Szybki obiad lub wytrawna przekąska, to jest to! A zimą, gdy nie ma zbyt dużego wyboru, musimy zadowolić się ziemniakami;)))
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki;
- 1/2 obranej ze skóry cukinii;
- 1 duża cebula;
- 1 łyżka majeranku;
- 2 jajka;
- 3 kopiaste łyżki mąki np. pszennej, żytniej, kukurydzianej, innej.
opcjonalnie sól i pieprz dla dorosłych.
Warzywa obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki (cebulę można drobno posiekać), mieszamy i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę, majeranek, mieszamy. Masa ma być gęsta, klejąca, jeśli warzywa puściły więcej soku, dodajcie trochę mąki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładamy ciasto tworząc palcuszek. Obsmażamy na średnim ogniu z dwóch stron po ok 2 minuty na każdą stronę, tak by placki nie były w środku surowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym z koperkiem lub jemy bez niczego biegnąc za dzieckiem:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (36)
Offtopic
Dodano opinię: 11.02.2016
Czy smażone potrawy faktycznie nadają się dla maluchów od 9 m-cy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2016
Jeśli smażysz na właściwym i dobrym oleju, nie lejesz go dużo, nie orzypalasz i podajesz taką potrawę sporadycznie, to nadają się:) Zawsze jednak rodzic wie najlepiej,czy jego dziecko jest gotowe na kolejny etap rozszerzania diety:)
Olimpcia
Dodano opinię: 11.02.2016
Właśnie wczoraj robiłam placki na obiad i zastanawiałam się czy maluszek (11 miesięcy) może je jeść. Ale zrezygnowałam bo bałam się o jego brzuszek, bo placki są smażone i przez to ciężej strawne.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2016
Zawsze decyzję o podaniu danej potrawy podejmuje rodzic:)
Jula
Dodano opinię: 22.05.2020
Zawsze można je upiec zeby było bez smażenia ?
Diana
Dodano opinię: 11.02.2016
Jeszcze takiej wersji nie robiłam. Zawsze trzymałam się utartej wersji babcinych placków (wiadomo, najlepszych na świecie ;)), ale czego nie robi się dla dziecięcia 🙂
Robimy dziś na obiad 🙂
Joanna
Dodano opinię: 11.02.2016
Moja mama tak robiła. Przepyszne 🙂
Ola
Dodano opinię: 15.02.2016
Mmmm… Uwielbiam palcki ziemnaiczane… A skoro znalazłam je u Was, to jesteście moim rozgrzeszeniem 😉
Gosia
Dodano opinię: 18.02.2016
A można upiec w piekarniku? Jeśli tak to w jaki sposób? Dziękuję za odpowiedź.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Hmm, nie próbowalam w piekarniku, trudno odpowiedzieć…
AGATA
Dodano opinię: 22.03.2016
Jak najbardziej można piec w piekarniku 🙂
20-25 minut w 220 stopniach, na blasze wysmarowanej olejem 🙂
Marta
Dodano opinię: 18.02.2016
Smażenie zastapilam pieczeniem w piekarniku w ten sposób robię również placki.z cukini. Pycha!
Paulina
Dodano opinię: 25.02.2016
Hmm, mojej córce placki nie smakowały, może zrobiłam coś nie tak? Wyszły lekko gumowate i córka rwała je na kawałki i wypluwała…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Przecież każdemu ma prawo smakować co innego:) A Tobie smakowały?
Patrycja
Dodano opinię: 26.02.2016
Też nie chciałam smażonych dać dziecku, więc wrzuciłam na grill elektryczny bez oleju,pod pokrywą się fajnie "poddusiły", wyszły pyszne. Chyba nawet lepsze, niż te tradycyjne,bo nie takie tłuste. Dla takiego dziecka w sam raz, mały zjadł i nic z brzuszkiem się nie działo
Ewa
Dodano opinię: 16.03.2016
Nie bardzo rozumiem jak można dać 9 miesięcznemu dziecku smażonego placka?!
Kaja
Dodano opinię: 01.09.2016
Hej, a czy te placki można smażyć na oleju kokosowym czy nie bardzo? Albo czy dałoby radę na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu czy żeby placki wyszły, to musi być olej koniecznie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2016
Na koko bez smakowym jasne:) Bez tłszczu nie wyjdą.
Aneta
Dodano opinię: 11.10.2016
Robie, ucieranie ziemniaków mnie wykończyło, mąż uciera resztę 😉
Ostatnio zabrałam się za placki twarogowe z kasza manna. Syn jadł więc to sukces 😉 zobaczymy jak bedzie dzisiaj.
Diana
Dodano opinię: 21.12.2016
czy da sie je zrobić w gofrownicy? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2016
Pojęcia nie mamy.
R
Dodano opinię: 28.01.2017
A można użyć oleju kokosowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
Tak, ale najlepiej bezwonnego:)
Monika
Dodano opinię: 30.05.2017
Zrobione, dobre, polecamy z moim Julinkiem i reszta rodzinki, choć wg mnie te z marchewka wymiatają ?
Użyłam patelni teflonowej i zero tłuszczu, także bez tez wychodzą (trzeba mieć dobrą patelke), i szybciutko znikają (byliśmy z rodzinka na spacerku w parku i tam mieliśmy mały piknik, do domu wróciliśmy z pustym pudełkiem )
Izabelcia
Dodano opinię: 01.12.2017
Córka 10 mcy i wcinala placuszki ze smakiem. Smażone na oleju koko i na patelni teflonowej do naleśników ??
Karolina P
Dodano opinię: 07.08.2018
Mój synek ma 11 miesiecy i choć jadł obiadek to kiedy usmażyłam placki zaglądał mi w talerz:). Nie mogłam mu odmówić, ale zanim podałam sprawdziłam,że można podać. Oby czuł się po nich dobrze..robiłam wg mojego przepisu. pozdrawiam „odważne” Mamy
Sandra
Dodano opinię: 14.08.2018
Córka 10.5 miesiaca pierwszy raz je placki tylko zamiast cukini (bo akurat nie miałam) dodałam marchewkę i wcina 🙂
Natka
Dodano opinię: 17.09.2018
Robiłam placuszki z tego przepisu już kilkukrotnie i niestety za każdym razem wychodziły gorzkie… Macie jakieś pomysły co mogło pójść nie tak? Ogólnie bardzo lubię placki ziemniaczane i nie chciałabym z nich rezygnować.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
hmm nie wiem, aż dziwne że gorzkie:(
Ula
Dodano opinię: 16.11.2018
Niekiedy to wina cebuli. Nie wiem jak to sie dzieje ale czasem z powodu scierania cebuli na tarce ta robi sie niezwykle gorzka. Lepiej pokroic drobno nozem to nie dzieją się takie czary. Pozdrawiam
Mona
Dodano opinię: 25.01.2021
Najczęściej to wina cebuli, a konkretnie jej środka. Ja zapobiegawczo zawsze wyjmuję środek, bo nie raz się przejechałam .Chyba że to młoda cebula i nie ma „wyrostka”. Jeśli jest już zielony wyrostek-wyrzucam. Z czosnkiem robię tak samo
Paulina
Dodano opinię: 26.03.2022
Gorzkie zapewne od cukini. Nie mam już sił do cukini, bo notorycznie trafia mi się trującą gorzka i cała idzie w kosz 😞 odkąd wylałam cały krem cukiniowy już sprawdzam kawałek zanim do czegokolwiek użyję. Jeśli trafi się gorzka cukinia, absolutnie nie można jej jeść.
Sabina
Dodano opinię: 18.03.2021
Czy cukinie można pominąć?
Jaki olej do smażenie polecacie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Można pominąć. My smażymy na rzapakowym.
Natalia
Dodano opinię: 09.12.2021
Czy można czymś zastąpić cukinię, np marchewką?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Tak, możesz dodać też tartą pietruszkę czy korzeń selera.