Przepyszne danie na kruchym spodzie z jajeczno-warzywnym wierzchem.
Składniki
spód:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 100g roztopionego masła
masa jajeczna:
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g tartej mozzarelli
- kilka różyczek brokułu
- 1/2 dużej cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- olej do smażenia
Przygotuj ciasto.
Roztop masło i ostudź. Do pojemnika blendera przesyp kaszę * i płatki. Włącz program paste. Blender w 2 minuty zrobi mąkę. Można w ten sposób proszkować inne produkty: migdały, suchą kasze np.gryczaną, ziarna amarantusa i tp. Zobacz:
Przełóż mąkę (jaglana, owsianą i pszenną) na stolnicę, dodaj jajko oraz masło i wyrób. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Jeśli za mokre – odrobinę mąki. Wyrobionym ciastem wyłóż blaszkę do tarty (28 cm) i odstaw do lodówki.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem, przygotuj dodatki i masę jajeczną.
Rozgrzej w rondelku olej. Pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Przełóż je na patelnię wraz z drobnymi różyczkami brokułu. Podsmażaj na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Dodaj posiekany drobno czosnek i podsmażaj całość kolejne 5 minut. Warzywa odstaw do wystudzenia.
Do pojemnika blendera rozbij jajka, dodaj mleko, śmietanę, ser i przyprawy. Włącz program smoothies.
Wyjmij blaszkę z ciastem z lodówki. Za pomocą widelca nakłuj w kilku miejscach ciasto. Przełóż na nie warzywa. Awokado pokrój w większą kostkę i rozłóż na cieście. Zalej całość masą jajeczną.
Piecz quiche przez 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
*Kasze jaglaną możesz przed zblendowaniem wypłukać na sitku w gorącej wodzie, a nastepnie wysuszyć, np. w piekarniku (w 100’C z termoobiegiem). Zmniejszy to jej gorycz. Ja tego nie robię, bo nie przeszkadza mi ten smak.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (37)
Marta
Dodano opinię: 12.11.2017
No dobra. To teraz przełóżcie to na język tych śmiertelników, co to blendera Ronic nie mają. Bo rozumiem, że do nas również jest dedykowany ten przepis.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
hihih, uzyj innych mąk, lub biegnij do sklepu po.. blender lub mąkę:))
Natka
Dodano opinię: 26.11.2017
Marta, ja robiłam z gotowej mąki jaglanej (dostępna np. w Lidlu) i owsianej (np. sklepiki eko). Zważyłam szklankę kaszy – wyszło mi 200g i tyle dałam mąki jaglanej i pół szklanki płatków – 50g i tyleż dałam mąki owsianej. Ja bym dała do tego ciasta więcej masła ale domyślam się że ze względów dietetycznych jest go tylko 100g w przepisie. A tak poza tym to pyszne danie wyszło, cała nasza trójka się zajadała 🙂 🙂
Natka
Dodano opinię: 12.11.2017
Wygląda pysznie 🙂 W tym tygodniu na pewno zrobię choć ja akurat mam w domu gotowe mąki i jaglaną i owsianą 🙂
Karolina
Dodano opinię: 13.11.2017
Rozumiem, że jak nie mam tego wyjątkowego blendera to muszę zamiast kaszy jaglanej kupic mąkę jaglaną ale co zamiast płatkow owsiaych jeśli nie mam mozliwości zmielenia ich?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.11.2017
Tez jest mąka owsiana, ale moze tez zastąpić inna mąką.
Em.
Dodano opinię: 13.11.2017
Ja robię takie mączki w zwykłym elektrycznym młynku do kawy
Ola
Dodano opinię: 13.11.2017
Mąka czy kasza jaglana – co powinno być w przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.11.2017
Spód wykonujemy z mąki. A makę uzyskamy z kaszy.
Marta
Dodano opinię: 13.11.2017
Thermomix na pewno sobie z tym poradzi
Jutro wypróbujemy przepis 🙂
Marta
Dodano opinię: 13.11.2017
Nasz Thermomix na pewno sobie z tym poradzi
Jutro wypróbujemy przepis 🙂
Martyna – Koneserka zdrowia
Dodano opinię: 14.11.2017
Choć tego typu tart robiłam wiele, to na pewno wpisuję właśnie TEN przepis na listę „do zrobienia” w najbliższym czasie!
Mama Lenki , Zosia
Dodano opinię: 23.11.2017
Czekamy nanpysznosci bo pieka sie w piekarniku damy znak!!!! Kosztowalam od koleżanki było pyszne mam nadzieje ze moje tez będzie
Monika
Dodano opinię: 05.12.2017
Czym moge zastąpić jaglankę? Manna, kasza jęczmienna?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Jasne, dowolnym zbożem.
Marysia
Dodano opinię: 06.12.2017
Smakowita 🙂
Nadia
Dodano opinię: 09.02.2018
Wyjdzie cos z tego bez avocado?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2018
Pewnie:)
Karola
Dodano opinię: 19.03.2018
Witam, a jakich jajek używacie? Sporo ich trzeba, bo w prawie każdym przepisie jest jajo 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Od zaprzyajźnionej gospodyni ze wsi:), ale poszukaj takich od „szczęśliwych kurek”. Teraz jest dobry dostep do nich.
Asia
Dodano opinię: 21.03.2018
Syn ma alergię na mleko. Zastanawiam się czy bez śmietany wyjdzie tylko z mlekiem roślinnym. Pewnie tak. Bo zamiast masła daję do ciast olej kokosowy. Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Tak, będzie ok.
Karolina
Dodano opinię: 22.03.2018
witam, jakich jaj używacie? praktycznie w każdym przepisie jest jajo , więc sporo ich potrzeba 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Od wiejskich kur. Dostarczają zaprzyjaźnieni gospodarze, ale czasem kupujemy po prostu te ekologiczne.
Olga
Dodano opinię: 06.04.2018
mój synek ma 10 m czy już może takie coś jeść 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
tak, jeśli pogryzie, to czemu nie:)
Daria
Dodano opinię: 08.05.2018
Jak będę dawać make owsiana i jaglana to ile ich? Tyle co dalabym kaszy i płatków?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Tak
Ania
Dodano opinię: 28.06.2018
A wyjdzie z mąki kukurydzianej i pszennej?albo ryżowej? Wybaczcie, podejrzewam, że nie próbowaliście nigdy wszelkich kombinacji, o jakie można zapytać, ale może macie większe doświadczenie w kuchni ode mnie i wiecie że np. któraś z mąk w ogole się do czegoś takiego nie nadaje… ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2018
Powinno dać radę, choc bezglutenowe najlepiej mieszać z glutenowymi, ale próbuj.
Paula
Dodano opinię: 05.07.2018
Mega pyszny!!! Właśnie zrobiłam i skosztowalam. Jak córce (15 mcy) jutro nie podmskuje, to nie będę rozpaczać ? P. S. To już kolejne danie od Was, którego dla siebie nie muszę dosolić – magia ?
Ania
Dodano opinię: 15.01.2019
Można dodać mięso mielone z indyka?:) Podsmażyć je najpierw a potem dodac warzywa?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
jasne:) wrzucaj co tam chcesz!:)
Kasia
Dodano opinię: 19.06.2019
Czym zastąpić mozzarellę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
innym serem np goudą
Katarzyna
Dodano opinię: 10.07.2019
Witam, czy zamiast masła do ciasta mogę użyć oleju kokosowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak