Placki ziemniaczane zna każdy. To klasyk na polskich stołach, z resztą baaardzo smaczny. Mamy dla Was wersję bogatszą o szpinak. Efekt końcowy smakowity. A jaki kolorek ładny…
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 garści liści świeżego szpinaku (około 150 g)
- 3 łyżki mąki orkiszowej/pszennej
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1/2 łyżka posiekanego koperku
- olej rzepakowy do smażenia
Obierz ziemniaki i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Liście szpinaku umyj i zblenduj lub bardzo drobno posiekaj (zblendowanie to sekunda a efekt jest najlepszy). Cebulę obierz i albo bardzo drobno posiekaj, albo zblenduj tak jak szpinak (ja tak robię). Mozesz ją też zetrzeć na tarce tak jak ziemniaki. Wymieszaj warzywa ze sobą, dodaj mąkę, jajko, pieprz i koperek, i zamieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron do zrumienienia.
Podawaj z jogurtem lub śmietaną.
Pamiętaj, że im dłużej ciasto na placki stoi, tym więcej soku puszcza i będzie rzadsze. Polecamy smażyć placki tuż po przygotowaniu. Przed każdą turą smażenia, zamieszaj ciasto.
Do smażenia placków ziemniaczanych naprawdę nie trzeba używać dużej ilości oleju. Ważne, by nie smażyć na zbyt dużym ogniu i używać dobrej patelni.
Placki, po zdjęciu z patelni, możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placki otagowane są +12 bo jednak smaży się je na nieco większej ilości oleju i dużo dłużej niż np. placuszki z kaszy manny, przez co są one cięższe dla małego brzuszka.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Beata
Dodano opinię: 27.07.2018
dziewczyny jaka patelnie polecacie? Chcialabym wkoncu miec taka porzadna 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.07.2018
Patelnie tytanowe Woll
Kalina
Dodano opinię: 27.07.2018
Dziewczyny, pomóżcie! Moja 9m córka od dwóch tygodni na BLW. Dotąd cały czas na słoikach bo mojego nie chciała. Ale pomimo moich starań ciągle odnoszę porażkę. Mała tylko dziubie i liże. W związku z tym, że bardzo słabo przybiera na wadze (7300 g) nadal dokarmiam papkami. Dodam tylko, że nadal karmię piersią i staram się każdy posiłek spożywać z nią. Powoli tracę chęci i wiarę, że to moje gotowanie ma sens. Jakieś rady?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.07.2018
Dziecko które ma 9 m przede wszystkim powinno pić mleko na każde żądanie, żadna papka czy cała marchewka nie są tak kaloryczne. NIe zamartwiaj się na zapas:)
Martyna
Dodano opinię: 02.08.2018
Nie martw się że ma 9 miesięcy i idzie opornie. Moja córka nie jadła NIC do 10 miesiąca. Do tego czasu była tylko na piersi. Gdy skończyła 10 miesięcy ruszło i dziś (rok i 7 miesięcy) je ze smakiem wszystko 🙂
Magda
Dodano opinię: 29.07.2018
Czy szpinak może być mrozony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2018
Tak
Karolina
Dodano opinię: 01.08.2018
A jakaś rada na 17-miesięczne dziecko które nie bardzo chce jesc? 🙁 mam w domu blizniaki i w kwestii jedzenia równie dobrze mogliby nie być rodzeństwem…jeden je wszystko zawsze i wszędzie drugi w większości gardzi wszystkim…na placach jednej ręki mogę policzyc co prawie napewno zje oczywiście i tak w ilości mniejszej niż brat. Obaj nadal na piersi. I może byłbym bardziej wyluzowana gdyby nie utrzymujący się niski poziom zelaza u Niejadka ;/ reszta wyników dobra tylko to żelazo bądź co bądź dość istotne w życiu…już mi trochę brakuje pomysłów. Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Przykro nam, ale nie udzielamy porad online, nie znamy sytuacji dziecka, jedyne co możemy podpowiedzieć, to fakt że niski poziom żelaza napędzia jeszcze bardziej brak apetytu, najpierw udaj się do pediatry i wyregulujcie poziom żelaza, wtedy z pewnością apetyt powróci szybcej. Podawaj też produkty bogate w zelazo przy każdym posiłku, łącząc je z takimi które ułatwiają jego wchłanianie czyli z wit c. Gratulujemy-17m na piersi!!!!:*
Agnieszka
Dodano opinię: 11.12.2018
A jak długo smażycie placki? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.01.2019
4-5 minut
Magda
Dodano opinię: 14.12.2018
Jesli chce użyć mrożonego szpinaku to należy go wczesniej rozmrozic czy ugotować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Podgotuj chwilę
Asia
Dodano opinię: 31.01.2019
Od jakiego wieku mogę podawać coreczce placuszki? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.02.2019
Pod każdym przepisem jest tag
Daria
Dodano opinię: 04.02.2019
Jakiego oleju rzepakowego do smażenia używacie? (można prosić o konkretną firmę?)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.02.2019
z Lidla rzepakowy:)
Iza
Dodano opinię: 14.05.2019
Ja też mam często problem żeby zobaczyć od jakiego wieku można podawać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.05.2019
w większości przepisów nad tytułem postu jest info o wieku
Agnieszka
Dodano opinię: 20.06.2019
Placuszki smaczne, mezowi i dzieciom bardzo smakowaly , proste danie choc troche czasu zajmuje smazenie.
Magda
Dodano opinię: 21.09.2019
A dałoby się zmodyfikować przepis by te placki byly pieczone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
nie bardzo:(
Kasia
Dodano opinię: 13.06.2021
A jak by te placuszki zrobić jako gofry ? Świetnie smakują ale jakoś dużo oleju pochłaniają. A z gofrownicy wyszły by takie fit.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Pewnie, dobry pomysł.