Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 sierpnia 2014

„Placki z kaszy jęczmiennej z serem”

1/5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej;2 łyżki sera białego;jajko;2 łyżki mąki pszennej (może być inna);1/2 papryki czerwonej;ząbek czosnku;oregano, koperek;łyżka oliwy. Kaszę, ser, jajko, mąkę, oliwę wymieszać ze sobą. Paprykę zetrzeć na tarce tak, by skóra została, dodać do masy. Wycisnąć ząbek czosnku, dodać oregano i pokrojony koperek. Wymieszać. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zrumienienia z...

1/5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej;
2 łyżki sera białego;
jajko;
2 łyżki mąki pszennej (może być inna);
1/2 papryki czerwonej;
ząbek czosnku;
oregano, koperek;
łyżka oliwy.

Kaszę, ser, jajko, mąkę, oliwę wymieszać ze sobą. Paprykę zetrzeć na tarce tak, by skóra została, dodać do masy. Wycisnąć ząbek czosnku, dodać oregano i pokrojony koperek. Wymieszać. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem i podałam z sosem czosnkowym.
Dla większej rodziny polecam zrobić z podwójnej ilości składników.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (23)

Anonymous

Dodano opinię: 15.02.2015

Zamiast sera bialego co mozna uzyc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2015

Może ser żółty, mozzarella, jogurt:)

Ola

Dodano opinię: 07.04.2016

1/5 szklanki kaszy? To nie za mało?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Nie:)

Ola

Dodano opinię: 21.09.2016

Bez jajek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.09.2016

Z jajkiem. Jednym, tak jak w przepisie jest:)

Tamara

Dodano opinię: 30.07.2017

Czy masa na te placki może być przygotowana parę godzin wczesniej i usmażona tuż przed podaniem? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.08.2017

Tak.

Aneta

Dodano opinię: 02.09.2017

Czy mozna te placuszki podac na obiad dla 9 miesiecznego szkraba?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Tak

Ewka

Dodano opinię: 22.11.2017

Przepyszne placuszki! Moja modyfikacja: paprykę zamiast na tarce zblendowałam ze skórką na miazgę i mąka orkiszowa – potrzebne były 3 łyżki

Edyta

Dodano opinię: 08.02.2018

W książce jest prawie identyczny przepis, tylko kaszy prwie 3× tyle przez vo placki nie wyszły.

Marta

Dodano opinię: 16.03.2020

To prawda

Asia

Dodano opinię: 08.04.2020

Ile dałaś tej kaszy?

Ewa

Dodano opinię: 28.03.2018

Genialne w swej prostocie. Nie mialam co na obiad zrobic, bo wyjezdzamyna swieta, wiec pustki w lodowce 😉 placki bardzo smaczne i naprawde proste 🙂

Judyta

Dodano opinię: 07.04.2018

Jakiej oliwy użyć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

Oleju rzepakowego najlepiej.

Magda

Dodano opinię: 19.04.2018

Dlaczego są 9m+? Nie można ich podać wcześniej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

My podałysmy w wieku 9 m. Ale decyzja należy do Ciebie.

Ola

Dodano opinię: 20.03.2019

Nie wiem co poszło nie tak ale placki wyszły bardzo „kruche”, ciężko było je przewracać na patelni, no i bez tłuszczu bym ich nie usmażyła:(

Gabrysia

Dodano opinię: 03.06.2020

Zrobiłam, tylko zamiast papryki dałam do środka gotowany brokuł i wyszły pyszne, a moja mała porzeraczka brokułów jest zachwycona 🙂 mam do tego jeszcze pesto z zielonej pietruszki takie ze słonecznikiem i oliwą tez dzidzia uwielbia ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Brzmi pysznie, wypróbujemy.

Becia94p

Dodano opinię: 30.03.2021

U mnie 4 łyżki mąki bo dużo soku puściła Papryka. Wyszły pycha!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek