Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 stycznia 2015

Pulpety z kaszą kuskus

Składniki: 250g mięsa mielonego z szynki lub indyka; 1 jajko; 1/2 czerstwej bułki; 1/3 szklanki surowej kaszy kuskus; 1/2 cebuli; 1/4 szklanki majeranku; ok. 1 szklanki bulionu/ wody; 2 łyżki oleju; mąka do panierowania; pieprz; opcjonalnie koperek.  Kaszę kuskus przesyp do szerokiej miseczki i zalej wrzątkiem, tak aby poziom wody przekroczył 0,5 cm, poczekaj  ok....

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/01/pulpety-z-kasza-kuskus.html

Składniki:
250g mięsa mielonego z szynki lub indyka;
1 jajko;
1/2 czerstwej bułki;
1/3 szklanki surowej kaszy kuskus;
1/2 cebuli;
1/4 szklanki majeranku;
ok. 1 szklanki bulionu/ wody;
2 łyżki oleju;
mąka do panierowania;
pieprz;
opcjonalnie koperek.
 Kaszę kuskus przesyp do szerokiej miseczki i zalej wrzątkiem, tak aby poziom wody przekroczył 0,5 cm, poczekaj  ok. 5 min, aż napęcznieje.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.

„Starą” bułkę namocz w wodzie, poczekaj aż ją wchłonie i zmięknie, a następnie odciśnij z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszaj: mięso,cebulkę,bułkę, jajko, kuskus, majeranek, szczyptę pieprzu. Odstaw farsz mięsny do lodówki „do przegryzienia” na ok. 30 min, jeśli Ci się spieszy nie musisz tego robić:)
Odrywaj kawałki farszu, twórz małe kule, spłaszczaj je i panieruj z oby stron w mące. Smaż z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanej patelni (z olejem), a gdy tylko się zarumienią zalej bulionem i gotuj pod przykryciem ok 20 minut (na małym ogniu). Pod koniec gotowania możesz posypać pulpety np. posiekanym koperkiem.

Podawaj z warzywami.

<Jeśli lubisz solić, możesz część farszu osolić, a część odłożyć do dziecka>

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (49)

STRZAŁKI

Dodano opinię: 06.02.2015

czy na pewno ma byc 1/4 szklanki majeranku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2015

Tak, albo i więcej jak ktoś lubi:) Mają być mocno doprawione:) Ale ilość majeranku nie wpłynie przepis znacząco, więc jeśli nie lubisz/ chcesz dać mniej to też ok:)

Anonymous

Dodano opinię: 10.02.2015

Jutro wypróbuję ten przepis. Mam jednak pytanie. Mój synek również ma 19 miesięcy. Niestety grymasi przy jedzeniu. Wiele rzeczy odmawia. Nie lubi mięsa mielonego, chyba ze są to wyłącznie gotowane -mięciutkie pulpety. Nigdy nie odmówi zupy. Niestety mam problem z którym nie mogę sobie poradzić, mianowicie synek wklada duży kawałek posiłku do buzi, a później się nim krztusi. Ostatnio zdarza się to dosyć często. Boję się mu podać jabłuszko w kawałku, jak towniez wielu innych produktow właśnie ze względu na ryzyko zaksztuszenia. Jak sobie z tym radzić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Dziwne trochę że takie ”duże”dziecko jeszcze krztusi się jedzeniem, nie bardzo wiem co Ci poradzić, może pediatra powinien sprawdzić czy język i jama ustna są prawidłowej budowy? trudno jest mi coś wymyślić, bo dzieci zazwyczaj krztuszą się na początku rozszerzania diety, kiedy uczą się, jak i ile jedzenia wkładać do buzi.
Samo krztuszenie nie jest groźne, ale uważaj by dziecko nie zadławiło się i na wszelki wypadek nauczy się odróżniać te dwie sprawy i odpowiednio reagować. Pozdrawiam:)

Pannacotta

Dodano opinię: 12.08.2015

Rewelacyjny przepis. Zawsze robię te pulpety z podwójnej porcji i najczęściej podaję je z frytkami warzywnymi 🙂 Uwielbiam to zestawienie!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2015

Bardzo nam miło:) Smacznego:)

Kamila

Dodano opinię: 18.09.2015

Pulpety rozpływają się w ustach (mam nadzieję że tak miało być a nie że są nie dorobione 😉 ) Dziś zaserwuje z ziemniakami puree i brokułem.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2015

Na pewno zrobilas „dorobione”

Iwona

Dodano opinię: 08.10.2015

kolejny genialny przepis 🙂 no po prostu szacun 🙂 synek opędzlował 3 dorodne pulpety i to bez ketchupu (ostatnio dania z ketchupem tylko były jedzone) 😀 pycha 

Kasia

Dodano opinię: 13.10.2015

Zrobiłamdla nas i dla 8-miesięczniaka (jemu wydłubałam cebulę). Zrobiłam podwójną porcję. Podałam najpierw z batatem i sosem pomidorowym, na drugi dzień z ziemniakami i kalafiorem. Wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły 🙂 

Ewa

Dodano opinię: 29.12.2015

wyszły pyszne! moje dziecko dawno nie zjadło tyle pulpeta na jedno posiedzenie! 🙂

Kasia

Dodano opinię: 30.01.2016

Wasze przepisy są bardzo inspirujące i dania bardzo smaczne. Zrobiłam już zupę cukiniowo-jabłkową, placki warzywne, pora na pastę na chleb i jakieś mięsne danie. Bardzo mi się podoba też Wasza strona internetowa – zachęca do gotowania i próbowania. Ja nie lubię gotować, a gdy wchodzę na Waszą stronę, nabieram ochoty i werwy! Dzięki! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.01.2016

Na zdrowie:)!Dziękujemy za ciepłe słowa!!

Ewa

Dodano opinię: 01.02.2016

Poszukiwałam książki z przepisami dla dzieci polskiego autora, żeby potrawy były skomponowane z polskich produktów i trafiłam na Waszą książkę. Jest rewelacyjna!!! 🙂 Odwaliłyście kawał świetnej roboty! BLW stosuję raczej luźno, ale Wasze przepisy wypróbowuję niemal codziennie. Są świetne,  smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste, co przy maluchu bardzo ułatwia życie. Dzięki!!! 😀

A pulpeciki schodzą jeden za drugim. Moja roczna córeczka przy jednym posiedzeniu pochłonęła 6 lub 7 małych. 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2016

Dziękujemy!Niezwykle miła recenzja.Właśnie tak chciałyśmy,by odbierano naszą książkę:)

Doris

Dodano opinię: 04.02.2016

Ten przepis jest świetny, córa uwielbia pulpety, nie wiem ile razy już je robiłam 🙂

 

mummygosia

Dodano opinię: 18.02.2016

rewelacja!!! moj maly niejadek uwielbia te pulpety:) super przepisy, blog  szkoda ze tak pozno ja odkrylam:(

Magdalena

Dodano opinię: 18.02.2016

Dziewczyny czy pulpety mozna zamrozic??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2016

Tak

Wiola

Dodano opinię: 19.02.2016

wlasnie  koncze obsmazac pulpeciki,jeszcze bulionem ich nie zalalam a 2 juz wciagnelam,sa pyszne.czekam az synek sie obudzi zeby mu je zaserwowac.napewno beda mu smakowac,bo maly uwielbia pod kazda postacia mielone i pulpeciki.życze miłego popołudnia dziewczyny

Magdalena

Dodano opinię: 19.02.2016

Cudnie, dziekuje:)

Emila

Dodano opinię: 30.03.2016

To są ulubione pulpety mojego syna 🙂 Uwielbia je jeść razem z brokułami 😀

Zastanawiam się czy można by do nich zamiast kaszy kuskus dać kaszę jaglaną, bo mi się niechcąco za dużo kaszy zrobiło, więc mogłabym ją wykorzystać do czegoś innego. No chyba, że macie może jakieś inne propozycje na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2016

Jasne, każdą kaszę możesz tam dodać, albo dolac do niej mleka i ugotować ponownie, zblendować, będzie gęsty budyń:)

Nela

Dodano opinię: 16.05.2016

Czy zamiast bułki można dodać bułkę tartą lub kaszke manne?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2016

Tak.

Magdalena

Dodano opinię: 05.06.2016

Najlepsze pulpety jakie jadlam w zyciu!!

dziarma

Dodano opinię: 04.07.2016

Pyszne. Ja zrobiłam dla mnie i męża w sosie koperkowym. Dzieciom dałam bez sosu. Mąż powiedział, że najsmaczniejsze ze wszystkich jakie zrobiłam kiedykolwiek.

Szybkie i smaczne propozycje na obiad dla całej rodziny

Dodano opinię: 12.08.2016

[…] 4. Pulpety z kaszą kus kus […]

Bogusia

Dodano opinię: 29.08.2016

czy mięso mogę przygotowac wieczorem, a rano uformować pulpety, usmoażyć i udusić w bulionie? jesli chodzi o mrożenie to mrozimy surowe czy już ugotowane??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.08.2016

Możesz wieczorem przygotowac, a rano usmażyć. A mrozimy lepiej gotowe.

Ania

Dodano opinię: 06.10.2016

Czy można czyms zastąpić tę bułkę? pewnie można pominąć;) ale chciałabym zastąpić jesli się da:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Kasza manną.

Monika

Dodano opinię: 06.12.2016

A da się czymś zastąpić jajko? A może można z niego w ogóle zrezygnować? Czy wtedy pulpety nie będą się rozpadać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2016

Łyżka zmielonego i namoczonego siemienia lnianego, albo kaszka manna złączą pulpety zamiast jaja.

Mara

Dodano opinię: 13.12.2016

Tylko się upewnię zanim zacznę robić: 1/4 szklanki suszonego majeranku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Tak.

Ania

Dodano opinię: 30.01.2017

Wyszły super!!! Zajadaliśmy się wszyscy, całą rodzinką 😀 
Moja córcia niejadek w końcu spróbowała mięska 🙂

EWELINA

Dodano opinię: 02.06.2017

A JA AM POWIEM,ŻE TYMI PULPECIKAMI ZAJADAŁY SIĘ CZTERY POKOLENIA U MNIE W DOMU:) SMAKOWAŁO WSZYSTKIM:)

Gabi

Dodano opinię: 27.04.2018

Świetne. W oczekiwaniu na drugą Wasza książkę, wpadłam po szybki przepis na obiad – i viola. Pyszne, młoda wciągnęła 5 ! z sosem pomidorowym i sałatą 😉

Marta

Dodano opinię: 14.09.2018

A jak dodam przepis do ulubionych to gdzie go potem moge odnalezc? Szukam i szukam tych ulubionych ale albo na nie patrze i nie widze albo ich nie ma…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

juz jest ok?

ania

Dodano opinię: 22.02.2019

czy zamisat czerstwej bułki można dac bułke tarta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Tak

ania

Dodano opinię: 22.02.2019

czy zamiast bułki można użyc bułki tartej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Tak

Ewelina

Dodano opinię: 22.05.2019

Pierwsze pulpety spałaszowane przez mojego synka – mięciutkie i pyszne, zajadała się nimi cała rodzina 🙂

Gosia

Dodano opinię: 28.08.2019

Czy można je upiec w piekarniku? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

niestety nie

Aleksandra

Dodano opinię: 23.05.2020

Genialne. Bardzo smaczne i miękkie, idealne dla malucha z dwoma ząbkami?dla starszych dodałam sól i pieprz, usmażyłam na patelni-pycha

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek