Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Banany obierz i zblenduj na gładki krem. Masło z bananami przełóż do miski i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj obie mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko ręką lub za pomocą łyżki. Ciasto powinno być dość gęste. Odrywaj po kawałku i formuj kulki wielkości orzechów włoskich. Ułóż na blaszce w odstępach a następnie każdy spłaszcz łyżką na grubość około 2-3 mm tworzac w ten sposób kształt ciastka. By ciasto nie kleiło się do łyżki, zmocz ją wodą. Piecz ciastka około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (81)
Karolina
Dodano opinię: 04.04.2018
Można tylko z mąki żytniej zrobić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.04.2018
Próbuj, powinno się dać.
Kinga
Dodano opinię: 05.04.2018
mąka żytnia jest bardzo kleista, ciastka mogą się bardziej rozlać
Mama Monka
Dodano opinię: 04.04.2018
A gdyby zrobić bezglutenowe? Jakie wtedy mąki użyć?jaglana się nada?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Próbuj, powinno sié udać.
lucyy89
Dodano opinię: 04.04.2018
A z samą pszenną da radę? 🙂 wychodzą miękkie i puszyste bardziej chrupiące? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Jasne
Celina mama Heli ;)
Dodano opinię: 04.04.2018
A mąka owsiana może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Tak
Kasia
Dodano opinię: 04.04.2018
Czy da się zastąpić czymś masło?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Olej koko
Kasia
Dodano opinię: 04.04.2018
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dodać mąki owsianej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Tak
Ann
Dodano opinię: 04.04.2018
Można użyć oleju zamiast masła?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Tak
Kasia
Dodano opinię: 04.04.2018
Czy można czymś zastąpić masło ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Olej koko
EZLA
Dodano opinię: 02.01.2020
Olej kokosowy za bardzo obciąża ciasto. Robi się zakalec
Małgośka
Dodano opinię: 04.04.2018
Rozumiem , że wiórki dodaje wtedy gdy dodaje mąkę? Nie zostaly ujęte w przepisie . A można by je pominąć ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.04.2018
Juz dodane. MOzna pominąc, ale dają świetny smak.
Agnieszka
Dodano opinię: 04.04.2018
Czym zastapic maslo? Olej koko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Tak
Lucyna
Dodano opinię: 05.04.2018
Wyszły pyszne!?
Aga
Dodano opinię: 05.04.2018
Robią się! Zamiast mąki orkiszowej dałam pełnoziarnista. Mam nadzieję że będą ok w smaku 😉
A szklanka u Was to 250 czy 200ml?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
250
Jagoda
Dodano opinię: 06.04.2018
Przepyszne ! na mace pelnoziarnistej przennej i ryzowej 🙂
Kacha_Wa
Dodano opinię: 06.04.2018
Ile takie ciasteczka mogą stać ? Przełożę je do puszki ale ciekawa jestem jak długo nadają się do spożycia .
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
Nie za długo, max 2 dni.
Justyna
Dodano opinię: 07.04.2018
Na pszennej i gryczanej też bardzo dobre ?
Ika
Dodano opinię: 11.04.2018
Moje jakby zakalcowate w środku :/
Ania
Dodano opinię: 12.04.2018
Jaką „datę ważności” mają takie ciastka? Nam chyba coś nie wyszło, ciastka są gumowe. Ale będziemy próbować jeszcze raz 😉 Czy ciastka powinny być chrupiące po upieczeniu czy raczej miękkie i puszyste?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Miękkie, max 2 dni wytrzymają:) Banany nie utrzymują zbyt długo świeżości.
Agnieszka
Dodano opinię: 29.07.2018
Robiłam 2 próby i ciągle nie wychodzą ?zastanawiam się czy nie miałam za dużych bananów ,ciasto było gumiaste,ciastka nie urosły i były jak guma w środku ?macie pomysł co zrobiłam źle ? Dodałam wszystko jak w przepisie(były całkiem smaczne ?)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Obstawiamy za duzo banana.
Marta
Dodano opinię: 14.05.2018
Mi też wyszły z zakalcem. A raczej nie wyszły ;]
Marta
Dodano opinię: 03.04.2019
Mnie również :/
Ewa
Dodano opinię: 12.04.2018
Do ilu dni można je przechowywać?
Fabryka Misia
Dodano opinię: 13.04.2018
Akuratna przekąska w trakcie przyjęcia urodzinowego. Smaczna, zdrowa i pożywna. Czego chcieć więcej dla szalejących dzieciaczków? 🙂
zuz
Dodano opinię: 14.04.2018
a można w ogóle/mniej prochu do piecz ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
MOżesz spróbować po prostu nie urosną za duże:)
Angie
Dodano opinię: 14.04.2018
Czy ciasteczka są miękkie czy kruche? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.04.2018
Puszyste, kruche. Ale od banana moga byc miękkie.
Nenka
Dodano opinię: 16.04.2018
A czym mogę zastąpić banany? Córcia nie może jeść bananów? Będzie pasować jabłko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
tak, możesz spróbować
pestka
Dodano opinię: 16.04.2018
Nie ma szaleństwa 😉
Angie
Dodano opinię: 17.04.2018
dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.04.2018
Pozdrawiamy!
Ada
Dodano opinię: 18.04.2018
Moje wyszły gumowate. Są poza tym bardzo mało słodkie. Nikt nie chciał ich jeść i po paru dniach niestety spleśniały 🙁
Gosiaq
Dodano opinię: 19.04.2018
pewnie banany były mało dojrzałe. Najlepiej jak mają wszędzie pelno czarnych kresek i kropek na skórce (aby nie zgnito-czarne 😉 )
Ja zaraz będę robić, zobaczymy jakie będą
Pauli14na
Dodano opinię: 27.04.2018
Zamiast mąki orkiszowej mogę dać więcej mąki pszenna lub skrobie kukurydziana ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2018
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 08.05.2018
A jak nie mam termoobiegu to jaka temperature ustawić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Zostaw taką samą, ale mogą chwilę dłużej się piec.
Karolina S
Dodano opinię: 08.05.2018
Nie wyszły;(;( pomocy, co zrobilam zle? Wg przepisu szklanka to ile gram? Ja dalam 160g jednej i drugiem mąki, nie mam zwyklych szklanek dlatego wygooglowalam te gramy i moze jednak cos pokrecilam? Dodaje zdjecia.
Karolina S
Dodano opinię: 17.05.2018
8 maja dodalam zdjecie ciastek, ktore nie wyszły i pytanie co poszlo nie tak. Gdzie jest ten konentarz? Gdzie to zdjecie? Liczą sie tylko pozytywne opinie a inne są usuwane? Poprosiłam zwyczajnie o poradę a zostałam totalnie zlekcewarzona, szkoda…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2018
Karolino, czasami komentarze wpadają do spamu, bywa. Nie ma się co unosić. Proszę umieść jeszcze raz zdjęcie i zapytać lub wysłać mailem.
Marta
Dodano opinię: 19.05.2018
A mi wyszedł zakalec w srodku:(
Kasia M.
Dodano opinię: 21.05.2018
A ja na inny temat- mam problem z Waszą książką, ponieważ brak tam podziału na wiek dziecka i nie wiem które potrawy mogę dla synka przygotować, a na które jeszcze za wcześnie. Czy możecie jakoś podać, które przepisy dla jakiego wieku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.05.2018
Wszystko napisalysmy we wstępie:)
Klaudia
Dodano opinię: 30.05.2018
Zamiar mąki orkiszowej może być ryżowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.06.2018
Jasne:)
Anna
Dodano opinię: 10.06.2018
Mi wyszły wilgotne w środku- pewnie od banana. Niestety, smak banana jest na pierwszym miejscu, chociaż ciastka miały być kokosowe- dałam nawet więcej niż jest w przepisie.
Sandra
Dodano opinię: 14.06.2018
czy ciasteczka powinny być w środku trochę ciemniejsze ? Robisz wg przepisu? Czy to banan pezyciemnil czy maka orkiszowa? A może zakalec? Nigdy nie umiem tego rozpoznać
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Mogły przez banana zmienic kolor na ciemny.
Ula K.
Dodano opinię: 06.07.2018
Wyszły bardzo dobre, polecam 🙂 Ja dodałam więcej wiórek, niż w przepisie, 4 małe banany i 1,5 łyżek miodu.
Agnieszka
Dodano opinię: 29.07.2018
Wyglądają bosko mi niestety nie wyszły ?dałam 3 banany ,ale chyba za duże były i nie miałam wiórków kokosowych więc je pominęłam ,resztę według przepisu i nie wyszły?patrzę na Twoje z zazdrością ?chce podjąć jeszcze jedną próbę dlatego mam pytanie czy masz jakieś rady ? Byłabym wdzięczna bardzo
Kamila
Dodano opinię: 31.07.2018
A czy ciasteczka wyjdą również jeśli pominę jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Nigdy nie robiłysmy bez jajka.
MATECZKA
Dodano opinię: 20.01.2019
Robiąc ciastko na 2-3mm wyrasta wam grube? Robione jak zawsze a dziś nic z tego coś poszło nie tak. A miałam. Takiego smaka na te ciacha….. Oszaleje.
Anna
Dodano opinię: 04.02.2019
Wyszły mi takie sobie. Nie wiem czy zakalec czy nie.
Magdalena
Dodano opinię: 18.02.2019
Zrobiłam z maki owsianej i jaglanej pół na pół i nie wiem czy nie zakalce ale dobre są ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2019
Na to wygląda
Kasia
Dodano opinię: 19.02.2019
Robią się
? Tylko że dodałam sode oczyszczona zamiast proszku bo o dziwo mi zabrakło hihi.
Kółko-i-krzyżyk
Dodano opinię: 11.05.2019
Pierwsza partia zrobiona (miałam więcej bananów wymagających szybkiej interwencji + mały piekarnik), druga się robi. Smaczne! Tylko na mące pszennej + 1 łyżka miodu i więcej wiórków.
Marzena
Dodano opinię: 03.01.2020
Pieczemy bardzo często , za każdym razem wychodzą pyszne 🙂
Dominika
Dodano opinię: 03.01.2020
Witam, zrobiłam ciastka z mąki pszennej, oczywiście przesiałam przez sitko. 2 duże banany. Może i są z wierzchu lekko chrupiące ale w środku dziwne… Poza tym to nie są smaczne ciastka… Ale może to kwestia gustu.
AlicjaSas
Dodano opinię: 16.01.2020
Mi też wyszły z zakalcem ale mąż zjadł… synkowi się bałam podać.
Marta
Dodano opinię: 02.04.2020
Eh szkoda, że nie spojrzałam wcześniej w komentarze, gdybym widziała, że tak często wychodzi zakalec to bym wybrała inne 🙁 Chyba dałam za mało mąki bo nie wiedziałam, że Wasza szklanka to 250, moja ma 200.
Mama Natalia
Dodano opinię: 25.05.2020
Po przeczytaniu komentarzy długo wahałam się czy w ogóle próbować robić te ciastka, ale dziś miałam ogromną ochotę, zrobiłam dzieciom i sobie w ramach kolacji. Szczerze byłam przekonana że wyjdą takie zakalce jak na zdjęciach w komentarzach. A zaskoczyłam się! Wyszły bardzo dobrze! Robiłam dokładnie wg przepisu i mam taką refleksję że może niektórzy pokusili się o sypnięcie większej ilości wiórek, i może to nie jest dobry pomysł, w końcu to kokos, on nie zawsze jest wdzięczny w kuchni (np mąka kokosowa potrafi właśnie spowodować zakalec nieraz). Fajny przepis i na pewno jeszcze nieraz zrobię!
Wiola
Dodano opinię: 14.12.2021
Czy można wyeliminować cukier i zrobić bez żadnego słodziwa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
W tym przepisie słodycz nadaje jedynie banan.