016

A ile z tej porcji zjadają Wasze dzieci? Bo mam wrażenie, że mój Plackowy Potwór nie ma umiaru 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Różnie, niech je na zdrowie:)

Ewka

Dodano opinię: 13.10.2016

Super! Moja córa (10mc), którą od tygodnia męczy katar i oczywiście nic oprócz jogurtów by nie jadła wcinała, aż jej się uszy trzęsły. Dzięki dziewczyny za super przepis!

Monika

Dodano opinię: 26.10.2016

Placki wyszły naprawdę smaczne, jednak zaraz po zdjęciu z patelni były w konsystencji jakby nieco surowe (ale na 100% surowe nie były; ) . Nie zwrate, a takie rozciągające się. Może za mało mąki? Cukinia była odsączana kilkakrotnie, a po połączeniu z pozostałymi składnikami od razu wrzuciłam masę na patelnię. Także nie miała szansy puścić więcej wody 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2016

Cukinia taka po prostu jest, zawsze będzie wilgotna:)

Monika

Dodano opinię: 27.10.2016

Rozumiem. Za to synowi o nie przeszkadzało i zjadł wszystko, co mu zaserwowałam 🙂

Truskawka

Dodano opinię: 24.05.2017

Moja8 miesięczna córa wciągnęła prawie wszystkie placki. Ja dodałam jeszcze trochę startej marchewki 🙂

Rozalka

Dodano opinię: 03.07.2017

Właśnie zrobiłam i czekam aż moja 11 msc córeczka się obudzi i 'wyrazi' swoją opinię 🙂

Rozalka

Dodano opinię: 13.07.2017

Zaakceptowała dopiero wersję bez koperku 🙂

Katarzyba

Dodano opinię: 11.07.2017

Czy nadmiar placków można zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2017

nie

Marzena i Mateuszek

Dodano opinię: 20.08.2017

Hej, wlasnie sie zajadamy z synkiem, pycha :o). Dzieki za przepis!

Marta

Dodano opinię: 23.08.2017

Pyszne ! Córa (8m) zachwycona 🙂 

Beata

Dodano opinię: 31.08.2017

Dobre placki – 10-miesięczna córeczka wcina aż się uczy trzęsą 🙂 Zastanawia mnie tylko, jak to możliwe, że z podwójnej porcji (aby wyżywić trzyosobową rodzinę) wyszło tylko 11 placków ?! ;-P Dodam, że cukinie były całkiem spore, bo lubimy takie placki bardzo. Miał być niedrogi obiad, a skończyliśmy z mężem na awaryjnych kupnych pierogach. Jednak pomimo wszystko polecam 🙂

Aga

Dodano opinię: 12.09.2017

Nie jestem specjalistką w kuchni, ale te placuchy wyszły pyszne. Moim rocznym paniom też bardzo smakowały ☺

Marlena

Dodano opinię: 03.02.2018

Mojej 8 miesięcznej córeczce również smakowały. Zapewne nie raz jeszcze pojawią się u nas na talerzu.

Magdalena

Dodano opinię: 06.02.2018

Pycha! Filip ma 12 miesięcy i zjadł cztery placki a mnie zostały na pocieszenie tylko dwa 😉 podałam do placków jogurt naturalny 🙂

Marta

Dodano opinię: 02.03.2018

Czy roczniakowi można do placuszków dodać drobno pokrojonego kurczaka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2018

Tak

Karolina

Dodano opinię: 02.05.2018

Rewelacyjne

Justyna

Dodano opinię: 25.06.2018

Chciałam użyć maki kukurydzianej, a ze jestem za granica i nie do końca ogarnęłam nazwę produktu w obcym języku, a przy otwieraniu okazało się, ze to skrobia kukurydziana! Może być? Dziecko 8 miesięcy. Niektóre placki bardzo nasiąkły tłuszczem (smażone na oliwie). Nie za ciężkie dla niemowlaka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Być może użyłaś za dużo tłuszczu. NIe używamy skrobi ale jednorazowo pewnie sie nada.

