Mąkę kokosową odkryłam zaledwie 3 dni temu. Wciąż omijałam ją szerokim łukiem w sklepie, jednak tym razem ciekawość wygrała i nie żałuję. Czytałam o niej wcześniej sporo, że zachowuje się zupełnie inaczej niż np. mąka orkiszowa czy pszenna. Na próbę dodałam małą ilość do ciasta naleśnikowego i faktycznie – ciasto zaczęło robić się bardziej pulchne, ale jednocześnie łamało się po usmażeniu. Smak – mmm b. dobry:) Postanowiłam więc trochę poeksperymentować i tak powstały placki z dodatkiem mąki kokosowej. Myślę jednak, że ze względu na nietypowe właściwości tej mąki, nie da się stowrzyć dania/ wypieku tylko z jej udziałem. A jakie są Wasze doświadczenia z mąką kokosową?
Składniki:
- 100 g twarogu tłustego/ półtłustego;
- 1 duży, rozgnieciony banan;
- 1 jajko;
- 2 łyżki mąki kokosowej;
- 2-3 łyżki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki wody/ mleka;
- garść borówek;
- olej do smażenia.
Twaróg, banana, jajko połącz i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąki i ponownie wymieszaj. Dodaj wody/ mleka i wymieszaj. Konsystencja ma być zwarta, puszysta, gęsta, ale ani nie za rzadka, ani nie może być bardzo stała, tak, by ciasto łatwo odchodziło od łyżki. Przetrzyj patelnię małą ilością oleju, rozgrzej ją i zamocz łyżkę stołową w wodzie, a następnie układaj porcje ciasta na patelni (grube, małe placki). Kładz na surowe placki po 2-3 borówki, lekko dociskając. Przewracaj dopiero gdy się porządnie zrumienią. Po przełożeniu dociśnij szpatułką placek do patelni. Obsmażaj z dwóch stron kilka minut, uważając, by borówki nie zaczeły się przypalać.
Jeśliplacki będą się rozwalac na patelni, dodaj trochę mąki pszennej i wody do ciasta. Najlepiej zacząć je smażyć od 2 sztuk na próbę.
Nie trzeba ich bardziej dosładzać bo są wystarczająco słodkie.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (53)
juliascooking
Dodano opinię: 23.08.2017
Wyglądają obłędnie. Zrobię jutro na śniadanie. 🙂
Karolina
Dodano opinię: 23.08.2017
O maaamuuuusiuuuu!!! W smaku obłędne! Moje dwuletnia córka właśnie pochłonęła 4 takie placuszki. Pozdrawiam gorąco i czekam ciagle na więcej nowych przepisów. ☺️
Kamila
Dodano opinię: 25.08.2017
Jutro z rana synkowi robię je na śniadanie. Bardzo dziękujemy za przepis.
AGA M.
Dodano opinię: 26.08.2017
Uwielbiam Wasze placki 🙂 jak sobie Zuzia z nimi poradziła? Ciekawe jak się mojemu 8m synkowi spodobają 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.08.2017
wcinała az miło:)
Gabriela
Dodano opinię: 29.08.2017
Co można dodać zamiast twarogu? Mój syn jest uczulony na nabiał.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Można pominać, ale wtedy trzeba byłoby zmienić ilosć pozostalych skladników, dlatego polecamy sięgnąć po inne placki z naszych przepisow, gdzie nie ma twarogu. Pozdrawiamy!
Dominika
Dodano opinię: 03.09.2017
Placuszki wyszły super 🙂 puszyste i przepyszne 🙂 Synek wcinał, aż mu się uszy trzęsły 🙂 Zresztą mi i mężowi również zasmakowały 🙂 Niebawem wypróbuję resztę przepisów 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Sylwia
Dodano opinię: 10.09.2017
Jakiej firmy twarogu używacie ? Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Zwykły, na wagę.
