Te muffiny spełniają wszystkie kryteria moich muffinkowych wymagań: puszyste, lekko wilgotne, bardzo smaczne;)
2 szklanki mąki (u mnie pól na pół pszenna z orkiszową)
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
200 g serka typu „Mój ulubiony” lub „Bieluch”
1/2 szklanki cukru kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nastaw piekarnik na 180’C bez termoobiegu.
Przygotuj dwie miski. W jednej połącz ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej wymieszaj (najlepiej mikserem) jajka, mleko, olej, twaróg i ziarenka z laski wanilii. Połącz ze sobą zawartość obu misek mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.
Przełóż ciasto do formy na muffinki (papilotki lub silikonowe) do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut kontrolując stopień zrumienienia.
Cukier możesz zastąpić np. 4 łyżkami syropu daktylowego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (65)
Oliwka
Dodano opinię: 19.10.2017
Czy można zastąpić „Bielucha” serkiem waniliowym ROLMLECZ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Jeśli ma dobry skład, to tak.
MamaJasia
Dodano opinię: 19.10.2017
Witam, skąd takie ładne papilotki?:) Czy pół szklanki cukru kokosowego to nie za duzo? W przepisie na muffinki na mleku kokosowym tez chyba tyle było i było za słodko…Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Papilotki z TKmaxx. Cukru możesz dac mniej.
Elżbieta
Dodano opinię: 19.10.2017
Nigdy nie używałam cukru kokosowego – jest on zdrowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
To zdrowszy odpowiednik cukru zwykłego z buraka.
Aloszka
Dodano opinię: 19.12.2018
Nie mogę znaleźć cukru z przepisu, mogę dodać. Zwykły?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Tak
Stefania
Dodano opinię: 19.10.2017
Pieką sie własnie w piekarniku 😉 troche zmodyfikowalam przepis 🙂 zamiast oleju dalam olej kokosowy, mleko dalam roslinne (sojowe), zamiast cukru dalam 1 łyżke miodu. Zobaczymy jak bedzie smakowac 😉
Nika
Dodano opinię: 10.01.2018
Stefania, jak wyszły babeczki po zmodyfikowaniu?
Dobre?
Zuza
Dodano opinię: 19.10.2017
pychotki 🙂
Nika
Dodano opinię: 10.01.2018
Stefania, jak wyszły babeczki po zmodyfikowaniu?
Dobre?
Ania
Dodano opinię: 20.10.2017
Przepraszam za pytanie trochę z innej beczki, ale czy dziecku rocznemu mozna raz na jakis czas podawac wafle ryzowe lub kukurydziane (oczywiscie bez zadnych dodatkow)? Syn bardzo lubi sobie czasem pochrupać, albo zjesc z jakas pastą, np zamiast chleba. Wafle wydaja mi sie nawet lepsze od chleba lub pieczywa chrupkiego, bo nie zawieraja soli. A niestety przeczytalam, ze wafli ryzowych powinno sie unikac, poniewaz czesto przekraczaja dozwolone ilosci arsenu, ktory w duzych dawkach jest bardzo szkodliwy. Czy to samo dotyczy wafli kukurydzianych?? Proszę, doradźcie:((!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
ryżowe- nie są wskazane zbyt często dla dzieci. Kukurydziane mogą być, ale to tzw zapychacze:) więc wszystko w umiarkowanych ilościach:)
Iwona
Dodano opinię: 23.10.2017
A myślicie, że taki twaróg sernikowy da radę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.10.2017
Jasne
Monika
Dodano opinię: 23.10.2017
Mam pytanie dotyczące śliniaka z Ikei, mianowicie jak go czyścić? Nasz po umyciu woda, woda z płynem a ostatnio nawet po wypraniu, gdy wyschnie bardzo nieprzyjemnie pachnie… Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.10.2017
Ja piorę w pralce co jakiś czas:)
Marysia
Dodano opinię: 24.10.2017
Mój synek ma 8 miesięcy, czy mogę mu podać muffiny z mlekiem krowim czy powinnam je zamienić na jakieś roślinne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
możesz:)
Ewa
Dodano opinię: 25.10.2017
A jaki to jest serek bieluch? To taki naturalny serek czy taki kanapkowy? Czy twaróg?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Naturalny kanapkowy.
ANIA
Dodano opinię: 08.11.2017
U mnie wyszło bardzo luźne ciasto… czy przyczyną jest mąka owsiana zamiast orkiszowej? Sa w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie:)
Agi
Dodano opinię: 17.11.2017
Czy można użyć mąki z cieciorki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
NIe próbowałyśmy:(
Nika
Dodano opinię: 10.01.2018
Dziewczyny, myślicie, że babeczki wyjdą jeśli zastąpię cukier – bananem?
Daria
Dodano opinię: 18.08.2022
Właśnie próbuje tak zrobić. Dam znać jak wyjdą
Paula
Dodano opinię: 13.01.2018
A czy zamiast mąki pszennej można zastąpić kokosową, lub ryżowa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Eksperymentuj:)
Agnieszka
Dodano opinię: 16.01.2018
Idealne ❤❤❤? dzięki, że jesteście ❤? zrobiłam z samą orkiszowa mąką i przy pierwszym gryzie uznałam, że mało słodkie, ale już przy kolejnych nie miało to znaczenia ? są tak wciągające, iż wszyscy pękamy z przejedzenia, bo ciężko było powiedzieć sobie dość ?❤?
Ewa
Dodano opinię: 28.01.2018
Wyszły pyszne, tylko nie chcą zbyt ładnie odchodzić z papierowych papilotek, co może być przyczyną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
A gdy ostygną całkowicie ?
Sandra
Dodano opinię: 28.01.2018
Czym moge zastąpić laske wanilii?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Ekstraktem z wanilii albo możesz pominąć.
Agnieszka
Dodano opinię: 06.02.2018
Czy można zastąpić czymś cukier kokosowy? Białym, brązowym, miodem? Jeśli tak, to jaka ilość będzie odpowiadała połowie szklanki cukru kokosowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Np. cukrem nierafinowanym trzcinowym, w tej samej ilości.
Asia
Dodano opinię: 23.07.2018
A czy ktoś wypróbował może ten przepis z dodatkiem jakichś owoców? Podzielcie się wrażeniami ?
Ela
Dodano opinię: 30.09.2018
Ja piekę te muffinki z malinami i posypuje wierch wiórkami migdałów. Przepyszne!
Aga T
Dodano opinię: 06.08.2018
A czy z termoobiegiem też można na niższej temperaturze, np 170 / 160 stopni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Sera nie lubimy piec z termoobiegiem
Debiutująca w kuchni ;)
Dodano opinię: 06.10.2018
Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? Czy można piec muffiny na dwie tury? Najpierw jedna cześć, o po 20 – 30 minutach kolejna? Nie zmieściło mi się wszystko na jeden raz 🙂 dzisiaj jest moja druga próba z tymi muffinkami. Za pierwszym razem wszystko mi ” klapnelo”, nie wiem czemu 🙁 za szybko wyjęłam z piekarnika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Chyba z 12 sztuk. Trudno powiedzieć co mogło, być przyczyną:(
aga
Dodano opinię: 14.11.2018
Czy można użyć mąki gryczanej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
tak, ale radzimy pół na pół z pszenną lub orkiszową:)
Paulina
Dodano opinię: 04.12.2018
Ciasto wyszło mi bardzo płynne jak na muffinkowe a dodatkowo nie mogę odkleić muffinek od foremek papierowych 🙁 ktoś wie co zrobiłam nie tak ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Naprawdę ciężko powiedzieć.
Paulina
Dodano opinię: 16.07.2019
Robiłam je już wieeeele razy. Są przepyszne !!! W sezonie dodajemy owoce np borówki… rozpływają się w ustach ! Dziękuję za ten przepis. Wiele razy uratował nas podczas nagłej wizyty gości lub na imprezach w przedszkolu syna 🙂 Robi się je błyskawicznie.
Joanna
Dodano opinię: 30.07.2019
Dziewczyny, mam waszą nowa ksiazkę „rośniemy” i w przepisie na te muffinki w składnikach brakuje ilości oleju, natomist w treści przepisu jest napisane, żeby dodać olej.
Pamietajcie przy ewentualnym dodruku, żeby to dopisac 🙂
Ps. Świetna robota!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Dziękuejmy, ale juz wiemy?
Justyna
Dodano opinię: 08.09.2019
Wyszedł zakalec ???dziecku raczej nie podam ale my z mężem napewno spałaszujemy bo w smaku niezłe ?
Sara
Dodano opinię: 12.12.2019
A Czy mogą być z serkiem mascarpone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Monika
Dodano opinię: 14.12.2019
Pyyyyszne! ☺
Ewa
Dodano opinię: 15.02.2020
Zrobiłam prawie takie same muffinki -przepis z Waszej książki i wyszły zakalce:-(. Co może być przyczyną???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.03.2020
temperatura składników
Ania
Dodano opinię: 12.05.2020
Czy zamiast cukry można dodać syrop daktylowy? W jakiej ilości?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Można, łyżeczkę.
Ania
Dodano opinię: 23.06.2020
A można dodać twaróg półtłusty
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
To trochę inna konsystencja, powinien być rzadszy.
Magda
Dodano opinię: 02.01.2021
Ile twarogu ma być bo nie ma w przepisie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
jak w składnikach podane, 200 g
Kasia
Dodano opinię: 07.02.2022
A ja mam pytanie czy syrop daktylowy można dziecku 9 miesięcy??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Można, ale od czasu do czasu- do roku unikamy dosładzania
Mama
Dodano opinię: 11.04.2022
Czym mogę zastąpić mleko syn jeszcze nie toleruje.. Mm, sok z cytry, napój rośliny? Jakie proporcje wtedy Pani doradza?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Mleko można zastąpić napojem roślinnym, wodą, sokiem, ale gorzej z serkiem. Najlepiej wybrać inny przepis.