400 g. mielonego mięsa indyczego;
łyżka mąki kukurydzianej;
łyżka kaszy manny;
jajko;
jajko;
Łyżka mąki pełnoziarnistej;
½ cebuli;
½ ząbka czosnku;
Oliwa z oliwek;
Pół papryki (tyle dałam, ale ilość wedle smaku)
Koperek;
Natka pietruszki;
Curry;
Zioła;
Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić do miękkości
na patelni. Mięso mielone wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej, łyżką kaszy
manny, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, podduszoną cebulką i papryką,
wyciśniętym czosnkiem, oraz ziołami (u mnie lubczyk i szałwia). Mocząc dłonie w
wodzie, formować małe pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i układać na
patelni z odrobiną oliwy( Masa mięsna będzie dość luźna, ale tak ma być, dzięki
temu pulpety będą miękkie i soczyste, a podczas duszenia zbiją się i nie
rozpadną). Chwileczkę przysmażyć z obu stron, zalać wodą do połowy wysokości
pulpetów i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na koniec duszenia dodać
pokrojony koperek. Podałam z warzywami.
na patelni. Mięso mielone wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej, łyżką kaszy
manny, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, podduszoną cebulką i papryką,
wyciśniętym czosnkiem, oraz ziołami (u mnie lubczyk i szałwia). Mocząc dłonie w
wodzie, formować małe pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i układać na
patelni z odrobiną oliwy( Masa mięsna będzie dość luźna, ale tak ma być, dzięki
temu pulpety będą miękkie i soczyste, a podczas duszenia zbiją się i nie
rozpadną). Chwileczkę przysmażyć z obu stron, zalać wodą do połowy wysokości
pulpetów i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na koniec duszenia dodać
pokrojony koperek. Podałam z warzywami.
Wersję dla rodziców posoliłam, zaostrzyłam pieprzem i
dodatkowym ząbkiem czosnku.
dodatkowym ząbkiem czosnku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (23)
aga
Dodano opinię: 12.11.2015
bardzo udany przepis 🙂 – dzięki piękne… zrobiłam z 1 kg mięsa – pół na pół indyk i szynka, zrezygnowałam z kaszy mannej by było bezglutenowo… teraz jeszcze sos i zobaczymy jak młodemu podejdzie – ja już wyjadłam jednego i jestem zachwycona 🙂
aga
Dodano opinię: 12.11.2015
aaa – dodałam natkę pietruszki i na 1 kg mięsa dałam 3 łyżki mąki kuku i też w takiej mące obtaczałam do smażenia…
Nela
Dodano opinię: 05.05.2016
A można te pulpety zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.05.2016
Tak.
Marlon
Dodano opinię: 08.06.2016
Czy te pulpeciki można zawekować, żeby były do zjedzienia na wakacjach?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.06.2016
tak:)
Sylwia
Dodano opinię: 21.12.2016
a czy zamiast miesa indyczego mozna dodac krolika? Czemu w Waszych przepisac go nie ma?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2016
Można. Ale u nas jeszcze nie doczekał się swoich 5 minut. Mięso lubimy, ale jakoś nam nie po drodze. Czas pokaże.
Karolina
Dodano opinię: 25.01.2017
Super pulpety!!! akurat mialam wszystkie skladniki w domu 🙂 Zrobiłam z kurczaka zagrodowego i gotowałam na parze z bulionu własnej roboty. Prawie całość -0.5l wyparowala / została wchlonieta przez pulpety więc są super soczyste. Zabrakło tylko sosy ale corci – 10mies – bardzo smakowało! Zjadla 2 z kasza orkiszowa. Dziekujemy !!!
Pytanko – jak długo takie zamrożone można trzymać? I jak odmrazac – po prostu na noc w lodówce? A potem podgrzać w wodzie / sosie? Z gory dzieki za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2017
Odmrażamy w lodowce.
Kira
Dodano opinię: 26.01.2017
A ja mam może dziwne pytanie – od kiedy podawaliście? 🙂 Chetnie bym zrobiła mojemu małemu niejadkowi, ale nie wiem jak z ta cebulą i czosnkiem 🙁 Buziaki dla Was! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2017
Pod każdym przepisem są tagi okreslające wiek.
Kasia
Dodano opinię: 20.07.2022
Gdzie jest wiek? Niestety nie widze pod przepisem. Jestem na telefonie
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
tagi są pod przepisem, nad komentarzami. Antek dostał je jak miał 8mcy
Aleksandra
Dodano opinię: 07.06.2017
Witam, zrobiłam, pulpety oczywiście przepyszne, tylko sos jakby nie wyszedł bo w zasadzie nie miał z czego wyjść 🙁 czy ten sos to tylko woda i koperek ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Tak, ale röwnież tłuszcz, który wytopil sie z mięsa. W efekcie wychodzi lekko gęsty sosik.
Andżelika
Dodano opinię: 21.09.2017
Pyszne pulpety, na stałe u nas zagościły 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 06.06.2019
Bardzo dobre, kolejne pulpety od Was, które mój maluch zjada ze smakiem 🙂 Dziękujemy. Dusiłam razem z warzywami i zagęściłam mąką ziemniaczaną. Wyszedł dobry sos do kaszy.
Sylwia
Dodano opinię: 15.08.2020
Pulpety zrobiłam dzisiaj i wyszły przepyszne, ! Najpyszniejsze jakie jadłam, delikatne i soczyste , oczywiście synkowi smakowalo 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.08.2020
Bardzo się cieszymy
Anna Magdalena
Dodano opinię: 11.04.2021
Z braku papryki dodałam cukinię. Pulpety pyszne, córka zachwycona. Dziękuję.
Marta
Dodano opinię: 19.06.2022
Czy mogę zastąpić mąkę kukurydzianą, mąka ryżową, czy ewentualnie dodać zwykłą mąkę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
Możesz