3 jajka;
łyżka mąki jaglanej (lub innej);
łyżeczka oliwy (u mnie ryżowa);
3 łyżki szpinaku;
mały ząbek czosnku;
kilka kropel soku z cytryny;
łyżka sera białego.
Przygotować pastę:
Szpinak rozmrozic i lekko poddusić w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Wystudzić. Połączyć z serem białym.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich żółtka, olej i mąkę – delikatnie wymieszać łyżką. Patelnie wysmarować oliwą. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć do zrumienienia z obu stron. Po zdjęciu biszkoptowego placka posmarować pastą i zwinąć ciasno. Odstawić rulon do ostygnięcia lub podawać ciepłe, krojąc w grube plastry.
Zdjęć Antka nie ma, bo właśnie zajada roladki w żłobku:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (17)
Susanna szyje
Dodano opinię: 21.10.2014
Powinnyście dziewczyny wydać książkę kucharską 🙂 Nie wiem skąd biorą się Wam takie genialne pomysły na dania, ja jestem ciemna w tym temacie a gotowania dla dziecka to dla mnie ogromny stres. Dziś robię roladki na obiad dla Stasia, mam nadzieję, że mu posmakują.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2014
Z naszych lodówek pomysły bierzemy. To,co w nich jest składa się na potencjalny przepis:)Daj znać,jak roladki…
Anonymous
Dodano opinię: 21.10.2014
oo dawno nie zaglądałam do Was. Super nowe przepisy widzę i stronka bardzo ładna, uporządkowana. No no, gratuluję 😀 super się z niej drukuje przepisy.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2014
Cieszymy sie,że przemiana Ci się podoba:)
Anonymous
Dodano opinię: 12.11.2014
Tak trzęsących się uszu u mojego syna dawno nie widziałam, a to typ antynaleśnikowy. Rewelacyjne danie! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.11.2014
Bardzo się cieszę,że smakowało:)Na zdrowie!
Anonymous
Dodano opinię: 09.01.2015
Zrobiłam! Superowe! Tylko zamiast szpinaku dałam zmiksowanego z twarogiem i czosnkiem buraka:) Kolorek pierwsza klasa!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2015
Ale super pomysł:)
Ania K.
Dodano opinię: 19.08.2015
Zrobiłam dziś na śniadanko mojemu małojadkowi i płakać mi się chciało ze wzruszenia jak wyciągał rączkę po następny kawałek roladki, i następny… 😀 świetny przepis, roladki puszyste, z mężem też się zajadaliśmy, zrobiliśmy z podwójnej porcji to akurat dla naszej trójeczki.
Dalia
Dodano opinię: 13.09.2016
A jak chciałabym użyć świeżego szpinaku to w jakich proporcjach?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Po uduszeniu szpinaku podaj go tyle ile w przepisie.
Gosia
Dodano opinię: 02.11.2016
chyba nie doczytałam, ze to na więcej niz jeden placek porcja i wyszedł mi tort z patelni 😉 moze przekroje na pół ;)ale puszyste i super wyglada. Mam nadzieje ze będzie smakować 🙂
Ania :-)
Dodano opinię: 14.02.2017
A ile placuszków z tego mniej więcej wychodzi? i czy z tych proporcji wystarczy pasty na posmarowanie ich? 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Tak. Okolo 4.
Aleksandra
Dodano opinię: 27.03.2019
Czy placki, nalesniki I te biszkoptowe mozna rowniez na kolacje dla rocznego dziecka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.03.2019
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 02.07.2020
Dziewczyny, dopiszcie w przepisie żeby ciasto wylewać partiami. Nie jest zaznaczone, na ile mniej więcej to jest porcji, ja nawet po przeczytaniu komentarzy robiąc potem placek z przepisem odruchowo wylałam całe ciasto na patelnię 🙂 . Po usmażeniu pokroiłam na trójkąty, córce smakowało. Placek wychodzi bardzo delikatny,a soku z cytryny dałam z prawie połowy cytryny, mamy teraz smaka na kwaśne i cytrynowe 🙂