Składniki:
pół szklanki mrożonego groszku
1 duża marchew
5 łyżek kaszy kuskus
1 jajko
pół łyżeczki curry
szczypta pieprzu
szczypta oregano i bazylii (suszone)
Piekarnik rozgrzewamy do 170 'C. Szykujemy blachę i papier do pieczenia.
Marchew i groszek gotujemy razem do miękkości. Kaszę przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Marchew kroimy w małą kosteczkę, groszek rozgniatamy widelcem (ale nie na papkę).Gotowe składniki mieszamy z rozbełtanym jajkiem i przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki (konsystencja może być lejąca, ale nie trzeba jej niczym zagęszczać, ponieważ w piekarniku jajko zrobi swoje:) ) i układamy na blachę wyłożoną papierem. Zapiekamy ok 25min i gotowe. Dorośli mogą doprawić sobie solą:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (19)
ewelina
Dodano opinię: 29.02.2016
wlasnie robimy wygladaja super 🙂
Dorota
Dodano opinię: 03.05.2016
Niestety zrobiłam chyba za cienkie bo były zbyt wysuszone. Mi średnio smakowały, córka coś tam zjadła..
mama jagódki
Dodano opinię: 09.06.2016
mozna kuskus zastapic inna kasza?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.06.2016
Tak
Magda
Dodano opinię: 19.06.2016
Mozna usmazyc zamiast upiec? Z piekarnika wyszly bardzo twarde
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.06.2016
NIe próbowałam, ale pewnie tak:)
Agnieszka
Dodano opinię: 09.08.2016
czy można placki zostawić w lodówće i podgrzać na drugi dzień? czy tylko są dobre od razu po zrobieniu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2016
U nas nigdy nie zostawały, ale możesz je zamknąć w pudełeczku i spróbować na drugi dzień odgrzać po wyjęciu z lodówki.
Anetka
Dodano opinię: 22.10.2016
Przypominają chrupki warzywne 🙂
Jagna
Dodano opinię: 09.01.2017
A pieczecie w piekarniku z termoobiegiem? Bo moje wyszły za bardzo wysuszone na zewnątrz 🙁 Próbowałam już różnych placków z Waszej strony ale te smakowo wypadają blado. Czegoś nam w nich jakby brakuje….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Może nie Wasz gust:)
Sabrina
Dodano opinię: 29.03.2017
coś chyba robię nie tak… wszystko się rozwala 🙁 cięzko było uformować kotleciki, jak już położyłam na blachę to zaczęły się rozpadać. po dodaniu mąki sytuacja się trochę poprawiła ale po upieczeniu też się rozwalają. robiłam z innego przepisu gryczane kiedyś i podobnie. co robię nietak?
p.s. placki z kaszy manny i twarogu ze szczypiorkiem mistrzostwo świata! dla dorosłych dodaję sól i chili, niebo w gębie, dzięki dziewczyny!
BeataG
Dodano opinię: 12.05.2017
bardzo dobre! tylko dodałam 2 jakja zamiast 1
Ula
Dodano opinię: 02.11.2018
Wyszły przepyszne! Mięciutkie, pełne smaku i bardzo wygodne do podania. Podjadalismy synkowi, aż nam głupio było 😀
A myślicie, że można zrobić takie placuszki w wersji owocowej? Proszę o podpowiedź, bo marna ze mnie kucharka 😉
Pozdrawiam!
Hania
Dodano opinię: 03.05.2019
Polecam robienie tych placków, i wszelkich innych, w gofrownicy. Nie trzeba używać tłuszczu, zawsze mi wychodzą, no i mają ciekawy kształt.
Agnieszka
Dodano opinię: 19.10.2020
Czy placki można mrozić? A dokładniej, czy będą smaczne po rozmrożeniu? Czy tyczy się to
tez innych placków z Waszych przepisów np. z łososiem,
z cukinią, jaglanych, pomidorowych itd.?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.10.2020
Placki kiepsko trzymają konsystencję po mrożeniu. Lepiej robić mniejsze porcje lub do lodówki i podać kolejnego dnia.
Ania
Dodano opinię: 30.04.2021
Super przepisy 🙂
A czym zastąpić jajko w takich przepisach przy alergii na bmk i białko jaj?
I jakiś przepis ze szpinakiem też dla takiego bobaska poprosze podesłać 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Aquafaba, kisiel z siemienia lnianego. A tu szpinak bez jajka i mleka: https://alaantki.mda.pl/placki-ziemniaczane-ze-szpinakiem/
lub tu, tylko jajko podmień: https://alaantki.mda.pl/zielone-mielone-ze-szpinakiem/