ok.20-30 dag polędwicy z indyka (zmielona)
ząbek czosnku
pół cebuli
posiekana natka pietruszki
pieprz
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego/ lub 1 jajko
mąka do obtoczenia (ja użyłam amarantusowej)
ziele angielskie, listek laurowy
Wszystkie składniki (za wyjątkiem mąki) łączymy i wyrabiamy masę na pulpety. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.20min, aż mięso zmięknie.
To najprostsza wersja, ale są też inne:
-można dodać do wody z pulpecikami np. włoszczyznę i podać razem po ugotowaniu,
-można zamiast w wodzie, gotować pulpety w bulionie (przepis na naszym blogu)
-można zatopić pulpeciki w sosie np. pomidorowym.
Mój dzisiejszy pomysł na szybki sosik: dwa pokrojone pomidory wrzucam do garnuszka z łyżką oliwy z oliwek, podsmażam chwilkę i duszę pod przykryciem,aż pomidory całkiem się rozpadną. Pod koniec duszenia dodaję 1-2 posiekane daktyle a następnie blenduje wszystko i przesiewam przez sitko i sosik gotowy.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
Justyna Mama Nel
Dodano opinię: 25.08.2015
Mojej Niuni smakowało:) często korzystam z Waszej strony! Robicie świetna robotę dziewczyny! Calusy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2015
Pięęęęęęęęęęęęękne!gratulujemy i dziękujemy za ciepłe słowa:)
Gosia
Dodano opinię: 20.10.2015
Czy mozna te ugotowane pulpeciki mrozić? I tak się zastanawiam, moje dziecko skończyło niedawno 12 miesięcy, czy konieczne są obiady mięsne ewentualnie rybne? Macie tu tyle fajnych przepisów na placki – no ale brakuje mięsa. Czy podawać do nich mięso/rybę. Jeśli nie dam jej w obiedzie mięsa, to zje jedynie niewielką ilość wędliny na śniadanie.
Ewelina
Dodano opinię: 16.09.2016
Po co daktyle? Można je czymś zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2016
Nadają ciekawy smak. Możesz pominąć.
Karolina
Dodano opinię: 19.10.2016
Od którego miesiąca jest to danie? Tak wogóle jeśli mogę zapytać od kiedy rozpoczęły Panie podawanie mięsa swoim dzieciom?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Pod przepisami są tagi, ten przepis podalysmy w 9 miesiacu. Mięso wlasnie wtedy podawayśmy. Pomiędzy 8a 9.
Iwona
Dodano opinię: 18.01.2017
CZy czosnek i cebulę dodawałyście surowe, czy wcześniej podsmażone?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2017
Surowe.
Agnieszka
Dodano opinię: 13.11.2017
Mam pytanie odnośnie fartuszków z rękawem do nauki jedzenia. Moja córeczka ma 11 m-cy i jej fartuch ma za długie rękawy. Czy polecacie konkretny fartuch dla dzieci w tym wieku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
my uzywamy IKEOWSKICH:)
Karola
Dodano opinię: 24.07.2018
Jestem po zmniejszeniu żołądka i wycieciu kilkunastu cm jelita. Swoją dietę zaczynam na nowo, dzieki tym przepisom moge jeść to co kiedyś bardzo smakowało ale jest dużo dużo zdrowsze. Dziękuję i pozdrawiam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.07.2018
Witaj! Na zdrowie!
Ania
Dodano opinię: 27.08.2019
To będą moje pierwsze pulpety w życiu, więc wybaczcie ogrom mojej niewiedzy… Co zrobić z zielem angielskim i liściem laurowym?!! Po co obtaczać w mące, skoro wrzucę do wody i to się chyba od razu rozpuści? Ile ma być tej wody? A jeśli chciałabym robić pulpety w sosie, to mają się w nim gotować do miękkości?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
ziele i listek do wody, bo podkreśli smak. Obtaczamy w mące by się nie rozpadły pulpeciki, nawet jak wrzucisz je do wody to mąka zostanie przy mięsie:) Wrzucaj do garnka z ok 2 litrami wody.
Tak, jeśli w sosie to do miękkości:) ok 25 min.