Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 września 2014

„Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem”

Składniki:2 ziemniaki;cukinia;tymianek suszony;jajko łyżka oliwy z oliwek;mąka pełnoziarnista np. pszenna. Ziemniaki i cukinię myjemy, obieramy, ucieramy na najmniejszych oczkach tarki, porządnie odsączamy (najlepiej wyciskając w rękach) z nadmiaru soku. Posypujemy warzywa tymiankiem (ok.pół łyżeczki, można więcej; można dodać też posiekaną cebulkę), dodajemy rozbełtane jajko, oliwę i mieszamy. Wsypujemy dwie łyżki mąki, mieszamy całość. Jeśli ciasto...

Składniki:
2 ziemniaki;
cukinia;
tymianek suszony;
jajko
łyżka oliwy z oliwek;
mąka pełnoziarnista np. pszenna.

Ziemniaki i cukinię myjemy, obieramy, ucieramy na najmniejszych oczkach tarki, porządnie odsączamy (najlepiej wyciskając w rękach) z nadmiaru soku. Posypujemy warzywa tymiankiem (ok.pół łyżeczki, można więcej; można dodać też posiekaną cebulkę), dodajemy rozbełtane jajko, oliwę i mieszamy. Wsypujemy dwie łyżki mąki, mieszamy całość. Jeśli ciasto jest rzadkie dosypujemy mąkę, tyle by ciasto był gęste, ciężkie, zwarte, ale nie jak glina:)
Rozgrzewamy teflonową patelnię, nakładamy ciasto łyżką albo w formie placków, albo tworząc jeden wielki placek, spłaszczamy łyżką ciasto. Opiekamy z dwóch str. do zarumienienia, a następnie jeszcze chwilę na małym ogniu tak, by ciasto nie było w środku surowe.
Wykrawamy z placka np. gwiazdki za pomocą foremek do pierników lub kroimy nożem w dowolne kształty wygodne dla dziecka.
Część ciasta dla dorosłych można doprawić solą i pieprzem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (18)

Anonymous

Dodano opinię: 16.03.2015

Hm…może niezbyt mądre to pytanie,Ale ziemniaki i cukinię wcześniej gotujemy? Bo tak krótko smażone ziemniaki wydaje mi się,że będą surowe;) Dziękuję za odpowiedź.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2015

Witaj:) Nie, nie gotujemy:) Smaż je na niewielki ogniu, by zbyt szybko się nie przypiekły, a na pewno w środku nie będą surowe.

Ola.

Dodano opinię: 08.07.2015

Pyszne!:) zrobiłam wczoraj na obiad mojej 1,5 rocznej córce, niestety na widok moich bezkształtnych placków – rozpłakała się;) i za nic nie chciała ich jeść. Na szczęście w końcu udało mi się przekonać ją, by spróbowała i od razu zmieniła nastawienie – zjadła wszyściutko!:) Następnym razem wykorzystam pomysł z foremkami;)

gosia

Dodano opinię: 28.07.2015

Proszę o podpowiedź w przepisie na placki czym mogę zastąpić jajko? czy tak samo mogę postąpić przy podobnych plackach np z ziarnami amarantusa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2015

Witaj, znam taką metodę, jednak nie stosowałam jej nigdy, nie obiecuję że sam będzie taki sam:
Wymieszaj jedną łyżkę zmielonego siemienia lnianego i 2-3 łyżek wody = powstanie ''glut", który sklei placki:)

Justyna

Dodano opinię: 14.08.2015

Ziemniaki można zastąpić batatami? Mała je uwielbia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.08.2015

Jasne:)

Joanna

Dodano opinię: 12.02.2016

Witam nie jestem biegła w kuchni. ile się smaży placuszki żeby na pewno nie były surowe, lub jak się to sprawdza. ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2016

Ok 4 minut łącznie powinno być okej, zawsze możesz jeden wyjąc, przekroić i spróbować 🙂

Kamila

Dodano opinię: 17.02.2016

Witam! Czy tego typu placuszki nadają się dla 10. miesięcznego dzidzika? Mała jadła już właściwie wszystkie ich składaniki w innej formie, ale dla czystego sumienia wolę zapytać 🙂

 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.02.2016

Na zdrowie jej;)

Asia

Dodano opinię: 01.03.2016

Hej a czy może być mąka jaglana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2016

Jasne:)

Mom

Dodano opinię: 27.04.2017

Co można dodawać zamiast jajka? moje dziecko ma skazę białkową i cały nabiał (poza mlekiem roślinnym) mamy obecnie wykluczony

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

zmielone siemię lniane.

Iwek

Dodano opinię: 05.07.2017

Czy te placki można upiec zamiast smażenia jak marchwiowo-cukiniowe? I ile należy piec 20-30 min?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.07.2017

Cukinia podczas pieczenia może puścić zbyt dużo wody, raczej bym je smażyła.

Justyna

Dodano opinię: 14.03.2018

Dziś zrobiłam, nie miałam pełnoziarnistej to dałam kukurydzianej. Są pyszne!!!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek