ciastka:
250g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania stolnicy;
1 jajko;
1/2 kostki zimnego masła (125g);
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 łyżki migdałów w płatkach;
1/4 szklanki kakao (ew. karobu, ale mi nie smakuje tak bardzo jak zwykłe kakao);
11suszonych daktyli + 1 łyżeczka wody;
2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
krem:
3 suszone morele;
3 suszone daktyle;
4 łyżki serka mascarpone (ok. 60g).
Przygotowanie ciastek:
Daktyle zalej gorącą wodą (tak by całkiem były w niej zanurzone) i pozostaw na ok. 15-20 minut. Następnie odsącz z wody i zblenduj na gładki krem (dodaj w czasie blendowania 1 łyżeczkę wody).
Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Migdały w płatkach zmiel na mąkę (np. w starym młynku do kawy).
W dużej misce połącz: przesianą mąkę, migdały w proszku, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, zblendowane daktyle. Całość energicznie wyrabiaj rękoma na gładkie ciasto, po kilku chwilach wyrabiania dodaj kakao/ karob oraz mleko i dalej wyrabiaj aż uzyskasz miękkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
W tym czasie możesz przygotować krem:
3 daktyle i 3 morele posiekaj w drobną kostkę, zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie odsącz wodę i zblenduj na krem.
Połącz serek z musem z suszonych owoców i wymieszaj mikserem.
Nastaw piekarnik na 180'C z termoobiegiem. Przygotuj dwie blachy, wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (jeśli masz dość ciepło w domu:) wstaw jedną z części z powrotem do lodówki.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek grubości ok 5 mm. Wykrawaj szklanką koła i układaj je w odstępach na blaszce. Podziurkuj delikatnie powierzchnię ciastek widelcem (tylko do ozdoby). Piecz 10 minut w 180' C z termoobiegiem.
W czasie pieczenia jednej tury ciastek, rozwałkuj i wykrawaj drugą część ciasta i upiecz tak samo jak poprzednie.
Pozostaw ciastka do ostygnięcia na kratce, a następnie posmaruj połowę z nich kremem (ok. 3/4 łyżeczki kremu na ciastko) i przykryj drugim ciastkiem. Pozostaw ciastka na ok. 10 minut ''by odpoczęły" i zmiękły pod wpływem kremu. A potem delektuj się ich smakiem:)))
Kula z ciasta po wyrobieniu. |
Przed pieczeniem |
Po upieczeniu |
Krem do ciastek |
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (53)
Anna Mróz
Dodano opinię: 22.02.2015
Jaka można użyć mąkę zamiast pszennej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Orkiszowej, ale lepiej i tak wymieszać ją z pszenną, można też dodać więcej migdałów zmielonych.
Anna Mróz
Dodano opinię: 27.02.2015
Zrobię z orkiszowa gdyż na pszenicę syn ma uczulenie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2015
Hmm, jasne:) Smacznego!
Iwona Krzepisz
Dodano opinię: 22.02.2015
Dziecko w jakim wieku mogłoby juz jesc takie ciasteczka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Ja bym dała koło 10 miesiąca na próbę czy kakao nie uczula i nabiał. Wcześniej nie podawałam nabiału czyli serka mascarpone.
Iwona Krzepisz
Dodano opinię: 22.02.2015
To spróbuje moj mały zaczyna 10miesiac wiec zobaczymy.Wygladaja cudownie wiec juz nie moge sie doczekać.Dziekuje
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Daj nam znać czy Wam smakowały:)
Anonymous
Dodano opinię: 22.02.2015
a co zamiast jajka moge uzyc ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Obawiam się, że akurat tutaj nie da się go niczym zastąpić by jakość wypieku nie zmieniła się:(
Anonymous
Dodano opinię: 23.02.2015
jeśli jajek jest niewiele czasem można zasapić je 1-2 łyżkami wody lub oleju
Ania
Dodano opinię: 29.01.2016
ja do niektórych potraw np naleśników zamiast jajek dodaję siemia lnianego zmielonego, nie wiem jakby to tutaj wyglądało
Katarzyna
Dodano opinię: 10.05.2017
siemię lniane wiąże jak jajko. tylko z proporcjami musi Pani sama pokombinować 🙂
Anonymous
Dodano opinię: 22.02.2015
Kocham Was! 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Ooooo, miło nam bardzo Anonimie lub Anonimko:)))
Marta Powęzka
Dodano opinię: 22.02.2015
Powiedz, prosze, na ile miękkie wychodzą te ciastka? Zastanawiam sie nad upieczeniem ich w formie przekladanego ciasta, bo mam tylko prodiż i łatwiej bedzie upiec dwa duże placki niż kilka razy wstawiać malutkie kółeczka:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Myślę, że możesz tak zrobić, rozwałkuj na ok 5-6 mm placek i wstaw cały, a gdy ostygnie pokrój nożem na kwadraty. Ciastka wychodzą miękkie (piecz tylko 10 minut), a przełożone kremem już w ogóle miękną 🙂
Marta Powęzka
Dodano opinię: 23.02.2015
Dziękuję! Prodiż ma okrągłą formę, wiec najwyżej ciasteczka bedą nieregularne.
Anonymous
Dodano opinię: 22.02.2015
A jak zetrzeć młynek do kawy? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Tzn?
Anonymous
Dodano opinię: 23.02.2015
chyba miało być starym młynku, ktoś tu się słówek czepia ;P
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2015
Aaaa, już poprawiam:)
Anonymous
Dodano opinię: 24.02.2015
A można czymś innym zetrzec migdały? Nie posiadam takiego młynka:-
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2015
Tak np. minimalakserem czy blenderem ręcznym, lub można pominąć migdały i dodać dwie płaskie łyżeczki mąki zamiast nich.
Anonymous
Dodano opinię: 25.02.2015
A wiecie ze Oreo sa bez nabialu i jajek w oryginale? Juz chcialam robic ale my nie jemy tych produktoe. Troche dezinformacja
Anonymous
Dodano opinię: 25.02.2015
A wiecie ze Oreo sa bez nabialu i jajek w oryginale? Juz chcialam robic ale my nie jemy tych produktow. Troche dezinformacja
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.02.2015
Nazwa naszych ciasteczek wzięła się nie ze skojarzeniem ze składem, a z wyglądem ciasteczek:)
Anonymous
Dodano opinię: 01.03.2015
Zmieńcie na markizy i będzie chyba ok 😉
Btw właśnie je robię. Na razie spróbowałam kremu… Normalnie mogłabym zjeść łyżką 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2015
Smacznego:)
Anonymous
Dodano opinię: 06.03.2015
a moje ciasto wyszlo jakies kruche, jak zaczynam walkowac to sie rozpada ;/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2015
Kruche?:/ może za dużo jakiś suchych składników?a czy dobrze wyrobiłaś ciasto i trzymałaś w lodówce?
Dorota
Dodano opinię: 12.03.2015
trzymalam w lodowce, i po wyjeciu jak chciałam walkowac to sie rozpadalo, ale dodalam jeszcze mleka, wyrobilam jeszcze raz i do lodowki i bylo lepiej 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.03.2015
Czyli za dużo suchych składników:)
Danuta B
Dodano opinię: 03.07.2015
orginalne oreo sa weganskie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.07.2015
Wiemy:) Ale nasze są ala’antkowe a nie oryginalne:) Nazwa wiąże się z tym, że z wyglądu są podobne, a nie ze składu:)
Róża
Dodano opinię: 15.09.2015
To są najlepsze ciacha na świecie. Robię już któryś raz i wielkie dzięki za ten przepis! Tylko robię zawsze więcej kremu, wg mnie ciacha są wtedy smaczniejsze 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2015
Dziękujemy:)
Marlena
Dodano opinię: 25.09.2015
Jak je przechowywać i jak długo będą dobre? Szykuje nam się wyjazd i zastanawiam się czy mogę te ciasteczka zabrać w drogę.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.09.2015
MOżesz, ale krem nałóż na ostatnią chwilę bo im dłużej ciastka połączone będą z kremem tym staną się bardziej miękkie. Przechowuj ciastka w pojemniku np. plastikowym max 2 dni (jeśli z kremem to już w lodówce).
Joanna
Dodano opinię: 13.01.2016
Wpis za chwilę będzie świętować roczek, a ja dopiero dziś go wypróbowałam. Niestety braki w szafkach zaowocowały modyfikcjami. Brak kakao wynagrodziła czekolada (mleczna, stara jakaś), którą zmieliłam w malakserze z daktylami, masłem i mączką migdałową z dodatkiem wody. Ciasto finalnie wyszło nieco miększe, niż na Waszym zdjęciu, ale pracowało się z nim dobrze. Za to krem, to moja fantazja, która dopadła mnie po skosztowaniu masy z daktyli, masła i czekolady. Biorąc pod uwagę, że do domowych markiz robi się krem z masła, mój też jest trochę mniej zdrowy. Tak więc znów w malakserze zmiksowałam czekoladę z daktylami i masłem oraz orzechami włoskimi. Wyszło obłędnie. Polecam
Monika
Dodano opinię: 29.01.2016
a czy daktyle moglabym zastapic syropem z daktyli? mysle, ze o ile masie nie zrobi to roznicy to z ciastem juz chyba byloby troszke gorzej, prawda?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.01.2016
Możesz,bo w przepisie używa się ich do zrobienia właśnie syropu:)
Kasia
Dodano opinię: 08.02.2016
no coż…. a moimmzdaniem ciastka są trochę bez smaku… ani slodkie ani słone, takie trochę żadne….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
O gustach i smakach się nie dyskutuje, ale może inny deser z naszego bloga będzie Ci odpowiadał:) Zapraszamy!:)
Beata
Dodano opinię: 08.10.2016
Bo ciastka mają smakować dzieciom, a nie Tobie Kasiu! 🙂
(ja się wciąż czuję dzieckiem, w przeciwieństwie do mojego męża, który mi powiedział, że zapomniałam dodać szklanki cukru:P)
Katarzyna
Dodano opinię: 10.05.2017
same ciastka są bez smaku, ale krem sprawia, że wszystko się zmienia;P
Justka
Dodano opinię: 12.02.2017
Ciasto wyrobilam w Thermomixie: zmielilam daktyle z lyzka wody powstalej po ich wymoczeniu (nie byly gladko zmielone), obr. 10,powtarzalam 3 razy. Dodalam do daktyli maslo i miksowalam 3 min obr 3.5. Dodalam jajko, 1min, obr. 3. Dodalam: 4 lyzki kakao, 1 lyzeczka proszku do pieczenia: 1min, obrot zwiekszamy od 1-3. Dodalam maki i czubata lyzke zmielonych orzechow, Interwal 2 min. Po tym czasie ciasto zebralam kopystka na spod naczynia, dodalam lyzke mleka roslinnego, wyrabialam kolejne 2 min, Interwal.
Masa: zmielilam pokrojone w paski morele i daktyle na drobny mial. Zalalam to w miseczce lyzka wody i pozostawilam na 20 min. Nie odsaczalam. Malakserem zmielilam z serkiem i schlodzilam w lodowce. Masa wyszla gladka i pyszna.
Nie przepadam za duzymi ciastkami wiec wykrawalam je kieliszkiem do jajka. Wyszly pyszne!
Dziekuje za przepis.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.02.2017
Brawo TY! Super zdjęcie:)))
Katarzyna
Dodano opinię: 10.05.2017
Ojeju co za dramaty się rozgrywająca odnośnie nazewnictwa i tego jak przepis wyglądać powinien 😀 a przecież to tylko ciastka:p
Monika
Dodano opinię: 13.09.2018
A ile wychodzi tego musu z daktyli po zmiksowaniu? Mam jakas resztke w lodowce i chetnie bym ja zuzyla
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Nie pamiętam, to taki stary przepis:(
Ania
Dodano opinię: 15.03.2019
Czy można czymś zastąpić serek mascarpone? Nie mam na stanie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Moze byś kremowy zwykły ser