Składniki (porcja dla 3os.):
pół kostki świeżych drożdży;
pół kg mąki pszennej;
szczypta soli i cukru;
3 jajka;
1,5 szklanki mleka ( nie z lodówki);
2 jabłka.
Od razu uprzedzę pytania – Ala ma już skończone 15m. więc nie waham się podać tego „dania”. Jeśli pytanie- od kiedy?- myślę, że spokojnie powyżej roku można zaproponować dziecku takie racuchy:0 Ale wybór należy do Was i dziecka.
W szklance mieszamy: 0, 5 szklanki mleka, drożdże, sól, cukier,kopiastą łyżkę mąki.
W misce mieszamy: 0,5 kg maki, jajka, szklankę mleka.
Łączymy wszystko, dokładnie mieszamy. Powstanie gęsta (bardziej niż ciasto naleśnikowe) masa.
Jabłka kroimy cienkie półksiężyce.
Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżką nalewamy ciasto. Na surowe ciasto nakładamy po jednym kawałku jabłka i lekko dociskamy. Obsmażamy z dwóch stron do zarumienienia:)
Rodzice i starszaki mogą posypać sobie racuchy cukrem pudrem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (47)
Kinga Łucja
Dodano opinię: 14.10.2014
Wygląda apetycznie! 😉
Anonymous
Dodano opinię: 21.10.2014
ja też mojemu malcowi dawałam drożdżowe racuchy, choć ma 11 m-cy, nie wiem czy to sto procent dla niego odpowiednie, no, ale jadł ze smakiem 😀 z tym, że nie smażyłam na suchej patelni tylko na grillu elektrycznym, płaskie placki wyszły,ale też smaczne 😀 ale muszę spróbować na patelni też.
K a m a
Dodano opinię: 22.10.2014
Nie wiem o co chodzi, ale mi z tego wyszedl jeden wielki glut zamiast racuchow … Cos chyba nie tak z proporcjami podanymi 🙁 tragedia normalnie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2014
Ojjj, nie mam pojęcia, dlaczego tak wyszło, ale mi zawsze w takich proporcjach wychodzą. Może drożdże były jakieś mało świeże? Ciasto ma być bardzo gęste, patelnia dobrze rozgrzana, placki od razu rosną na patelni jak tylko poczują ciepło. Hmm, nie wiem jak pomóc:/
Bliźniaczki w akcji
Dodano opinię: 24.10.2014
Mnie wyszło idealnie! 😀 Bardziej od dziewczyn, to chyba ja się zajadałam. 😉 Dziś robię znów! :d
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.10.2014
Cieszę się, że Wam smakowało:)
Aga Krętka
Dodano opinię: 24.10.2014
A ta paczka drożdży to ile gram? Może dlatego nie wyszły bo inna gramatura drożdży? Muszę koniecznie zrobić!!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.10.2014
100g 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.10.2014
Nie trzeba zostawiać ciasta do wyrośnięcia. Porcja jest na rodzinę 3 osobową:)
Anonymous
Dodano opinię: 31.10.2014
A jakie mleko? Czy 7miesięcznemu synkowi moge podac takie robione np na łaciatym, czy sojowe byłoby lepsze?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.10.2014
Ja użyłam krowiego, prawdopodobnie może być roślinne. Ale osobiście 7m. dziecku dawałabym tylko warzywa, owoce, lekkie kasze np. jaglaną. Wyżej zresztą napisałam: „Od razu uprzedzę pytania – Ala ma już skończone 15m. więc nie waham się podać tego „dania”. Jeśli pytanie- od kiedy?- myślę, że spokojnie powyżej roku można zaproponować dziecku takie racuchy:0 Ale wybór należy do Was i dziecka.”:)
Pozdrawiam:)
Anonymous
Dodano opinię: 03.11.2014
Czym zastapic jajko? Mamy alergie na cale jajo
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.11.2014
Przykro mi, ale w tym przepisie chyba nie da się zastąpić jajka;/ możesz spróbować bananem, ale nie wiem czy wyjdą.
Maja
Dodano opinię: 17.07.2015
Witam, czy z drożdży Instant placuszki też wyjdą ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2015
tak.
Ola
Dodano opinię: 27.07.2015
mi też wyszła gęsta glimza, która nie rosła na patelni i była gumowa po wysmażeniu. Ratowałam ciasto dolewając mleko żeby je rozrzedzić. Jakoś wyszło, ale i tak było gumowe.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
Nie mamy pojęcia, co poszło nie tak. Spróbuj innego naszego przepisu, moze będzie Ci bardziej przyjazny:)Pozdrawiamy!
Ola
Dodano opinię: 27.07.2015
Próbowałam już nie jednego 🙂 i w większości kończyły się sukcesem.
asia
Dodano opinię: 04.09.2015
Wyszły super 🙂 ja lubię dużo jabłka, więc pokroiłam w kawałki 2 jabłka i wymieszałam z ciastem 🙂 Jak wychodzą za gęste to przecież można dodać odrobinę mleka 😉 Przepis super 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.09.2015
Na zdrowie!:)
Kasia
Dodano opinię: 09.10.2015
Też podpisuję się pod tym, że nie wyszło niestety… Ciapa gęsta, na śliskiej od oleju patelni nie dało się rozsmarowac na cienko i w środku wychodziły surowe… Pierwszy przepis, który od was ze strony wzięłam i mnie trochę zniechecil… 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2015
Bywa i tak… Czasem potrawa nie wychodzi, ale nie poddawaj się. Mamy tyle przepisów, że być może jeszcze na jakiś się skusisz;) Pozdrawiamy!!
Marta
Dodano opinię: 29.01.2016
DZIEWCZYNYdzięki!! 🙂 ze strachem w oczach robiłam te racuszki czytając wcześniejsze komentarze dziewczyn, że nie wychodzą. A mi cudownie wyszły! 🙂 widziałam jak rzeczywiście rosną na patelni 🙂 moje racuszki wyszły delikatne, puszyste i naprawde pyszne 🙂 smacznego dnia! 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 14.02.2016
Dziewczyny najlepsze racuchy jakie w zyciu jadlam powaznie, dziekuje!!!:)
now
Dodano opinię: 15.05.2016
ja sie tylko chcialam zapytac o proporcje – w przepisie podana byla ilosc drozdzy swiezych a ile dodac suchych (ktos mi powiedzial ze uzywa sie mniej)
pozdrawiam cieplo strona jest niesamowita mam dluga liste rzeczy ktorych chce wyprobowac
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2016
7 g drożdzy instant to 25 g świezych:) dziekujemy za ciepłe słowa!:)
Sylwia
Dodano opinię: 18.06.2016
Czyli ile powinno dodać się drożdży instant w tym przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.07.2016
7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
Sara
Dodano opinię: 03.11.2016
Wychodzi na to że ok 14g sypkich 🙂 Na ogół opakowanie świeżych drożdzy ma 100g do przepisu potrzeba pół czyli 50g. Jeśli 7g instant = 25 świeżych to 14g instant = 50g świeżych. Pozdrawiam 🙂
Basiak
Dodano opinię: 16.05.2016
Super!! Ja dopiero zaczynam podawać mojemu maluchowi jedzenie metodą BLW chociaż ma już ponad 10m. Pokroiłam mu te racuchy w paski (je bardzo łapczywie i czasem nie gryzie dokładnie) i super sobie radził i jadł ze smakiem <3
Sandra
Dodano opinię: 20.06.2016
czy 10 mc moze jeść już drożdze ?:) bo nie wiem czy podawać 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
My podawałyśmy już w tym wieku potrawy na drożdżach.
kasik1982
Dodano opinię: 29.06.2016
Ja też robie racuchy dla starszego synka 🙂 tylko zamiast mleka daje kefir 🙂 polecam spróbować
Babcia Renia
Dodano opinię: 04.09.2016
Ja robię racuchy na kefirze lub jogurcie (bez dodatku drożdży) dodaję jajko i mąkę.Ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej gęstej śmietany.Wkrajam jabłko.Smażę na patelni na oleju,rosną bardzo ładnie.Pozdrawiam
Ela
Dodano opinię: 30.09.2016
A ja jajka pominęłam (niczym ich nie zastępowałam) i zamiast jabłek dałam gruszki, wyszły pyszne.
Lena
Dodano opinię: 12.06.2017
Najgenialniejszy przepis ever!!! <3 Zmodyfikowałam go kiedyś, zamiast jabłka wkroiłam do środka domową wędlinę. Podałam z domowym ketchupem z cukini i była pyyyyycha! Innym razem część ciasta upiekłam w piekarniku- wyszedł świetny chlebek 😀
Agata
Dodano opinię: 01.12.2017
Kolejny przepis od Was zagościł u mnie w domu 🙂 rzeczywiście jak pisały dziewczyny dla mnie konsystencja była zbyt glutowata przy tych proporcjach i dałam mleka myślę że tak z pół szklanki więcej, wyszly super. Czy mogę takie ciasto przechowywać w lodówce przez jakaś godzinę luB dwie?
Agata
Dodano opinię: 10.07.2018
Cześć dziewczyny!
Czy jeśli pominę cukier i sól mogę podać racuchy 9,5 miesięczniakowi? Uwielbiamy Wasze przepisy, są czadowe!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Tak
Ema
Dodano opinię: 10.08.2018
Podejrzewam, że lepiej użyć lżejszej mąki. Ja z braku innej dałam 400g pszennej 650 i 100g pełnoziarnistej. Rzeczywiście wyszły dość ciężkie, ale dam rękę uciąć, że to wina właśnie mąki. Poza tym na każdym opakowaniu drożdży jest napisane na ile jest kg mąki, moje instant było na 0,5 kg, więc dałam całe 7g.
Justyna
Dodano opinię: 21.03.2019
Myślę, że ciasto powinno trochę postać do wyrośnięcia. Pierwsze 3-4 partie smażenia wyszły fatalnie. Gumiaste, płaskie, jakby z zakalcem w środku. Dolałam mleka, jabłka pokroiłam do środka (wypadały jak je wciskałam). I dopiero po kilku partiach, gdy ciasto zaczęło w misce rosnąć, placki zaczęły wychodzić jak należy 🙂 Pakujemy zaraz i suniemy na spacer 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 24.05.2019
Bardzo dobre, zajadaliśmy się całą rodzinką 🙂 Dzięki! A małemu samakowały najbardziej 😉
Karolina
Dodano opinię: 28.04.2020
Dziewczyny, drozdze z cukrem i CIEPLYM mlekiem trzeba zostawic chwilke w cieplym (20stopni) miejscu. 5 min wystarczy. Potem dobrze rozmieszac. Ja robilam na slabej mace i staarych drozdzach i wyszly ladnie. Podejrzewam, ze glut z coasta robi sie przez zimne mleko z maka.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Anna
Dodano opinię: 05.05.2020
Wyszły bardzo dobre 🙂 Ja dodałam starte jabłko do ciasta, bo moje dziecko antyowocowe jest. Posypałam cukrem pudrem. I zrobiłam z połowy porcji, bo kiedyś zrobiłam z całej to potem dwa dni je jedliśmy. Sporo wychodzi, a są bardzo sycące. Ciasto faktycznie bardzo gęste i trzeba było sobie pomóc drugą łyżką, no ale takie ma być (skoro wyszły 😛 ). Myślę, że niektórym mogły nie wyjść przez mąkę. Ja dałam zwykłą tortową. Cięższe mąki pełnoziarniste tutaj po prostu się nie sprawdzą. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Ola
Dodano opinię: 14.05.2020
Porcja dla 3 osób?? Mnie wyszło ich mnóstwo ? jedliśmy je dwa dni w trzy osoby, a nie jesteśmy szczególnymi niejadkami ?
Lucy
Dodano opinię: 18.05.2021
Pycha! Synek zajadał ze smakiem, ja także 🙂 warto odczekać 10 minut przed smażeniem, wtedy wszystkie wyrastają puchate na patelni.