Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 sierpnia 2014

Pulpety nadziewane szpinakiem i serem

500 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);jajko;kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (może być inna) + 2 łyżki do obtoczenia pulpetów;około 150 g. szpinaku mrożonego;ząbek czosnku;kilka kropel soku z cytryny;1/2 cebuli;około łyżki sera białego;szklanka bulionu/wody;koperek, oregano, rozmaryn. Cebulkę drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni. Mięso, jajko, mąkę i  cebulę wymieszać ze sobą i wyrobić. Dodać zioła i...

500 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
jajko;
kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (może być inna) + 2 łyżki do obtoczenia pulpetów;
około 150 g. szpinaku mrożonego;
ząbek czosnku;
kilka kropel soku z cytryny;
1/2 cebuli;
około łyżki sera białego;
szklanka bulionu/wody;
koperek, oregano, rozmaryn.

Cebulkę drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni. Mięso, jajko, mąkę i  cebulę wymieszać ze sobą i wyrobić. Dodać zioła i nadal wyrabiać na jednolitą masę. Szpinak poddusić z czosnkiem. Posiekać jeśli był w liściach. Dodać ser, kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Mięso układać na dłoni, rozpłaszczyć, ułożyć około łyżeczki nadzienia szpinakowego i zamykać, tworząc pulpet. Obtoczyć w mące kukurydzianej . Rozgrzać patelnię, zrumienić chwilę pulpety. Przełożyć do garnka, zalać bulionem/woda i dusić około 25 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia, dodać koperek i wybrane zioła.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam dodatkowym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (13)

Ania

Dodano opinię: 09.01.2015

Zrobiłam te pulpety i uważam, że przepis jest godny polecenia. Jedyne co, to uważam, że do masy mięsnej warto dodać trochę bułki tartej (lub więcej mąki), żeby wchłonęła wilgoć – w ten sposób łatwiej będzie się je lepić. Ja gotowałam na bulionie, który potem zagęściłam mąką i wyszedł b. dobry sosik.

asia

Dodano opinię: 24.07.2015

Dzisiaj zrobiłam na obiad…pyszniutkie 🙂 dodaje do moich ulubionych …jak prawie wszystko co tu znajduję:) hihi , pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.07.2015

Cieszymy się z tych ulubionych:)dziękujemy!

Marlena

Dodano opinię: 11.10.2015

Smaczny obiad 🙂 nam doprawiłam solą i pieprzem i dla Męża sos czosnkowy. Wszyscy zajadali:) a Syn pochłonął całe dwa pulpety!

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

tak wyglądało: 

Tysia

Dodano opinię: 19.11.2015

Bardzo mi się ten przepis podoba tylko zastanawiam się czy moja 10 miesięczna córka może już zjeść ? Bo widzę 12m+ a podobne pulpety już jadła… Pozdrawiam !

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.11.2015

Jeśli podawałaś już ser, to nie ma problemu:)

Tysia

Dodano opinię: 20.11.2015

Oczywiście ! Bo placuszki twarogowe u Nas królują prawie codziennie 😉

Dziękuję

 

Paulina

Dodano opinię: 25.01.2017

Czym mogłabym zastąpić biały ser? Czy mogę go pominąć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2017

Możesz pominąć.

20 sposobów na to, jak przemycić warzywa do diety dziecka! – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci

Dodano opinię: 09.06.2017

[…] Pulpeciki nadziewane szpinakiem  […]

Natalia

Dodano opinię: 08.01.2019

Czy można takie pulpety zrobić w parowarze? ( oczywiście pomijając obtaczanie w mące)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.01.2019

Nie uzywamy parowaru więc trudno jest nam to ocenić.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek