Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 czerwca 2014

Pulpeciki drobiowe

Składniki:ok.20-30 dag polędwicy z indyka (zmielona)ząbek czosnkupół cebuliposiekana natka pietruszkipieprz2 łyżki zmielonego siemienia lnianego/ lub 1 jajkomąka do obtoczenia (ja użyłam amarantusowej)ziele angielskie, listek laurowy Wszystkie składniki (za wyjątkiem mąki) łączymy i wyrabiamy masę na pulpety. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.20min, aż mięso zmięknie.To najprostsza wersja,...

Składniki:
ok.20-30 dag polędwicy z indyka (zmielona)
ząbek czosnku
pół cebuli
posiekana natka pietruszki
pieprz
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego/ lub 1 jajko
mąka do obtoczenia (ja użyłam amarantusowej)
ziele angielskie, listek laurowy

Wszystkie składniki (za wyjątkiem mąki) łączymy i wyrabiamy masę na pulpety. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.20min, aż mięso zmięknie.
To najprostsza wersja, ale są też inne:
-można dodać do wody z pulpecikami np. włoszczyznę i podać razem po ugotowaniu,
-można zamiast w wodzie, gotować pulpety w bulionie (przepis na naszym blogu)
-można zatopić pulpeciki w sosie np. pomidorowym.

Mój dzisiejszy pomysł na szybki sosik: dwa pokrojone pomidory wrzucam do garnuszka z łyżką oliwy z oliwek, podsmażam chwilkę i duszę pod przykryciem,aż pomidory całkiem się rozpadną. Pod koniec duszenia dodaję 1-2 posiekane daktyle a następnie blenduje wszystko i przesiewam przez sitko i sosik gotowy.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (15)

Justyna Mama Nel

Dodano opinię: 25.08.2015

Mojej Niuni smakowało:) często korzystam z Waszej strony! Robicie świetna robotę dziewczyny! Calusy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.08.2015

Pięęęęęęęęęęęęękne!gratulujemy i dziękujemy za ciepłe słowa:)

 

Gosia

Dodano opinię: 20.10.2015

Czy mozna te ugotowane pulpeciki mrozić? I tak się zastanawiam, moje dziecko skończyło niedawno 12 miesięcy, czy konieczne są obiady mięsne ewentualnie rybne? Macie tu tyle fajnych przepisów na placki – no ale brakuje mięsa. Czy podawać do nich mięso/rybę. Jeśli nie dam jej w obiedzie mięsa, to zje jedynie niewielką ilość wędliny na śniadanie.

 

Ewelina

Dodano opinię: 16.09.2016

Po co daktyle? Można je czymś zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2016

Nadają ciekawy smak. Możesz pominąć.

Karolina

Dodano opinię: 19.10.2016

Od którego miesiąca jest to danie? Tak wogóle jeśli mogę zapytać od kiedy rozpoczęły Panie podawanie mięsa swoim dzieciom?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Pod przepisami są tagi, ten przepis podalysmy w 9 miesiacu. Mięso wlasnie wtedy podawayśmy. Pomiędzy 8a 9.

Iwona

Dodano opinię: 18.01.2017

CZy czosnek i cebulę dodawałyście surowe, czy wcześniej podsmażone?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2017

Surowe.

Agnieszka

Dodano opinię: 13.11.2017

Mam pytanie odnośnie fartuszków z rękawem do nauki jedzenia. Moja córeczka ma 11 m-cy i jej fartuch ma za długie rękawy. Czy polecacie konkretny fartuch dla dzieci w tym wieku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

my uzywamy IKEOWSKICH:)

Karola

Dodano opinię: 24.07.2018

Jestem po zmniejszeniu żołądka i wycieciu kilkunastu cm jelita. Swoją dietę zaczynam na nowo, dzieki tym przepisom moge jeść to co kiedyś bardzo smakowało ale jest dużo dużo zdrowsze. Dziękuję i pozdrawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.07.2018

Witaj! Na zdrowie!

Ania

Dodano opinię: 27.08.2019

To będą moje pierwsze pulpety w życiu, więc wybaczcie ogrom mojej niewiedzy… Co zrobić z zielem angielskim i liściem laurowym?!! Po co obtaczać w mące, skoro wrzucę do wody i to się chyba od razu rozpuści? Ile ma być tej wody? A jeśli chciałabym robić pulpety w sosie, to mają się w nim gotować do miękkości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

ziele i listek do wody, bo podkreśli smak. Obtaczamy w mące by się nie rozpadły pulpeciki, nawet jak wrzucisz je do wody to mąka zostanie przy mięsie:) Wrzucaj do garnka z ok 2 litrami wody.
Tak, jeśli w sosie to do miękkości:) ok 25 min.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek