Szpinakowe placuszki żabki to nasz hit jesieni. Szpinak to jedno z takich warzyw, które owiane jest złą sławą 😛 Zupełnie nie wiemy dlaczego. Szpinak wcale nie jest bleeee, szpinak to wartościowe źródło wielu witamin, warto podawać go rodzinie i dziecku w różnej formie: w placuszkach, zapiekankach, uparowany, surowy. Możliwości jest wiele. Dziś zapraszamy na szpinakowe placuszki!
Składniki:
- 2 pełne, ubite garści liści szpinaku (2 szklanki)
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
- 1 banan
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
Do kielicha blendera przesyp liście szpinaku, zalej mlekiem. Banana obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki, dodaj do szpinaku. Całość zmiksuj na ”koktajl” 🙂 Serio możesz się napić! Na zdrowie. Przelej zielony płyn do miski, dodaj żółtko, olej i mąkę. Białko ubij na pianę i dodaj do ciasta mieszając łyżką. Wymieszaj całość. Masa nie powinna być mocno gęsta, tak by łyżka w niej stała, raczej jak na racuszki. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki. Możesz dodać też 1/3 łyżeczki sody, placuszki dzięki temu będą pulchniejsze.
Rozgrzej patelnię i nakładaj małe porcje ciasta. Obsmażaj do zrumienienia z dwóch stron.
Jak zrobić żabki? Nakładając ciasto na patelnię łyżką rozetrzyj je w górę z dwóch stron, musisz wiesz…dobrze ruszyć wyobraźnią hahah. Oczy i usta również możesz zrobić z ciasta. Na oczka – nakładaj małą łyżeczką krople ciasta na patelnie i od razu przewracaj na drugą stronę, to będą mini placuszki:), usta zrób podobnie, łyżeczką rysując na patelni uśmiech:) Udanej zabawy!
Koniecznie włącz do gotowania dziecko! Dotykanie świeżych liści szpinaku, wąchanie ich, blendowanie to świetna zabawa i oswajanie z warzywem! Pozwól spróbować koktajlu, zachęć do liczenia gotowych placuszków. Nie używaj komunikatów: „to ze szpinaku, ale na pewno nie są niedobre”, „szpinak jest zdrowy, musisz go jeść” itd. Po prostu razem ugotujcie danie i usiądźcie do stołu. Smak tych placuszków na pewno Was zaskoczy. Dajcie znać jak Wam smakowało!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (72)
Basia
Dodano opinię: 16.11.2020
Czy można czymś zastąpić mleko? Nasz brzuszek chyba jeszcze nie gotowy na nabiał, a mleczko kokosowe jest bleee ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Napój roślinny
Marta
Dodano opinię: 16.11.2020
Czy można zastąpić jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Pomiń, banan powinien zastąpić funkcję jajka.
Ewela
Dodano opinię: 16.11.2020
Co zamiast banana? ? syrop klonowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Można. Albo nektaryna.
Magda
Dodano opinię: 17.11.2020
czy mozna uzyc szpinak mrozony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Może być za dużo wody.
Iza
Dodano opinię: 17.11.2020
A z mrożonego wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Może być za dużo wody,
Justyna
Dodano opinię: 17.11.2020
Fajne te żabki:D akurat miałam składniki:) dość dużo ich wyszło:) potem zmieniłam nieco rozstaw zabich oczu, bo wg synka to byly misie 😉 na zdjęciu pierworodne żabki („misie”);)
Iza
Dodano opinię: 17.11.2020
Czy można takie placki z brokułem zrobić? Wiadomo ugotowany wcześniej
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Na wytrawnie. Jakoś brokuł na słodko nie brzmi smacznie.
Katarzyna
Dodano opinię: 17.11.2020
Czy z mrożonego wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Może być za dużo wody.
Natalia
Dodano opinię: 17.11.2020
Pychota, synek bardzo smacznie jadł i domagał się więcej ?? rodzice, także smacznie zajadali się ?
Wiktoria
Dodano opinię: 17.11.2020
Dwa pytanie: Pola ma 9miesięcy i dwa ząbki jeszcze nie jadła żadnych placuszków czy te się nadają? Mam mrożony szpinak rozdrobniony nada się?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Możesz podać. Mrożony może mieć za dużo wody.
Monika
Dodano opinię: 17.11.2020
Bardzo smaczne! Polecam, super opcja na przemycenie szpinaku 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 21.11.2020
Super pycha! Dziekujemy❤
Ania
Dodano opinię: 24.11.2020
Pyszne są, synek chętnie zjadał. Często będą u nas na śniadanie ?
Sylwia
Dodano opinię: 24.11.2020
Są przepyszne! Musiałam zrobić drugą porcję, bo zjadłam połowę synkowi ??
Kasia
Dodano opinię: 24.11.2020
Smaczne 🙂
Małgorzata
Dodano opinię: 14.12.2020
Z mrożonego szpinaku wychodzą ale trzeba go porzadnie wycisnąć. Oczy i usta zrobilam z ciasta wymieszanego z kakao. Zjedzone ze smakiem przez wszystkich 🙂
Luka
Dodano opinię: 06.01.2021
Robiłam dziś z mrożonego szpinaku i są świetne.
Miłka
Dodano opinię: 28.01.2021
Czy może być mąka orkiszowa pelnoziarnista?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Pewnie.
Magdalena
Dodano opinię: 22.02.2022
A czy takie slismazobe można schować do pudełeczka i podać następnego dnia? Zrobiłam za duża o ciasta.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Tak
Miłka
Dodano opinię: 04.02.2021
Udały się z mąką pełnoziarnistą i mlekiem kokosowym ? pyszne są. W proporcjach nic nie zmieniałam
Iza
Dodano opinię: 05.02.2021
A czy jako olej może być oliwa z oliwek ? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Tak
Urszula
Dodano opinię: 20.02.2021
Zostało mi sporo ciasta, czy mogę je przechowac przez noc w lodówce i usmażyć rano?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Lepiej usmażyć i przechować usmażone.
Magdalena
Dodano opinię: 21.02.2021
A czy te placki można mrozić? Dużo ich wychodzi
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Placki mrożone nie będą smaczne.
Patrycja
Dodano opinię: 22.02.2021
Czy zamiast świeżego szpinaku można użyć szpinak z Helpy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
To będzie coś zupełnie innego.
Iza
Dodano opinię: 27.02.2021
Czy te placuszki można zjeść następnego dnia ☺️?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Można, ale wszystkie placki najlepiej smakują na świeżo.
Natalia
Dodano opinię: 05.03.2021
Czy można zrobić je w formie muffinek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
Mama
Dodano opinię: 06.03.2021
Robiłam dzisiaj ale zamiast szpinaku użyłam jarmuż. przepyszne .
ELLA
Dodano opinię: 13.03.2021
Rewelacja! Moja niespelna 3-letnia córeczka tak sie zajadała żabkami, że śmiało możemy sie przenieść do Francji ?? Dziekuje za super pomysl na sniadanko ?
ELLA
Dodano opinię: 13.03.2021
Takie nam wyszly ?
Karolina
Dodano opinię: 03.04.2021
Dwie ubite szklanki szpinaku to ile to będzie gram?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Nigdy nie ważymy składników. Wszystko robimy na szklanki i łyżki, bo tak jest szybciej.
Krystyna
Dodano opinię: 15.04.2021
Czy mogę dodać mleko modyfikowane zamiast zwykłego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Nie próbowałyśmy. Tu jest smażenie, więc wysoka temperatura. Użyłabym roślinnego napoju zamiast mleka.
Barbra
Dodano opinię: 15.04.2021
Czy świeży szpinak najpierw trzeba przelać wrzątkiem (przed blendowaniem) i czy dla 8 miesięcznego dziecka te placki będą ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Przepis jest od 8mca, więc spokojnie możesz podać. Nie trzeba przelewać wrzątkiem.
Kaśka
Dodano opinię: 08.05.2021
Czy takie placuszki można podać na zimno? Jedziemy w podróż i nie będę miała opcji podania ciepłego posiłku
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
Joanna Warchoł
Dodano opinię: 12.05.2021
Dzień dobry, z mrożonego szpinaku wyszły równie smaczne, mniam 🙂
Dodatkowo oczka i buzię kleiłam masłem orzechowym, dzięki temu nie odpadały tak szybko w trakcie jedzenia 😉
Patrycja
Dodano opinię: 31.05.2021
A ile Pani dała tego mrożonego szpinaku?
Żaklina
Dodano opinię: 19.06.2021
Czy można mrozić placki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Nie będą smaczne po rozmrożeniu- zrobią się gumowate
Marlena
Dodano opinię: 03.11.2021
Witam 🙂 a wersji bezglutenowej ? Jakich ewentualnie mąk użyć ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Spróbuj z migdałową.
Kasia
Dodano opinię: 03.11.2021
Czy można podać w 7 miesiącu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Na suchej patelni usmaż. Jeśli dobrze idzie rozszerzanie diety i dziecko zna już składniki placków, to możesz dać.
Gosiulkam
Dodano opinię: 07.12.2021
Czy placki mają być w środku wilgotne? Trzymalam je bardzo długo na patelni na wolnym ogniu, a w środku ciągle są wilgotne, jakby surowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
One będą lekko wilgotne w środku.
Iwona
Dodano opinię: 22.02.2022
A zamiast mleka mogę użyć wody ? Mój syn ma skazę białkowa ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Tak lub napój roślinny
Monika
Dodano opinię: 20.04.2022
Czy mozna je podać z kaszą kuskus i brokulem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2022
tak
Marta
Dodano opinię: 20.04.2022
Czy placki można zrobić w piekarniku? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze i jak długo piec.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Nie próbowałyśmy. Może któraś z Czytelniczek poratuje.
Anna
Dodano opinię: 10.06.2022
Czy można dodać mąkę jaglana zamiast orkiszowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Można.
Wiktoria BM
Dodano opinię: 22.06.2022
Moje wyszły jakoś inaczej. Mam wrażenie, że na zdjęciach autorek oraz w komentarzach ciasto wygląda jak naleśnikowe a u mnie jak placki ziemniaczane :P. Użyłam mrożonego szpinaku (na szczęście po rozmrożeniu były znikome ilości wody, szpinak brykiet, liście) oraz napoju owsianego (Alpro). W smaku są dobre. Mało słodkie, delikatnie bananowe. Faktycznie z przepisu wychodzi sporo porcji (powyżej 10).