Pomysłów na muffinki są tysiące. To szybki i pyszny deser, po który bardzo często sięgamy. Które lubicie najbardziej?
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka kokosowego (200ml)
2 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
1/2 szklanki cukru kokosowego/3 łyżki syropu daktylowego
opcjonalnie 2 łyżki wiórków kokosowych
1 banan
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.
Przygotuj foremki na muffinki (silikonowe albo papilotki w blaszce).
W jednej misce połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, cukier kokosowy, wiórki kokosowe. W drugiej: jajka, mleko kokosowe , ziarnka z laski wanilii, olej. Połącz ze sobą, mieszając łyżką składniki z obu misek. Przełóż masę do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Banany pokrój w plasterki, a następnie w ćwiarki. Powkładaj na wierzch ciasta, lekko dociskając je. Piecz 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (43)
Mama Adasia
Dodano opinię: 18.05.2017
Już mi ślinka cieknie 😉 ale mam pytanie odnośnie mleka – czy może być kokosowe własnej roboty czy lepsze będzie z puszki (chodzi mi o większą gęstość mleka z puszki)?
Pozdrawiamy serdecznie i z niecierpliwością czekamy na nową książkę 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2017
Lepsze z puszki.
Misia
Dodano opinię: 18.05.2017
Witam. Z jakiej mąki można zrobić te babeczki aby wyszły ładnie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2017
Pszennej lub orkiszowej.
gin
Dodano opinię: 18.05.2017
Wszystkie! Te wyglądają wyjątkowo smakowicie 🙂
Iwona
Dodano opinię: 18.05.2017
A to mleko kokosowe, to z góry tę "twardą" część brać, czy tę wodę z dołu? Czy wymieszane?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2017
Wymieszaj.
Paulina
Dodano opinię: 19.05.2017
Czy jajka mogę zamienić na siemię lniane ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Tak:)
mama alergika
Dodano opinię: 19.05.2017
Witam!
Czy muffinki wyjdą, jeśli użyję mąki bezglutenowej – kukurydzianej, ryżowej, gryczanej lub jaglanej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Powinny wyjść:)
kasia
Dodano opinię: 19.05.2017
hej, moglybyscie naposac mi przykladowy dziwnny jadlospis waszych szkrabow? a moze jest taki post tylko nie potrafie znalezc? syn 1.5 roku i mam wrazwnie ze ma ubogie menu 🙁 nie jest niejadkiem, wrecz przeciwnie tylko ja nie mam pomyslow co powinien jesc. obady czesto gotuje z waszych przepisow plus jakies placki zazwyczaj na slodko a tak to reszta dnia kanapki :-/ bede bardzo wdzieczna za rade
MONIKA
Dodano opinię: 20.05.2017
czy dla 9-miesiecznego szkraba beda ok? nie za tluste?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Myślę, że może spróbować:)
Martyna
Dodano opinię: 24.05.2017
czy można użyć mąki kokosowej lub jaglanej? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Musisz próbowac. Wybrałabym jaglaną
Katarzyna Polechońska
Dodano opinię: 02.07.2017
Właśnie pieczemy pomieszałam mąkę owsianą z ryżową i gryczaną. Na razie ładnie rosną zobaczymy jak smakują. Synek uczulony jest na pszenicę. Pozdrawiamy
Dorota
Dodano opinię: 07.07.2017
Pyszne, dorzuciłam garstkę rodzynek ?
Anka
Dodano opinię: 02.09.2017
Czym można zastąpić cukier kokosowy? Do najbliższego sklepu, w którym mogłabym go kupić mam 60 km.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Syropem daktylowym
Madika
Dodano opinię: 07.09.2017
Ja dodalam cukru waniliowego (mam w sloiku wanilie zamknieta z cukrem) i wtedy nie trzeba dodawac ziarenek:) A wyszly pyyyyyszne:)
Noi make pszenna na żytnia zamienilam z odrobina pszennej. Sa po prostu pyszne 🙂
Sandra
Dodano opinię: 14.09.2017
Czy zamiast proszku do pieczenia można dać sodę oczyszczoną? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2017
Można, daj trochę mniej niz proszku.
Angelikax89
Dodano opinię: 20.09.2017
A czy zamiast cukru kokosowego moze byc ksylitol?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2017
Tak, ale pamiętaj że do 3 r. z nie podajemy go dzieciom.
Marta
Dodano opinię: 04.11.2017
Ojej, a dlaczego? Mnie się zdarzyło 🙁
Justyna
Dodano opinię: 20.02.2018
Ciasto wyszło mi bardzo gęste, tak ma być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
Tak
Karolina
Dodano opinię: 13.05.2018
Syrop klonowy zamiast cukru może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2018
Tak
Ania
Dodano opinię: 07.07.2018
Można dodać jakieś jeszcze owoce do ciasta? Np maliny czy borówki? Nie będzie za mokre?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.07.2018
Jak nie dodasz zbyt wiele, to powinno być ok.
Kinga
Dodano opinię: 17.08.2018
Te mafinki są obłędne, pycha pycha pycha:) ja nie daje cukru tylko kilka pokrojonych w małą kosteczkę truskawek 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.08.2018
???
AGATA
Dodano opinię: 03.09.2018
Wyszly pyszne. Robilam na mace orkiszowej jasnej i jako slodzidlo dalam 2 lyzki miodu:)
Mmm
Dodano opinię: 05.02.2019
Hmmm. Dała pol na pol mąkę jaglana z pszenna i wyszły niby z wyglądu ok, ale maja posmak piasku 🙁 to chyba ta mąka.
Justyna
Dodano opinię: 11.02.2019
Wyszły mi ciężkie, glinowate i tłuste co zrobiłam nie tak? Może dać mniej oleju niż w przepisie?
Ula
Dodano opinię: 08.09.2019
Wyszedł zakalec 🙁
Ania
Dodano opinię: 26.01.2020
Czy wyjdą mi mufinki z mleka kokosowego z kartonika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
tak
Klaudia Wixa
Dodano opinię: 12.12.2020
Najpyszniejsze! Mięciutkie i słodziutkie (użyłam dwóch łyżek miodu jako słodzidła). Takie wilgotne i puszyste. Dziękujemy! ❤️
Kasia
Dodano opinię: 21.02.2022
Czy wyjdą w piekarniku gazowym ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
pewnie