Składniki:
- ok 1,5 szklanki gotowanej kukurydzy (w wiekszości sklepów dostępna jest w słoikach taka kukurydza, ew w puszce);
- ok 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody (ja akurat użyłam wody po gotowanych warzywach: brokuł+marchew+kalafior);
- 1 duży ziemniak;
- 1 średnia cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkat.;
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa obieramy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekango ziemniaka i cebulę oraz wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy, uważając by nic się nie zaczęło przypalać. Dodajemy kukurydzę i zalewamy 2 szklankami bulionu. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy gałkę i blendujemy całość na krem. Dolewamy resztę bulionu jeśli zupa jest za gęsta i gotowe:)
Jeśli Wam lub dzieciom przeszkadzają resztki kukurydzy, które się nie zblendowały, możecie przetrzeć zupę przez sito, jednak dobry blender powinien poradzić sobie z przerobieniem na krem:)
Zupę można podać z grzankami z chleba lub prażonymi pestkami dyni.
Maluszkom, które nie potrafią samodzielnie jeść łyżką, rozwodnioną zupkę można podać w DOIDY CUP, który idealnie pasuje do nauki picia od początku rozszerzania diety.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (62)
MartitaZ
Dodano opinię: 23.05.2016
Zupka prze prze przepyszna 🙂 mniammmmmmmmm 🙂 Synkowi na pewno zasmakuje. Dziekuję za prosty szybki przepis.
Aneta
Dodano opinię: 24.05.2016
Czy chodzi o kukurydze konserwową?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2016
Tak
Małgosia
Dodano opinię: 18.09.2016
Jakiś czas temu w Lidlu była ugotowana pakowana kukurydza, przy warzywach, teraz sezon to tylko świeża jest. To chyba o taką chodzi 😉
Gosia
Dodano opinię: 24.05.2016
Kukurydza konserwowa z puszki nie może byc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2016
Może:)
Dominika
Dodano opinię: 25.05.2016
Zupa pyszna!
Aneta
Dodano opinię: 29.05.2016
Hmm… a czy w takiej kukurydzu konserwowej nie mam samej chemii? NIe wydaje mi się aby to był odpowiedni produkt dl małych dzieci.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2016
Możesz kupić eko:) Poza tym nie jadamy jej codziennie.
Alicja
Dodano opinię: 03.06.2016
mam pytanie, ile razy w tygodniu jecie obiady bezmięsne a ile razy mięso?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.06.2016
2 razy w tygodniu mięso, bardzo rzadko 3.
Asia
Dodano opinię: 14.08.2016
U nas podobnie. Dwa, czasami trzy razy w tygodniu mięso, dwa dni lub raz ryba, reszta dni wege;P
Ania
Dodano opinię: 05.06.2016
Czy 2 razy w tygodniu mięso to nie za mało?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.06.2016
Kwestia potrzeb, upodobań, smakow. Nam nie za mało, zdrowi jesteśmy, a gdy mamy smaka na wiecej, wtedy jemy:)
Ewka
Dodano opinię: 13.10.2016
Moja córa podała się na Tatusia i uważa, że dzień bez mięsa (lub rybki) to dzień stracony. Cóż zrobić… 🙂
Monika
Dodano opinię: 10.06.2016
Pyszny prosty i szybki przepis, pyszna zupa. Młoda wsunęła cały Doidy
Emilia
Dodano opinię: 07.07.2016
Czy można zrobić tę zupę ze świeżej kukurydzy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.07.2016
Po ugotowaniu uprzednim – jasne!
Maria
Dodano opinię: 07.08.2016
Ale dlaczego? Przecież przez 20 minut kukurydza się ugotuję. Robię podobna zupę na świeżej kukurydzy z tymiankiem, ale bez smażenia. Jak najbardziej wychodzi.
Dorota
Dodano opinię: 10.08.2016
Piąta rano, a ja siedzę i dłubię te ziarenka!
Prosto z kolby bo tak lepiej… 25 minut to zajęło mi same wydobywanie ziarenek 😛
Palec jeszcze mnie boli! Ale opłacało się bo niania mówi że smakuje 🙂 Ufff..
Małgosia
Dodano opinię: 18.09.2016
Ja tam nożem oskalpowałam a reszte obgryzłam 😛
Gosia
Dodano opinię: 27.09.2016
Czy zupa dużo straci na smaku lub innyvh walorach jeśli użyjemy zwykłego oleju roślinnego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Nie:)
Ewka
Dodano opinię: 13.10.2016
Kolejny świetny przepis. Jesteśmy na etapie jedzenia wszystkiego paluszkami (czyt. zupki są ble) a dzisiaj Mała zajadała się tą zupką. Nawet nie do końca zblendowana kukurydza jej nie przeszkadzała 🙂
Magda
Dodano opinię: 22.10.2016
Zupka wyszła faktycznie pyszna. Jednak mam pytanie, czy takie zupki z podsmażoną cebulką, czy warzywami nie są zbyt ciężkie dla dzieciaków poniżej roku. Synek ma 8,5 m-ca i trochę się obawiam, czy mogę mu takie zupy serwować bez obaw. Zresztą tak jak smażone naleśniki czy inne placuszki, które są w waszych przepisach i wyglądają bardzo apetycznie. 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.10.2016
Te oznaczenia są do tego co my dawałyśmy w tym wieku dzieciom, nie są to wytyczne, każdy rodzic sam decyduje. Ale dlaczego dawałyśmy? Bo cebulka była lekko zrumieniona i od razu zalana wywarem więc się dusiła w zupce, poza tym takich dań czy placków/ naleśników nie smażymy na głębokim oleju więc też nie ociekają tłuszczem i na koniec- dzieci nie dostaja takich dań codziennie i na kazdy posiłek prawda? Sporadycznie nic im nie będzie, wystarczy obserwowac jak organizm dziecka sobie radzi:)
Paula K.
Dodano opinię: 30.11.2016
Ziemniak surowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Jasne:) Ugotuje się razem z kukurydzą.
Anna
Dodano opinię: 30.11.2016
Nareszcie zupa, której moje dziecko (prawie 9m) nie odmówiło po pierwszym łyku! Dopiero po szóstym. 😉
Gosia
Dodano opinię: 24.05.2017
Ogólnie chicałam wam podziękować za dużo inspiracji. Moja córka jest zadeklarowanym niejadkiem i niestety większości potraw z waszej strony nie jada, ale dzięki wam mam chęć eksperymentować i szukać nowych smaków – a nóż się uda córkę zachęcić 🙂
Zupą kukurydzianą zajadam się ja 🙂 tylko uważam, że zaczyna mieć smak dopiero po przecedzeniu przez sitko. Wtedy jest pyszna!!! Kukurydzę bio (słoik) można zamówić przez internet, jeśli ktoś się martwi, że z puszki jest niezdrowa (ja tak robię).
Michalina
Dodano opinię: 02.06.2017
Dzięki Wam za kolejny przepis, nasza młoda od małego je potrawy inspirowane ALA'ANTKIEM 😉 i działa!
A zupa pyszna, nawet z puszki 😉
Magda
Dodano opinię: 04.06.2017
Witam, mam pytanie: czy znajdę gdzieś u Was na stronie przepisy bez karotenu? Pytam, ponieważ okazało się, że moje dziecko jest uczulone na karoten i na razie musieliśmy odstawić a przyznam szczerze, ze w związku z tym pojawił się kłopot bo ten karoten jest niemalże wszędzie…Będę bardzo zobowiązana za informację zwrotną i serdecznie pozdrawiam:))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.06.2017
Oj niestety nie mamy takich, tzn może nie wiemy że mamy. A w czym nie ma?
synusiowa mama
Dodano opinię: 07.06.2017
niebo w gębie!? ciekawe tylko czy moje niejadki się dziś skuszą… jak nie to z przyjemnością zjem sama?
Asia
Dodano opinię: 18.07.2017
Dzień dobry, czy tę zupę można mrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2017
raczej tak, ale nigdy nie mroziłam:)
Angelika
Dodano opinię: 21.10.2017
Zupka wyszła przepyszna, na pewno jeszcze wielokrotnie zagości na naszym stole:)
Edyta Edyta
Dodano opinię: 03.12.2017
Dziękuje Wam za ten wspaniały przepis. Mała zjadła ze smakiem. Mnie tez bardzo smakowała 🙂
Kucharka ze mnie żadna, ale Wasze przepisy wychodzą i smakują nam zawsze.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Pozdrawiamy!
Karolina
Dodano opinię: 19.02.2018
Co można dodać zamiast gałki muszkatołowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2018
Możesz pominąć po prostu:)
Karolina
Dodano opinię: 27.02.2018
A czy taka sucha kukurydza jak na popcorn się nadaje? I ktoś ma pojęcie ile się musi taka kukurydza gotować
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
NIe, nie nadaje się.
Ola
Dodano opinię: 28.03.2018
Czy mogę taką zblendowaną zupkę zawekowac? Pytam, bo kiedyś zamrozilam zupkę, w której był zblendowany ziemniak i po rozmrozeniu nie nadawała się do jedzenia (zrobiła się gąbka). Tu też jest zblendowany ziemniak, ale wydaje mi się ze po wekowaniu powinna nadać się do jedzenia. Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
PS. Chcę wziąć zupkę na wyjazd, bo córka jak ją je, to aż się telepie ze szczęścia 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Tak, mozesz:)
Sandra
Dodano opinię: 13.04.2018
Osobiście nie przepadam za kukurydzą ale moje dziecko było zachwycone – jadło zupkę rączkami i jeszcze chciało abym dodatkowo dawała mu łyżeczką.
Lila
Dodano opinię: 13.09.2018
A czy robiąc zupę z mrożonej kukurydzy wystarczy ją tak samo długo gotować? Do tej pory robiłam z puszkowanej, teraz mam mrożoną i chciałąbym ją wykorzystać, Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Tak:)
Gonia
Dodano opinię: 14.09.2018
Raju, jakie to dobre! ? A z grzankami z masłem to już w ogóle odlot!
Ania
Dodano opinię: 22.11.2018
Czy kukurydzę z puszki trzeba ugotować? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Nie
Ania
Dodano opinię: 07.12.2018
Witam czy mogę użyć kukurydzy cukrowej, gotowanej. Pakowana jest hermetycznie, zakupiona w Lidlu. Z góry dziękuję za odpowiedź ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Jak nie ma w składzie syfów jakichś, to tak
Kinga
Dodano opinię: 02.04.2019
Czyli można pominąć etap podsmażana ?
Chodzi o walory smakowe z podsmazaniem zamiast po prostu wrzucić do wody i zagotować?;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.06.2019
tak
Kasia
Dodano opinię: 11.06.2019
Osobno podgotowuję kukurydzę w rosołku, a w drugim garnuszku – w rosołku ziemniaki i cebulę. Potem dużo szybciej się przeciera kukurydzę i nie wyrzucam tyle cennych warzyw. Zupa jest gęściejsza.
Dorota
Dodano opinię: 28.01.2020
Czy kukurydzę z puszki mam dodać z zalewą? Jeżeli mam jej już nie gotować to dodać tylko na końcu i zbledowac?
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
bez
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 13.10.2020
Pyszna . Nie dalam galki muszk. A bulion ugotowałam bardzo aromatyczny na kurczaku wolny wybieg. Troche miesa zblendowałam z zupą. Byla pyszna. Dzidzia pila przez grubą slomkę bo tak lubi pic kefir czy mizerię. Dziękujemy było pysznie …..a i zapomnialabym. Z rana mialysmy jeszcze gofry szpinakowe to zjadlyśmy do zupy 🙂 wiec był alaantkowy obiad 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Cieszymy się.
Kasia
Dodano opinię: 31.10.2020
Czym można zagęścić zamiast ziemniaka, na który syn jest uczulony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
chleb, gotowana włoszczyzna- korzeniowe