Przygotuj składniki. Dynię przekrój, wydrąż pestki i obierz. Użyj do tego celu obieraczki, zajmie Ci to chwilkę. Marchewkę, cebulę obierz, przekrój na mniejsze kawałki. Jabłko pozbaw gniazda nasiennego, pokrój na ćwiartki, cukinię przekrój na pół. Zetrzyj wszystko na małych oczkach tarki lub w malakserze. Dodaj jajko, starty imbir, mąkę i przyprawy. Gdy dodasz do całości cynamon, kardamon i placki podasz z miodem, otrzymasz wersję na słodko. Gdy dodasz sól i podasz, np. z sosem czosnkowym, będzie wersja wytrawna.
Wymieszaj wszystko i smaż na niewielkiej ilości oliwy.
Placki możesz podać starszemu niemowlęciu, pamiętaj jednak, żeby nie smażyć ich na dużej ilości oliwy i nie podawaj miodu do roku.
Możesz użyć innej dyni.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Paula
Dodano opinię: 30.09.2023
Nie sądziłam, że będą mi smakować bo nigdy nie przepadałam za dynią. Zrobiłam dla synka a tu ogromnie miłe zaskoczenie! Nie dość, że mój wybredny książę zjadł ze smakiem to mi samej bardzo smakowały❤ Kupiłam dynię piżmową😊 Dziękuję za kolejny świetny przepis!❤