Sylwia
Dodano opinię: 12.09.2017
Jakiej firmy jest mąka kokosowa ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2017
Symbio:)
Małgosia
Dodano opinię: 26.09.2017
Jakiej patelni uzywacie? Ja mam jakas beznadziejna i wszystko albo kąpie się w tłuszczu albo jest przypalone. Planuję zakup nowej ale nie wiem jaką wybrać, niby firma tefal wychodzi najwyzej w rankingach ale mysle, ze maja rankingi zamawiane bo jak sie dokopuje do opinii brzmiacych wiarygodnie to jednak ludzie sa troche rozczarowani a ja bardzo nie chce wyrzucic pieniedzy w bloto tylko wreszcie kupic porzadna patelnie:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
tefal
Maja
Dodano opinię: 11.10.2017
A jaki model tefala? Pytam, bo muszę dzisiaj kupic nowa patelnie bo moja obecna wykańcza mnie jak i moje potrawy. Placuszki tez wykończyła 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2017
Hmm tefala mam jedna małą, ale w sumie na niej nie smażę bo szybko się przypalają. Mam jedna na której robie prawie wszystkie dania, jest wielka, ciążka ale i niezniszczalna, serio. Tylko, że cena powala;/;/ to patelnia tytanowa firmy Woll rozmiar 24 cm, wygoogluj to sobie je zobaczysz. Serio jedna porządna, która przetrwa wszystko. Tefal widzę, że już powoli będzie do wymiany;/
Monika
Dodano opinię: 29.09.2017
Moga byc na masełku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.10.2017
Klarowanym-tak.
Ewa
Dodano opinię: 06.10.2017
Czy mozna zastapic make pszenna jakas inna np kukurydziana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2017
Próbuj, eksperymentuj, powinno się udać.
Aleksandra
Dodano opinię: 21.10.2017
Moge zamiast zwykłego twarogu dodać riccota?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.10.2017
tak
Marta
Dodano opinię: 09.11.2017
Witam, mam pytanie, moja malutka ma prawie 7miesiecy i ostatnio podalam jej ciut jogurtu naturalnego i skonczylo sie całnocnymi bączkami. Czy placuszki z twarogiem moga sie skonczyc podobnie, czy jednak to ciut inny rodzaj nabiału. Zuzia jadla mleko i nabial od pol roku? I wszystko ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Koło 8m zaczęłam dawac nabiał tzn jogurt, wszystko było i jest ok, wcześniej np. odrobina masła na chlebku. Mleko dodaję czasem do gotowania kaszki. DO picia nie podaję krowiego.
Marta
Dodano opinię: 03.12.2017
Smak super, ale konsystencja mi nie wyszła. Zrobiłam wg przepisu, usmażyłam do mocnego zrumienienia (gdybym trzymała dłużej na patelni, by się spaliły). Były ścięte w środku, ale bardzo miękkie. Synek mógł je rozsmarować na tacce. Co zrobilam źle? Następnym może jedno jajko więcej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Wszystko chyab zalezy od firmy której masz mąkę, ta kokosowa jest wyjątkowo niewdzięczna w kuchni.
Marta
Dodano opinię: 16.12.2017
A jakiej firmy Wy używacie?
yoa
Dodano opinię: 05.12.2017
a czy można dać twaróg owczy? mój synek ma 9 i pół miesiąca.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Hm chyba tak, zacznij od małej ilości na początek.
Klaudia
Dodano opinię: 06.12.2017
Uwielbiam mąkę kokosową, sprawdza się w omletach albo robię ciasto bananowe z jej dodatkiem 🙂
JoannaAnna
Dodano opinię: 10.12.2017
Placuszki pyszne, smakowały całej familii gardzącej wszystkim co bez cukru i nie ocieka tłuszczem. Niestety, po raz kolejny-oprocz córki, że względu na którą je robię 🙁 Próbowałam już chyba 6 różnych placuszków, i od Was i nawet z innych źródeł. Mnie smakują wszystkie, jej żadne. Czas jej dać na razie spokój…
Za to uwielbia normalne naleśniki, takie cienkie, żadne „pankejki”. A że rozochocilam się na mąkę kokosową, to proszę o podpowiedź na bazie opisanych we wstępie eksperymentów: jak połączyć mąkę kokosową z inną (jaka?jakie proporcje) żeby się nie rozpadły? Z góry dziękuję.
A placuszkow będziemy dalej próbować… Kiedyś…
JoannaAnna
Dodano opinię: 11.12.2017
placuszki smakowały całej (nieuznającej niczego co bez cukru i nie ocieka tłuszczem) familli- oprócz córki, dla ze względu na którą je robiłam; próbowałam już 6 różnych wersji (różne mąki, różne słodziwa, różne dodatki), wszystkie placuszki są „be”; chyba dam jej na razie spokój, z jakiś dłuższy czas będę dalej testować;
za to bardzo lubi naleśniki- zwykłe, nie żadne „pankejki”. A że zakupiłam właśnie mąkę kokosową, to chętnie spróbowałabym trochę te naleśniki urozmaicić. Czy mogłabym poprosić o jakieś sugestie na podstawie opisanych we wstępie do przepisu eksperymentów? jakie proporcje mąki kokosowej do naleśników? z jaką mąką najlepiej pomieszać? z góry dziękuję
Joanna
Dodano opinię: 13.01.2018
Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pomieszała. Zamiast mąki kukurydzianej kupiłam ryżową. No ale placki wyszły 🙂
Gosia
Dodano opinię: 14.02.2018
A czy mozna pominąć mąka kokosowa? Nie mam jej w domu akurat…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Zamien na inną:)
Wanda
Dodano opinię: 24.02.2018
To jest fizycznie niemożliwe by z takich proporcji wyszło gęste, zwarte ciasto.
Joanna
Dodano opinię: 12.04.2018
A czy zamiast borówek mogę dodać jagody? I to takie z soku domowej roboty. Myślałam żeby je z ciastem wymieszać.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Może byc za wodniście.
Marzena
Dodano opinię: 21.05.2018
Placuszki przepyszne! Synek wcinał bardzo szybciutko 🙂 mnie również bardzo smakowały 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 30.06.2018
Placuszki po prostu poezja mniam mniam mniam!!! ??? dziekujemy❤❤❤❤
Anna N
Dodano opinię: 27.08.2018
Dzien dobry, ile czasu i w jakiej temperaturze placuszki powinnu sie piec w piekarniku aby miec pewnosc, ze jajko bedzie upieczone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Nie nadają się do piekarnika.
Kasia
Dodano opinię: 04.01.2019
Ja je piekę w piekarniku i zawsze wychodzą. 180 stopni 20 minut.
Sandra
Dodano opinię: 29.01.2019
Ja zamiast borówek dodałam mrożone jagody i wyszło przepysznie ?
Katarzyna
Dodano opinię: 27.02.2019
A rozmrażałaś jagody przed dodaniem do placuszków? Dodałaś je do całego ciasta czy już bezpośrednio na patelnię?
PontysiowaMama
Dodano opinię: 30.04.2019
Wyszly extra:) zamiast borowek dodalam mrozone maliny, rozkruszylam po jednej na kazdy placuszek bez rozmrazania:) Wasze przepisy sa super! Dziekuje:)
Ula
Dodano opinię: 27.06.2019
Czy tylko mi mąka kokosowa smakuje mydłem? 😀 Niby dobre ale właśnie taki dziwny posmak 😉
Sylwia
Dodano opinię: 01.06.2020
Wyszły pyszne chociaż smazenie ich nie nalezalo do przyjemnosci bo sie troche rozpadaly nawet po dodaniu maki. Ale jakos dalo rade 😀
Kasia
Dodano opinię: 17.02.2021
Co mogę dać zamiast borówek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
maliny, inne owoce pokrojone w kostkę, np. jabłko.
Wioleta
Dodano opinię: 15.03.2021
Wyszły obłędne! Zamiast mąki pszennej, dałam jaglanej, a zamiast borówek, mrożone jagody. Od dziś to nasze ulubione placki ? Mniaaam! Dzięki za ten przepis.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Mniam.
Monika
Dodano opinię: 03.05.2021
Pychotka??? Wszystko wyszło. Będzie na stałe u nas w menu