Klaudia

Dodano opinię: 10.07.2018

Można dać po 8mac smażone

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Czasami i na niewielkiej ilości tłuszczu-tak

Lazarzowa

Dodano opinię: 31.08.2018

Witam! Czy można dodać make z ciecierzycy? Nie mam szczęścia do placuskow, zawsze mi się rozpadaja. Mam nadzieję że tym razem mi wyjdą. ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Mąka z ciecierzycy bywa trudna, ale trzeba próbować.

Lemka

Dodano opinię: 11.09.2018

Mam pytanie: jak najlepiej odsączyć cukinię? Chyba bez użycia soli?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Ona bardz szybko puszcza sok, wystarczy zetrzeć i odciskać.

Monika

Dodano opinię: 31.12.2018

Nie miałam koperku, ale poza bazylią dodałam też oregano i wyszły pycha! ? Nie do końca wierzyłam, czy to będzie jadalne, ale roczna córka dzielnie próbuje 🙂

Sonia

Dodano opinię: 11.04.2019

Mam problem z usmażeniem. Robię cienkie placki a zazwyczaj wychodzą surowe. Z wierzchu są mocno spieczone a środek surowy. Co ze mną jest nie tak? ?? Nie robię na dużym ogniu.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Może to kwestia pateni?

Ola

Dodano opinię: 16.04.2019

A czy można je odgrzać na następny dzień? W piekarniku??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.04.2019

Tak, ale przechowuj w lodówce

Jadwiga

Dodano opinię: 30.07.2019

Wspaniałe placuszki , robiłam i zajadałam ze smakiem dwa razy ! Oj I bede jeszcze wiele więcej razy robić! NAPEWNO !!
Dodałam utartej ( na dużych oczkach ) marchewki, bo musiała być zużyta, no i tak były wspaniałe. Troszke więcej maki I 2 Jajka ( cukinia była duża). Lubię zajadać z białym jogurtem( bezsmakowym)
Bardzo dziekuje za SUPER przepis!

Katarzyna

Dodano opinię: 28.08.2019

A czy można te placuszki usmażyć na maśle klarowanym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.08.2019

Tak

Ania

Dodano opinię: 16.09.2019

Właśnie zrobiłam je na obiad dla mojej 10-miesięcznej córeczki, jadła z apetytem, ja również (nawet bez soli;)) dziękuje za przepis

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

na zdrowie!

Martyna

Dodano opinię: 26.11.2019

Czy można dodać jasna mąkę orkiszowa? Uczulenie na gluten, laktozę i marchew.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.11.2019

Jasne:)

Milena

Dodano opinię: 15.05.2020

Dzisiaj robiłam placuszki z przepisu i w środku wyszły mi surowe nie wiem czemu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Może zbyt wilgotne lub zła temperatura smażenia.

Monii

Dodano opinię: 02.06.2020

A czy 7 miesieczniak może zjesc takie placuchy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Rekomendujemy od 8mca

natalia

Dodano opinię: 22.07.2020

można takie placki podać maluchowi 6,5 miesiąca?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Są smażone, lepiej się wstrzymać jeszcze.

Sara

Dodano opinię: 20.08.2020

Dziś robiłam po raz drugi 😉 dodałam dodatkowo drobno posiekanego dorsza;) córeczka obecnie 11 miesięcy;) smakowało za pierwszym i za drugim razem !;-)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Świetny pomysł z rybą.

Klaudia Kowalska

Dodano opinię: 15.04.2021

Właśnie zrobiłam pierwszą turę po podwoilam składniki i są…. Mega pyszne… Synek śpi ale zaraz wstanie i będzie zajadł mam nadzieję że mu posmakują bo sa rewelacyjne
?❤️??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Bardzo nam miło :*

Mama

Dodano opinię: 16.06.2021

A one maja być takie paćkowate w środku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Cukinia puszcza sporo wody, więc może być taki efekt.

Sylwia

Dodano opinię: 30.06.2022

Czy te placki nadaja sie do jedzenia na zimno w podróży? Czeka nas dluga podróż samochodem i szukam pomyslow na zimny obiad i przekąski dla prawie 9m dziecka.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Tak.

Knga

Dodano opinię: 19.07.2022

Pyszne!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek