„Starą” bułkę namocz w wodzie, poczekaj aż ją wchłonie i zmięknie, a następnie odciśnij z nadmiaru wody.
Podawaj z warzywami.
<Jeśli lubisz solić, możesz część farszu osolić, a część odłożyć do dziecka>
23 stycznia 2015
Składniki: 250g mięsa mielonego z szynki lub indyka; 1 jajko; 1/2 czerstwej bułki; 1/3 szklanki surowej kaszy kuskus; 1/2 cebuli; 1/4 szklanki majeranku; ok. 1 szklanki bulionu/ wody; 2 łyżki oleju; mąka do panierowania; pieprz; opcjonalnie koperek. Kaszę kuskus przesyp do szerokiej miseczki i zalej wrzątkiem, tak aby poziom wody przekroczył 0,5 cm, poczekaj ok....
„Starą” bułkę namocz w wodzie, poczekaj aż ją wchłonie i zmięknie, a następnie odciśnij z nadmiaru wody.
Podawaj z warzywami.
<Jeśli lubisz solić, możesz część farszu osolić, a część odłożyć do dziecka>
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
STRZAŁKI
Dodano opinię: 06.02.2015
czy na pewno ma byc 1/4 szklanki majeranku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2015
Tak, albo i więcej jak ktoś lubi:) Mają być mocno doprawione:) Ale ilość majeranku nie wpłynie przepis znacząco, więc jeśli nie lubisz/ chcesz dać mniej to też ok:)
Anonymous
Dodano opinię: 10.02.2015
Jutro wypróbuję ten przepis. Mam jednak pytanie. Mój synek również ma 19 miesięcy. Niestety grymasi przy jedzeniu. Wiele rzeczy odmawia. Nie lubi mięsa mielonego, chyba ze są to wyłącznie gotowane -mięciutkie pulpety. Nigdy nie odmówi zupy. Niestety mam problem z którym nie mogę sobie poradzić, mianowicie synek wklada duży kawałek posiłku do buzi, a później się nim krztusi. Ostatnio zdarza się to dosyć często. Boję się mu podać jabłuszko w kawałku, jak towniez wielu innych produktow właśnie ze względu na ryzyko zaksztuszenia. Jak sobie z tym radzić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Dziwne trochę że takie ”duże”dziecko jeszcze krztusi się jedzeniem, nie bardzo wiem co Ci poradzić, może pediatra powinien sprawdzić czy język i jama ustna są prawidłowej budowy? trudno jest mi coś wymyślić, bo dzieci zazwyczaj krztuszą się na początku rozszerzania diety, kiedy uczą się, jak i ile jedzenia wkładać do buzi.
Samo krztuszenie nie jest groźne, ale uważaj by dziecko nie zadławiło się i na wszelki wypadek nauczy się odróżniać te dwie sprawy i odpowiednio reagować. Pozdrawiam:)
Pannacotta
Dodano opinię: 12.08.2015
Rewelacyjny przepis. Zawsze robię te pulpety z podwójnej porcji i najczęściej podaję je z frytkami warzywnymi 🙂 Uwielbiam to zestawienie!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2015
Bardzo nam miło:) Smacznego:)
Kamila
Dodano opinię: 18.09.2015
Pulpety rozpływają się w ustach (mam nadzieję że tak miało być a nie że są nie dorobione 😉 ) Dziś zaserwuje z ziemniakami puree i brokułem.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2015
Na pewno zrobilas „dorobione”
Iwona
Dodano opinię: 08.10.2015
kolejny genialny przepis 🙂 no po prostu szacun 🙂 synek opędzlował 3 dorodne pulpety i to bez ketchupu (ostatnio dania z ketchupem tylko były jedzone) 😀 pycha
Kasia
Dodano opinię: 13.10.2015
Zrobiłamdla nas i dla 8-miesięczniaka (jemu wydłubałam cebulę). Zrobiłam podwójną porcję. Podałam najpierw z batatem i sosem pomidorowym, na drugi dzień z ziemniakami i kalafiorem. Wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły 🙂
Ewa
Dodano opinię: 29.12.2015
wyszły pyszne! moje dziecko dawno nie zjadło tyle pulpeta na jedno posiedzenie! 🙂
Kasia
Dodano opinię: 30.01.2016
Wasze przepisy są bardzo inspirujące i dania bardzo smaczne. Zrobiłam już zupę cukiniowo-jabłkową, placki warzywne, pora na pastę na chleb i jakieś mięsne danie. Bardzo mi się podoba też Wasza strona internetowa – zachęca do gotowania i próbowania. Ja nie lubię gotować, a gdy wchodzę na Waszą stronę, nabieram ochoty i werwy! Dzięki!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.01.2016
Na zdrowie:)!Dziękujemy za ciepłe słowa!!
Ewa
Dodano opinię: 01.02.2016
Poszukiwałam książki z przepisami dla dzieci polskiego autora, żeby potrawy były skomponowane z polskich produktów i trafiłam na Waszą książkę. Jest rewelacyjna!!! 🙂 Odwaliłyście kawał świetnej roboty! BLW stosuję raczej luźno, ale Wasze przepisy wypróbowuję niemal codziennie. Są świetne, smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste, co przy maluchu bardzo ułatwia życie. Dzięki!!! 😀
A pulpeciki schodzą jeden za drugim. Moja roczna córeczka przy jednym posiedzeniu pochłonęła 6 lub 7 małych. 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2016
Dziękujemy!Niezwykle miła recenzja.Właśnie tak chciałyśmy,by odbierano naszą książkę:)
Doris
Dodano opinię: 04.02.2016
Ten przepis jest świetny, córa uwielbia pulpety, nie wiem ile razy już je robiłam 🙂
mummygosia
Dodano opinię: 18.02.2016
rewelacja!!! moj maly niejadek uwielbia te pulpety:) super przepisy, blog szkoda ze tak pozno ja odkrylam:(
Magdalena
Dodano opinię: 18.02.2016
Dziewczyny czy pulpety mozna zamrozic??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.02.2016
Tak
Wiola
Dodano opinię: 19.02.2016
wlasnie koncze obsmazac pulpeciki,jeszcze bulionem ich nie zalalam a 2 juz wciagnelam,sa pyszne.czekam az synek sie obudzi zeby mu je zaserwowac.napewno beda mu smakowac,bo maly uwielbia pod kazda postacia mielone i pulpeciki.życze miłego popołudnia dziewczyny
Magdalena
Dodano opinię: 19.02.2016
Cudnie, dziekuje:)
Emila
Dodano opinię: 30.03.2016
To są ulubione pulpety mojego syna 🙂 Uwielbia je jeść razem z brokułami 😀
Zastanawiam się czy można by do nich zamiast kaszy kuskus dać kaszę jaglaną, bo mi się niechcąco za dużo kaszy zrobiło, więc mogłabym ją wykorzystać do czegoś innego. No chyba, że macie może jakieś inne propozycje na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej? 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2016
Jasne, każdą kaszę możesz tam dodać, albo dolac do niej mleka i ugotować ponownie, zblendować, będzie gęsty budyń:)
Nela
Dodano opinię: 16.05.2016
Czy zamiast bułki można dodać bułkę tartą lub kaszke manne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2016
Tak.
Magdalena
Dodano opinię: 05.06.2016
Najlepsze pulpety jakie jadlam w zyciu!!
dziarma
Dodano opinię: 04.07.2016
Pyszne. Ja zrobiłam dla mnie i męża w sosie koperkowym. Dzieciom dałam bez sosu. Mąż powiedział, że najsmaczniejsze ze wszystkich jakie zrobiłam kiedykolwiek.
Szybkie i smaczne propozycje na obiad dla całej rodziny
Dodano opinię: 12.08.2016
[…] 4. Pulpety z kaszą kus kus […]
Bogusia
Dodano opinię: 29.08.2016
czy mięso mogę przygotowac wieczorem, a rano uformować pulpety, usmoażyć i udusić w bulionie? jesli chodzi o mrożenie to mrozimy surowe czy już ugotowane??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.08.2016
Możesz wieczorem przygotowac, a rano usmażyć. A mrozimy lepiej gotowe.
Ania
Dodano opinię: 06.10.2016
Czy można czyms zastąpić tę bułkę? pewnie można pominąć;) ale chciałabym zastąpić jesli się da:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Kasza manną.
Monika
Dodano opinię: 06.12.2016
A da się czymś zastąpić jajko? A może można z niego w ogóle zrezygnować? Czy wtedy pulpety nie będą się rozpadać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2016
Łyżka zmielonego i namoczonego siemienia lnianego, albo kaszka manna złączą pulpety zamiast jaja.
Mara
Dodano opinię: 13.12.2016
Tylko się upewnię zanim zacznę robić: 1/4 szklanki suszonego majeranku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Tak.
Ania
Dodano opinię: 30.01.2017
Wyszły super!!! Zajadaliśmy się wszyscy, całą rodzinką 😀
Moja córcia niejadek w końcu spróbowała mięska 🙂
EWELINA
Dodano opinię: 02.06.2017
A JA AM POWIEM,ŻE TYMI PULPECIKAMI ZAJADAŁY SIĘ CZTERY POKOLENIA U MNIE W DOMU:) SMAKOWAŁO WSZYSTKIM:)
Gabi
Dodano opinię: 27.04.2018
Świetne. W oczekiwaniu na drugą Wasza książkę, wpadłam po szybki przepis na obiad – i viola. Pyszne, młoda wciągnęła 5 ! z sosem pomidorowym i sałatą 😉
Marta
Dodano opinię: 14.09.2018
A jak dodam przepis do ulubionych to gdzie go potem moge odnalezc? Szukam i szukam tych ulubionych ale albo na nie patrze i nie widze albo ich nie ma…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
juz jest ok?
ania
Dodano opinię: 22.02.2019
czy zamisat czerstwej bułki można dac bułke tarta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Tak
ania
Dodano opinię: 22.02.2019
czy zamiast bułki można użyc bułki tartej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Tak
Ewelina
Dodano opinię: 22.05.2019
Pierwsze pulpety spałaszowane przez mojego synka – mięciutkie i pyszne, zajadała się nimi cała rodzina 🙂
Gosia
Dodano opinię: 28.08.2019
Czy można je upiec w piekarniku? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
niestety nie
Aleksandra
Dodano opinię: 23.05.2020
Genialne. Bardzo smaczne i miękkie, idealne dla malucha z dwoma ząbkami?dla starszych dodałam sól i pieprz, usmażyłam na patelni-pycha