Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 października 2016

Proste dyniowe pancakes

Proste dyniowe pancakes Sezon dyniowy kolejny raz wykorzystujemy na maxxxxaaaa:) Dziś zapraszamy na dyniowe, słodkie pancakes w sam raz na śniadanie czy do pudełka na jesienny spacer. Składniki: 3/4 szklanki puree z dyni (ugotowana w kostkach dynia bez skóry, następnie rozgnieciona tłuczkiem do ziemniaków i odsączona z nadmiaru wody); 3/4 szklanki maślanki; 1 jajko; 3/4...

Proste dyniowe pancakes

Sezon dyniowy kolejny raz wykorzystujemy na maxxxxaaaa:) Dziś zapraszamy na dyniowe, słodkie pancakes w sam raz na śniadanie czy do pudełka na jesienny spacer.

aaaaaaaaaa

Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni (ugotowana w kostkach dynia bez skóry, następnie rozgnieciona tłuczkiem do ziemniaków i odsączona z nadmiaru wody);
  • 3/4 szklanki maślanki;
  • 1 jajko;
  • 3/4 szklanki mąki (pszennej/ orkiszowej);
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 4 kropelki esencji waniliowej (można pominąć jesli akurat nie masz);
  • olej kokosowy do smażenia;
  • miód/ syrop klonowy do polania placków.

 

Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto powinno być gęste, ale też łatwo spływające z łyżki. Rozgrzewamy dużą teflonową patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki oleju koko. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy tylko do zrumienienia z dwóch stron na średnim lub małym ogniu nie odchodząc od patelni (bo placuszki naprawdę szybko się smażą). Przy każdej nowej porcji placków nie zapomnijcie o dodaniu 1 łyżeczki oleju na rozgrzaną patelnię tak by nic Wam się nie przypaliło. Smacznego!

U nas 20 sztuk zjedzone na śniadanie:)

Ze względu na obecność miodu placki są od 12M+ jeśli zamiast miodu nic nie dacie albo syrop klonowy można podawać od ok 9m+ 🙂

5 111 4 3 2

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (99)

Joanna

Dodano opinię: 04.10.2016

Da się zrobić takie placki bez maślanki? Jesteśmy na diecie bez bmk.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Może z mlekiem roślinnym.

Anna

Dodano opinię: 04.10.2016

Czy da się tu zastąpić maślankę czymś innym? Mlekiem kokosowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Może być:)

Aneta

Dodano opinię: 04.10.2016

Dzień Dobry, a bez maślanki też wyjdą, czy lepiej czymś ją zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Jogurt, kefir.

sznorufka

Dodano opinię: 04.10.2016

Czy za maślankę mogę dać mleko roślinne z Waszego przepisu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Będzie inna konsystencja i smak, ale probuj:)

Asia

Dodano opinię: 04.10.2016

Akurat się zastanawiałam do czego wykorzystać dynię 🙂 mam nadzieje mojemy synkowi posmakują 🙂

viola

Dodano opinię: 04.10.2016

A czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Tak.

Ania

Dodano opinię: 04.10.2016

Dzień dobry,

trafiłyście z przepisem, bo mam akurat puree z dyni 🙂 Niestety maślanki brak w lodówce. Czy jogurt grecki będzie się nadawał?

Pozdrawiam,

Ania

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Tak.

Jola

Dodano opinię: 05.10.2016

Ile mniej więcej surowej dyni mam ugotować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2016

OK 2 szklanek pokrojonej dynii, trudno oszacować.

Marta

Dodano opinię: 05.10.2016

Co mozna dodać zamiast jajka ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2016

Mozesz spróbować dodać pół rozgniecionego banana.

