polędwiczka wieprzowa;
większy ząbek czosnku;
zioła;
marchewka;
por;
2 ziarenka ziela angielskiego;
listek laurowy;
koperek;
natka pietruszki;
2 łyżki oliwy;
kromka chleba(do zagęszczenia sosu);
około szklanki bulionu/wody.
Polędwiczkę pokroić w plastry. Przygotować marynatę. Do oliwy dodać porwane zioła i wyciśnięty ząbek czosnku, ziele angielskie, listek laurowy. Wymieszać. Dodać mięso, wetrzeć marynatę i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Por i marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnie przełożyć mięso wraz z marynatą, porem i marchewką, chwilę przesmażyć mięso z obu stron, a następnie zalać bulionem/wodą. Dusić pod przykryciem około 12-15 minut od zagotowania się sosu. Po 10 minutach duszenia dodać koperek , pietruszkę i miąższ z chleba.
Podałam z kulkami z ryżu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
Tala
Dodano opinię: 09.02.2016
danie pycha. i córcia i rodzice się zajadali 🙂
ja podałam z kulkami z kuskusa
Kasia
Dodano opinię: 09.04.2016
jak robisz kulki ryzowe? u mnie sie ryz bardzo sypki 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Musisz gotowaćw w minimalnie większej ilosci wody.
Dorota
Dodano opinię: 20.07.2016
Witam, Jak zagęścić sos tym chlebusiem? Nigdy tak nie robiłam. I drugie pytanie, ile w zasadzie trzeba dusić to mięsko, po 10minutach od zagotowania dodać koperek i jeszcze 3-5?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.07.2016
Łącznie dusimy mięso 15 minut, a pod koniec tego czasu dodajemy koperek. Chleb pokruszyć w rękach i wrzucić. On i tak sie rozpadnie w sosie.
sarnachy
Dodano opinię: 03.04.2017
a gdzie talerzyk?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.04.2017
W tym wieku talerzyk jest całkowicie zbędny, gdyż dekoncentruje dziecko. Większość dzieci w tym wieku, w pierwszej kolejności złapie za niego z ciekawości i albo wyrzuci zawartość na blat albo nim rzuci. Dążymy do tego, by mińimalizować dziecku bodźce dodatkowe.
Ania
Dodano opinię: 14.04.2017
A mój synek w żłobku nie chciał jeśc podwieczorku – ciasta marchewkowego – bo… nie było podane na talerzyku!! Ot, francuski piesek.
Magda
Dodano opinię: 09.06.2017
Czy można też tak przyrządzić polędwiczkę z indyka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.06.2017
Tak
Aśka
Dodano opinię: 15.08.2017
A jakie zioła dodałaś?
Patrycja
Dodano opinię: 18.12.2017
Podbijam pytanie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Estragon, tymianek, czosnek, koperek
Karolina
Dodano opinię: 19.02.2018
Znakomity przepowiadajacych .Przepyszne polędwiczka która rozplywa się w ustach .Smakowało zarówno synkowi jak i rodzicom ??
Karolina
Dodano opinię: 19.02.2018
Przepraszam Polędwiczka miało być??
Ola
Dodano opinię: 09.12.2021
Czy do mięsa dolewamy gorącą wodę/bulion czy zimna?
karolina
Dodano opinię: 24.04.2018
„Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem”….a poniżej link ” nigdy nie myj mięsa przed przygotowaniem”…i weź tu człowieku bądź mądry…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2018
Człowiek całe życie się uczy:)
Anna
Dodano opinię: 25.07.2018
Tak sie zastanawiam czy do zageszczenia sosu mozna by uzyc czerwonej soczewicy? Synek 7mcy. Z rozszerzaniem diety szału nie ma.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.07.2018
Jasne
Kasia
Dodano opinię: 25.03.2019
Niejadkowi smakowały nawet marchewki 😉 ten sos czyni cuda. Dzięki za super przepis 😉
Malwina
Dodano opinię: 24.04.2019
Oby nie wyszla mi twarda ehh, latwo zepsuć poledwiczke
Mama
Dodano opinię: 18.12.2019
a polędwiczka z krolika da radę??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
Próbuj
Aneta
Dodano opinię: 21.08.2020
Od jakiego wieku można podać dziecku to danie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Antek jadł po 8mcu.
Aga
Dodano opinię: 19.05.2021
Dzieki za kolejny świetny przepis! Czy danie można mrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Tak.