Składniki:
szklanka pure z dyni;
pół jabłka (starte na dużych oczkach traki);
2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
2-3 łyżki mąki kukurydzianej;
jajko;
szczypta cynamonu lub kardamonu;
oleju do smażenia .
Łączymy dynię, jabłko, cynamon, amarantus. Dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i mieszamy. Konsystencja powinna być ciężka, zwarta, jeśli jest rzadka dosypujemy mąki. Na koniec dolewamy olej.
Placuszki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko wysmarowanej olejem.
Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (61)
Anonymous
Dodano opinię: 07.12.2014
Czy amarantus pełni funkcję smakową, można i bez niego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.12.2014
Można bez, wtedy trochę więcej mąki i już:)
Anonymous
Dodano opinię: 07.12.2014
Pyszności 🙂 ps a czy daje pani dziecku dwa Dania na obiad tzn zupę a za jakiś czas drugie danie czy zawsze tylko jedno danie? Czy oprócz śniadania obiadu i kolacji dziecko dostaje jakies przekąski czy te trzy plus rano i wieczorem mleko”? Pozdrawiam serdecznie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.12.2014
Śniadanie, obiad, kolacja – zawsze jednodaniowe. Do tego 2 przekąski -rano np. owoc, po południu deser i mleko na żądanie.
Anonymous
Dodano opinię: 07.12.2014
Miało byc śniadania obiadu i deseru 😉
Martyna Majka
Dodano opinię: 11.12.2014
A jak zrobic purre z dyni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.12.2014
Obierz dynię ze skóry i pokrój na małe kawałki.Przełóż do dużego garnka, podlej dynię małą ilością wody i gotuj pod przykryciem przez 5min. Zdejmij pokrywkę (pozwól by woda parowała) i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Zdejmij dynię z ognia, odsącz z nadmiaru wody i zmiksuj blenderem na puree:)
Martyna Majka
Dodano opinię: 12.12.2014
Dziękuję zabieram się do robienia zobaczymy jak wyjdą
madame b
Dodano opinię: 19.01.2015
Od jakiego wieku można podawać takie placuszki? 8 miesięcy może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2015
Myślę, że tak, trzeba je tylko smażyć na małej ilości tłuszczu:)
mamaf
Dodano opinię: 21.08.2015
A czy gotowane na parze tez wyjda????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2015
Placki smażymy lub pieczemy:)
asia
Dodano opinię: 27.08.2015
Czy zamiast mąki kukurydzianej może być inna?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.08.2015
Tak, możesz dać np. pszenną.
Aneta
Dodano opinię: 08.10.2020
A czy można użyć mąkę orkiszową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2020
Tak
justyna
Dodano opinię: 16.11.2015
witam,
one jakos mi sie rozpadaja bardzo ciezko przełozyć na drugą strone.. cos zle robie czy co 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2015
Dodaj troszkę mąki.
Justyna
Dodano opinię: 17.11.2015
Nie moge odczyrac komentarza eh
Agnieszka
Dodano opinię: 11.12.2015
Czy usmżone placuszki można zostawić na drugi dzień? Jeżeli tak, to czy w lodówce? Jak je potem podgrzać?
Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką Pań książki – rewelacja!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2015
Można zostawić na drugi dzień w lodówce przykryte talerzem lub czymś innym.
kse
Dodano opinię: 10.03.2016
chciałam zapytać jam zrobić puree z dyni?to ma byc poprostu miąższ?surowej dyni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.03.2016
Ugotuj dynię i zblenduj.
Kasia
Dodano opinię: 02.04.2016
a placki, nalesniki to danie glowne czy raczej desre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2016
Wedle swojego uznania:)
Cesia
Dodano opinię: 31.08.2016
Mała rada od miłośniczki dyni: na purée lepiej upiec dynie (w kawalkach ) w piekarniku aż do miękkości a potem zmiksować!
Pati
Dodano opinię: 01.09.2016
Można smażyć na oleju kokosowym ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.09.2016
Tak
Magda
Dodano opinię: 18.10.2016
Przepyszne! Mój Kajtuś (8m-cy) niczym się jeszcze tak nie zjadał 🙂
Agata
Dodano opinię: 02.12.2016
A jeśli nie chce smażyć, to w jakiej temperaturze i jak długo zapiekać w piekarniku? Dziekuje!
Karolina
Dodano opinię: 08.02.2017
Mam pytanie, ile mniej więcej potrzeba dyni, żeby wyszła szklanka pure?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2017
hmm mniej więcej taki kawałek wielkości męskiej dłoni wystarczy.
Mirka
Dodano opinię: 10.02.2017
Placuszki pyszne. Nie pokazują się po wstukaniu DZISIAJ UGOTUJĘ… „Dynia”. Może kwestia otagowania czy jakoś tak : )
Dziś robiliśmy i testowaliśmy z synem koktajl dyniowy, wyszedł naprawdę dobry. Polecam. Co wrzuciliśmy poniżej:
1,5szkl. pure z dyni, 1 duży banan, 1 szkl. mleka przegotowanego (w nim namoczyłam 2 daktyle), pół łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru. Zblendować i wcinać : ) Mleko można dać roślinne i pokombinować z dodatkami co komu w duszy gra…i co ma w kuchennych szafkach : )
Nelka
Dodano opinię: 03.04.2017
tak się zastanawiam, może to i banalne pytanie ale czy ma to znaczenie a jeśli tak to jakie czy np smażymy na oliwie z oliwek czy na oleju kokosowym ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Zdecydowanie na kokosowym.
Dominika
Dodano opinię: 04.10.2017
Czy można innym produktem zastąpić jajko? Jeżeli tak, to jakim i w jakich ilościach ?:):):):) Pozdrawiamy 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
1 jajko=jeden banan:)
Kr
Dodano opinię: 12.10.2017
A z mąką kokosowa się da?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
Można ale dobrze wymieszać ją np. z pszenną lub orkiszową.
Ewka
Dodano opinię: 27.11.2017
Bardzo proste, szybkie i pyszne placuszki!
Kasia
Dodano opinię: 28.02.2018
Czy ekspandowany amarantus można zastąpić zwykłym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.02.2018
Nie. To inna konsystencja. Ziarna nalezy uprzednio gotować.
Mama_izy
Dodano opinię: 15.09.2020
Można samemu zrobić amarantus ekspandowany z ziaren 🙂 ja robię
Mała Mi
Dodano opinię: 04.01.2021
Jak?
Nadzieja
Dodano opinię: 21.03.2018
Co zamiast amarantusa i mąki kukurydzianej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Inna mąka:)
Julianna
Dodano opinię: 16.05.2018
dziecku posmakowały, ale mi zdecydowanie nie… i do tego cały czas się rozpadały podczas smażenia, a mąki dałam ze 3 razy tyle. Chyba spróbuję innym razem startą dynię surową dać. Różne przepisy robiłam z tej strony i książki, większość smakowała wszystkim, ale to oraz „ciasto” ryżowe zdecydowanie na nie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2018
Wszystko kwestią gustu, ale miło nm, że inne przepisy się udają i smakują. Powodzenia!
Gosia
Dodano opinię: 19.09.2018
Pyszne placuszki. Jednak w środku są mokre, czy to kwestia jabłka i pure z dyni? Dość długo pieczone, mam nadzije że nie surowe w środku.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.09.2018
Dokładnie, dynia i jabłko zawsze tak ”działają”
Oktawia
Dodano opinię: 06.10.2018
Czy one mają być takie mokre w środku czy ja ich nie dosmazylam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Dynia i jabłko są ”mokre” więc wrażenie zawsze takie będzie.
Wiola
Dodano opinię: 24.11.2018
Mam pytanie odnośnie smażenia na oliwie. Czy na oliwie można smażyć ? Nie lepiej na oleju, maśle klarowanym? Oliwa ponoć nie nadaje się do smażenia…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Zgadza się. To stary przepis, poprawione.
Ewa
Dodano opinię: 16.09.2019
A to moze byc danie na obiad ? I jaka mniej wiecej porcja dla 2 latka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
jasne że może być !:)) Porcja dla 2 latki- tyle ile ma ochotę:)
Weronika
Dodano opinię: 07.10.2019
Właśnie zrobiłam, nie miałam Mąki kukurydzianej ani amarantusa, więc użyłam Mąki pszennej i dodałam trochę manny wyszły petarda. Dziękuję przepis extra
Ola
Dodano opinię: 17.02.2020
Witam, a czy trzeba dodawać olej? Czy można coś zamiast niego? Chce zrobić dziecku placki, ale ma skończone 7 miesięcy – nie wiem czy mogę dodać tyle oleju?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Tym olejem tylko smarujesz patelnię, nie smażysz na głębokim tłuszczu. Możesz też smażyć na suchej patelni.
Pati
Dodano opinię: 08.07.2020
Okurat mam wszystkie składniki? wyszly pyszne. Synek zjadl cztery a więc sukces.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Cieszymy się.