Bogusia

Dodano opinię: 06.10.2016

Chętnie bym zrobiłam, ale moja corka nie lubi dyni, a szkoda bo u dziadka tyle dyni

 

Ania

Dodano opinię: 06.10.2016

podziwiam Was, ze 10 razy odpowiadacie na to samo pytanie:D tez mialam je zadac, ale skoro jest juz kilka razy to odpuszczam;) pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.10.2016

Dziękujemy:*

Ania

Dodano opinię: 21.10.2016

Robilam na patelni bez tluszczu, nie dorobilam sie jeszcze oleju koko -tez wyszly pyszne chociaz pewnie nie tak chrupiace;)

Ella

Dodano opinię: 08.10.2022

6 lat później też podziwiam 🙈😅

Monika

Dodano opinię: 06.10.2016

Mąż je robił i wyszły super, jeden z lepszych przepisów na placki, wszystkim bardzo smakowały 😉

Paulina

Dodano opinię: 08.10.2016

Czy dla 9 miesięcznego Szkraba mogę zrobić je z miodem? Czy lepiej zastąpić syropem daktylowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.10.2016

Zastąp syropem.

Paulina

Dodano opinię: 10.10.2016

Jak i jak długo można przechowywać nadmiar puree z dyni?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2016

W lodowce do 2 dni, albo zamrozić na 3 miesiące max.

Kaja

Dodano opinię: 12.10.2016

Czesc. Czy te placki maja wyjsc w srodku takie mocno wilgotne czy bardziej zbite? Zastanawiam sie, bo wyszly mi raczej wilgotne i nie wiem czy sa niedosmazone czy tak ma byc. Z obu stron sa normalnie przypieczone. Mi smakuja, ale wole zapytac 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.10.2016

Dynia jest z natury wilgotna więc i placki będą. Jakby poleżał pół dnia to wyschną ale zjadane od razu na pewo będą lekko wilgotne i nie ma w tym nic surowego:)

Anna

Dodano opinię: 13.12.2016

Mi też pierwsza porcja wyszła taka bardzo mokra, ale dodałam mąki. Następne też były wilgotne (od dyni), ale jednak lepsze 🙂

Natalia

Dodano opinię: 12.10.2016

Placuszki super, jak każde z resztą! Synkowi smakują, mamie też (co pokazuje jej obwód w biodrach ;-)) Zrobiłam ze zwykłym krowim mlekiem zaminast maślanki i też wyszły.

Julia

Dodano opinię: 02.12.2020

Właśnie zastanawiałam się czy mogę zastąpić maślankę mlekiem:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Lepszy byłby jogurt, ale mleko też powinno dać radę.

Asia

Dodano opinię: 15.10.2016

Witam, czy koniecznie trzeba smażyć na oleju kokosowym? Czy można smażyć bez oleju? A jeśli nie, to czym go zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2016

Na suchej patelni mogą przywierać, choć nie jest to 100% pewne. Spróbuj tez na rzepakowym jeśli nie masz koko.

Ania

Dodano opinię: 21.10.2016

Nie przywieraja:D

 

Klaudia

Dodano opinię: 21.10.2016

Przez przypadek zrobiłam dziś te placuszki bez dodatku maślanki. Planowałam dodać jogurt naturalny, ale mi umknęło:) Dałam tylko rozgniecionego banana i wyszło super. Więc dziewczyny – bez maślanki/jogurtu/kefiru też się da i wyjdzie pysznie. Sypnęłam tylko troszkę więcej mąki żeby ciasto było gęstsze. Dzięki za cudny przepis ! 

 

Asia

Dodano opinię: 24.10.2016

czy moze byc syrop z mniszka lekarskiego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2016

Tak.

Pauliną

Dodano opinię: 30.10.2016

Genialne, robiłam z podwójnej porcji. Smazyłam na dwóch patelniach, aby 7 osobowa rodzina miała śniadanie na czas 😉
syn zjadł 7, córka 4,

P.s. Dużo zależy od rodzaju patelni. Smażone na patelni do naleśników wyszły dużo smaczniejsze od tych z patelni ceramicznej, które były wiotkie w dłoni maluchów.

Martyna

Dodano opinię: 04.11.2016

Czy mogę dać mąkę amarantusową lub żytnią?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2016

Próbuj:)

Emilka

Dodano opinię: 15.01.2017

A czy po sezonie na dynię może być dynia mrożona? 🙂 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2017

Jasne.

Asia

Dodano opinię: 08.02.2017

A czy ricotta mogłaby być zamiast maślanki? Czy to nie pasuje w tym wypadku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2017

Nie próbowałam:) Sądzę że raczej nie bo to trochę inna konsystencja.

Asia

Dodano opinię: 15.02.2017

Witam,

tak się zastanawiam, czy gotowe placuszki można zamrozić?

Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Tak.

Milena

Dodano opinię: 13.04.2017

Witam 🙂 

a placuszki nadają się do pieczenia w piekarniku czy nie bardzo??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.04.2017

Zdecydowanie nie:)

Monika

Dodano opinię: 25.04.2017

Zamiast podanej mąki dałam kosową, potem ratowałam się zwykła. Zamiast maślanki poszła ricotta. Placki nie popalily i były paskudne. Nie wiem co poszło nie tak

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2017

Może to, że nie postepowalaś zgodnie z przepisem;) Użyłaś innej mąki, a kokosowa, bywa trudna. Na drugi raz użyj pszennej. Powodzenia:)

Dominika

Dodano opinię: 08.09.2017

A czy gotowe ciasto do smażenia można przechować do drugiego dnia rana w lodówce? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

Lepiej usmażyć placki i odgrzać dzien później.

Kasia

Dodano opinię: 21.09.2017

Bardzo smaczne 🙂 z syropem daktylowym

Mn

Dodano opinię: 25.09.2017

Niestety nie udały się, wyszły jak grubsze naleśniki, ale surowe w środku 🙁

Marta

Dodano opinię: 04.10.2017

Petardzioszkaaa 😉 smakowe i bardzo fajna przekąska… a jak smakują mojemu groszkowi, mhmm 😉

Ola

Dodano opinię: 05.10.2017

Czy to normalne, że placki dyniowe wychodzą w środku lekko zakalcowate? Wczoraj zrobiłam po raz kolejny i znowu jakby surowe w środku ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Dynia jest sama w sobie wilgotna, ale ciasto nie powinno być surowe. One są takie miękkie, lekko mokre, ale po odstaniu robią się zwarte.

tajga

Dodano opinię: 07.10.2017

a jeśli użyję dyni hokkaido, muszę ją najpierw gotować? i czy obierać ze skóry? bo ona mięknie szybko…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Obojętnie jaka, lepiej by to było puree.

Grażka

Dodano opinię: 23.10.2017

Czy zamiast maślanki dobre będzie zsiadłe mleko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

Jeśli jest tak geste jak maslanka lub jogurt to tak, jeśli rzadkie to nie.

Gabi

Dodano opinię: 07.11.2017

Zrobiłam, placki tylko dałam mleko 0wstanę zamiast Maślanka, smażę je dość długo na małym ogniu ale są w środku wilgotne u zastanawiam.sue czy to wina mleka, czy tak ma być?

Gabi

Dodano opinię: 07.11.2017

Zrobiłam, placki tylko dałam mleko 0wstane zamiast Maślanki, smażę je dość długo na małym ogniu ale są w środku wilgotne i zastanawiam sie czy to wina mleka, czy tak ma być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Dynia zawsze pozostanie wilgotna:)

bg

Dodano opinię: 12.01.2018

robiłam z purre zamrożonego, w życiu nie jadłam tak pysznych placków z dyni!! Mistrzostwo świata!

Kasia

Dodano opinię: 27.01.2018

Pyszne przypadly do gustu synkowi i mi i jeszcze bratankow nakarmilam tyle ze musialam powdwoic porcje za pierwszym razem z proporcji wedlug przepisu starczylo dla Filipa i ja skubnelam miedzy smazeniem. Smazylam i na oleju kokosowym, i na oleju rzepakowym tyle ze bardzo ten chłoneły i przestalam go dolewac i bez niego wyszly lepsze nic sie nie poprzypalalo troche sie tylko kleily do patelni ale to pewnie ze wzgledu na miod. Mam tylko jedno pytanie czy jesli podwajam porcje musze wsypac wiecej proszku do pieczenia? Bo w takim przypadku dalo sie w smaku poznac ze tam jest

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Zrób w dwóch osobnych miskach:)

Nastazja

Dodano opinię: 11.02.2018

dobra smiejcie się z mojego lenistwa, jak myslicie czy mozna zamrozic te placuszki? o.O
ps. Uwielbiam Was <3

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2018

Yyyyyyy:):):):) Nie wiemy:) Próbuj.

Karolina

Dodano opinię: 06.07.2018

Mozna ominac proszek do pieczenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.07.2018

Mozna ale placki nie będą pulchne i nie urosną.

Marta

Dodano opinię: 10.07.2018

Mam kilogramy c u k i n i … i czy mogę zrobić zamiankę w przepisie z dyni na cukinie ?

Iwona

Dodano opinię: 06.09.2018

Czy mozna zrobic z surowej dyni tylko zblendowanej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak

Anna

Dodano opinię: 09.09.2018

Sezon dyniowy uważam za otwarty 🙂 Przepyszne są te placuszki! Najlepsze właśnie na maślance 🙂 U nas na niedzielne śniadanie właśnie znikają 🙂

Monika

Dodano opinię: 09.09.2018

Dynię upiekłam w piekarniku i użyłam jogurt zamiast maślanki i placuszki wyszły wyśmienite! Poza tym szlam wg przepisu

Ewa

Dodano opinię: 23.09.2018

U nas też wyszły rewelacyjne ?

Mariola

Dodano opinię: 02.10.2018

Czy można użyć dyni pizmowej? Czy jest to całkiem dowolne? Co polecacie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.10.2018

tak mozna:)

Daria

Dodano opinię: 09.10.2018

Przepyszne! Zamiast maślanki dodałam jogurt naturalny i polalam syropem klonowym:) syn wcinal z uśmiechem na twarzy:)

Żaneta

Dodano opinię: 13.11.2018

Placuszki wyszły wyśmienite!

Ania

Dodano opinię: 01.02.2019

Niestety mi nie wyszły… robiłam wg. przepisu ale zamiast maślanki dodałam jogurt. Bardzo chłonęły olej koko oraz po zdjęciu z patelni opadły. Co zrobiłam nie tak?

Joanna Mroczek

Dodano opinię: 02.02.2019

Placuszki zrobiłam pół na pół z maka pełnoziarnista i dodałam odrobine maki ziemniaczanej.
Smażyłam na oleju rzepakamym na początku ale później już się kończył i na rozgrzanej patelni ( tylko troszkę oleju dodałam do masy) i tez wyszły super 🙂
❤️ Uwielbiam Wasze przepisy ❤️

Grażyna

Dodano opinię: 15.02.2019

Witam, czy jak pominę miód, mogę placki podać dziecku wcześniej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.02.2019

Tak

Natalia

Dodano opinię: 09.01.2020

Moje maluchy właśnie wszystko zjadły. PYCHA

Dorota

Dodano opinię: 12.02.2020

Placuszki wyszły super

Julia

Dodano opinię: 22.04.2020

A co z proszkiem do pieczenia dla prawie 8miesiecznego dziecka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2020

niewiele go zje.

Ania

Dodano opinię: 14.09.2020

Smaczne, wilgotne placuszki, dziecko chętnie je zjadło 🙂 Wyszły z połową banana zamiast jajka, bez miodu, z puree z dyni hokkaido i smażone na oleju rzepakowym. My polecamy 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Pycha

anita

Dodano opinię: 07.10.2020

przepyszne ?

Daniel

Dodano opinię: 01.11.2020

Konsystencja nie do zjedzenia, w przepisie zdecydownaie za malo mąki, nie smakowaly!!!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Ilość mąki należy dostosować do wilgotności puree. Sama mąka również ma różną wilgotność.

Kasia

Dodano opinię: 07.02.2021

Smak super ale .. konsystencja niestety zakalec bo robiłam bezglutenowe (alergia w domu) wiec odrazu mówie, że mieszanka kukurydziano ziemniaczana się nie sprawdza 😉 ale wypróbuje jeszcze z mąką ryżową i dam znać jak wyszło.
Mogę prosić o wskazówki do smażenia? Jak wysoki „ogień” ma być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Średnio rozgrzana- żeby się nie przypaliły, zanim będą dobre w środku.

Janka

Dodano opinię: 25.11.2021

Dziś robione:) moja nieplacuszkowa córeczka zjadła 3 wiec sukces 🙂
Dziękuje za przepis:)
Bałam się ze mus będzie wodnisty wiec po ugotowaniu wrzuciłam go na durszlak drobny i tam go zgniatalam widelcem , świetnie woda wychodziła a dynia nie, wiec może to dobry sposób 🙂 po jakimś czasie nie podeszło znacznie wodą. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek