Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 października 2014

Pszenno-gryczane naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem

Składniki:3/4 szklanki mąki gryczanej;3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;1 szklanki mleka roślinnego/ krowiego;0,5 szklanki wody;jajko;0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku;oliwa z oliwek;szpinak liście- jedno opakowanie (mrożony lub świeży);3 ząbki czosnku (lub mniej);pieprz. Ciasto na naleśniki: Mąkę, jajko, paprykę, wodę, mleko, 2 łyżki oliwy mieszamy mikserem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotujemy farsz:Rozgrzewamy patelnię i...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/pszenno-gryczane-nalesniki-ze.html

Składniki:
3/4 szklanki mąki gryczanej;
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
1 szklanki mleka roślinnego/ krowiego;
0,5 szklanki wody;
jajko;
0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku;
oliwa z oliwek;
szpinak liście- jedno opakowanie (mrożony lub świeży);
3 ząbki czosnku (lub mniej);
pieprz.

Ciasto na naleśniki: Mąkę, jajko, paprykę, wodę, mleko, 2 łyżki oliwy mieszamy mikserem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotujemy farsz:
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szpinak myjemy (jeśli świeży) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy rozgnieciony czosnek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawiamy pieprzem, część dla dziecka odkładamy do osobnej miseczki, część dal dorosłych doprawiamy solą.
Obsmażamy naleśniki z dwóch stron na lekko natłuszczonej lub suchej patelni (bo oliwa jest już w cieście).
Nakładamy farsz , zawijamy i jemy:)))

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (8)

Ania

Dodano opinię: 04.02.2015

Po wykonaniu zgodnie z przepisem myślę, że jednak dla dorosłego coś im brakuje. Dziecku pewnie obojętne, ale dla mnie takie suche wyszły te naleśniki i bez konkretnego smaku. Samo ciasto jest świetne, ale do farszu szpinakowego dodałabym białego sera, żeby go rozrzedzić, a dla dorosłych może nawet i fety, żeby dodać wyrazistości.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.02.2015

Jasne, my z mężem zawsze sobie mocniej doprawiamy:)

Ilona

Dodano opinię: 26.08.2015

Co kto lubi, ja uwielbiam smak szpinaku z czosnkiem.

Borysowa

Dodano opinię: 02.02.2016

Lubię Wasze przepisy. Brakuje mi jednak jedno. Pod większością nie ma informacji ile porcji wychodzi . Wiadomo orientacyjnie można sobie wyliczyć, ale niektóre mamy dopiero uczą się gotować.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2016

W nowych przepisach starmy się tę informację umieszczać, ten akurat jest dość stary, jeszcze z czasów starej szaty graficznej bloga. Dziękujemy za cenna uwagę;)

funkia

Dodano opinię: 08.06.2016

naleśniki gryczane u nas zadomowiły się na dobre, aż tak bardzo ,że jak dzieci podrosły zabieraja je do szkolnego pudełka śniadaniowego, pycha!

Kamila

Dodano opinię: 26.06.2018

Witam czy mozna zastapic maka przenna jakas inna?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.06.2018

Tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek