1 długa cukinia
1 paczka szpinaku w liściach (ja miałam mrożony)
łyżka masła
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
pieprz
jajko
mąka pszenna
1 czubata łyżka mąki z amarantusa (nie koniecznie)
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
sosik:
jogurt naturalny
pęczek koperku
sok z cytryny
Szpinak, masło, czosnek wrzucamy na patelnię lub do garnka i gotując doprowadzamy do miękkości. Odsączamy z nadmiaru wody.
Cukinię ucieramy na najmniejszych oczkach tarki, pozostawiamy na 10min, odsączamy z nadmiaru wody.
Łączymy cukinię z (ostudzonym) szpinakiem, dodajemy jajo, szczyptę pieprzu, oliwę, jogurt, mieszamy.
Dodajemy mąkę z amarantusa, mieszamy. Dodajemy łyżkę lub dwie mąki pszennej i mieszamy. Ciasto powinno być ciężkie, ale nie gliniaste. Rozgrzewamy patelnię teflonową i nakładamy łyżką ciasto-jeśli pierwszy placuszek nie rozwala się:) to oznacza, że ciasto ma dobrą konsystencję, jeśli się rozpada, dodajmy do ciasta więcej mąki pszennej.
Podajemy z dipem z jogurtu, posiekanego koperku i łyżki soku z cytryny.
Dorośli oczywiście mogą posolić placuchy.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (11)
Joanna Pajor
Dodano opinię: 13.01.2015
twoje placuszki na zdjęciu są grube. jak długo je smażyłaś żeby nie były surowe w środku? moje (cienkie) nie chciały się dopiec.
Gosia
Dodano opinię: 06.11.2015
U mnie też klapa 🙁 Musialam dosypywac mąki bo sie rozwalały. Robiłąm bardzo cieniutki a i tak w srodku surowe. COś tu jest nie tak.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.11.2015
Cukinia i szpinak są ”mokrymi” warzywami, mogą więc dawać wrażenie że placek jest surowy, nawet jeśli nie jest;) Na zimno pewnie byś zobaczyła, że jednak jest usmażony. Tak czy siak, należ je smażyć na małym ogniu ok 3min z każdej strony, często odwarcając by się nie przypaliły.
Joanna
Dodano opinię: 13.05.2017
Kolejny przepis, który się u nas sprawdził, jedynie sos nie przypadł synkowi do gust. Za to placuszki rewelacja. Zjadł na prawde sporo. Uwielbiamy Wasze przepisy, prawie co dziennie z nich korzystamy :*
Ania:-)
Dodano opinię: 15.08.2017
A czy cukinię trzeba obierać ze skórki i usuwać gniazda z nasionami ze środka? I czym mozna zastąpić mąkę amarantusową? Czy dać po prostu więcej mąki pszennej? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
jeśli cukinia jest młoda nie musisz obierac. Tak dodaj więcej zwykłej mąki.
Monika
Dodano opinię: 22.11.2019
Chciałabym kupić Waszą książke z przepisami, czy w książce są te same przepisy co tu na stronie? Jeśli tak to w której konkretnie książce? Bo placuszki to jakiś cud smakowy! Nie lubimy cukini a placki są bomba! Dzięki nim od dziś wprowadzilismy do naszego jadłospisu pyszną i zdrową cukinię:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
nasze książki to pół na pół przepisy nowe i przepisy z bloga
Agnieszka
Dodano opinię: 06.06.2021
Te placuszki są regularnie podawane dzieciom. Moje bliźniaki je uwielbiają a zwłaszcza podbiły podniebienie córki. Dziękuję
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Polecamy się
Anita
Dodano opinię: 16.09.2021
Placuszki są po prostu pyszne! niebo w gębie:) dziękuje za przepis!