Trudno określić dokładnie proporcje, ważne by konsystencja ciasta była kleista i ciężka:)
ok. pół szklanki ugotowanej na papkę dyni
szczypta cynamony
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki żytniej
Ja użyłam mrożonej dyni- na patelni z kroplą oliwy z oliwek rozmroziłam dynię, podlałam wodą, dusiłam ok. 15min do miękkości. Podusiłam widelcem na papkę.
Mąki zmieszałam, przesiałam przez sito, dodałam cynamon i zmieszałam z dynią.
Rozgrzałam suchą patelnię i nakładałam łyżką ciasto. Obsmażyłam z dwóch stron i gotowe. Placki można podawać na ciepło, lub na zimno np. jako alternatywa dla chleba.Ala zjadła wszystkie!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (17)
Anonymous
Dodano opinię: 16.11.2014
Dziewczyny dzięki za przepisy! Z kilku już skorzystałam i bardzo się cieszę, że zrobiłyście tego bloga. Mam sporo pieczonej dyni, więc szukam dyniowych przepisów. W większości z nich u was jest dynia gotowana. Mogę zamiast niej użyć właśnie pieczonej? Przepraszam za poziom pytania ale w kuchni dopiero raczkuję… 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2014
Jasne, możesz też dodać rozbełtane jajko i więcej mąki, żeby placki nie rozpadały się:)
Anonymous
Dodano opinię: 12.12.2014
a gdzie można kupić ten fartuszek Ali? mojej już kilka razy przymierzałam różne i żadnego nie chcę założyć ( są za wąskie rękawy)..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2014
To najbardziej standardowy i popularny wśród mam BLW fartuszek z IKEA:)
http://polki.pl/we-dwoje/wesoly;fartuszek;ochraniajacy;dla;dzieci;ikea;-;nowosc,6,foto,97444.html
Magdalena Kucharzewska
Dodano opinię: 12.12.2014
może moje pytanie będzie śmieszne ale rozpoczynam gotowanie i boję się żeby surowego placuszka nie podać mojej małej a wyszły mi dość mieciutkie w srodku, ile tak mniej wiecej obsmażać na kazdej ze stron trzeba?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2014
U nas nie ma ani głupich ani śmiesznych pytań, więc pytaj o wszystko:)
Jeśli masz wątpliwość to zawsze najpierw spróbuj i oceń czy jest okej. Tu akurat dynia jest mokra, papkowata więc możesz mieć takie odczycie, ale spokojnie dla pewności możesz najpierw porządnie na dużym ogniu podsmażyć placki, a potem jeszcze ze 2-4 min, na małym ogniu je potrzymać żeby w „środku doszły”:)
gosia
Dodano opinię: 09.08.2015
czy mogę zamiast mąki zytniej dodać kukurydzianą (synek ma 11miesiięcy), ew dodać dla wzbogacenia jakieś platki? chciałabym podac dzisiaj na kolację więc im więcej tam przemycę tym lepiej:)…w tych tempearaturach jedynie posiłek wieczorny wchodzi ze smakiem:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Jasne, możesz dodać po prostu 3 łyżki wybrane mąki, ważne by konsystencja była gęsta:)
gosia
Dodano opinię: 09.08.2015
moge wykorzystac dynie mrozona z hortexu czy lepiej surową np hokaido wykorzystac?
gosia
Dodano opinię: 09.08.2015
przepraszam, doczytałam że dynia u Pań też była mrożona więc sprawa się wyjaśniła. W związku z tym że wykorzystam tylko część dyni czy mogę obione takie zrpurre ponownie zamrozić?do kolejnych placków:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Tak:)
gosia
Dodano opinię: 10.08.2015
dziękuję za informcje!
MamaMarty
Dodano opinię: 29.09.2015
Czy jest to danie odpowiednie dla 8 i pół m-cy dziecka?
Marta
Dodano opinię: 29.10.2017
Dziewczyny, zrobiłam dzisiaj moim dzieciom placki z dyni. 2 razy sprawdzałam przepis, bo wydawało mi się, że z samej dyni i mąki, bez jajka, tłuszczu czy jakiegoś płynu, placki mogą być surowe. Po spróbowaniu gotowych też miałam takie wrażenie, tzn. że są mączaste w smaku. Dzieci jednak zjadły, nie narzekały. Czy te placki z takim składem i smażone na suchej patelni mają rzeczywiście szansę dobrze się zrobić?…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
Hmm wiesz co to jeden z pierwszych przepisów, dawno temu szczerze już nie pamiętam;/
Daria
Dodano opinię: 18.11.2017
Też mi kiepskie wyszły, kleiły się, w środku papka.
AsiA
Dodano opinię: 14.09.2019
Placki wyszły średnie, kleiste i mdłe. Moja córka zjadła tylko trochę. Za to zupa z dyni, batatu i marchwi wymiata. ?