szklanka wody;
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (może być inna);
jajko;
4 łyżki sera białego;
szczypiorek;
łyżka oliwy.
Komosę wypłukać dwukrotnie i ugotować pod przykryciem w wodzie tak, by napęczniała (około 20 minut). Wystudzić. Dodać jajko, ser, mąkę, oliwę i pokrojony szczypiorek. Wymieszać.Ciasto będzie dość gęste. Smażyć placki z obu stron na patelni bez tłuszczu.
Wersję dla rodziców przyprawiłam solą i pieprzem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (6)
Wioleta
Dodano opinię: 02.08.2015
super! ja dodałam jeszcze do tego szczyptę curry i startą na grubych oczkach cukinię.
mama jagódki
Dodano opinię: 09.06.2016
mozna te placuszki czyms wzbogacic? jakims warzywem? jaka powinna byc wtedy konsystencja i czy wyjda z piekarnika??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
Komsystencja gesta, by nie odklejalo się od łyżki. W piekarniku da rade, ale posmaruj papier czy blachę olejem.
Ska
Dodano opinię: 19.11.2017
czy coś zamiast sera białego? może jakieś podgotowane warzywo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2017
Może być.
Justuna
Dodano opinię: 23.04.2020
Ekstra sprawa! 🙂
Moje dziecko zajadało się ze smakiem. Wersja dla dorosłych była ze śmietaną posypane dodatkowo jeszcze szczypiorkiem!