Pyszne placuszki dyniowe z serka to posiłek, który jest bardzo sycący. Zwłaszcza jesienią, gdy sezon na dynie trwa w najlepsze, warto wykorzystywać ją do różnych dań.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 150 g serka naturalnego np. Bielucha
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki np. orkiszowej/ pszennej
- 2 łyżki miodu (po 12 m! )
- oliwa/ olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do miski przełóż płatki owsiane, puree z dyni, serek, miód. Wymieszaj.
Oddziel żółtko od białka, dodaj żółtko do miski z dynią, a białko ubij na sztywną pianę.
Wymieszaj ponownie płatki owsiane z serkiem, dynią, żółtkiem, miodem, dodaj mąkę, wymieszaj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białka i ponownie całość wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy/oleju. To ważne by patelnia była tłusta, inaczej placki będą się przyklejać i rozpadać. Nakładaj porcję ciasta za pomocą małej łyżeczki, obsmażaj z jeden strony, a następnie przewróć na drugą za pomocą szpatułki, spłaszcz placuszek i dalej smaż do zrumienienia. W trakcie smażenia przewróć placuszki jeszcze z dwa razy. Smaż ok 3-4 minut całkowicie.
Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki będą w środku lekko wilgotne, ponieważ dynia zawsze daje takie ”odczucie”:) Jeśli dostatecznie długo będziesz je smażyć na niewielkim ogniu, na pewno nie będą surowe.
Niemowlętom pomiń miód dynia jest wystarczająco słodka. Podawaj je starszym niemowlętom bliżej 12 miesiąca życia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)