Proste dyniowe pancakes
Sezon dyniowy kolejny raz wykorzystujemy na maxxxxaaaa:) Dziś zapraszamy na dyniowe, słodkie pancakes w sam raz na śniadanie czy do pudełka na jesienny spacer.
Składniki:
- 3/4 szklanki puree z dyni (ugotowana w kostkach dynia bez skóry, następnie rozgnieciona tłuczkiem do ziemniaków i odsączona z nadmiaru wody);
- 3/4 szklanki maślanki;
- 1 jajko;
- 3/4 szklanki mąki (pszennej/ orkiszowej);
- 1 płaska łyżeczka cynamonu;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka miodu;
- 4 kropelki esencji waniliowej (można pominąć jesli akurat nie masz);
- olej kokosowy do smażenia;
- miód/ syrop klonowy do polania placków.
Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto powinno być gęste, ale też łatwo spływające z łyżki. Rozgrzewamy dużą teflonową patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki oleju koko. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy tylko do zrumienienia z dwóch stron na średnim lub małym ogniu nie odchodząc od patelni (bo placuszki naprawdę szybko się smażą). Przy każdej nowej porcji placków nie zapomnijcie o dodaniu 1 łyżeczki oleju na rozgrzaną patelnię tak by nic Wam się nie przypaliło. Smacznego!
U nas 20 sztuk zjedzone na śniadanie:)
Ze względu na obecność miodu placki są od 12M+ jeśli zamiast miodu nic nie dacie albo syrop klonowy można podawać od ok 9m+ 🙂
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (99)
Joanna
Dodano opinię: 04.10.2016
Da się zrobić takie placki bez maślanki? Jesteśmy na diecie bez bmk.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Może z mlekiem roślinnym.
Anna
Dodano opinię: 04.10.2016
Czy da się tu zastąpić maślankę czymś innym? Mlekiem kokosowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Może być:)
Aneta
Dodano opinię: 04.10.2016
Dzień Dobry, a bez maślanki też wyjdą, czy lepiej czymś ją zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Jogurt, kefir.
sznorufka
Dodano opinię: 04.10.2016
Czy za maślankę mogę dać mleko roślinne z Waszego przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Będzie inna konsystencja i smak, ale probuj:)
Asia
Dodano opinię: 04.10.2016
Akurat się zastanawiałam do czego wykorzystać dynię 🙂 mam nadzieje mojemy synkowi posmakują 🙂
viola
Dodano opinię: 04.10.2016
A czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Tak.
Ania
Dodano opinię: 04.10.2016
Dzień dobry,
trafiłyście z przepisem, bo mam akurat puree z dyni 🙂 Niestety maślanki brak w lodówce. Czy jogurt grecki będzie się nadawał?
Pozdrawiam,
Ania
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Tak.
Jola
Dodano opinię: 05.10.2016
Ile mniej więcej surowej dyni mam ugotować?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2016
OK 2 szklanek pokrojonej dynii, trudno oszacować.
Marta
Dodano opinię: 05.10.2016
Co mozna dodać zamiast jajka ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2016
Mozesz spróbować dodać pół rozgniecionego banana.
Bogusia
Dodano opinię: 06.10.2016
Chętnie bym zrobiłam, ale moja corka nie lubi dyni, a szkoda bo u dziadka tyle dyni
Ania
Dodano opinię: 06.10.2016
podziwiam Was, ze 10 razy odpowiadacie na to samo pytanie:D tez mialam je zadac, ale skoro jest juz kilka razy to odpuszczam;) pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.10.2016
Dziękujemy:*
Ania
Dodano opinię: 21.10.2016
Robilam na patelni bez tluszczu, nie dorobilam sie jeszcze oleju koko -tez wyszly pyszne chociaz pewnie nie tak chrupiace;)
Ella
Dodano opinię: 08.10.2022
6 lat później też podziwiam 🙈😅
Monika
Dodano opinię: 06.10.2016
Mąż je robił i wyszły super, jeden z lepszych przepisów na placki, wszystkim bardzo smakowały 😉
Paulina
Dodano opinię: 08.10.2016
Czy dla 9 miesięcznego Szkraba mogę zrobić je z miodem? Czy lepiej zastąpić syropem daktylowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.10.2016
Zastąp syropem.
Paulina
Dodano opinię: 10.10.2016
Jak i jak długo można przechowywać nadmiar puree z dyni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2016
W lodowce do 2 dni, albo zamrozić na 3 miesiące max.
Kaja
Dodano opinię: 12.10.2016
Czesc. Czy te placki maja wyjsc w srodku takie mocno wilgotne czy bardziej zbite? Zastanawiam sie, bo wyszly mi raczej wilgotne i nie wiem czy sa niedosmazone czy tak ma byc. Z obu stron sa normalnie przypieczone. Mi smakuja, ale wole zapytac 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.10.2016
Dynia jest z natury wilgotna więc i placki będą. Jakby poleżał pół dnia to wyschną ale zjadane od razu na pewo będą lekko wilgotne i nie ma w tym nic surowego:)
Anna
Dodano opinię: 13.12.2016
Mi też pierwsza porcja wyszła taka bardzo mokra, ale dodałam mąki. Następne też były wilgotne (od dyni), ale jednak lepsze 🙂
Natalia
Dodano opinię: 12.10.2016
Placuszki super, jak każde z resztą! Synkowi smakują, mamie też (co pokazuje jej obwód w biodrach ;-)) Zrobiłam ze zwykłym krowim mlekiem zaminast maślanki i też wyszły.
Julia
Dodano opinię: 02.12.2020
Właśnie zastanawiałam się czy mogę zastąpić maślankę mlekiem:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Lepszy byłby jogurt, ale mleko też powinno dać radę.
Asia
Dodano opinię: 15.10.2016
Witam, czy koniecznie trzeba smażyć na oleju kokosowym? Czy można smażyć bez oleju? A jeśli nie, to czym go zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.10.2016
Na suchej patelni mogą przywierać, choć nie jest to 100% pewne. Spróbuj tez na rzepakowym jeśli nie masz koko.
Ania
Dodano opinię: 21.10.2016
Nie przywieraja:D
Klaudia
Dodano opinię: 21.10.2016
Przez przypadek zrobiłam dziś te placuszki bez dodatku maślanki. Planowałam dodać jogurt naturalny, ale mi umknęło:) Dałam tylko rozgniecionego banana i wyszło super. Więc dziewczyny – bez maślanki/jogurtu/kefiru też się da i wyjdzie pysznie. Sypnęłam tylko troszkę więcej mąki żeby ciasto było gęstsze. Dzięki za cudny przepis !
Asia
Dodano opinię: 24.10.2016
czy moze byc syrop z mniszka lekarskiego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2016
Tak.
Pauliną
Dodano opinię: 30.10.2016
Genialne, robiłam z podwójnej porcji. Smazyłam na dwóch patelniach, aby 7 osobowa rodzina miała śniadanie na czas 😉
syn zjadł 7, córka 4,
P.s. Dużo zależy od rodzaju patelni. Smażone na patelni do naleśników wyszły dużo smaczniejsze od tych z patelni ceramicznej, które były wiotkie w dłoni maluchów.
Martyna
Dodano opinię: 04.11.2016
Czy mogę dać mąkę amarantusową lub żytnią?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Próbuj:)
Emilka
Dodano opinię: 15.01.2017
A czy po sezonie na dynię może być dynia mrożona? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2017
Jasne.
Asia
Dodano opinię: 08.02.2017
A czy ricotta mogłaby być zamiast maślanki? Czy to nie pasuje w tym wypadku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2017
Nie próbowałam:) Sądzę że raczej nie bo to trochę inna konsystencja.
Asia
Dodano opinię: 15.02.2017
Witam,
tak się zastanawiam, czy gotowe placuszki można zamrozić?
Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Tak.
Milena
Dodano opinię: 13.04.2017
Witam 🙂
a placuszki nadają się do pieczenia w piekarniku czy nie bardzo??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2017
Zdecydowanie nie:)
Monika
Dodano opinię: 25.04.2017
Zamiast podanej mąki dałam kosową, potem ratowałam się zwykła. Zamiast maślanki poszła ricotta. Placki nie popalily i były paskudne. Nie wiem co poszło nie tak
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2017
Może to, że nie postepowalaś zgodnie z przepisem;) Użyłaś innej mąki, a kokosowa, bywa trudna. Na drugi raz użyj pszennej. Powodzenia:)
Dominika
Dodano opinię: 08.09.2017
A czy gotowe ciasto do smażenia można przechować do drugiego dnia rana w lodówce? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Lepiej usmażyć placki i odgrzać dzien później.
Kasia
Dodano opinię: 21.09.2017
Bardzo smaczne 🙂 z syropem daktylowym
Mn
Dodano opinię: 25.09.2017
Niestety nie udały się, wyszły jak grubsze naleśniki, ale surowe w środku 🙁
Marta
Dodano opinię: 04.10.2017
Petardzioszkaaa 😉 smakowe i bardzo fajna przekąska… a jak smakują mojemu groszkowi, mhmm 😉
Ola
Dodano opinię: 05.10.2017
Czy to normalne, że placki dyniowe wychodzą w środku lekko zakalcowate? Wczoraj zrobiłam po raz kolejny i znowu jakby surowe w środku ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Dynia jest sama w sobie wilgotna, ale ciasto nie powinno być surowe. One są takie miękkie, lekko mokre, ale po odstaniu robią się zwarte.
tajga
Dodano opinię: 07.10.2017
a jeśli użyję dyni hokkaido, muszę ją najpierw gotować? i czy obierać ze skóry? bo ona mięknie szybko…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Obojętnie jaka, lepiej by to było puree.
Grażka
Dodano opinię: 23.10.2017
Czy zamiast maślanki dobre będzie zsiadłe mleko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
Jeśli jest tak geste jak maslanka lub jogurt to tak, jeśli rzadkie to nie.
Gabi
Dodano opinię: 07.11.2017
Zrobiłam, placki tylko dałam mleko 0wstanę zamiast Maślanka, smażę je dość długo na małym ogniu ale są w środku wilgotne u zastanawiam.sue czy to wina mleka, czy tak ma być?
Gabi
Dodano opinię: 07.11.2017
Zrobiłam, placki tylko dałam mleko 0wstane zamiast Maślanki, smażę je dość długo na małym ogniu ale są w środku wilgotne i zastanawiam sie czy to wina mleka, czy tak ma być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Dynia zawsze pozostanie wilgotna:)
bg
Dodano opinię: 12.01.2018
robiłam z purre zamrożonego, w życiu nie jadłam tak pysznych placków z dyni!! Mistrzostwo świata!
Kasia
Dodano opinię: 27.01.2018
Pyszne przypadly do gustu synkowi i mi i jeszcze bratankow nakarmilam tyle ze musialam powdwoic porcje za pierwszym razem z proporcji wedlug przepisu starczylo dla Filipa i ja skubnelam miedzy smazeniem. Smazylam i na oleju kokosowym, i na oleju rzepakowym tyle ze bardzo ten chłoneły i przestalam go dolewac i bez niego wyszly lepsze nic sie nie poprzypalalo troche sie tylko kleily do patelni ale to pewnie ze wzgledu na miod. Mam tylko jedno pytanie czy jesli podwajam porcje musze wsypac wiecej proszku do pieczenia? Bo w takim przypadku dalo sie w smaku poznac ze tam jest
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Zrób w dwóch osobnych miskach:)
Nastazja
Dodano opinię: 11.02.2018
dobra smiejcie się z mojego lenistwa, jak myslicie czy mozna zamrozic te placuszki? o.O
ps. Uwielbiam Was <3
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.02.2018
Yyyyyyy:):):):) Nie wiemy:) Próbuj.
Karolina
Dodano opinię: 06.07.2018
Mozna ominac proszek do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.07.2018
Mozna ale placki nie będą pulchne i nie urosną.
Marta
Dodano opinię: 10.07.2018
Mam kilogramy c u k i n i … i czy mogę zrobić zamiankę w przepisie z dyni na cukinie ?
Iwona
Dodano opinię: 06.09.2018
Czy mozna zrobic z surowej dyni tylko zblendowanej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak
Anna
Dodano opinię: 09.09.2018
Sezon dyniowy uważam za otwarty 🙂 Przepyszne są te placuszki! Najlepsze właśnie na maślance 🙂 U nas na niedzielne śniadanie właśnie znikają 🙂
Monika
Dodano opinię: 09.09.2018
Dynię upiekłam w piekarniku i użyłam jogurt zamiast maślanki i placuszki wyszły wyśmienite! Poza tym szlam wg przepisu
Ewa
Dodano opinię: 23.09.2018
U nas też wyszły rewelacyjne ?
Mariola
Dodano opinię: 02.10.2018
Czy można użyć dyni pizmowej? Czy jest to całkiem dowolne? Co polecacie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.10.2018
tak mozna:)
Daria
Dodano opinię: 09.10.2018
Przepyszne! Zamiast maślanki dodałam jogurt naturalny i polalam syropem klonowym:) syn wcinal z uśmiechem na twarzy:)
Żaneta
Dodano opinię: 13.11.2018
Placuszki wyszły wyśmienite!
Ania
Dodano opinię: 01.02.2019
Niestety mi nie wyszły… robiłam wg. przepisu ale zamiast maślanki dodałam jogurt. Bardzo chłonęły olej koko oraz po zdjęciu z patelni opadły. Co zrobiłam nie tak?
Joanna Mroczek
Dodano opinię: 02.02.2019
Placuszki zrobiłam pół na pół z maka pełnoziarnista i dodałam odrobine maki ziemniaczanej.
Smażyłam na oleju rzepakamym na początku ale później już się kończył i na rozgrzanej patelni ( tylko troszkę oleju dodałam do masy) i tez wyszły super 🙂
❤️ Uwielbiam Wasze przepisy ❤️
Grażyna
Dodano opinię: 15.02.2019
Witam, czy jak pominę miód, mogę placki podać dziecku wcześniej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.02.2019
Tak
Natalia
Dodano opinię: 09.01.2020
Moje maluchy właśnie wszystko zjadły. PYCHA
Dorota
Dodano opinię: 12.02.2020
Placuszki wyszły super
Julia
Dodano opinię: 22.04.2020
A co z proszkiem do pieczenia dla prawie 8miesiecznego dziecka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2020
niewiele go zje.
Ania
Dodano opinię: 14.09.2020
Smaczne, wilgotne placuszki, dziecko chętnie je zjadło 🙂 Wyszły z połową banana zamiast jajka, bez miodu, z puree z dyni hokkaido i smażone na oleju rzepakowym. My polecamy 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Pycha
anita
Dodano opinię: 07.10.2020
przepyszne ?
Daniel
Dodano opinię: 01.11.2020
Konsystencja nie do zjedzenia, w przepisie zdecydownaie za malo mąki, nie smakowaly!!!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Ilość mąki należy dostosować do wilgotności puree. Sama mąka również ma różną wilgotność.
Kasia
Dodano opinię: 07.02.2021
Smak super ale .. konsystencja niestety zakalec bo robiłam bezglutenowe (alergia w domu) wiec odrazu mówie, że mieszanka kukurydziano ziemniaczana się nie sprawdza 😉 ale wypróbuje jeszcze z mąką ryżową i dam znać jak wyszło.
Mogę prosić o wskazówki do smażenia? Jak wysoki „ogień” ma być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Średnio rozgrzana- żeby się nie przypaliły, zanim będą dobre w środku.
Janka
Dodano opinię: 25.11.2021
Dziś robione:) moja nieplacuszkowa córeczka zjadła 3 wiec sukces 🙂
Dziękuje za przepis:)
Bałam się ze mus będzie wodnisty wiec po ugotowaniu wrzuciłam go na durszlak drobny i tam go zgniatalam widelcem , świetnie woda wychodziła a dynia nie, wiec może to dobry sposób 🙂 po jakimś czasie nie podeszło znacznie wodą. Pozdrawiam 🙂